Zobacz pełną wersję : Canon 6D - pytania początkującego operatora
slawexsdz
29-03-2015, 17:04
Witam.
Od 4 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 6D. Niestety, mam pewne pytania, związane z rejestracją filmów i robieniem zdjęć.
1. W trakcie oglądania zarejestrowanych materiałów, szczególnie na dużym monitorze, występuje zjawisko braku płynności w filmie. Canon oferuje możliwość rejestracji filmów Ful HD z szybkością 25 klatek na sekundę (dzięki Magic Lantern nieco ponad 26), ale to stanowczo za mało, aby można było mówić o pewnym komforcie. Często nawet laicy, oglądajac materiały pytają, dlaczego ten obraz tak "migocze"?
Czy jest jakiś sposób, aby przejścia poszczególnych klatek były bardziej płynne?
2. Kolejny mankament to "przebarwianie" zdjęć. Zjawisko występuje, gdy fotografowany obiekt znajduje się np. na tle brązowej ściany. Kolory są wówczas nienaturalne, skóra przyjmuje kolor otoczenia, zdjęcie jest nieestetyczne i przesycone brązami. Czasami pomaga manualna korekcja kolorów w ustawieniach, ale i tak nie jestem zadowolony z efektów.
Jak fotografować, żeby fotka była wykonana poprawnie pod względem nasycenia poszczególnych kolorów?
Obraz migocze, czy brak płynności ruchu? Jakie oświetlenie? Sztuczne, czy naturalne?
Co do kolorystyki to ustaw poprawnie WB i powinno być OK, no chyba że światło odbija się od kolorowej ściany dając mocny zafarb wtedy samo WB może być mało.
slawexsdz
29-03-2015, 17:22
cześć, dzięki za szybką reakcję.
1. Źle się wyraziłem, nie chodzi o migotanie, tylko o brak płynności ruchu, związany ze zbyt małą liczbą FPS.
2. Chodzi o taki właśnie "zafarb", nie o źle ustawiony WB. Nie mam pojęcia co z tym zrobić.
1. Wydłuż naświetlenie klatek, przy okazji iso zmniejszysz. :)
2. WB + krzywe
slawexsdz
29-03-2015, 18:08
1. Nawet przy ISO 100 powstaje ten sam problem. Naświetlanie zwykle przy FPS 25 ustawiam na 50, chyba że robię statyczne ujęcia i zależy mi na jak najniższej czułości - wtedy 25.
2. Tak, ale to już bardziej obróbka w PS, bo nie za bardzo wyobrażam sobie ustawianie przed każdym zdjęciem WB-Przesuw/Bkt w aparacie, bo efekt i tak nie jest taki, jaki bym chciał. C6D czasem wariuje, jeśli chodzi o barwy. Uważam, że zdjęcie powinno być wykonane poprawnie już na etapie rejestrowania surowego materiału.
2. Tak, ale to już bardziej obróbka w PS, bo nie za bardzo wyobrażam sobie ustawianie przed każdym zdjęciem WB-Przesuw/Bkt w aparacie, bo efekt i tak nie jest taki, jaki bym chciał. C6D czasem wariuje, jeśli chodzi o barwy. Uważam, że zdjęcie powinno być wykonane poprawnie już na etapie rejestrowania surowego materiału.
Pozostaje ustawienie WB dla sceny na szarej karcie.
Kolekcjoner
29-03-2015, 21:30
1. Nawet przy ISO 100 powstaje ten sam problem. Naświetlanie zwykle przy FPS 25 ustawiam na 50, chyba że robię statyczne ujęcia i zależy mi na jak najniższej czułości - wtedy 25.
Niejeden raz słyszałem że są narzekania na 6D jeśli chodzi o płynność ruchu /znajomy poruszał ten problem przy okazji szybkich panoram). Cóż, może zwyczajnie potrzebujesz kamery, 6D to aparat fotograficzny, filmowanie to w nim jedynie dodatek.
bober5264
29-03-2015, 23:20
wstaw jakiś filmik gdzie widać problem, zobaczymy i pomyślimy jak pomóc :)
WB czasem wariuje, trzeba poprawiać w post procesie
pan.kolega
30-03-2015, 03:58
Przejdź na system NTSC - będziesz miał 30 fps.:mrgreen:
Powodem braku płynności jest pewnie hardware/software na którym ogladasz te filmiki.
grzegorzki
30-03-2015, 03:58
Jak fotografować, żeby fotka była wykonana poprawnie pod względem nasycenia poszczególnych kolorów?
Proste, należy dobierać właściwe oświetlenie.
slawexsdz
30-03-2015, 10:01
Powodem braku płynności jest pewnie hardware/software na którym ogladasz te filmiki.
Czy możesz rozwinąć tę myśl? W jaki sposób chcesz uzyskać 30FPS z aparatu, który fabrycznie ma mozliwość rejestracji 25 FPS ?
--- Kolejny post ---
Czy możesz rozwinąć tę myśl? W jaki sposób chcesz uzyskać 30FPS z aparatu, który fabrycznie ma mozliwość rejestracji 25 FPS ?
Ok, umieszczam przykładowy film:
teledysk (http://dk-studio.pomorskie.pl/?page_id=113)
Na monitorze 27 cali obraz lata jak cholera. Sorry za jakość, nie miałem jeszcze wtedy stabilizacji.
pan.kolega
30-03-2015, 11:46
Ok, umieszczam przykładowy film:
teledysk (http://dk-studio.pomorskie.pl/?page_id=113)
Na monitorze 27 cali obraz lata jak cholera. Sorry za jakość, nie miałem jeszcze wtedy stabilizacji.
Ustaw sobie aparat na NTSC zamiast PAL i magicznie będzie 30 fps tak jak u mnie. Mozesz wtedy robić śluby w USA.:p
Nie wiem jak czuły jesteś, ale mnie tam nic nie lata na monitorze 27 cali. Przy panningu jest nie całkiem płynnie, ale to nie jest wg mnie skutek za małego fps (nie jestem specjalista od video). Natomiast kedy aparat jest nieruchomy to jest całkiem dobrze, bo tam wielkiego ruchu nie ma.
Ogladałeś to na różnych komputerach?
slawexsdz
30-03-2015, 19:50
Zrobiłem testy, tak jak pisałeś. Dzięki w ogóle za radę z tym NTFS - wskoczyło faktycznie na 30 klatek. Obraz jednak nadal nie jest płynny. Sprawdzałem na różnych monitorach, im większy monitor, tym gorzej.
Dla przykładu, przy 60 FPS (1280p) obraz wygląda idealnie pod względem płynności.
Kolekcjoner
30-03-2015, 22:09
Przy 25p nie będzie idealnej płynności przy panningu. Ja to zawsze robię na 50i albo "p". A jeszcze szczególnie jest to upierdliwe przy matrycy FF gdzie jest międzyliniowe sczytywanie. Cudów nie ma niestety.
slawexsdz
31-03-2015, 01:36
Czyli ogólnie matryca FF gorsza od APS-c, jeśli chodzi o płynność?
Nasuwa mi się wniosek, że do canonowania lepszy byłby 7d II - matryca APS-c, 60FPS przy Full HD :D
Kolekcjoner
03-04-2015, 02:54
Niekoniecznie. W 5D mkIII jest to dużo lepiej zrobione i obraz jest bardziej płynny.
slawexsdz
04-04-2015, 22:19
A co konkretnie jest lepiej zrobione? Dalczego tak się dzieje, skoto oba aparaty mają 30 FPS ?
Kolekcjoner
04-04-2015, 23:12
Matryca. Sposób sczytywania. Liczba pikseli. itd.
BTW: w kamerach wcale nie potrzebujesz mnożyć fpsów żeby mieć bardzo płynny obraz.
slawexsdz
04-04-2015, 23:53
No ale z tą liczbą pikseli chyba przesadziłeś :d Co to ma do rzeczy? gdzieś słyszałem, że oba aparaty mają identyczną - tę samą matrycę.
Kolekcjoner
05-04-2015, 00:26
Skoro tak słyszałeś.... ;)8-).
bartezzx
06-04-2015, 00:05
Każdy z tych aparatow tak samo zczytuje matrycę. Co innego gdy ma sprzet np global shutter.