Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : blokada pierścieni pośrednich na obiektywie Canon 5D MKII

Witkacy
15-03-2015, 15:57
Dałem dzisiaj totalnie ciała...
zamontowałem do obiektywu tanie chińskie pierścienie pośrednie... robiłem to juz kilka razy, lecz dzisiaj ten element który przykręca się do obietywu za cho*rę nie chce się dać odkręcić... nie wiem, czy tam w środku jest jakaś dodatkowa w nim blokada, czo co...
Wcześniej był problem, bo obiektyw trzymał się trochę słabo i przy regulacji obiektywwem potrafił się on luzować... a teraz ani drgnie... jak przyklejony... jestem zdecydowany na próbę cięcia tego pierścienia na kawałki... jednak w ostateczności. Możecie mi coś podpowiedzieć, jak się pozbyć tego pierścienia z obiektywu w "cywilizowany" sposób?

italy
15-03-2015, 16:38
Mam teraz właśnie w reku takie pierścienie, pozostałość z dawnych lat. W tej głównej części którą dokręcasz na obiektyw jest blokada z bolcem .pewnie ja wyłamało.2 możliwość to przegięte blaszki dociskające pierścień do obiektywu.Raczej do tych blaszek blokujących i dociskających nie masz dojścia bez cięcia. Ale ja bym spróbował pobawić się tym bolcem, odciągając go maxymalnie kilka razy w przeciwna stronę obiektywu , jednocześnie lekko poruszając obiektywem.Jeśli złamał się ten bolczyk może to poskutkować tym ze wejdzie głębiej w korpus pierścienia.I dobra rada, rób to nie nerwowo, bo może zapomnisz, jak się odblokowuje bolec pierścienia lub co gorsze kierunek jego odkręcania.
Życzę powodzenia.

jaś
15-03-2015, 17:41
Dałem dzisiaj totalnie ciała...
zamontowałem do obiektywu tanie chińskie pierścienie pośrednie... robiłem to juz kilka razy, lecz dzisiaj ten element który przykręca się do obietywu za cho*rę nie chce się dać odkręcić... nie wiem, czy tam w środku jest jakaś dodatkowa w nim blokada, czo co...
Wcześniej był problem, bo obiektyw trzymał się trochę słabo i przy regulacji obiektywwem potrafił się on luzować... a teraz ani drgnie... jak przyklejony... jestem zdecydowany na próbę cięcia tego pierścienia na kawałki... jednak w ostateczności. Możecie mi coś podpowiedzieć, jak się pozbyć tego pierścienia z obiektywu w "cywilizowany" sposób?

też kupiłem takie chińskie cudo za ok 250zł - odesłałem :mrgreen: bo chodziły strasznie ciężko ale jednocześnie miały luzy takie że się uginały pod ciężarem obiektywu - wiem brzmi absurdalnie ale tak było, jeden nie zatrzaskiwał się, a jeden nie przenosił autofocusa :mrgreen: - nigdy więcej.

Witkacy
15-03-2015, 19:01
Dziękuję za podpowiedź! Nie mogłem się zorientować na jakiej zasadzie działa ta śrubka... faktycznie wystarczyło ją trochę odciągnąć i wszystko poszło jak należy! Dziękuję za podpowiedź! :D

italy
15-03-2015, 19:15
Dziękuję za podpowiedź! Nie mogłem się zorientować na jakiej zasadzie działa ta śrubka... faktycznie wystarczyło ją trochę odciągnąć i wszystko poszło jak należy! Dziękuję za podpowiedź! :D
Proszę, tak przypuszczałem :mrgreen: