Zobacz pełną wersję : Canon 6d vs 7d mark ii czy 5d mark iii
Witam , używam sony a99 lecz przesiadam się na system canon i nie mam o nim zero pojęcia dlatego proszę was o pomoc . Chce czystych opinii żadnych testów itd .
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych , a hobbystycznie do makro , krajobrazu i zdjęć nieba ( gwiazdy )
Więc zakres mam duży . Sony sprawdza się świetnie lecz ma za słabe iso . I akurat otrzymam dotacje 22 000 zł na otwarcie działalności więc myślę o zmianie systemu .
Proszę również rozważyć to , że mam zamiar zakupić jakiś teleobiektyw dość jasny lecz wystarczy f4 do 6tysiecy a także jakieś 85 , 90 lub 100 do makro i 135 do portetu lub 85 a także 35 saymang 1.4 który mam do sony i spisuje się lepiej niż jego odpowiednik za 5,6 tys a także od znajomego odpowiednika nikona w podobnej cenie .
Więc czekam na komentarze
pan.kolega
18-03-2015, 21:17
Tu chyba nie powinno być wielkiego dylematu. Jeżeli w ogóle bierzesz pod uwagę 7d2, i chcesz robić śluby a masz środki na zakup, to 5d3 bo różnica w jakości obrazu z 6d będzie raczej pomijalna.
tak tylko biorę też obiektywy pod uwagę a nie wiem czy się zmieszczę z nimi + 5d mark iii
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych
7DII odpada w tym zastosowaniu (IMHO)
jakiś ciekawy tele obiektyw do niego ? i portret ?
--- Kolejny post ---
Carl Zeiss Otus 85 mm f/1.4 dostanę gdzieś to szkło ?
--- Kolejny post ---
http://www.e-fotojoker.pl/carl-zeiss-planar-t*85-f-14-%28canon%29-80042183-007#.VQnTsI6G-hs to ten obiektyw ?
--- Kolejny post ---
Canon obiektyw EF 135mm f/2 L USM jak poleciacie ?
A po kiego Ci otus..? toż to manual jest i na dodatek drogi jak nie wiem co. Już bym wolał L 1.2
kup korpus i obiektyw do roboty, bo jak czytam że dotacje urząd roz.... na jakieś hobbystyczne macro i krajobrazy to już sam nie wiem czy lepiej rozdać na jakieś hobbystyczne zabawy bezrobotnych czy na ośmiorniczki i ile bym nie myślał wychodzi mi że już lepiej na ośmiorniczki.
i nie ograniczałbym bym się do otusa - ostatnio ciekawą ofertę od phase one dostałem lepiej od razu "kupić" coś konkretnego.
Wiesz , moje zajęcia nie ograniczają się tylko do pracy , że idę na sesje i wracam do domu i body leży w szafie . Wręcz przeciwinie wole wyjść gdzieś i się zrelaksować po pracy pod presją wykonując zdjęcia z pasji a nie z wymogu do przeżycia
--- Kolejny post ---
A po kiego Ci otus..? toż to manual jest i na dodatek drogi jak nie wiem co. Już bym wolał L 1.2
może i drogi ale za to jakoś zdjęć fenomenalna tymbardziej , ze go posiadam pod sony za 5,5k ale warto było .
--- Kolejny post ---
głównie pracuje na manual-ach pod sony
moje zajęcia nie ograniczają się tylko do pracy , że idę na sesje i wracam do domu i body leży w szafie
Zdecyduj się:
-raz piszesz w czasie teraźniejszym a raz w przyszłym:
cytat:
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych , a hobbystycznie
Daj próbki twórczości fotograficznej,
wielu z nas chętnie sie zapozna i poduczy.
ciekawe czy we wniosku na dotację napisałeś że sprzęt zakupiony z dotacji będzie służył do relaksu i realizacji hobby? i ktoś to podpisał? w urzędzie pracy? czy może zamierzasz wydać dotację niezgodnie z wnioskiem :mrgreen:? internet nie jest anonimowy wbrew temu co ludzie myślą nie masz obaw że jakiś urzędnik przeczyta te posty?
cubbus -
u mnie na wsi mawiają że otus i dotacja to rozłączne zbiory - ktoś kto kupuje otusa nie potrzebuje dotacji :).
pan.kolega
18-03-2015, 22:25
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Carl Zeiss Planar T*85 f/1.4 (Canon) | e-Fotojoker (http://www.e-fotojoker.pl/carl-zeiss-planar-t*85-f-14-%28canon%29-80042183-007#.VQnTsI6G-hs) to ten obiektyw ?
Nie to nie ten. Tamten to tak ze cztery razy tyle. Możesz kupić Otusa i np. 700d.
Jeżeli taki jesteś kozak, że manualnie chcesz śluby robić, to nie ma sensu płacić ponad $1000 za AF więc bierz 6d. Do Otusów jak ulał. A jeszcze Zeiss ma niezłe 135 mm.... Choć Canon też ujdzie.
--- Kolejny post ---
może i drogi ale za to jakoś zdjęć fenomenalna tymbardziej , ze go posiadam pod sony za 5,5k ale warto było .
Masz Otusa za 5.5 k PLN? To okazyjnie nabyty chyba.
KrZyChUM
18-03-2015, 22:31
Podasz dokładnie nazwę tego "Otusa" pod Sony?
Zeissy do sony to nie otusy :)
Jakie to iso uzywasz i szkla ze w a99 nie wystarcza?
iso w 99 od 800 szumi jak cholera . Nie ma co ukrywać . A 6d canon w iso przewyższa 5d mark iii
Sony 85 mm f/1.4 ZA Carl Zeiss Planar T*
Widze ze koledzy juz sobie jaja z autora watku zaczynaja robic;)
Wysłane z mojego SM-N910C
Widze ze koledzy juz sobie jaja z autora watku zaczynaja robic
Słusznie czy nie ? według Ciebie ?
Na innym forum kolega "inount" napisał, że posiada Sony a58, a a99 planuje dopiero kupić.
Więc jaki w końcu masz ten aparat?
Mariusz_C
18-03-2015, 23:00
według mnie niesłusznie, napisał na początku, że w canonie się nie orientuje, no ale może też i w sony się nie orientuje, bo może na zdjęciach się skupia, a nie na sprzęcie ;)
iso w 99 od 800 szumi jak cholera . Nie ma co ukrywać . A 6d canon w iso przewyższa 5d mark iii *
No to mamy zupelnie inne wyobrazenie o szumie. Ale ze na 800 tak bardzo Ci przeszkadza no to nic nie doradze, ale wierzyc mi sie niechce, bo widzialem zdjecia z a99. W takim przypaku 6d musi byc, tam iso cie zadowoli, w 5d3 rowniez, ale jak bedziesz powiekszal zdjecia o kilkaset procent w poszukiwaniu szumu to tam tez znajdziesz te mikro szumy.
Ten zeissik co masz toz to porzadne szklo a 135 jeszcze lepsze.
Jajcarzom,gimbazom STOP ? .
Tak :STOP
Załóżmy ,że używałem jakiś sprzęt.
Mogę opisać rzetelnie wady i zalety.
Ale po dziesiątkach infantylnych ,bzdetnych,niekonkretnych ,oszukanych informacji
napisanych przez świerzego USERA ,odechciewa mi się zamieszczać dokładnych informacji.
Widze ze koledzy juz sobie jaja z autora watku zaczynaja robic;)
Wysłane z mojego SM-N910C
wątek wygląda jakby autor nas wkręcać próbował, bo wierzyć się nie chce że ktoś na poważnie może wypisywać takie rzeczy.
Witam , używam sony a99 lecz przesiadam się na system canon i nie mam o nim zero pojęcia dlatego proszę was o pomoc . Chce czystych opinii żadnych testów itd .
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych , a hobbystycznie do makro , krajobrazu i zdjęć nieba ( gwiazdy )
Więc zakres mam duży . Sony sprawdza się świetnie lecz ma za słabe iso . I akurat otrzymam dotacje 22 000 zł na otwarcie działalności więc myślę o zmianie systemu .
Proszę również rozważyć to , że mam zamiar zakupić jakiś teleobiektyw dość jasny lecz wystarczy f4 do 6tysiecy a także jakieś 85 , 90 lub 100 do makro i 135 do portetu lub 85 a także 35 saymang 1.4 który mam do sony i spisuje się lepiej niż jego odpowiednik za 5,6 tys a także od znajomego odpowiednika nikona w podobnej cenie .
Więc czekam na komentarze
Pytanie o reporterskiego cropa 7DII nie ma sensu w zestawieniu z 6D do tego typu zastosowań.
Dodatkowo 6D jest najtańszym z wymienionych aparatów.
Jak masz kasę to tylko Canon 5DIII.
Ja bym zbudował zestaw 6D + 16-35 L II + 35 L + 70-200 L II ale to moje zdanie, jedni lubią stałki, inni zoomy.
Ja bym zbudował zestaw 6D + 16-35 L II + 35 L + 70-200 L II ale to moje zdanie, jedni lubią stałki, inni zoomy.
A co z obiektywem standardowym np jakaś 50-tka?
bajker83
19-03-2015, 11:05
A co z obiektywem standardowym np jakaś 50-tka?
sigma 50mm art
moja propozycja to 5dIII 35, 50, 85, 135 + kurs w cyrku na zonglerke ;) sony jako zapas na ślubie
Eeee, kurs w cyrku potrzebny nie jest, tylko pas biodrowy z ładownicami na obiektywy :D ;) Przepinki idą błyskawicznie, tylko trzeba mieć jedną ładownicę pustą, żeby od razu wrzucić do niej odpięte szkło i nie gimnastykować się ze zwalnianiem miejsca w sakwie i dwoma obiektywami w rękach. Odpinasz obiektyw, wrzucasz go do pustej sakwy bagnetem do góry, zdejmujesz kapturek z drugiego szkła, zakładasz go na zdjęte, zapinasz do korpusu drugie i już.
A, i jeszcze - żeby to działało, to ładownice powinny być zapinane na klamry fastex i zamki błyskawiczne, a nie tylko zamki. Przed rozpoczęciem focenia odpinasz zamki i zapinasz tylko klamry, żeby obiektyw można było szybko wyjąć, ale żeby nie wypadł. Szkło trzymasz w sakwie zawsze bagnetem do góry - i cała filozofia. Odrobina wprawy i można śmigać. Polecam kto nie ma, fajny patent. Wada niestety też jest - występując jako np. ślubniak-sztywniak-krawaciarz trzeba działać bez marynarki, bo zapięcie na niej pasa nie będzie ani wygodne, ani korzystne dla wyglądu focącego i samej marynary.
GalaktycznyMuczaczo
23-03-2015, 14:40
A jeszcze 2 tyg temu kolega szukał 600d a dzis 5d3 i Otisa ... Czuje tutaj trola. Jeżeli nie to kup 5d3 plus otus, bedziesz zadowolony
słowiczek
24-03-2015, 21:14
System staje się istotny wtedy, gdy ma się już jakieś pojęcie o fotografii. Wtedy starając się jak najwięcej wyciągnąć z kadru za pomocą sprzętu foto warto zainteresować się możliwością zmiany na wyższą półkę. Pomijając widoczne " babole": kup 6d i poświęć odpowiedni czas na zapoznanie się z instrukcją obsługi. Dokup do niego 24-70/4 i zrób to samo, co robiłeś mając sony - tryby PASM są w każdej lustrzance. Tele z f4? Canon 70-200/4, kup sobie też 85,nawet 1.8 i jak chcesz próbować z makro, to c100?2.8 makro, lub solidne pierścienie pośrednie. Przydałaby Ci się jeszcze lampa...Tak czy inaczej, czy będziesz na tym zarabiał, czy nie, to jest bardzo dobry zestaw do dobrej fotografii, o ile będziesz umiał zrobić z tego użytek.