Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna usterka Canon 1000D

thomas1884
22-03-2015, 11:20
Witam
Jeżeli temat był to przepraszam ale nie znalazłem jednoznacznie tego samego tematu. Mianowicie aparat musiał gdzieś stuknąć lub upaść z niewielkiej wysokości(oczywiście winnych nie ma;)) Do rzeczy. Patrząc przez wizjer w pewnych pozycjach obraz robi się nagle niewyraźny. Słychać że coś przeskakuje i obraz rozmyty. Wracając z powrotem to samo ale obraz znowu robi się wyraźny. Myślę, że to nie matówka bo aparat wykonuje zawsze wyraźne zdjęcia mimo to czy jest obraz wyraźny w wizjerze czy nie. AF zawsze łapie.
Proszę o jakieś porady.

tlustyx
22-03-2015, 12:13
... Myślę, że to nie matówka bo aparat wykonuje zawsze wyraźne zdjęcia mimo to czy jest obraz wyraźny w wizjerze czy nie. AF zawsze łapie.
Proszę o jakieś porady.
AF nie ma nic wspólnego z matówką. Światło przechodzi przez półprzepuszczalne lustro, odbija się od lusterka pomocniczego i trafia do czujników znajdujących się w dolnej części komory lustra.
U góry są czujniki pomiaru światła - może źle mierzyć ekspozycje.
Odnieś do serwisu.

Bangi
22-03-2015, 13:47
IMHO coś z lustrem.

Przemek_PC
22-03-2015, 14:45
Raczej z pryzmatem.

tlustyx
22-03-2015, 16:06
Raczej z pryzmatem.
Próżno by w 1000D pryzmatu szukać ;)
Jest tam zespół (czy jak to się zwie) luster.

Przemek_PC
22-03-2015, 16:17
Pryzmat to skrot myslowy.

zdebik
23-03-2015, 19:28
Mysle, ze matowka przemieszcza sie. Dlatego obraz robi sie niewyrazny

cobalt
24-03-2015, 06:44
Serwisowanie aparatów na odległość przez Internet to potęga :).
Tak jak pisze @Bangi wygląda to na usterkę lustra. Oczywiście w momencie jego podniesienia aparat wykonuje dobre zdjęcie i wszystko gra.
Ewentualnie może ktoś bawił się w grzebanie (czyszczenie) przy matówce i jej nie zablokował na koniec poprzez dociśnięcie.

artvirtual
24-03-2015, 21:48
Dziś znajomy podrzucił mi Canona 1000d z podobnym " niedomaganiem ".
Podejrzewam lokalizację usterki w samym wizjerze ze względu na objawy. W moim przypadku sam obraz w wizjerze jest rozmyty i lekko przesunięty w lewą stronę choć AF działa prawidłowo zarówno w trybie LiveView jak i poprzez wizjer. Zdjęcia wychodzą ostre, choć robiąc zdjęcia przez wizjer jest to naprawdę mało komfortowe i ledwo co widać punkty AF .
Jeżeli ktoś posiada link do " service manual " -a to rozbiorę aparat i wyjaśnię przyczynę problemu wraz z opisem na forum.

thomas1884
25-03-2015, 18:59
artvirtual twój opis dokładnie pasuje do mojej usterki. Myślę, że to nie może być matówka. Aparat robi zawsze dobre zdjęcia. Tylko w wizjerze rozmyty obraz.

Przemek_PC
25-03-2015, 20:33
No to rob na life view i po klopocie.

artvirtual
25-03-2015, 21:35
Za uszkodzeniem zespołu wizjera przemawia jeszcze jedno, kręcąc pokrętłem regulacji dioptrii można częściowo wyeliminować niedogodność " rozmytego , pływającego " obrazu.
Bez rozebrania tego nie powiem nic więcej.

artvirtual
28-03-2015, 20:35
Witam ponownie.
Faktycznie tak jak przepuszczałem winowajcą był wizjer, a dokładnie soczewka której położenie regulujemy pokrętłem. Aby wszystko działało poprawnie należy ponownie umocować soczewkę w odpowiednim miejscu i dla pewności zabezpieczyć malutką kropelką kleju. Pod żadnym pozorem nie należy stosować " Kropelek " i temu podobnych.
Choć usterka niezbyt skomplikowana należy rozebrać cały aparat w przysłowiowy mak.

Pozdrawiam i jeżeli ktoś ma pytania chętnie podzielę się wiedzą