PDA

Zobacz pełną wersję : 500D na 5D czy 7D?

RamzesLW
17-03-2015, 13:20
Witam serdecznie!

Nie owijając - mam 500D, korzystam z niego dość długo, bo od końca gimnazjum, a obecnie kończę 4 rok studiów. Uważam, że aparat jest naprawdę dobry, a nawet ośmieliłbym się i powiedział, że w tej klasie cenowej najlepszy. Nie mniej jednak planuje zakup innego, używanego aparatu, i rozważam 2 opcje - Canon 7D mk I i Canon 5D mk I. Fotografuje głównie dokument, reportaż, ale nic sportowego, lotniczego, żadnych wyścigów i cząsteczek w zderzaczu hadronów. Stąd moja wątpliwość - 7D ma bardzo dobry AF ale to dalej crop, natomiast 5D ma słaby AF ale piękne zdjęcia z pełnej klatki. Chciałbym zapytać o porównanie obu aparatów z moim 500D - o ile lepszy AF dostanę w 5D (czy w ogóle lepszy?) i o ile lepsza jest matryca w 7D? A może lepiej kupić naprawdę porządny obiektyw i zostać przy możliwościach tego malucha?

namoamo
17-03-2015, 13:40
Stąd moja wątpliwość - 7D ma bardzo dobry AF ale to dalej crop, natomiast 5D ma słaby AF ale piękne zdjęcia z pełnej klatki.
No i sam sobie odpowiedziałeś, bierz 5D. Pewnie AF podobny, dalej będziesz na środkowym robił, a obrazek Cię urzeknie. Przy lepszym gripie, klawiszologii, wykonaniu(tylko wyswietlacz duzo gorszy od 500d!)
7D różni się wszystkim od 500D, ale pod dokument wybrałbym FF.

salas
17-03-2015, 13:47
5d będzie miał chyba porównywalny AF, ja myślę, że coś pokroju AF w 600d jest w tym 5d :p bo miałem oba i wiem na pewno, że w 60d był lepszy niż 5d a poprzednie 600d było zbliżone

RamzesLW
17-03-2015, 13:55
A jak wypada matryca 7d w porównaniu do 5d? 5d jest chyba sporo starszy, więc pewnie gorzej sobie radzi z szumami? I jeszcze, czy warto ściubać drugie tyle na używanego Canon 5d mkII? Nie stać mnie na oszczędzanie, więc wole kupić coś, co posłuższy dłużej. Czy poza megapikselami druga edycja 5 oferuje coś więcej? (wyswietlaczem sie nie przejmuje bo o tak nie umiem z niego korzystać :P)

cobalt
17-03-2015, 14:16
AF w 5DmkI ma słabe śledzenie na AlServo.

salas
17-03-2015, 14:33
w 5d iso 1600 spokojnie a i ludzie używają h1 i jest ok.
Ja na 1600 robię foty i po przesiadce z 60d i kilku fotach na 1600 nawet nie wiedziałem, że to 1600 bo nie było widać :p w 60d była już sraczka

HurricanE
17-03-2015, 15:13
Dokładnie jak piszą koledzy, ISO 1600 w 5D jest bardzo OK, akceptowalen i wygląda dużo lepiej niż z cropa.
Co do 5d mk2 - jak kupować to tylko z pewnego źródła - pierwsza lustrzanka FF z możliwością filmowania - sporo egzemlarzy może być mocno wyeksploatowanych.

jaś
17-03-2015, 15:44
miałem 500D mam 6D więc się wypowiem - nie używałem tych korpusów które pytasz ale
zmienisz na pełną klatkę będziesz musiał zmienić szklarnię - nic nie piszesz o szklarni a to niestety konkretna część zamiany (często pomijana) - jakie nasz szkła
najpierw podlicz szkła jakie chcesz mieć, a potem korpus
co chcesz uzyskać tą zamianą jeśli szybszą serię i lepszy AF to zakup 7D pewnie to zapewni, obrazek będzie podobny mz zmiana cropa na cropa nic nie daje w tym zakresie
chcesz uzyskać "lepszy obrazek" to mz powinieneś myśleć o pełnej klatce
wszystko zależy od tego co fotografujesz - mz przy fotografii dokumentalnej to aż takiej różnicy między cropem a FF nie zobaczysz (ale może się mylę), kup sobie lepsze szkło też zobaczysz różnicę.

Bolek02
17-03-2015, 15:52
Może lepiej nie sprzedawaj body, tylko kup porządny obiektyw, który da Ci sporo zadowolenia. Zmiana samego body nie przyniesie oczekiwanych efektów :(

Tom77
17-03-2015, 19:00
Witam serdecznie!

Nie owijając - mam 500D, korzystam z niego dość długo, bo od końca gimnazjum, a obecnie kończę 4 rok studiów. Uważam, że aparat jest naprawdę dobry, a nawet ośmieliłbym się i powiedział, że w tej klasie cenowej najlepszy. Nie mniej jednak planuje zakup innego, używanego aparatu, i rozważam 2 opcje - Canon 7D mk I i Canon 5D mk I. Fotografuje głównie dokument, reportaż, ale nic sportowego, lotniczego, żadnych wyścigów i cząsteczek w zderzaczu hadronów. Stąd moja wątpliwość - 7D ma bardzo dobry AF ale to dalej crop, natomiast 5D ma słaby AF ale piękne zdjęcia z pełnej klatki. Chciałbym zapytać o porównanie obu aparatów z moim 500D - o ile lepszy AF dostanę w 5D (czy w ogóle lepszy?) i o ile lepsza jest matryca w 7D? A może lepiej kupić naprawdę porządny obiektyw i zostać przy możliwościach tego malucha?

Jakie masz szkła do FF albo jakie planujesz kupić ? FF to często wymiana całej szklarni. Nie wiem do czego porównać AF w 5D, może do olympusa E-400. AF praktycznie tylko punktowy, gorszy niż w 500D, jak coś się rusza to nic trafić nie można :) 5D to też wolna prędkośc zapisu na karty i tragiczny wyświetlacz. 7D to reporterski crop ze świetnym AF. 5D przegrywa na całej linii z 7D poza jakością zdjęć :)

aptur
17-03-2015, 19:17
7D to reporterski crop ze świetnym AF. 5D przegrywa na całej linii z 7D poza jakością zdjęć

Czyli wygrywa tym co jest najważniejsze.

cobalt
17-03-2015, 19:26
Jak ktoś nie zamierza zarabiać pstrykając do kotleta, to przejście na FF nic mu nie pomorze. I będzie pisał za tydzień jaki tani obiektyw do FF.
W reportażu nawet na ulicy ważny jest celny i sprawny AF i tu 7D na AlServo wymiata w porównaniu z 5D.
Oba aparaty są już wiekowe, ale MZ z reporterce 5D ma więcej ograniczeń niż 7D.

Ja np czekam spokojnie do listopada i jeżeli do tego czasu trafię ostrego Canona 24-70/2,8 L USM, to przechodzę na 6D, a jak nie, to zdecydowanie zainwestuję w 7dII.

Tom77
17-03-2015, 19:36
Czyli wygrywa tym co jest najważniejsze.
Dokładnie tak :) Czasami przechodzi mi przez myśl sprzedaż 5D i zakup 6D, do używania tam gdzie mi 7D nie wyrabia z ISO

aptur
17-03-2015, 19:43
W reportażu nawet na ulicy ważny jest celny i sprawny AF i tu 7D na AlServo wymiata w porównaniu z 5D

Po co servo, w reportażu na ulicy? Ludzie robili genialne street foto bez żadnego AF.

cobalt
17-03-2015, 20:26
Po co servo, w reportażu na ulicy? Ludzie robili genialne street foto bez żadnego AF.
Bo ludzie w reportażu czasami szybko się przemieszczają. Do repo dziadków na ławce Servo się nie przyda.

RamzesLW
17-03-2015, 20:31
A czy między 7D a 500D będzie zauważalna zmiana w jakości zdjęć?

HurricanE
17-03-2015, 20:33
Jak ktoś nie zamierza zarabiać pstrykając do kotleta, to przejście na FF nic mu nie pomorze. (ciach)

Ja myślę jednak, że na pomorzu można fajne zdjęcia zrobić nawet jak sie na nich nie zarabi ;)

salas
17-03-2015, 21:05

nie wiem czy zobaczysz jakąkolwiek :( ja z 60d na 5d widziałem i widzę różnicę :p

Tom77
17-03-2015, 21:06

Co będziesz podpinał do 7D ?

salas
17-03-2015, 21:20
no właśnie :p powiedz jakie masz obiektywy to będzie łatwiej doradzić czy lepiej się pchać w FF

Bolek02
17-03-2015, 21:46

Różnicy w jakości zdjęć nie zauważysz, ale ergonomia obsługi bezcenna :)

jac+
17-03-2015, 21:58
Jeśli często fotografujesz dynamiczne akcje sportowe - weź 7D. Jeśli całą resztę - 5D. Do niego 500D jako puszka z przelicznikiem ogniskowych x1.6 i niczego więcej nie potrzeba :) .

cobalt
18-03-2015, 09:19
Ja myślę jednak, że na pomorzu można fajne zdjęcia zrobić nawet jak sie na nich nie zarabi ;)
Duży plus za czujność :)!
Tak to już jest z funkcją poprawiania błędów w Chrome. Napisałem pomoze i odruchowo kliknąłem z pierwszą podpowiedź. I to niestety mnie zgubiło :).
Bez obrazy, ale kolega też ma na końcu "zarabi". Pewnie chodziło o "zarabia", ale jak o "z Arabii" to tylko Canon 5D.

A tak poważnie, to jak ktoś nie ma przygotowanej szklarni pod FF, to zakup samego body dopiero zacznie generować wydatki.
Jakość obrazka zawsze lepsza z 5D, ale przy dobrym naświetleniu zdjęcie z 7D jest akceptowalne do ISO 3200.
Znajomy ślubniak katuje 5D(I, II i II) od prawie 10 lat i jego zdaniem obrazek z matrycy 5D bardziej mu odpowiada niż z 5DII.
Jak ktoś potrzebuje dobrą puchę do zamieszczania fot w necie w rozmiarze 900px, to 7D jest rozwiązaniem do przyjęcia na kilka ładnych lat.

--- Kolejny post ---

Jeśli często fotografujesz dynamiczne akcje sportowe - weź 7D. Jeśli całą resztę - 5D. Do niego 500D jako puszka z przelicznikiem ogniskowych x1.6 i niczego więcej nie potrzeba :) .
Warto przeczytać od początku temacik, bo w pierwszym wpisie jest "nic sportowego" :).

jac+
18-03-2015, 10:00
Faktycznie, nie zerknąłem. Odniosłem się wyłącznie do tytułu tematu. W takim razie odpowiedź jest prosta: 5D . "7" tym razem szczęścia nie przyniesie :) .

RamzesLW
18-03-2015, 19:16
Co do obiektywów to raczej średnio, bo jeśli zdecyduje się na wydatki to będę się pchał również w nowe obiektywy. Mam co prawda Sigme 30mm f/1.4, która z cropem jest ciekawym, solidnym obiektywem standardowym. W fotografii staram się być blisko, fotografować szerokimi kątami, dlatego też ciągle myślę o FF. To smutne, że nie ma ciekawego kompromisu, który dalby mi pełną klatkę z przynajmniej przeciętnym, nie słabym AF, i to za około 3000 używany...

salas
18-03-2015, 19:28
jak srednio z obiektywami to lepiej kup porządny obiektyw i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie ;)

Tom77
18-03-2015, 19:35
Co do obiektywów to raczej średnio, bo jeśli zdecyduje się na wydatki to będę się pchał również w nowe obiektywy. Mam co prawda Sigme 30mm f/1.4, która z cropem jest ciekawym, solidnym obiektywem standardowym. W fotografii staram się być blisko, fotografować szerokimi kątami, dlatego też ciągle myślę o FF. To smutne, że nie ma ciekawego kompromisu, który dalby mi pełną klatkę z przynajmniej przeciętnym, nie słabym AF, i to za około 3000 używany...

Ta sigma AF ma taki sobie. Miałem ja chwilę, nie zachwyciła mnie. Na FF z 30mm będziesz musiał być jeszcze bliżej. Najwięcej zyskasz przeznaczając te 3tys na szkło.

aptur
19-03-2015, 07:30
To smutne, że nie ma ciekawego kompromisu, który dalby mi pełną klatkę z przynajmniej przeciętnym, nie słabym AF, i to za około 3000 używany...

Używam 5D od dawna i nie powiedziałbym, że AF jest słaby.

jaś
19-03-2015, 10:19
To smutne, że nie ma ciekawego kompromisu, który dalby mi pełną klatkę z przynajmniej przeciętnym, nie słabym AF, i to za około 3000 używany...
Nie popadajmy w przesadę bo za chwilę się się dowiemy że te wszystkie wspaniałe kadry z całej serii 5D (od I do III) to był przypadek.

zdebik
19-03-2015, 12:01
Pomacaj 5D i sam zobacz jak to jest. nie jednemu 1DX nie wystarcza :)

Bolek02
19-03-2015, 17:17
No tak 5D nie jest zły, tylko co komu po puszce jak nie ma do niej odpowiednich szkieł :(

Tom77
19-03-2015, 19:04
Używam 5D od dawna i nie powiedziałbym, że AF jest słaby.

Pewnie zależy do czego ma się porównanie.
Pomimo bardzo zaawansowanego wieku to nadal świetna puszka za śmieszną cenę

słowiczek
19-03-2015, 19:51
A brałeś pod uwagę coś z serii 1d? Mk lll?

RamzesLW
19-03-2015, 20:08
A brałeś pod uwagę coś z serii 1d? Mk lll?

Dziś przeglądałem i czytałem o tym aparacie i generalnie byłoby to najlepsze wyjście, bo to nareszcie jest kompromis. Z drugiej strony to ponad 2 razy więcej niż chce przeznaczyć, i to używana wersja, więc nie było mi trudno rozstać się z tym pomysłem. Coraz bardziej skłaniam się w stronę 5D mk II, bo wiem, że 7D również niedługo chciałbym zmienić na FF, a autofokusa w siódemce pewnie nie wykorzystywałbym w 100%. Mam tylko nadzieje, że w automatyka w 5D, jeśli nie szybka, to jest chociaż celna ;)

robson999
20-03-2015, 22:28
5D przegrywa na całej linii z 7D poza jakością zdjęć :)

Dobre:D

rzep
20-03-2015, 22:31
Masz 500D, czyli matryca 15mln piks., ta sama co w 50D, który używałem. W 7D mk I znajdziesz lepszy AF i ergonomię, ale nie lepszą jakość obrazka. Natomiast 5D mkI, to już stara konstrukcja, chyba nie warta uwagi. Tak więc jeżeli zmieniać, to na 5D mkII lub 6D, jeżeli priorytetem jest AF i ergonomia, to 7D.

jan pawlak
21-03-2015, 09:20
System FF daje większe możliwości (w stosunku do APS-C) kosztem większej (puszki, obiektywy) ceny, wagi, rozmiaru.
Do tego dochodzi polityka producentów, jakie technologie stosują w jakich systemach i konkretnych puszkach.

DxO ma opracowaną metodę oceny konkretnych puszek/rozwiązań w danych typach zastosowań
Tests and reviews for the camera Canon EOS 5D - DxOMark (http://www.dxomark.com/Cameras/Canon/EOS-5D)
Tests and reviews for the camera Canon EOS 7D - DxOMark (http://www.dxomark.com/Cameras/Canon/EOS-7D)

Na ogół zestaw obiektywów się kompletuje a puszki wymienia.

Moim zdaniem, jeśli nie zamierzasz fotografować sytuacji gdzie wymagana jest duża liczba/szybkość zdjęć w serii (co jest "z natury" zaletą APS-C)
to warto by jednak kupić 5D by zacząć "oswajać" się z FF i kompletować obiektywy pod ten system.

Puszkę i tak wymienisz na nowszą (za kilka tygodni, miesięcy, lat) a obiektywy i doświadczenia/przyzwyczajenia zostaną

jp

przemo_k
21-03-2015, 09:27
A może jednak 5D mkI a różnice wobec ewentualnego upgrade do mkII przeznaczyć na jakieś lepsze szkło?
Sprzedasz Sigmę dołożysz albo nie i kupisz sobie jakiś ładny zoomik?
Tamron 28-75 w połączeniu z 5D mkI nie będzie geniuszem prędkości ale zdjęcia dostaniesz całkiem niezłe.

słowiczek
21-03-2015, 10:06
Najpierw znajdź 5dmkl w dobrym stanie i z przyzwoitym przebiegiem. Tu Canon, Lustrzanki Cyfrowe, INTERFOTO Sklep i komis fotograficzny z tradycjami (http://www.interfoto.eu/?page=produkty&id=20) masz kilka piątek, na które być może warto zwrócić uwagę. Produkty są na gwarancjach, ale nie wiem jak wygląda ich realizacja. Masz chociaż jakiś dowód zakupu, btw, kto wie, może ten z niskim przebiegiem będzie trafioną inwestycją.

sconner
21-03-2015, 11:01
Hej, sam stanąłem przed podobnym problemem z wyjątkiem posiadania 500d - to będzie moja pierwsze lustro w życiu (z wyjątkiem analogia). Jako, że budżet mam cienki, a używany 7D z sigma 17-5/2.8 ledwo się w nim mieści pytam czy to dobry wybór do reportażu? W przyszłości zamierzam kupować obiektywy które kryją pełną klatkę żeby z mniejszym bólem przeskoczyć na wyższy poziom.

salas
21-03-2015, 11:23
da radę :p bardzo fajny zestaw i w bardzo fajnej cenie (obecnie)

Ernest_DLRS
22-03-2015, 06:50
Do Twoich potrzeb - bierz 5D i nie zadawaj zbędnych pytań.

słowiczek
22-03-2015, 09:43
Do Twoich potrzeb - bierz 5D i nie zadawaj zbędnych pytań.

Pod warunkiem, że trafi na body w dobrym stanie używane amatorsko. Sprzęt, który zaliczył -set wesel może umrzeć po niedługim czasie, a często ten aparat był kupowany pod kątem imprez.

Piotrus117
22-03-2015, 10:47
Boję się, że powracamy do dyskusji ff vs crop, która to ciągnie się na tym forum dłużej niż niejedna telenowela...

słowiczek
23-03-2015, 11:13
Boję się, że powracamy do dyskusji ff vs crop, która to ciągnie się na tym forum dłużej niż niejedna telenowela...

Żadnych porównań, obydwa aparaty będą odpowiednie do zastosowań pytającego, który mógłby też zwyczajnie zapoznać się z testami i opiniami w sieci na temat pytanych korpusów, bo kolejny versus - niestety- wynika z tytułu, a chyba nie o to chodziło. Sprzęt ma być sprawny i niezawodny, możliwość wyboru to czasem przekleństwo.

Piotrus117
23-03-2015, 16:07
Żadnych porównań, obydwa aparaty będą odpowiednie do zastosowań pytającego, który mógłby też zwyczajnie zapoznać się z testami i opiniami w sieci na temat pytanych korpusów, bo kolejny versus - niestety- wynika z tytułu, a chyba nie o to chodziło. Sprzęt ma być sprawny i niezawodny, możliwość wyboru to czasem przekleństwo.

Chciałem tylko powiedzieć, że jak zwykle mamy zwolenników 7d i 5d. I całkowicie się zgadzam, że "możliwość wyboru to czasem przekleństwo".

max5
25-03-2015, 14:17
5D rozwija umysł i uczy pokory polecam, a zamiast 7D wolę 50D jak nie zależy na FF to warto rozważyć

cobalt
25-03-2015, 15:53
5D rozwija umysł i uczy pokory polecam, a zamiast 7D wolę 50D jak nie zależy na FF to warto rozważyć
No to widać, że 7D nie miałeś w ręku.

jac+
25-03-2015, 22:25
jak nie zależy na FF to warto rozważyć

Jak nie zależy na FF to do stylu fotografii preferowanego przez autora wystarczy 500D, które już posiada. Nie musi wydawać kasy na 50D, czy 7D.

Do nauki pokory i myślenia polecam EOSa 5, ale analogowego :) . 36 klatek na rolce - to wiele zmienia :) .

max5
24-04-2015, 19:29
smiena symbol, kiew i zenit uczyły ale i tak nic nie nauczyły :mrgreen:

--- Kolejny post ---

ostatnio sprzedałem 5D z przebiegiem 3000 klapnięć 1 migawka wszystko potwierdzone w serwisie, można znaleźć okazuje się że można

Tom77
24-04-2015, 19:59

Miałeś w ręku 7D ?

zysk
24-04-2015, 20:11
5D rozwija umysł i uczy pokory
Mógłbyś rozwinąć tę tezę ?

max5
25-04-2015, 01:39
Miałeś w ręku 7D ?

Człowieku czy w każdym poście będziesz mnie pytał co miałem w rękach:?: nic nie miałem, nic nie mam i nic nie wiem

--- Kolejny post ---

Mógłbyś rozwinąć tę tezę ?

co tu rozwijać, każdy wie co znaczy przejście z nowoczesnego cropa na stare ff bo jest w zasięgu najtańsze itp, nie ułatwia roboty, uczy opanowania i innego podchodzenia do sceny ale i tak cieszy nas efekt finalny, zaczyna się miłość nie do sprzętu a do kadru ot moja teza

słowiczek
26-04-2015, 09:27
Może inaczej. Do autora wątku: jakie braki widzisz w 500d, że chcesz go zmienić? Skąd taki rozrzut w puszkach, o które pytasz? 7d i 5d to zupełnie inne aparaty.

Radagast
04-05-2015, 20:06
A ja miałem kiedyś 60D. Bawiłem się też jakiś czas 50D. Po wielu różnych perturbacjach systemowych wróciłem do Canona i wybrałem ....5D classic. Z nastawieniem na portretowanie i śluby, bez szybkiej akcji. Co mogę polecić autorowi wątku....jeśli szybkość i pewność to zapewne chwalony 7D najlepszy się okaże. Tyle, że jako amatorowi....50d wystarczy Ci spokojnie. Af będzie pewniejszy trochę niż w 5D choć pewnie gorszy niż w 7d. Obrazek natomiast będzie właściwie bardzo podobny do 7d ale wyraźnie mniej fajny niż w 5d. Hmm. A teraz najciekawsze z moich doświadczeń z Canonami. Zawsze myślałem że do szybkich akcji muszę mieć minimum Af z 7d i zawsze do niego tęskniłem. Aż nagle zrobiłem zdjęcia zawodów Sandy ( chińska odmiana kickboksingu łącząca kickboks z rzutami , chińska odpowiedź na formułę walki w stylu K1 czy KSW ) canonem 60d...jakość zdjęć jak i prędkość AF Canona 60d w pełni wystarczyły by ogarnąć temat. Mało tego . Teraz mam 5D i ponownie fotografowałem Sandę. Z wielką dozą nieufności do Af. I co ??? I jadąc na środkowym punkcie AF uzyskałem także dobre rezultaty celności szybkiej akcji + dostałem super bajeczną plastykę. Wnioski ?? Z apsc wystarczy Ci 50d. Ale ja bym nie bał się 5D bo spokojnie da Ci większe możliwości niż 50d. Z tym że zastrzegam. Używam jasnych szkieł Canona. Zdjęcia z zawodów Sandy z 60d jak i 5D mogę na PW podesłać :-)

saxjas
04-05-2015, 20:26
Zgadzam się z Radagast. 5d daje sporo możliwości i frajdy.

cheng13
04-05-2015, 20:58
Gdyby to był mój wybór to brałbym 7D - nowsza puszka, szczelna, solidnie zbudowana. Poza tym atrakcyjna cenowo, po wejściu na rynek MkII. Szklarnia od 500D, nie trzeba nic wymieniać.
Nie zawsze pełna klatka musi być lepsza.....i nie zawsze potrzebna :)
Pzdr.J.

adam1004a
04-05-2015, 21:42
ja mam 70d i 5Dc i odkąd nabyłem FF, 70D zabieram ze sobą wyłącznie gdy planuje focić szybkie sceny lub nakręcić video. AF 5Dc daje radę no i co ważne na FF szkła inaczej pracują - mniejsze upakowanie matrycy. 70D jest świetne, ale 5Dc ma rewelacyjny obrazek, tego nie da się opisać, tu nie chodzi o szumy itp. to jest bardzo subiektywne sam się dziwie, że to pisze. 70D jest ostry, b. dobrej jakości, ISO też jest OK, jednak jak zabieram 5Dc z sigma 50 1.4 ex lub z tamronem 90 vc to jest bajeczka. Ja naprawdę bardzo długo byłem zadowolony z aps-c i z jakości, jednak praca z raw-em z 5Dc jest przyjemniejsza, nie wiem z czego to wynika. aparaty dzieli dekada, ale dziś jak bym wybierał to kupiłbym 5Dc i olałbym APS-C. szkła do FF nie są droższe niż do aps-c (podobnej jakości) zresztą już masz sigme 30mm 1.4 . do ff jak znalazł. tu w giełdzie ktoś ostatnio chciał sprzedać 5Dc. ja kupiłem swojego za 1600zł z 88 tys przebiegu. 5Dc jest jeszcze z epoki aparatów, którymi można gwoździe wbijać.

ja aps-c używam głownie z zoomami, a ff z stałkami. tym sprzętem przez brak cropa ciut inaczej się pracuje. w mojej ocenie aps-c trudniej się foci pod względem technicznym, ff wybacza ciut więcej i inaczej patrzy na świat.
ja 5Dc foce głównie w świetle dziennym, dlatego AF daje rade. fakt jest jeden jak się przesiadam z 70D na 5Dc to mocniej cisnę spust, bo puszka jest wolniejsza i to czuć, ale ten obrazek i kolory. nie jestem mitomanem, ale ja bym brał 5Dc + szkła

ja nawet na 5Dc daje radę bocznymi ostrzyć, ale bawię się nim w dobrych warunkach oświetleniowych

RamzesLW
01-06-2015, 09:52
Wracając jeszcze do tematu, bo nie chciałem zakładać nowego wątku - w 500D AF jaki jest, każdy widzi. Wiem też, że ani 5D mk II ani 6D wcale tego układu nie mają dobrego, ale czy w porównaniu do 500D AF w 6D i 5Dmk2 wypada odrobinę lepiej?

luck1985
01-06-2015, 13:39
Tylko jest jeden mały problem. Aps-c kosztuje 2-4k, ff to już 10 i więcej. Potężny wydatek dla osoby która nie zarabia na tym. Dla osoby hobbystycznej cena bardzo wysoka.
No 6d tani, ale samo body 6k i dobra L wyjdzie 8-9.
Jakby takie 6d kosztowało 4,5.

Mowa o nowym sprzęcie, nie jestem wielbicielem uzywanych rzeczy :)

MAF
01-06-2015, 14:21
Tylko jest jeden mały problem. Aps-c kosztuje 2-4k, ff to już 10 i więcej. Potężny wydatek dla osoby która nie zarabia na tym. Dla osoby hobbystycznej cena bardzo wysoka.
No 6d tani, ale samo body 6k i dobra L wyjdzie 8-9.
Jakby takie 6d kosztowało 4,5.

Mowa o nowym sprzęcie, nie jestem wielbicielem uzywanych rzeczy :)

A bo do 6D to już tylko Lki pasują?

luck1985
01-06-2015, 15:36
Pisze w swoim imieniu :) na wejściu body ff i ja osobiście brałbym 17-40. Potem stalka 50 i 70-200.
Spoko secik, ale koszt 5 letniego auta. Tu jest problem.

MAF
03-06-2015, 20:53
Pisze w swoim imieniu :) na wejściu body ff i ja osobiście brałbym 17-40. Potem stalka 50 i 70-200.
Zawsze można kupić coś używanego. Sam mam 5Dc i mnie więcej nie potrzeba :-)

Prędzej kupię A7 niż nowego 5D.

Tom77
03-06-2015, 21:32

Ja się przełamałem do używanych sprzętów a też kupowałem tylko nowe. 5D to 1600-1800zł, 17-40 1500zł, więc za 3200 mamy zestaw który jest o niebo lepszy pod względem jakości zdjęć od wszystkich cropów na rynku (wg mnie)
Stałkę 50 można olać, kupić 70-200 i jest idealny zestaw dla amatora ze światłem 4.

luck1985
03-06-2015, 23:35
Może coś się zmieni na rynku FF.

6d jako jedna jaskółka wiosny nie czyni. Może kiedyś będzie bardziej dostępne dla przeciętniaków.