Zobacz pełną wersję : Hiperfokalna w praktyce...?
Witam
mam nastepujace pytanie, moze ktorys ze znawcow mi pomoze...
czy istnieje mozliwosc wyznaczenia hiperfokalnej np dla canonowskieko kita 18-55 bez dokonywania skomplikowanych obliczen?
duzo czytalem na ten temat ale odpowiedzi nie znalazlem
po drugie czy w ogole jest sens ''meczyc sie'' z tym? czy nie lepiej nastawic ostrosc na mniej wiecej 1/3 glebokosci sceny i po bolu.
czy w ogole jest sens ustawiac ostrosc na hiperfokalna, bo przeciez jesli przy hmm np f22 nastawimy ostrosc na najmniejsza odleglosc ostrzenia to i tak na zdjeciu wszysto od naszej najmniejszej odleglosci ostrzenia az po ostatni plan bedzie ostre jak zyleta. ( f22 tak wiem dyfrakcja ale cos za cos)
ciekawy jestem jak radzicie sobie z tym zagadnienie.
pzdr
było już tyle tematów o hiperfokalnej. weź przejrzyj forum.
Witam
hmm np f22 nastawimy ostrosc na najmniejsza odleglosc ostrzenia to i tak na zdjeciu wszysto od naszej najmniejszej odleglosci ostrzenia az po ostatni plan bedzie ostre jak zyleta.
pzdr
eee nie?
Witam
czy istnieje mozliwosc wyznaczenia hiperfokalnej np dla canonowskieko kita 18-55 bez dokonywania skomplikowanych obliczen?
po drugie czy w ogole jest sens ''meczyc sie'' z tym? czy nie lepiej nastawic ostrosc na mniej wiecej 1/3 glebokosci sceny i po bolu.
czy w ogole jest sens ustawiac ostrosc na hiperfokalna, bo przeciez jesli przy hmm np f22 nastawimy ostrosc na najmniejsza odleglosc ostrzenia to i tak na zdjeciu wszysto od naszej najmniejszej odleglosci ostrzenia az po ostatni plan bedzie ostre jak zyleta. ( f22 tak wiem dyfrakcja ale cos za cos)
ciekawy jestem jak radzicie sobie z tym zagadnienie.
pzdr
Na początek używaj kalkulatora (jeśli masz telefon z androidem to np. "DoF Calc"), po jakimś czasie zapamiętasz hiperfokalne dla ustawień, których często używasz. Dla f22 i ogniskowej 55mm hiperfokalna to trochę ponad 7m, także nie można tak upraszczać bo to nie działa. Poza tym przy f22 niewiele obiektywów zmiennoogniskowych da Ci zdjęcie "ostre jak żyleta". W Twoim przypadku (kit 18-55) najlepiej trzymać się przysłon od f5.6 do f11. f22 używaj tylko jak musisz bo da mniej ostry obraz dla każdej ogniskowej. Proponuję zapoznać się ze specyfikacją obiektywu, który używasz - Test Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II (http://www.optyczne.pl/7.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_II_-_czyli_o_tym_czy_kit_jest_do_kitu._Wst%C4%99p.html ). Informacje o ostrości znajdziesz w pkt.4, wykres pokazuje dla jakiej kombinacji przysłona/ogniskowa rozdzielczość zdjęcia będzie najlepsza.
Jak ja sobie z tym radzę? Jeśli mam dużo czasu na zrobienie zdjęcia to używam kalkulatora, jeśli nie to robię na czuja. Raz się uda, raz się nie uda. Im więcej będziesz pstrykał i myślał tym częściej będzie się udawało. Staram się korzystać z ustawień przy których mój obiektyw sprawuje się najlepiej, pozostałych używam tylko jak nie mam innego wyjścia.
A kit ma jakąś skalę odległości? da się na niej ustawić 7m (przykładowe z poprzedniego posta)? a da się ustawić 6.5 metra? a da się ustawić 6.15 metra?
o przysłonie 22 na początek zapomnij, o ustawianiu 22 mogą pisać tylko takie tuzy jak peterson w swoich książkach.
^^ Z hiperfokalną nie ma takiej apteki. W obiektywach bez skali odległości można po prostu wyostrzyć automatycznie na obiekt odległy o pożądany dystans.
słowiczek
13-03-2015, 09:48
Tylko" na oko", kit nie ma podziałki metrycznej.
magat - ściągnij sobie tabelkę z wartościami hiperfokalnej dla różnych ogniskowych. Na stronach wydawnictwa Galaktyka jest coś takiego:
TABELE ODLEGŁOŚĆI HIPERFOKALNYCH (http://www.galaktyka.com.pl/product,,509,8.html)
Wydrukuj, wsadź do torby z aparatem i korzystaj. Z czasem najczęściej używane zapamiętasz.
Oczywiście wybór punktu ostrzenia w obiektywach bez skali odległości odbywa się na czuja...
https://picasaweb.google.com/118437012341723022522/CanonInneMozliwosci#5534557235528881538
A-dep NIE USTAWIA na odległość hiperfokalną. I nie ma go w nowszych canonach...
W moim aparacie jest a-dep. Sprawdza się wyśmienicie.
W moim też jest. A 7D i 500D to zdecydowanie nie są nowsze Canony ;-) I nigdzie nie napisałem, że się nie sprawdza. TYLKO ŻE NIE USTAWIA NA HIPERFOKALNĄ. Ustawia na taką odległość by ostre były wszystkie obiekty, które pokryją się z aktywnymi punktami AF. Jest to wprost i jasno napisane w instrukcji. Oczywiście raz kiedyś przez przypadek może to być odległość hiperfokalna. Ale tylko przez przypadek...
Czy ktoś może poprawić tytuł wątku?
Ja mam zainstalowaną aplikację na smartfonie do wyliczania odległości hiperfokalnej (depth of field7- dla Windows Phone).
Ważna uwaga: bezpieczniej jest ustawić odległość trochę dalej niż za blisko. Przy pomyłce i zbyt bliskim ustawieniu głębia ostrości gwałtownie się zawęża natomiast przy pomyłce i zbyt dalekim ustawieniu punktu ostrości strata jest niezbyt duża i stopniowo się powiększa
FlatEric
13-03-2015, 16:10
bez dokonywania skomplikowanych obliczen
Ogniskowa do kwadratu podzielona przez krążek rozproszenia i liczbę przysłony to chyba nie jest skomplikowane obliczenie? Kilka sekund na jakimkolwiek kalkulatorze. :)
W przypadku konkretnych ogniskowych (czy obiektywów stałoogniskowych) jedyną zmienną jest liczba przysłony, resztę można zapisać (zapamiętać) jako stałą.
dzieki za odpowiedzi:)
ja jeszcze nie do konca dobrze rozumiem ta hiperfokalna ale jak zrozumiem potestuje to przestanie mnie nurtowac jedno pytanie
a mianowicie czy precyzyjne obliczanie tego parametru co do centymetra jest gra warta swieczki...
Nie ustawisz co do centymetra bo skale na obiektywach nie sa tak dokladne :) po prostu staraj sie w miare mozliwosci ustawic tak jak podaje kalkulator i bedzie dobrze
Bechamot
17-03-2015, 08:38
Witam
po drugie czy w ogole jest sens ''meczyc sie'' z tym?
nie za bardzo, tylko w okreslonych raczej rzadkich sytuacjach zdjeciowych.
w praktyce to na dluzszej ogniskowej przekrec troche skale odleglosci od nastawy na nieskonczonosci , na krotkich ogniskowych - przekrec wiecej .
w tym obiektywie to raczej celuj gdzies w okolice , gdzie uwazasz, ze powinen nastapic szczyt rozdzielczosci.
gdybys to rzeczywiscie potrzebowal to chyba najwygodniej byloby jakims pisakiem zaznaczyc na obudowie punkty wedlug ktorych ustawiac odleglosc - czyli samemu sobie naniesc skale.
ale nie wyobrazam sobie aby taka potrzeba istniala.