Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak uzyskać takie efekty

Sieku
14-03-2015, 16:05
Witam mam pytanko jakie to efekty jak takie zrobić ?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/10957277_684915558321082_4770246741417473914_o.jpg )

źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/1412603_661074850705153_8878815723865063760_o.jpg)

źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/10443268_613291792150126_7885920629745476064_o.jpg )

dokładnie chodzi mi to że jest duża rozpiętość tonalna światła to światła a cienie to cienie , do tego ciekawie wyglądające rozjaśnienia w niektórych miejscach

janhalb
14-03-2015, 19:35
A to nie są po prostu HDR-y?

busz
14-03-2015, 20:45
Dla zdjęcia #3 trzeba wysoko podbić przejrzystość, żeby uzyskać... komiksowość (kojarzy mi się to z rysunkami ze starych komiksów), kolor selektywny i zabawa ostrością. ;)

p0m
14-03-2015, 20:56
dokładnie chodzi mi to że jest duża rozpiętość tonalna

wystarczy dobre naświetlenie + umiejętna obróbka:twisted:

wygląda to na składane hdrki bądź jeden shot potraktowany tonowaniem hdr by Ps. imho - na zdjęciach powyżej obróbka nie jest zbyt estetyczna... nie szedłbym tą stroną. 'nienaturalnie' wyglądające hdr chyba wychodzą już z mody i całe szczęście.

Sieku
15-03-2015, 15:21
Mi chodzi o tą rozpiętości totalną. A ta obróbkę chciałbym połączyć z moja
;-) no i te rozświetlenia najbardziej widoczne na 3 zdjęciu :-)

p0m
15-03-2015, 16:47
jesus... potrafisz czytać ze zrozumieniem? tonowanie hdr bądź złożenie hdrka w Photomatixie. reszta to zabawa suwaczkami wg uznania. czy wszystko trzeba ludziom dawać kawa na ławę? google nie boli.

Bechamot
16-03-2015, 16:30
Witam mam pytanko jakie to efekty jak takie zrobić ?

dokładnie chodzi mi to że jest duża rozpiętość tonalna światła to światła a cienie to cienie , do tego ciekawie wyglądające rozjaśnienia w niektórych miejscach

AEB + program ktory nazywa sie machinery hdr

Sieku
16-03-2015, 22:03
p0m czy Ty masz jakieś problemy z swym wewnętrznym agresorem? Czy jakieś inne emocjonalne? Grzecznie pytam, i chciałbym też grzeczna odp. Można pomyśleć, że mogę się na tym nie znać itp. Wg mnie nie wygląda to na hdr temu dopytuje, sprawdź sobie w Google jak wygląda hdr i porównaj z tymi zdjęciami... Ale spoko z tymi hdrami tez poprobuje, jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.

scooter
16-03-2015, 22:31
Zastosowac matryce z wieksza rozpietoscia tonalna .... albo hdr ;)

Wysłane z mojego SM-N910C

Bechamot
16-03-2015, 22:52
jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.

zwiekszyc rozpietosc tonalna w stosunku do czego ?
na zdjeciu czyli raw masz taka jak masz - nie da sie rozszerzyc.
uzywam czesto porownani do glosnikow.

wyobraz sobie ze masz glosnik o pasmie przenoszenia np 5 do 10 kHz.
nie da sie wiecej tonow przeniesc.
musisz dolozyc glosnik niskotonowy i wysokotonowy , wowczas przeniesiesz cale pasmo np 2Hz do 20 kHz.
dokladnie tak samo jest z hdr. doklada sie zdjecie obejmujace nieskie tony , wysokie tony i w´sumie masze szeroki zakres - szerszy niz jest w stanie przeniesc jeden raw czyli jedno zdjecie.

mala szansa istnieje , ale tylko mala,
w rawie jest zapisanych nieco wiecej szczegolow tonalnych niz na ogol w prostym wywolaniu udaje sie przeniesc na zdjecie RGB.
mozna jedynie zwiekszyc kompresje czyli zaciesnic ilosc tonow zapisanych w raw do tej ktore uda sie pokazac w zdjeciu RGB stosujac typowa obrobke.
Jak ?
pare metod - najposciej suwakami , sciemniec swiatla , rozjasnic cienie , albo stosujac odpowiedni tonemaping ( ewentualnie z tzw pseudo hdr).
sa to metody pozwalajace na wyciagniecie wiecej z raw , ale to kosztem jakosci , czyli widzialnosci szumu.
Gdyby nie bylo spadku jakosci , wowczas wolarki raw standardowo dawaly by taka mozliwosc.

slowem - da sie wiecej wyciagnac niz robilby to automat , ale kosztem jakosci , dlatego stosuje sie technike HDR .
w technice tej mozna regulowac stopien kompresji dostajac rozne efety lacznie z czesciowym odwroceniem krzywej charakterystycznej - jesli sie przegina.

te trzy przyklady to trawialna obrobka z paru zdjec wykonanych w AEB + program do hdr z mocna kompresja i tonemapingiem . specjalnie w tym celu jest koncypowany machniery HDR i daje glowe , ze tym programem jest to zdjecie obrabiane.-

nie ma potrzeby wywazania otwartych drzwi , skoro wszystku tu jest jasne - ta technika stosowana jest od wielu , wielu lat - jest dobrze znana i opanowana.

Sieku
18-03-2015, 22:48
O i to jest to co mi się przyda dzięki Bechamot ;-)

p0m
19-03-2015, 01:46
p0m czy Ty masz jakieś problemy z swym wewnętrznym agresorem? Czy jakieś inne emocjonalne? Grzecznie pytam, i chciałbym też grzeczna odp. Można pomyśleć, że mogę się na tym nie znać itp. Wg mnie nie wygląda to na hdr temu dopytuje, sprawdź sobie w Google jak wygląda hdr i porównaj z tymi zdjęciami... Ale spoko z tymi hdrami tez poprobuje, jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.

nie, nie mam, ale dzięki za zainteresowanie:mrgreen:

wyznaję zasadę, którą stosuję wobec siebie i wymagam jej również od innych, bo - na bogów - nie jesteśmy pięciolatkami. rzuciłem Ci hasła - hdr, tonemapping itd. więc warto może, byś sięgnął do googla i poszukał coś na powyższy temat. jak kolega Bechamot wyraził, wiele już napisano w tym temacie, wystarczy sięgnąć. Ale oczywiście nie - wszystko trzeba podać jeszcze raz, przepisać zdania po raz 100x, bo komuś się nie chce samemu poszukać. zadajesz pytania o rzeczy banalne /nie ujmując nic Tobie/, więc nie dziw się, że dostajesz banalną i zdawkową odpowiedź. Bechamot napisał Ci to, co znalazłbyś na większości stron o obróbce hdr bądź tonemappingu (nie mam aż tyle cierpliwości). więc trudno było SAMEMU dokonać tego owego trudu i poszukać - s a m o d z i e l n i e??

P.S. no war, only peace man.

ewok
22-03-2015, 15:34
dokładnie, ja też zazwyczaj opieram się na HDR i efekty są całkiem przyzwoite :D :p

Sieku
24-03-2015, 23:04
Musze poszperać o tonemappingu bo hdry umiem robić ale to nie jest wg mnie to, choć mogę się mylić? :-)

Bechamot
27-03-2015, 15:00
Musze poszperać o tonemappingu bo hdry umiem robić ale to nie jest wg mnie to, choć mogę się mylić? :-)

moze i umiesz robic , ale na czym to polega to nie wiesz.
tonemaping jest immanentna czescia techniki HDR , to jest ten etap gdzie masz mozliwosc wplywu. Czyli stosujesz go zawsze , tylko o tym nie wiesz.
mozna powiedziec , ze tonemaping to transpozycja obrazu HDR w LDR , definicja jest nieco bardziej zlozona - trzebaby dodac dla porzadku - z uwzglednieniem aspektow fizjologicznych .

jan pawlak
27-03-2015, 21:36
Sieku

Tu masz "kawę na ławę"

HDR Image
Strictly speaking, an HDR image is an intermediary image with 32 bits per color channel
(96 bits per pixel). An HDR image is the result of merging photos of the same
scene taken under different exposure settings and stored in special HDR image format.
The 32-bit intermediary HDR image must be processed with tone mapping for
proper display on standard monitors and prints. It has become very common to define
"HDR image" as the result of processing the 32-bit HDR image with tone mapping
(i.e. the tone mapped outpu) but this is not technically correct

Tone Mapping
Processing a 32-bit HDR image into an image that can be properly viewed on
monitors and in prints.

Exposure Fusion
Combination of bracketed photos in such a way that highlight details are taken from
the underexposed photos and shadow details from the overexposed ones.

jp