Zobacz pełną wersję : Nie chciane światło na tle. Co jest źle ??
cybermysza
25-03-2015, 17:27
Mam małe pytanie dotyczące tego zdjęcia. Jak rozwinę tło i idzie w dół i jest łączenie tej tapety z niby tymi panelami i tam jak widać ten taki odblask światła jak by. Lampy czy rozstawie przed tłem czy nawet za tłem czy tło ustawie pod okna czy za oknami, czy lampy na min moc czy max moc zawszę to się pojawia. Jak krzywo rozstawię tło, to pojawiają się nowe ale to wystarczy wyprostować i jest ok a tego na dole nie mogę zniwelować. A jest to irytujące nawet robiąc zdjęcia tylko dla siebie amatorsko ale chcę żeby były te zdjęcia jak najładniejsze?
Może ktoś coś poradzić spotkał się z czymś podobnym, może trzeba by było zasłonić okna. Ale była taka sytuacja, ustawiłem i gołym okiem ten blask nie był widoczny ale jak zrobiłem zdjęcie i lampy błysły albo włączyłem ciągłe-stałe światło to na zdjęciu się pojawiał. Ktoś miał taką sytuację coś wie na ten temat ?? Z góry Dziękuję
Lampy jedna z SoftBox-em druga z parasolką srebrną pokój około 15 metrów kwadratowych.
https://canon-board.info/imgimported/2015/03/ad3420cff733b3e2m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad3420cff733b3e2.html)
bajker83
25-03-2015, 17:44
Mam taki sam problem z tymi tłami, dość ze strasznie śmierdzą to jeszcze tak ładnie odbijają światło ehhh
zasłon okno i kombinuj z wrotami by światło nie dostawało sie z lamp na tło
cybermysza
25-03-2015, 18:37
No na razie kupiłem lampy nie mam pomieszczenia na stałe że by to rozstawić i muszę przy kolejnej sesji rozstawić i kombinować ale jak wysteruje światło przez wrota czy snoota to nie będą zdjęcia się robiły za ciemne bliżej tła i nie będzie podchodziło bardziej to pod LowKey ??
bajker83
25-03-2015, 19:31
zobacz wieczorem, rozstaw wszystko i oświetl to co chcesz lampą a to tło trzeba doświetlać miękkim światłem nie znam innej metody :/
Bechamot
25-03-2015, 19:37
a nie mozesz tego obciac ?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://spherapan.vot.pl/tlo.jpg)
bajker83
25-03-2015, 19:53
no można było by to zagiąć równo, Albo dać na to listwę wykończeniową
Ewntualnie, po drugiej stronie przykleic listwe, ktora sciagnie i wyrowna tlo.
Rozetnij to. Będziesz miała ścianę i podłogę. Razem z tym co masz pod spodem zyskujesz trzy różne plany i ewentualnie ścianę z desek.
dać na to listwę wykończeniową
Tak nawet reklamują na znanym portalu na A tego typu tła.
Tak nawet reklamują na znanym portalu na A tego typu tła.
Nie znaja sie od tego jest polar :) ^^
Czy ja dobrze widzę, że ta końcówka tła zawija się w kierunku obiektywu? Jeżeli tak to spróbuj tak umocować tło, żeby sie nie zawijało. Sugerowana listwa umocowana od tyłu może pomóc.
Jak daleko masz lampy? Może spróbuj je przysunąć bliżej i zgdonie z zasadą (po angielsku ładnie syntetycznie nazwaną) "inverse square law" mniej światła powinno dotrzeć do tła.
Bechamot
26-03-2015, 13:26
sprawa jest trywialna
robisz najpierw zdjecie bez lamp ze statywu - dostajesz obraz bez odbic.
nastepnie z tej samej pozycji z lampami robisz jak chcesz
ze zdjecia pierwszego wstawisz ten walek czy co tam chcesz do zdjecioa drugiego.
zabioeg trwa ok 30 sek , moze minute w ps.
znacznie szybciej i wygodniej niz kombinowanie w naturze ze swaitlami.
po to jest fotografia cyfrowa , zeby jej uzywac.
sprawa jest trywialna
robisz najpierw zdjecie bez lamp ze statywu - dostajesz obraz bez odbic.
nastepnie z tej samej pozycji z lampami robisz jak chcesz
ze zdjecia pierwszego wstawisz ten walek czy co tam chcesz do zdjecioa drugiego.
zabioeg trwa ok 30 sek , moze minute w ps.
znacznie szybciej i wygodniej niz kombinowanie w naturze ze swaitlami.
po to jest fotografia cyfrowa , zeby jej uzywac.
Aha, w przypadku typowego wykorzystania takich teł (fotografia dziecięca, często u klienta, z przypadkowymi warunkami świetlnymi) trzeba co ujęcie "opróżniać" tło i liczyć, że światło zastane da taki sam efekt kolorystyczny, jak nasze dodatkowe-sztuczne, i oczywiście zdjęcie robić tylko ze statywu? Czy ja wiem, czy to takie szybkie i wygodne...