Zobacz pełną wersję : Kompensacja sily blysku w trybie A
psycho144
23-03-2015, 23:04
Proste pytanko.
Czy w trybie A posiadajac FF i oczywiscie zewn. lampe blyskowa, kompensacja sily blyskow nie dziala ? Posiadam lampe shanny sn600c i nie wazne jak ustawie kompensacje blysku w tym trybie, efekt koncowy na zdjeciu jest zerowy (nie ma roznicy).
Proste pytanko.
Czy w trybie A posiadajac FF i oczywiscie zewn. lampe blyskowa, kompensacja sily blyskow nie dziala ? Posiadam lampe shanny sn600c i nie wazne jak ustawie kompensacje blysku w tym trybie, efekt koncowy na zdjeciu jest zerowy (nie ma roznicy).
U mnie z YN i canone działa. Spróbuj zmienić tryb pomiaru błysku na uśredniony - przynajmniej u mnie z takim ustawieniem YN działa lepiej.
Na pewno nie ma? Różnica powinna być, ale delikatna i tylko w cieniach. Zasadniczo w trybie A lampa daje tylko światło wypełniające, a główny kadr to światło zastane więc niezależnie od kompensacji siły błysku nie powinno być dużych różnic.
psycho144
24-03-2015, 10:33
na srode bede mial mozliwosc sprawdzenia 600ex-rt, wiec porownam. Roznicy nie ma - pstryknalem pare zdjec i nie widzialem, czasami nawet mialem wrazenie, ze na zmniejszonej ekspozycji bylo ciut jasniej :) Sprobuje jeszcze na statywie cos popstrykac jak tylko wroce do domu.
I zapomnialem dodac, ze chodzi o tryb A+ , np. w trybie P komunikacja dziala dobrze, jak i pozostalych.
... Różnica powinna być, ale delikatna i tylko w cieniach. Zasadniczo w trybie A lampa daje tylko światło wypełniające, ...
Poniekąd tak, ale nie do końca.
Dużo zależy od światła zastanego i ustawień w Menu Tryb Av - czas synchronizacji błysku
Gdy ustawimy:
1 AUTO - światło w miarę równomierne, lampa trochę doświetla cienie, więc korekta na "-" niewiele zmienia, natomiast korygując dużo na "+" zdjęcie będzie prześwietlone (o ile lampa da radę ;) )
2 1/180 - 1/60 - jeśli światła będzie na tyle dużo aby poprawnie naświetlić zdjęcie to będzie jak wyżej, natomiast gdy światła będzie mało to korekta lampy na "-" i "+" jest dobrze widoczna
3 czas stały 180 jak wyżej.
... I zapomnialem dodac, ze chodzi o tryb A+...
Wcześniej tego jakoś nie doczytałem. O co chodzi z tym trybem A+ myślałem, że rozmawiamy o Av.
psycho144
28-03-2015, 00:05
troche z znajomym sie nie dogadalem i lampy nie dostalem do testow :)
Cieakwe czy na oryginalnych lampach tez jest taki smieszny myk, ze przelaczajac tryb aparatu i majac wlaczony klawisz info, gdy pokazuje informacje o danym trybie, to przy wlaczonej lampie i zmianie trybow jest mala zwiechA? ;)