Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z 60D na G16 czy coś innego??

japek
19-03-2015, 12:51
Witam,
Rozważam sprzedaż mojego C 60D. Zmieniają się priorytety i na razie (zapewne na kilka lat) potrzebuję czegoś znacznie mniejszego i lżejszego ale żeby zachować jak najwięcej funkcjonalności no i oczywiście jakości. Zależy mi głównie na przyzwoitym, jasnym obiektywie, dobrej prędkości AF z ręczną możliwością wyboru punktu AF no i wysokiej wartości ISO. I pytanie czy jest coś lepszego niż G16 (wiem że tu strasznie szumi). Zdjęcia to głównie widoczki ale też zdjęcia sportowe (często w lesie) i szalejące dzieciaki w słabym oświetleniu (tu już dopalę lampą zewn.). Wiem, że do tego nie nadają się kompakty ale coś muszę zmienić. Patrzyłem na Nikona 7800 ale chciałbym pozostać przy C. Pomóżcie :)

Janusz_K
19-03-2015, 14:24
Miałem ten sam dylemat. I zdradziłem Canona. Sprawa była prosta, czasem potrzebuję aparatu bardzo dyskretnego, wyglądającego niepozornie, nie rzucającego się w oczy.
Myślałem właśnie o serii G, a nawet S.
W efekcie zdecydowałem się na Lumixa GF2. Czemu - z płaskim 14-42 jest niepozorny i w kieszeń płaszcza wejdzie. Z 14-140 mogę go zabrać tam, gdzie wymiana obiektywu jest wykluczona. 45 mm stały do portretów i makro. 8 mm rybie oko czasem też warto założyć. A korpus i szkła leciutkie i da się następne dokupić. Nie żałuję decyzji.

tomfoot
19-03-2015, 18:45
Sony rx100 ii
lub lx100 Panasonic

crazy
19-03-2015, 19:35
Fuji x10

japek
20-03-2015, 11:51
Dzięki za podpowiedzi, szkoda że ten Panasonic obecnie kosztuje ponad 2x więcej niż G16. Nie wiem czy warto tyle wydać na kompakt choć faktycznie specyfikacja i testy robią wrażenie.

quent
10-04-2015, 15:31
Witam,
Rozważam sprzedaż mojego C 60D. Zmieniają się priorytety i na razie (zapewne na kilka lat) potrzebuję czegoś znacznie mniejszego i lżejszego ale żeby zachować jak najwięcej funkcjonalności no i oczywiście jakości. Zależy mi głównie na przyzwoitym, jasnym obiektywie, dobrej prędkości AF z ręczną możliwością wyboru punktu AF no i wysokiej wartości ISO. I pytanie czy jest coś lepszego niż G16 (wiem że tu strasznie szumi). Zdjęcia to głównie widoczki ale też zdjęcia sportowe (często w lesie) i szalejące dzieciaki w słabym oświetleniu (tu już dopalę lampą zewn.). Wiem, że do tego nie nadają się kompakty ale coś muszę zmienić. Patrzyłem na Nikona 7800 ale chciałbym pozostać przy C. Pomóżcie :)

Miałem podobny dylemat i wybrałem bezlusterkowiec APSC Sony + jasną stałkę. Polecam takie rozwiązanie.

Q

quent
13-04-2015, 08:11
Dzięki za podpowiedzi, szkoda że ten Panasonic obecnie kosztuje ponad 2x więcej niż G16. Nie wiem czy warto tyle wydać na kompakt choć faktycznie specyfikacja i testy robią wrażenie.

Ale dlaczego w ogóle myślisz o serii G skoro miałeś APSC?
Ja właśnie sprzedałem ostatni swój egzemplarz z tej serii. Miałem ich wiele równolegle z APSC, jako uzupełnienie.
Ty jednak chcesz mieć niejako zminiaturyzowany ekwiwalent swojego dawnego 60D jak sądzę.
Powinieneś więc celować w coś z większą matrycą niż G16.
Od m4/3 w górę.

Pozdr.
Q
Studio Reklamy Elipsa : REKLAMA GRYFINO (http://www.elipsa.info)

pan.kolega
13-04-2015, 08:40
ale chciałbym pozostać przy C. Pomóżcie :)

G7X i watek można uznać za wyczerpany.:roll:

quent
13-04-2015, 08:56
G7X i watek można uznać za wyczerpany.:roll:

Ale to to ma przyspawany obiektyw. Trochę mało dla kogoś kto miał DSLR.

pan.kolega
13-04-2015, 11:44
I pytanie czy jest coś lepszego niż G16 (wiem że tu strasznie szumi).

G7X jest o wiele mniejsze niż wszelkie opcje z wymiennymi obiektywami. Nie ma sensu zamieniać siekierki na kijek.

quent
15-04-2015, 13:13
Ten argument też nie jest trafiony:
Compare camera dimensions side by side (http://camerasize.com/compare/#573,508)

Kolekcjoner
15-04-2015, 22:01
Ten argument też nie jest trafiony:
Compare camera dimensions side by side (http://camerasize.com/compare/#573,508)

Ale jaki ma sens takie porównanie skoro jeden aparat jest bez obiektywu?

quent
16-04-2015, 08:21
Miał być o "wiele mniejszy" a nie jest. Zaledwie po kilka mm z każdej strony.
Doczepiony naleśnik nie zrobi różnicy. Dużej różnicy nie zrobi też zresztą choćby np. 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS.
Ważne, że w ogóle jest możliwość zmiany obiektywu. Dla kogoś kto chce zmienić lustro na.... to przecież jedna z głównych zalet.

Kolekcjoner
16-04-2015, 23:09
Oczywiście że zrobi różnicę. Naleśnik to nie zoom, a zoom o większym zakresie to ogór który doczepiony do takiego maleństwa powoduje źe cały zestaw robi się nieergonomiczny i bez sensu. Porównywanie tego ze wszystkomającym kompaktem nie ma sensu. I piszę to nie na podstawie tego co się naczytałem w necie tylko jako posiadacz takich aparatów.

Stafford
25-04-2015, 19:48
Nie tak znowu ogór:
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#573,508.360,ha,t)

Kolekcjoner
26-04-2015, 09:45
Ale porównujesz gruszki z jabłkami. Porównywalny zoom będzie pewnie większy od całej alfy (jeśli w ogóle jest taki).

Janusz_K
26-04-2015, 09:47
a zoom o większym zakresie to ogór który doczepiony do takiego maleństwa powoduje źe cały zestaw robi się nieergonomiczny

No widzisz, a ja jestem przekonany, że mój lumix GF2 razem z niedrogim 45-150 (mnożnik przy Micro 4/3 to 2) jest bardzo wygodny, a z G X Vario PZ 14-42mm do każdej kieszeni mi wchodzi (złożony ma 2 centymetry). A jak będę chciał, to inny obiektyw dokręcę, choćby G 42,5mm f1.7 i mam czym portret zrobić. Trochę czasem denerwuje ten dotykowy ekran, ale w sumie tam, gdzie liczą się wymiary, to z własnego doświadczenia powiem, system Micro 4/3 , właśnie w tych najmniejszych korpusach, może doskonale się sprawdzać, bo u mnie właśnie doskonale się sprawdza.

koraf
26-04-2015, 11:43
No widzisz, a ja jestem przekonany, że mój lumix GF2 razem z niedrogim 45-150 (mnożnik przy Micro 4/3 to 2) jest bardzo wygodny, a z G X Vario PZ 14-42mm do każdej kieszeni mi wchodzi (złożony ma 2 centymetry). A jak będę chciał, to inny obiektyw dokręcę, choćby G 42,5mm f1.7 i mam czym portret zrobić. Trochę czasem denerwuje ten dotykowy ekran, ale w sumie tam, gdzie liczą się wymiary, to z własnego doświadczenia powiem, system Micro 4/3 , właśnie w tych najmniejszych korpusach, może doskonale się sprawdzać, bo u mnie właśnie doskonale się sprawdza.
Wszystko zależy od własnych preferencji i wymagań dla mnie system mikro 4/3 jest za bardzo mikro :( pod względem IQ (miałem przez 2 lata omd-em5 + zestaw stałek) i o ile do szybkich zdjęć wnętrz i detalu jeszcze ujdzie, to na zewnątrz krajobraz w tym również portret, macro jest wg mnie passe :oops:.

Janusz_K
26-04-2015, 13:36
to na zewnątrz krajobraz w tym również portret, macro jest wg mnie passe :oops:.

Nie łapę zwrotu "krajobraz, w tym również portret" ale mniejsza o to.

Zgoda, masz zupełną rację, tylko że znów w wielu zastosowaniach, to raczej bez lustrzanki, no właśnie i jesteśmy na początku problemu. Chociaż ja na wszystkie swoje wyjazdy (a jeżdżę dużo) biorę właśnie lumixa plus te dwa obiektywy (14-42 i 45-150) bo dają mi więcej, niż właśnie kompakt. Do fotografowania krajobrazu i nie tylko idealne. Zauważ, tu mam w niewielkiej cenie i wadze do 300 mm zoom, po przeliczeniu. Minimalna ostrzenia H-FS45150 to 0.9 metra, a więc przy maksymalnym wysunięciu może nie będzie to makro, ale samą twarz da się zrobić (fotografią mrówek się nie zajmuję to mi nie przeszkadza). Właśnie - to co piszę, piszę z własnego doświadczenia, może są lepsze sposoby, tylko jakie, bo ma ważyć z podstawowym obiektywem, jak u mnie obiektyw 95 gram plus aparat 265 gram, razem niecałe 40 deko. Zoom 45-150 waży 200 gram. Razem znów niecałe pół kilo. A dyskretne i nie wygląda, że wiele się z takiego zestawu da wycisnąć.

Temat jest o tym, czy wysokiej klasy kompakt, czy coś taniego z wymiennymi obiektywami. Ja się do tej drugiej wersji bardziej przekonałem, z zaznaczeniem, że to nie jest zamiast lustrzanki, ale właśnie zamiast kompaktu. Myślałem jeszcze o nikonie 1, z obiektywem 10-100, ale w momencie zrobienia kilku zdjęć jakoś mnie ta wersja zupałnie nie przekonała.

koraf
26-04-2015, 14:14
Temat jest o tym, czy wysokiej klasy kompakt, czy coś taniego z wymiennymi obiektywami. Ja się do tej drugiej wersji bardziej przekonałem, z zaznaczeniem, że to nie jest zamiast lustrzanki, ale właśnie zamiast kompaktu. Myślałem jeszcze o nikonie 1, z obiektywem 10-100, ale w momencie zrobienia kilku zdjęć jakoś mnie ta wersja zupałnie nie przekonała.
Zgoda, jeżeli postawisz temat kompakt vs bezlusterkowiec (nawet mikro 4/3) zdecydowanie ten ostatni wygrywa, wiadomo dlaczego. Musimy też mieć świadomość, że wielkość matrycy oraz zastosowana optyka jest dla IQ decydująca i praw fizyki nie da się zmienić/ nagiąć.

Stafford
29-04-2015, 09:43
Jak wyżej. Wg mnie zaawansowany kompakt ma sens głównie jako aparat do kieszeni. Miałem Nexy 5N i 6 i oba z kitowym obiektywem dawały dużo lepszą jakość niż posiadany obecnie RX100M3 z wbudowanym Zeissem T*. No ale do kieszeni spodni się nie mieściły...

Janusz_K
29-04-2015, 18:14
GF2 ma według Panasonic Lumix DMC-GF2 Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicDMCGF2) 33 milimetry. Jak dokręcę Lumix G X Vario PZ 14-42mm znowu tu: Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 ASPH Power OIS Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/panasonic_x_14-42_3p5-5p6) ma 27 mm. Razem 60 mm. Sprawdziłem, w dżinsy wcisnąć ciężko, ale w spodnie od garnituru wchodzi :mrgreen: No i bez problemu w kieszeni marynarki się chowie.

andrzejek
30-04-2015, 09:06
kwestia preferencji i oczekiwan.Mialem przez chwile panasonica gm1 i czy to z 12-32 czy to 14/2.5 czy 20/1.7 nie jest tak wygodnie jak z rzeczonym sony rx100, gdzie obiektyw sie chowa i nic nie wystaje.Choc taki gm1 czy gm5 w kieszeni kurtki czy marynarki nie przeszkadza zbytnio.Mi osobiscie miniaturyzacja pasuje))