Zobacz pełną wersję : Canon 70-200 F2,8 USM vs Sigma OS ?
Nikonfan
12-03-2015, 02:12
Witam z racji tego iż będę posiadaczem 7D MK II zastanawiam się nad szkłem czy możecie powiedzieć coś więcej o 70-200 USM bez stabilizacji, fotografuję na krótkich czasach i stabilizacja nie jest niezbędna ;-) choć czasem się przydaje jednak jeśli miał by to być Canon pewnie celował bym w wersje IS II na którą brak funduszy nie pozwala. Czemu akurat Sigma OS gdyż aktualnie posiadam przy Nikonie, miałem wszystkie wersje Sigmy i wersja OS jest dla mnie rewelacyjna na DX szybka i ostra nie mogę jej nic zarzucić. Stąd moje pytanie gdyż przyznam, że jeśli optycznie obiektywy są porównywalne wolał bym kupić nową OS ze względu choćby na OS i gwarancję ale może różnice są większe na korzyść Canona;-) Potrzebuję czegoś szybkiego, celnego i ostrego na maxa ;-) Pozdrawiam Jaca
W moim odczuciu kundelki z Canonem działają średnio, jeśli chcesz mieć szybko, pewnie i celnie to jednak eLka.
Nie wiem jak to jest u Nikona, ale w moim odczuciu napęd HSM Sigmy jest wyraźnie wolniejszy od USM Canona.
U Canona jest też fajna stałka 200/2.8 II L, tania, szybka, mała i bardzo dobra optycznie, polecam rozważyć.
Nikonfan
12-03-2015, 16:48
Gdybym potrzebował stałki pewnie bez zbędnych zastanowień wszedł bym w tą 200 f2.8 ;-) niestety niezbędny jest zoom 70-200 f2.8... Co takiego jest z tymi (kundelkami) jak to nazywacie, że działają średnio z Canonem jak czytam zagraniczne fora Sigma OS jest bardzo chwalona pod każdym względem nawet przez fotografujących Canonem, wiele osób uważa iż jest lepsza od 70-200 IS I ja również uważam, że Sigma OS jest lepsza od VR I gdyż miałem możliwość fotografowania VR I przez dluższy czas. Powiedzcie o co chodzi, o to że trzeba je regulować w serwisie? Akurat z tym nie mam problemu bo mam serwis pod nosem ;-) choć z niego nie musiałem korzystać :-)
... Co takiego jest z tymi (kundelkami) jak to nazywacie, że działają średnio z Canonem ...
Gdybyś przeglądną forum, to znalazłbyś wiele wątków o problemach Sigmy. Po prostu to jest loteria albo działa dobrze (często konieczna kalibracja) albo są problemy z FF i BF i nawet serwis nie pomoże. Jest to zależne od konkretnego egzemplarza obiektywu i body. Np u mnie Sigma 17-50 2.8 działała (po kalibracji) dobrze z 500D, natomiast z 50D niezbyt - często miałem problem z BF. Kupiłem Canona 17-55 2.8 i na obydwu body zero problemów.
Nikonfan
12-03-2015, 18:51
Czytałem jednak z tego co można było wyczytać większość problemów występowało ze starszymi wersjami... No ciekawe jak to będzie chyba, że kupię puszkę i obiektyw w jednym sklepie i przebiorę jeśli nie kupię szkła Canona, rozważałem też Tamrona ale przy jego cenie to było by mnie już stać na wyskrobanie to IS II ;-)
Może i Sigma jest dobra, ale Canon jest lepszy. Ostrzejszy i szybszy. Kolega RTSiak też mi to powtarzał jak rok temu testowałem i badałem Sigmy, Tamrony i Canona 70-200 :).
A na Sigmę 17-50/2,8 nie mogę złego słowa powiedzieć.
Nikonfan
12-03-2015, 19:55
Cobalt widzę, że focisz sport ;-) mamy więc wiele wspólnego ja również lecz jestem bardziej zaszufladkowany ;-) Hokej na Lodzie ;-) to właśnie z tego względu zmieniam puszkę i rozglądam się powoli na szkłami bo jak wiadomo jest to najszybszy sport drużynowy a mam dość fotek przestrzelonych przed lub po ujęciu, które było pomiędzy bo wstrzelić się jest ciężko choć się udaje ;-) To mówisz, że stawiał byś na 70-200 L 1:0 dla Canona ps. czy są jakieś większe różnice między L a IS I oprócz stabilizacji ??
Cobalt widzę, że focisz sport ;-) mamy więc wiele wspólnego ja również lecz jestem bardziej zaszufladkowany ;-) Hokej na Lodzie ;-) to właśnie z tego względu zmieniam puszkę i rozglądam się powoli na szkłami bo jak wiadomo jest to najszybszy sport drużynowy a mam dość fotek przestrzelonych przed lub po ujęciu, które było pomiędzy bo wstrzelić się jest ciężko choć się udaje ;-) To mówisz, że stawiał byś na 70-200 L 1:0 dla Canona ps. czy są jakieś większe różnice między L a IS I oprócz stabilizacji ??
Nigdy nie porównywałem Canona 70-200/2,8 L IS USM i bez stabilizacji. Robię na dość krótkich czasach i finansowo już zakup bez IS był sporym wydatkiem. Gdybym miał kasę na IS, to pewnie wydałbym na IS wer.II. Z Canonem 7DmkII dobrze współpracuje.
Zawsze IS można wyłączyć, ale jak słoik jej nie posiada, to już gorsza sprawa. Np w rajdach samochodowych może się to przydać.
W sobotę zobaczę jak C 70-200/2,8 radzi sobie z C TCx1,4. Tanio kupiłem, ale druga pucha z C 300 byłaby lepsza :).
W hokeju C 7D2 powinien zdać egzamin - 10kl/s. Gdy zmieniłem 650D na 7D już miałem mniej "spóźnionych ujęć". A właściwie nie spóźnionych tylko miałem przed i po, a czasami brakowało tego najważniejszego w środku. Np kontakt z piłką na głowie zawodnika. A jak sobie jeszcze odrzucimy ujęcia z zamkniętymi oczami, to nie było tak słodko.
seria seria ale jakosci 6d bym nie oddal nawet za ''hiper''af i serie 7d2
mialem kilka miesiecy sigme 70-200 ale bez OS (niby najnowsza jaka byla bez os ale co z tego...) i jesli miedzy nia a wersja z OS nie ma przepasci to nawet przez chwile nie myslalbym o sigmie, wejrsa bez os byla wolna, srednio celna i niezbyt ostra, C70-200 bez IS byl zdecydowanie lepszy, a C70-200II to najlepszy zoom jaki mialem (juz gdzies to chyba pisalem... mam tez porownanie z nikorem 70-200II)
z sigma najwiekszy problem jest z tym ze nie wiesz jak sie trafi z AF, moze byc git a moze byc stekanie ;]
Nikonfan
12-03-2015, 23:45
RTSiak miałem wszystkie Sigmy 70-200 od najstarszej plastik fantastik kupionej jeszcze za lat świetności klasycznych lustrzanek w Compakt Camera w Krakowie wtedy jedynego oficjalnego przedstawiciela na Polskę po EX Macro, powiem krótko żadna Sigma nawet EX nie ma nawet startu do OS ;-) i nie mówię tego z racji tego, że mam ;-) Nim ją kupiłem przeprowadziłem dokładny wywiad i wypożyczyłem na tydzień ;-) dopiero wtedy się zdecydowałem na zakup, jest mega szybka i ostra. Również z poprzednich wersji nie byłem zadowolony jednak OS mnie ujęła tym co zobaczyłem i poczułem. 6D jest bardzo fajny lecz mi do moich celów bardziej przydatny jest crop i parametry jakie oferuje 7D :-)
Nikonfan
18-03-2015, 23:39
Panowie, żeby nie zakładać nowego wątku znajomy mam kogoś, kto chce sprzedać w dobrej cenie 70-200 f2,8 IS I, obiektyw z zewnątrz jak i szkła czyściutkie na co zwrócić uwagę podczas testu szkła na 100% stabilizacja ;) czy ograniczenie odległości jeśli takowe występuje. Mogli byście mi coś podsunąć nie znam zupełnie szkieł Canona ale w tej cenie myślę, że będzie lepiej współpracowało z body niż tamron czy sigma. Co myślicie o wersji pierwszej tego szkła wiem że 2 jest lepsza ;)
Mk I to jeden z najlepszych w tej klasie, a jesli wziac pod uwage mozliwosci naprawy to zdecydowanie moj faworyt - przyjazna, dobrze przemyslana konstrukcja z drobnymi mankamentami, nad ktorymi mozna bez problemu zapanowac. Mk II byc moze lepsza optycznie( ja nie zauwazylem) lub (ponoc) ma skuteczniejsza stabilizacje - dla mnie bez znaczenia , za to konstrukcja wredna, sztucznie pokomplikowana - parszystwo. Nie cierpie!. I drogie to jak nieszczescie. Jestem zdecydowanie za jedynka. Jesli zas chodzi o Sigme - tylko dla fascynatow - jak w pelni sprawna, to da spora satysfakcje, ale bardzo delikatne i , jak mi sie wydaje, malo trwale silniki pierscieniowe HSM ( po jakims czasie zaczynaja sie slizgac i nie maja sily pociagnac fokusa) a juz zmora w nich to halasujace stabilizatory( nie mowiac juz o warczacych zwalniakach) - mimo, iz ich trwalosc jest w zasadzie bez zastrzezen. Te Sigmy tylko do kupowania z kims, kto wie, jak powinna chodzic. Optycznie bardzo fajne .
70-200 OS ma bardzo szybki af (przebieg całej skali na K-5 IIs zajmował jej 0,55-0,6s więc przyzwoicie, szkoda, że nie dali limitera), ale miał wadę- zastanawiał się, co mi z tego, że skala jest przekręcana szybko skoro po dotarciu do celu jest zawahanie które wszystko wyraźnie spowalnia... dlatego zmieniłem na Canona i 7d z 70-200/4 trafia znacznie więcej i szybciej fotografowałem rowerzystę jadącego 30km/h do i ode mnie trafione 11/12 zdjęć. Z Sigmą zdarzały mi się wyraźne pudła. Dlatego wolę oszczędzać dłużej, ale wziąć systemowe szkło. :)
...dlatego zmieniłem na Canona i 7d z 70-200/4 trafia znacznie więcej i szybciej fotografowałem rowerzystę jadącego 30km/h do i ode mnie trafione 11/12 zdjęć...
Nie robię aż tak długich serii.
Canon 7D z C 70-200/2,8 L USM robiąc żużel na wirażu mam 5/6 trafionych, ale prędkości są min 2x większe.
Nikonfan
07-04-2015, 21:24
Witam :) poczyniłem krok na przód aby wejść w system i nie zastanawiając się za wiele kupiłem 70-200 IS II ;) Jupi
Witam :) poczyniłem krok na przód aby wejść w system i nie zastanawiając się za wiele kupiłem 70-200 IS II ;) Jupi
Pogratulować!;)
O tym szkle już chyba wszystko zostało napisane.:)
pan.kolega
07-04-2015, 22:39
Jesteś teraz posiadaczem najostrzejszego zooma na świecie. Szkło dla "rich guys and full-time pros". Czego nie można powiedzieć o Sigmie. Przynajmniej wedle Kena.:p
Tam jest tabelka porównujaca wszystkie wersje:
Canon 70-200mm f/2.8 L IS II Review (http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/70-200mm-f28-is-ii.htm)
Nikonfan
07-04-2015, 23:03
Bardzo się cieszę bo rzeczywiście brałem sigmę pod uwagę, później myślałem o IS I wiadomo kasa, po głębszym zastanowieniu i dłuższej medytacji oraz poczytaniu trochę na temat szkieł Canona doszedłem do wniosku, że jeśli trafi się używka IS II w odpowiednim stanie i pieniądzach nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba brać ;) odmówiłem sobie puszki 7D II kosztem tego szkła ale 7D na mnie gdzieś czeka pewnie za miesiąc może 2 kupię może cena ciut spadnie do tej pory ;) na razie wypożyczę i kumpel w zamian za pożyczanie IS będzie mi pożyczał 5D do puki nie kupię swojego :lol:
Bardzo się cieszę bo rzeczywiście brałem sigmę pod uwagę, później myślałem o IS I wiadomo kasa, po głębszym zastanowieniu i dłuższej medytacji oraz poczytaniu trochę na temat szkieł Canona doszedłem do wniosku, że jeśli trafi się używka IS II w odpowiednim stanie i pieniądzach nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba brać ;) odmówiłem sobie puszki 7D II kosztem tego szkła ale 7D na mnie gdzieś czeka pewnie za miesiąc może 2 kupię może cena ciut spadnie do tej pory ;) na razie wypożyczę i kumpel w zamian za pożyczanie IS będzie mi pożyczał 5D do puki nie kupię swojego :lol:No to chyba pora zmienić nick. ;)
Nikonfan
08-04-2015, 07:01
No to chyba pora zmienić nick. ;)
Najwyższa pora ;) jeśli jest taka możliwość to z chęcią, sprzedający obiektyw mi to zasugerował odnośnie e-maila ;) ale mam go zbyt długo :D
No,no - pozazdroscic ... :lol:
Nikonfan
10-04-2015, 16:20
Właśnie dziś do mnie przyszedł cieszę się jak murzyn blaszką ;) hahaha.... Jak wziąłem do ręki to kawał solidnego i odpowiednio ważącego szkła nie będę źle mówił o Sigmie bo to bdb. szkło w tej cenie ale... no właśnie to ale, mój sąsiad stary piłkarz po 60 powiedział by nie porównuj gó..na do twarogu :lol: jutro testy niestety na kumpla starym canonie a za tydzień z 7D MK II w akcji ;)