Zobacz pełną wersję : Budżetowy Sprzęt - Tamron 18-200mm?
dawcior-al
01-04-2015, 19:57
Witam, piszę ponieważ mam problem z wyborem obiektywu do Canona 700D.
Może tak w skrócie opiszę całą historię...
Realizuję projekt szkolny dotyczący Powstania. Budżet szkoły przekazany na aparat to 3000zł.
Pomyślałem o Canonie 700D i obiektywie 18-55 STM - cena 2350zł, ale niestety Pan Profesor chce obiektyw z "dłuższym zoomem". Pomyślałem 700D i 18-135mm, ale niestety nie mieści się on w naszym budżecie - 3200zł.
W Fotojocker zobaczyłem obiektyw Tamron 18-200mm 3.5-6.3. Cena około 630zł, do tego body Canon 700D ~2100zł. W cenie się mieścimy, ale w internecie o tym obiektywie są złe opinnie, co Wy o tym sądzicie?
Pan w fotojocker powiedział, że obiektywy są bardzo podobne, w tamronie będzie gorszy AF, ale za to jest tańszy.
Jedni mówią, że nie jest ostry na 18mm, a drudzy, że za te pieniądze jest idealny i ostry.
Aparat będzie wykorzystywany przede wszytkim do zdjęć, głównie pojedyńczych osób w pomieszczeniach, raczej ciasnych więc potrzebne te 18mm.
Czasami do zdjęć na sali gimnastycznej i dosłownie sporadycznie na mieście, ale to w słoneczne dni.
Co do filmowania, czasami zdarzy się nagrać jakieś kilka minut, ale to już nie tym obiektywem :)
Sprzęt musi być nowy, faktura, do odbioru osobistego w Warszawie, płatność gotówką.
Do tego jeszcze karta pamięci SD, sądzę że SanDisk Ultra 16GB lub Extreme wystarczy.
Proszę o pomoc, pozdrawiam i Wesołych Świąt!
trothlik
01-04-2015, 20:20
Taka krotność zooma to optyczna katastrofa
Jest jeszcze szkło na "s" z takim samym zakresem ale czy lepszy od tamrona czy nie tego nie wiem
słowiczek
01-04-2015, 20:41
Pan Profesor chce...
a pan profesor wie, że pomieszczenia wymagają jasnych szkieł? Dopalanie lampą nie zawsze da efekt jakiego oczekujemy.
obiektyw z "dłuższym zoomem".
Po kiego czorta mu szkło o dużym zakresie ogniskowych do ciasnych pomieszczeń:confused:. Tamron o którym piszesz to spacerowicz na dobrą pogodę, lub w najgorszym wypadku jako takie akceptowalne światło. W stopce masz całkiem niezły zestaw do takich rzeczy.
Jeżeli jednak upór profesora będzie nie do przebicia, to można tak:
CANON 18-135MM F/3.5-5.6 EF-S IS - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-135mm-f-35-56-ef-s-is-.html)
Canon EOS 100D Body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-100d-body.html)
i mieścisz się w budżecie;)
dawcior-al
01-04-2015, 21:25
a pan profesor wie, że pomieszczenia wymagają jasnych szkieł? Dopalanie lampą nie zawsze da efekt jakiego oczekujemy.
Po kiego czorta mu szkło o dużym zakresie ogniskowych do ciasnych pomieszczeń:confused:. Tamron o którym piszesz to spacerowicz na dobrą pogodę, lub w najgorszym wypadku jako takie akceptowalne światło. W stopce masz całkiem niezły zestaw do takich rzeczy.
Jeżeli jednak upór profesora będzie nie do przebicia, to można tak:
CANON 18-135MM F/3.5-5.6 EF-S IS - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-135mm-f-35-56-ef-s-is-.html)
Canon EOS 100D Body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-100d-body.html)
i mieścisz się w budżecie;)
Dobrze, postaram się jednak przekonać na 700D + 18-55 STM,które moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem, a jeżeli nie to 100D i 18-135mm.
Dobrze myślę?
Do tej pory robiliśmy kompaktem sony, więc i tak będzie zauważalna różnica :)
ciemno będzie, proponowałbym:
1) 1200d + jasny zoom 17-50/2.8 = ok 2600 (t) do 2900 (s)
2) 1200d + 18-55 IS II + EF-S 24/2.8 + EF 50/1.8 = ok 2700
3) 1200d + 18-135 STM + EF 50/1.8 = ok 3000
Na Valuebasket.pl dostaniesz Canon EOS 700D z obiektywem 18-135mm STM za 2690 zł, ale faktury nie wystawiają, za to dają 3 lata gwarancji lokalnej door-to-door.
Samo body 700D kosztuje tam aktualnie 1744 zł, do tego np. kit 18-55 STM taniej kupisz gdzie indziej, z fakturą, ceny od 399 zł, więc podstawowy zestaw będzie za ca 2143 zł, zostaje więc ci 857 zł na głupoty, więc możesz jeszcze z valuebasket kupić za 744 zł EF-S 55-250mm STM, i dalej masz 113 zł na kartę pamięci i coś tam jeszcze.
Możesz też zmienić opcję i kupić na Valuebasket EOS M2 z dwoma obiektywami 18-55 STM i 2/22 mm STM, lampką i prawdopodobnie z przejściówką na obiektywy EF za 2023 zł, dokupić jeszcze u nich EF-S 55-250 STM i zostanie Ci dwie stówy.
dostajesz jakies tantiemy od valuebasket ? Zdrowy rozsadek jednak kaze dwa razy zastanowic sie przed zakupami tam.
Bechamot
02-04-2015, 07:26
Na Valuebasket.pl dostaniesz Canon EOS 700D z obiektywem 18-135mm STM za 2690 zł, ale faktury nie wystawiają, za to dają 3 lata gwarancji lokalnej door-to-door..
cos tu sie nie zgadza. nie znam i nie zamierzam sprawdzac kto to jest.
jesli valuebasket .pl jest firma sprzedajaca to ma obowiazek wystawienia faktur - nie moze sprzedawac bez.
jesli to tylko platfoma , z ktorej korzystaja osoby prywatne , to nie maja one obowiazku wystawienia faktury , ale i nie maja obowiazku udzielenia gwarancji.
Znam ludzi, którzy kupują na Valuebasket i chwalą sobie sklep. Z gwarancją w PL pewnie będą kłopoty i sprzęt jest odsyłany do żółtków do naprawy. Dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo może to potrwać 4÷6 tygodni.
Chyba działają podobnie jak wszystkie sklepy w Azji. Przypomina mi to zakupy lamp bezpośrednio w Yongnuo. Zapłaciłem wtedy 530zł za YN-568EX i dostałem lampę po 2 tygodniach.
Nie mam PL gwarancji, ale zaoszczędziłem 270zł w porównaniu z ceną lampy w Polsce.
--- Kolejny post ---
dostajesz jakies tantiemy od valuebasket ? Zdrowy rozsadek jednak kaze dwa razy zastanowic sie przed zakupami tam.
Powiadasz zdrowy rozsądek :).
Ciekawi mnie jak to jest z tymi obiektywami "wybierany ostry na 2,8 od Cichego". Masz pod ręką skrzynię z obiektywami i przebierasz w nich, aż trafisz ostrą sztukę.
Cena wyższa niż w sklepach foto, a mój Tamron i tak musiał zaliczyć serwis. Gratuluję pomysłu na marketing :).
BTW z Tamronami od Cichego jest jak z BMW Mpower, więcej ich na rynku niż wyjechało z fabryki :lol:
Nie dostaję tantiemów, ale lubię się podzielić pożyteczną informacją. Mam ten sam ból związany z troską o gwarancję, ale na zakupach u nich zaoszczędziłem grubo ponad 1500 zł i na dodatek nabyłem towar nieosiągalny w europejskiej dystrybucji, czyli EOS M2. Tak samo jak zakupy od VB polecam zakupy bezpośrednio na eBay, jak się zbiorę do kupy to napiszę mały poradnik ;)
Nie dostaję tantiemów, ale lubię się podzielić pożyteczną informacją.
Ale akurat w kontekście tego wątku nie jest to pożyteczna informacja - kombinować to można sobie prywatnie, ale skoro to ma być zakup z budżetu szkoły, to nie można pozwolić sobie na takie fanaberie. :-)
Ja bym zastanowił się nad rozwiązaniem #3 proponowanym, przez luq - 1200d + 18-135 STM + EF 50/1.8
dawcior-al
02-04-2015, 11:34
Na valuebasket nie mogę kupić, ponieważ musi być faktura, odbiór osobisty i płatność gotówką.
A takie pytanie w sprawie zakupów prywatnych, skoro zamawiamy to kurierem, a wysyłka z HK lub US, to jeszcze cło i vat, więc cena pewnie wychodzi ta sama co w Polsce?
Na valuebasket nie mogę kupić, ponieważ musi być faktura, odbiór osobisty i płatność gotówką.
A takie pytanie w sprawie zakupów prywatnych, skoro zamawiamy to kurierem, a wysyłka z HK lub US, to jeszcze cło i vat, więc cena pewnie wychodzi ta sama co w Polsce?
Nie zadałeś sobie trudu żeby wejść do ich sklepu na WWW. To są ceny ze wszystkimi opłatami, bez ukrytych kosztów.
--- Kolejny post ---
...
Aparat będzie wykorzystywany przede wszytkim do zdjęć, głównie pojedyńczych osób w pomieszczeniach, raczej ciasnych więc potrzebne te 18mm.
Czasami do zdjęć na sali gimnastycznej i dosłownie sporadycznie na mieście, ale to w słoneczne dni...
No to lampa błyskowa jest jeszcze potrzebna. Chyba, że pan profesor przyniesie swoja z domu :).
Zawsze można pośredniczyć w zakupie pomiędzy szkołą a VB, czyli kupić prywatnie od VB i odsprzedać szkole wystawiając rachunek ;) Co prawda nie znam się na przepisach obowiązujących szkoły w kwestii zakupów, ale chyba mogą kupować od nie-Vatowców?
Taka krotność zooma to optyczna katastrofa
Jest jeszcze szkło na "s" z takim samym zakresem ale czy lepszy od tamrona czy nie tego nie wiem
Taka krotnosc to masakra, ale tylko i wylacznie chyba w przypadku Tamrona 18-200. Reszta jakos daje rade, a bywa, ze i pare miejsc maja lepszych od znacznie krotszych zoomow. Swiatlo to parametr, ktory je z niektorych zastosowan eliminuje, ale ostrosc, kontrast, kolorki brak wiekszych wad optycznych to cechy, dzieki ktorym spisuja sie doskonale w wiekszosci zastosowan ( lacznie z filmami).