Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w zakupie

Łosiowy
18-03-2015, 02:32
Witam
Czytam forum i tematy od dłuższego czasu, przeglądam oceny opisy i nie wiem za co się nawet zabrać przy zakupie. W większości polecane jest zastanowienie się czego brakuje, co było by priorytetem - ja nie potrafię na to pytanie sobie odpowiedzieć dlatego proszę Was o pomoc :) Oczywiście nie chodzi mi o wybór obiektywu za mnie, tylko za podsunięcie jakiś propozycji z argumentacją tak bym mógł zawęzić pole widzenia na konkretach.
Lustrem nie fotografuje długo, cały czas się uczę a chce dodać coś nowego krótkiego do plecaka. Aktualnie poruszam się z Canonem 50D i C70-200 2.8L USM. W niedalekiej przyszłości też pewno body pójdzie na wymianę ale jak narazie zacznę od obiektywów.
Potrzebował bym coś krótkiego, szerokiego, może wąskiego.. nigdy nie miałem do czynienia z krótkimi obiektywami bo od początku siedzę w w/w tele i nic po za nim nie miałem w ręku.
Do czego będzie mi potrzebny, co będę robił. Wiele technik i tematów chciałbym spróbować, sprawdzić się w czym będę się dobrze czuł, ale wstępnie i czysto teoretycznie to (w kolejności od rzeczy które bym chciał najczęściej robić):
1. Reporterka - portrety na zawodach sportowych, imprezach itp.
2. Krajobrazy i przyroda - dużo podróżuje, dużo fajnych miejsc odwiedzam, do tego też czekam na sezon burzowy - Błyskawice pioruny i wszelkie inne zjawiska atmosferyczne.
3. Architektura - głównie nocą, długie naświetlanie itd.
Do każdego z punktów w bardziej profesjonalnej fotografii znajdzie się pewno inny obiektyw - mnie interesuje amatorska hobbistyczna wersja, jakaś alternatywa którą w każdym z wymienionych punktów bym mógł wyciągnąć dobry kadr, jeśli oczywiście istnieje takowa alternatywa bo wiem że nie ma obiektywu do wszystkiego.

Zależy mi na dobrym ostrym obrazku gdzie nie będę miał raczej problemu z AF'em (nie mówię oczywiście o własnych błędach tylko o dużej celności bo w przypadku reporterki, raczej nie ma szansy na powtórkę danego ujęcia). Nie musi być to konkretnie Canon, inne marki też zaakceptuje :)

Budżet... myślę ze tak 2-2.5 tyś było by maksymalną poprzeczką na jaką jestem w stanie aktualnie się szarpnąć. Oczywiście używane obiektywy też akceptuje więc mam nadzieje że troszkę powiększy się wybór.

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i pomoc :)

jan pawlak
18-03-2015, 04:16
Rozumiem, że chodzi Ci o argumentację, dlaczego tak a nie inaczej przy doborze obiektywów.
To sprawa indywidualna, u mnie wygląda to tak :

1.
Sporo podróżuję, musi się zmieścić sprzęt w plecaku który :
- noszę na plecach
- wymiary i ciężar bagażu podręcznego do samolotów
2.
Lubię zdjęcia wieczorem, nocne. I robię duże powiększenia.
3.
Często robię zdjęcia w miastach, spore zanieczyszczenia

Stąd mam zestaw (tylko) 3 obiektywów jak stopce, zakres ogniskowych od 16mm do 200mm, wszystkie klasy L.
Z wieloletnich statystyk wynika, że ponad 94% zdjęć robię w zakresie obiektywu 24-70.

Po własnych doświadczeniach zrezygnowałem z :
- 14mm, duże zniekształcenia w małych przestrzeniach
- 100-400mm, praktycznie nie używałem, nie "choruję" na ptaki/samoloty itd.
- kilku stałek, nie widziałem różnicy na wydrukach/ekranie pomiędzy moimi zoomami a tymi stałkami

Czy bym coś zmienił ?
Tak, jak wyjdzie dobry obiektyw L z IS o świetle 2,8 (lub jaśniejszy) z przedziału 24-70 lub 24-105 to go kupię

jp

cobalt
18-03-2015, 11:09
Witam
Czytam forum i tematy od dłuższego czasu, przeglądam oceny opisy i nie wiem za co się nawet zabrać przy zakupie. W większości polecane jest zastanowienie się czego brakuje, co było by priorytetem - ja nie potrafię na to pytanie sobie odpowiedzieć dlatego proszę Was o pomoc :) Oczywiście nie chodzi mi o wybór obiektywu za mnie, tylko za podsunięcie jakiś propozycji z argumentacją tak bym mógł zawęzić pole widzenia na konkretach.
Lustrem nie fotografuje długo, cały czas się uczę a chce dodać coś nowego krótkiego do plecaka. Aktualnie poruszam się z Canonem 50D i C70-200 2.8L USM. W niedalekiej przyszłości też pewno body pójdzie na wymianę ale jak narazie zacznę od obiektywów.
Potrzebował bym coś krótkiego, szerokiego, może wąskiego.. nigdy nie miałem do czynienia z krótkimi obiektywami bo od początku siedzę w w/w tele i nic po za nim nie miałem w ręku.
Do czego będzie mi potrzebny, co będę robił. Wiele technik i tematów chciałbym spróbować, sprawdzić się w czym będę się dobrze czuł, ale wstępnie i czysto teoretycznie to (w kolejności od rzeczy które bym chciał najczęściej robić):
2. Krajobrazy i przyroda - dużo podróżuje, dużo fajnych miejsc odwiedzam, do tego też czekam na sezon burzowy - Błyskawice pioruny i wszelkie inne zjawiska atmosferyczne.
Do każdego z punktów w bardziej profesjonalnej fotografii znajdzie się pewno inny obiektyw - mnie interesuje amatorska hobbistyczna wersja, jakaś alternatywa którą w każdym z wymienionych punktów bym mógł wyciągnąć dobry kadr, jeśli oczywiście istnieje takowa alternatywa bo wiem że nie ma obiektywu do wszystkiego.

Zależy mi na dobrym ostrym obrazku gdzie nie będę miał raczej problemu z AF'em (nie mówię oczywiście o własnych błędach tylko o dużej celności bo w przypadku reporterki, raczej nie ma szansy na powtórkę danego ujęcia). Nie musi być to konkretnie Canon, inne marki też zaakceptuje :)

Budżet... myślę ze tak 2-2.5 tyś było by maksymalną poprzeczką na jaką jestem w stanie aktualnie się szarpnąć. Oczywiście używane obiektywy też akceptuje więc mam nadzieje że troszkę powiększy się wybór.

Na początek z taką kasą proponuję Canona 17-55/2,8 IS USM jako podstawowy zoom - reporterka, krajobraz itd. Portrety w sporcie rób nadal Canonem 70-200/2,8.
Na dobrą używaną sztukę 2500zł wystarczy, a jak dołożysz 500zł to kupisz nowy.
Do architektury (szczególnie w pomieszczeniach) proponuję coś szerszego np Tokina 116 PRO wer.II.

--- Kolejny post ---

... Z wieloletnich statystyk wynika, że ponad 94% zdjęć robię w zakresie obiektywu 24-70...
Może i robisz, ale nie APS-C.
Dla @Łosiowego 24 może być wąsko na początku zakresu.
Zdecydowanie w jego przypadku lepiej kupić 17-55mm.

Bechamot
18-03-2015, 11:23
Witam

jesli zalezy Ci na skokowym przyroscie jakosci to skladaj na inny aparat - FF.
cokolwiek do niego podepniesz bedzie lepiej niz z C50d.

kmeg
18-03-2015, 12:05
Witam

1. Nie wiem z jakiej odległości ale c70-200 z dalszej się nada, c10-22 z bardzo bliskiej
2. c10-22
3. c10-22

Będziesz chciał skończyć z APSC to sprzedasz.

ps. używany w bardzo dobrym stanie (a nawet często z gwarancja oraz bardzo dobrym UV to jakieś 1600 zł), wystarczy na filtry, które wg mnie dla pk2 są niezbędne....

Łosiowy
20-03-2015, 01:59
wymiana 50d jest przewidziana ale dopiero po kupnie obiektywu - chce mieć czym robić a uczyć się mogę nadal na tym.
24-70 2.8 w pierwszej wersji patrząc na aukcje jest dość rzadki. Ciasno bardzo jeśli chodzi o mój przedział cenowy. + do tego to o czym wspomniał cobalt - czy nie będzie za wąsko?
Przydało by się chyba coś szerszego, tak by jak stanie przede mną grupka zawodników na holu udalo mi się ich złapać w całości - bardziej o takie zdjęcia portretowe czy grupowe mi chodziło - nie sprecyzowałem wcześniej wybaczcie.
W wolnej chwili czytałem trochę o tym 17-55 i wart zainteresowania. Cena też możliwa. Dzięki za propozycję, rozpatrzę.

C10-22 3.4-4.5 trochę za ciemny jak na moje warunki pracy jeśli chodzi o samą reporterkę. Ciemne hale sportowe, lodowiska i wszelkie takie mogą stać się problemem. Oczywiście stadiony i wszelkie inny by się jak najbardziej nadał - jednak hale bardziej były by mi priorytetem w sporcie i reporterce. Wolał bym mieć jednak jakiś zapas jeśli chodzi o samo światło.

Podajecie zoomy - stałka w moim wypadku nie była by dobrym rozwiązaniem?