Zobacz pełną wersję : Jaka lampa błyskowa do fotoreportażu?
Witam mam canona 500D i obiektyw 18-55 IS II i potrzebuję lampy błyskowej np. jak robię zdjęcia w miejskim ośrodku kultury, na imprezie w klubie lub na zewnątrz też się zdarzają imprezy gdy jest ciemno typu rozpoczęcie i zakończenie lata, wakacji itp. Mam ograniczony budżet 350...400zł, bo kokosów na fotoreportażach nie zarabiam, ale też chodzi o to żeby zdobywać doświadczenie. Myślałem nad yongnuo bądź tripo np. TRIOPO TR-970C .Chodzi też o to, że obiektyw ustawi ostrość jak 3 razy mignie lampa w aparacie, a dobrze by było, żeby w lampie błyskowej był laser pomagający ustawić ostrość obiektywowi, żeby tak nie ''mrugać'' Z góry dzięki za wasze odpowiedzi ;)
Czarujący post. Budżet 400zł i wymagania jak za 1600zł. Do fotoreportażu polecam coś z HSS. Np YN-568EX, ale to i tak nie Canon.
co ja poradzę że nie mam kasy. Na fotoreportażach 1600zł to zarobie w 1,5 roku
co ja poradzę że nie mam kasy. Na fotoreportażach 1600zł to zarobie w 1,5 roku
Zarobisz w jeden dzień (noc). Zrób komuś ślub to się przekonasz :).
Nie kupuj tanio, tylko dobrze. Wtedy zabawki będziesz miał na lata.
Zarobisz w jeden dzień (noc). Zrób komuś ślub to się przekonasz :).
...
A przeczytałeś, że ma 500D + kit i z tym wysyłasz go na wesele :mrgreen:
Może być np YN 468II (pierwsza z brzegu na alledrogo: Yongnuo YN-468II LAMPA BŁYSKOWA Canon TTL Warszawa (5160317947) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/yongnuo-yn-468ii-lampa-blyskowa-canon-ttl-warszawa-i5160317947.html) )
Właśnie doposażę się w obiektyw ;) W wakacje jak trochę kaski zarobię, a jeszcze trochę dostanę na 18stkę w kwietniu, to jakoś poradzę ;)
A przeczytałeś, że ma 500D + kit i z tym wysyłasz go na wesele :mrgreen:
Może być np YN 468II (pierwsza z brzegu na alledrogo: Yongnuo YN-468II LAMPA BŁYSKOWA Canon TTL Warszawa (5160317947) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/yongnuo-yn-468ii-lampa-blyskowa-canon-ttl-warszawa-i5160317947.html) )
I co z tego, że ma Canona 500D. Można skorzystać z wypożyczalni sprzętu i zarobić w prosty sposób.
Element7th
16-03-2015, 20:58
Poszukaj sobie używkę YN500. Ma wspomaganie AF, TTL, HSS. Powinno Ci starczyć na początek. Chyba, że sobie poradzisz z jakąś manualną to wyjdzie Cię taniej.
Nie ma u mnie czegoś takiego jak wypożyczalnia sprzętu ;/
... Można skorzystać z wypożyczalni sprzętu i zarobić w prosty sposób.
Po tobie się nie spodziewałem, że możesz takie herezje głosić, ale to chyba nie temat tego wątku.
I co z tego, że ma Canona 500D. Można skorzystać z wypożyczalni sprzętu i zarobić w prosty sposób.
Cena za wypożyczenie setu do eventu to ponad tysiak jak nie więcej. Nie wiem czy da się wtedy zarobić;]
Poszukaj sobie używkę YN500. Ma wspomaganie AF, TTL, HSS. Powinno Ci starczyć na początek.
Jak "używkę", to może konkretniej, np. Metz 48AF-1, 50AF-1, Canon 430EX? Da się znaleźć w okolicy 400zł.
Albo "chińskie nowości" (tym razem nówki) Shanny SN600C lub Pixel Mago (ta druga była opisywana na forum, kilka osób ją sprawdzało), nówki z Chin (ebay, aliexpress) poniżej 400zł, praktycznie wszystkie funkcje (ETTL, M, HSS, pierwsza/druga kurtyna, wspomaganie AF).