PDA

Zobacz pełną wersję : Packschoty Ile To Kosztuje ?

rodeoo
06-04-2006, 11:00
Witam szanownych kolegów.
Ostatnio dostałem propozycje od mojego szefa, czy mogę zrobić fotki do katalogu firmowego?
Pytanie z mojej strony to ile można skasować za około 1000 do 1500 ujęć,miały by to być małe podzespoły mechaniczne wykonane ze stali jak i trochę elektroniki sterującej?.
Po zrobieniu fotki miałbym dodać krótki opis do pliku to jest-Nazwę i nr.katalogowy.
Mniej więcej wychodzi 10 do 20 ujęć na godzinę

JSK
06-04-2006, 11:17
To wszystko zależy od tego, czy chcesz tam dłużej pracować, czy nie. ;-)
Myślę, że 2-3 zł za ujęcie, przy tej ilości , będzie OK. Tym bardziej, że będzie to robota dla własnej firmy. A tu każdy szef/właściciel oczekuje pewnego poświęcenia ze strony pracownika. Może nawet będziesz to robił w godzinach pracy? Wtedy, co by mnie nie zdziwiło, oczekiwania szefa mogą zmierzać w kierunku bardzo skromnej "premijki".

Jac
06-04-2006, 11:19
Może nawet będziesz to robił w godzinach pracy? Wtedy, co by mnie nie zdziwiło, oczekiwania szefa mogą zmierzać w kierunku bardzo skromnej "premijki".
moze i w godzinach pracy ale wtedy niech daja sprzet ;-)

i mi sie wydaje ze minimum to zarobek na 100/2.8 macro ;-)

Theoo
06-04-2006, 12:46
Niech twój szef pogada z ludźmi od packshot-ów i sa sie zadeklaruje. twoj sprzet twoja wola. Raczej bym sie umówił na calośc niz że 2-3 zeta za fotę. Za tę kasę mogę ci podrzucić z 100 zleceń:mrgreen:

MMM
06-04-2006, 12:57
Pytanie z mojej strony to ile można skasować za około 1000 do 1500 ujęć,miały by to być małe podzespoły mechaniczne wykonane ze stali jak i trochę elektroniki sterującej?.
Po zrobieniu fotki miałbym dodać krótki opis do pliku to jest-Nazwę i nr.katalogowy.
Mniej więcej wychodzi 10 do 20 ujęć na godzinę

To nie jest tak pięknie i szybko jak myślisz. Jeśli mają to być bardzo duże zbliżenia np. obiekt o wielkości 1cm ma wypełniać cały kadr, to większość zdjęć będzie wymagać retuszu. Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to _bardzo dokładnie_ wyczyścić / odkurzyć przedmiot przed włożeniem do namiotu. Jeśli to są bardzo małe przedmioty to przyda się gruszka, taka jak do czyszczenia matrycy, albo mały odkurzacz taki do czyszczenia elektroniki.
Oczywiście namiot bezcieniowy i ze dwie żarówki błyskowe to podstawa.

Jeśli chodzi o ceny to ostatnio skasowałem firmę zajmującą się sprzedawaniem różnych mierników elektrycznych, po 5zł od przedmiotu (około 50 sztuk) + 200zł za dojazd do nich do firmy i rozłożenie sprzętu.

rodeoo
06-04-2006, 14:23
Rozumię czyli cena jest ruchoma taki przeciętny przedział to od 2-5zł w zależności od ilości i od fotografowanego obiektu:-D

Teraz czeka mnie rozmowa z Prezesuniem:mrgreen:
Pozdrawiam wszystkich canonnnierów i kochających życie :-D

yogi-bear
06-04-2006, 17:40
Hm... mam podobną propozycję ale od znajomego ;) ~1000 przedmiotów i proponuje mi ~0,3zł za fotke. Wydaje mi się że za mało zdecydowanie :D. U mnie obiekty są troszkę większe ale poniżej 2zł za fotke nie idę w to... Przelecieć aparat na minimum 1000 klatek za 300 zł? TROCHE szkoda ;) Daj znać jak ustalisz cenę z szefem. A tak... wybaczcie mi mały OT. Jaki namiot najlepiej kupić? Czy te tanie z allegro nadają się? :)

KuchateK
06-04-2006, 17:55
Ale raczej te wolno stojace pudelka a nie podwieszane do sufitu podroby z agrowlukniny bez kolka na dole usztywniajacego i trzymajacego ksztalt.

Routlaw
06-04-2006, 21:03
ja kupiłem TAKI (http://www.allegro.pl/item84590752_namiot_bezcieniowy_super_zdjecia_od_z araz_.html) i jestem zadowolony.. Zdjęcia na shutterstocku schodzą :)

rodeoo
07-04-2006, 07:56
Ja mam box bezcieniowy 75cm i to mi starczy plus trochę światła:-D
Co do cenyto, ustaliliśmy że 1000 klatek po 3 zł jeśli cyknąć coś więcej tj.do1500 ustaliliśmy 2,7za klatunię:mrgreen:
Jak dla mnie to ok, zresztą jak sekretarka sprawdzała ceny w studio (5-7zł) to odrazu się rozmyślił.:mrgreen:
Pozdrowionka

JSK
07-04-2006, 10:41
Niniejszym gratuluję załapania fuchy!
Na szkiełko nazbierasz, a i na chlebek coś zostanie.
Tak trzymać.

Błajo
07-04-2006, 16:57
zresztą jak sekretarka sprawdzała ceny w studio (5-7zł) to odrazu się rozmyślił.:mrgreen:
Pozdrowionka
A Ty robisz to za 50% ceny.... a co jakis gorszy jetes od studia?

rodeoo
10-04-2006, 12:10
A Ty robisz to za 50% ceny.... a co jakis gorszy jetes od studia?
Mam nadzieję że nie jestem gorszy mam namiocik,światełka choć nie mam wypasionego studia (marzenie:roll: )to zadowolony jestem z siebie,jednakże wiem że są dużo lepsi,ale co tam próbki spodobały się :mrgreen:
Pozdrawiam

yogi-bear
11-04-2006, 00:14
Mam nadzieję że nie jestem gorszy mam namiocik,światełka choć nie mam wypasionego studia (marzenie:roll: )to zadowolony jestem z siebie,jednakże wiem że są dużo lepsi,ale co tam próbki spodobały się :mrgreen:
Pozdrawiam

Możesz podzielić się pierwszymi zdjęciami? Jestem ciekaw jak Ci to wyszło :)

JSK
11-04-2006, 07:39
Yogi-bear - czym rodeo ma sie dzielić! Tego typu zdjęcia, jak się ma namiot bezcieniowy, to muszą wyjść. Nie mają innego wyjścia. To nie jest artyzm. Tu musi być ostro, wyraźnie i komunikatywnie.

rodeoo
11-04-2006, 09:46
Yogi-bear - czym rodeo ma sie dzielić! Tego typu zdjęcia, jak się ma namiot bezcieniowy, to muszą wyjść. Nie mają innego wyjścia. To nie jest artyzm. Tu musi być ostro, wyraźnie i komunikatywnie.
Masz rację niema w nich jak dla mnie nic szczególnego poza tym dopiero jest kompletowany zestaw artykułów na których trzeba się skupić:mrgreen:
ps.nudne to jak flaki z olejem :rolleyes: ,ale za to chociasz kasa będzie:mrgreen: