Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : w 2005 r sprzedano 2 razy wiecej cyfr SLR jak w 2004

Broncobilly
05-04-2006, 17:18
wg badań Instytutu Rynku Elektronicznego (rynek aparatów cyfrowych monitoruje od 2000 roku) na 831 tys aparatów cyfrowych sprzedanych w Polsce w 2005 r przez oficjalnych dystrybutorów - lustrzanki stanowią 2,6%.
Musze was zasmucić ale Nikon sprzedał ich prawie o połowę więcej od Canona

Bigmar
05-04-2006, 17:23
W wczorajszym TVN Turbo, wypowiedź jednego z pracowników Kodak Polska "Sprzedaż aparatów cyfrowych w roku 2005 wyniosła 100%, a sprzedaż aparatów analogowych 0%".

beachcomber
05-04-2006, 17:25
Musze was zasmucić ale Nikon sprzedał ich prawie o połowę więcej od Canona

a co w tym smutnego? :neutral: mnie to doluje tak samo jak dane porownawcze sprzedazy fiata pandy i mercedesa.....

Bonku5
05-04-2006, 17:25
Cos nie wydaje mi sie to prawda zeby sprzedaz analogow byla 0% Chyba jakiej glupoty opowiadal

Broncobilly
05-04-2006, 17:28
Cos nie wydaje mi sie to prawda zeby sprzedaz analogow byla 0% Chyba jakiej glupoty opowiadal

nie zapominaj że zapewne mówił o aparatach swojej firmy

Bigmar
05-04-2006, 17:32
Tak, gość wypowiadał się w imieniu Kodak Polska. Dziwnie brzmiało z jego ust "zero procent".

Bonku5
05-04-2006, 17:45
nie zapominaj że zapewne mówił o aparatach swojej firmy

No wiem ale choćby tylko wziął pod uwage kodaka to i tak nie wierze że mieli zerową sprzedaż analogów tymbardziej że nie maja bardzo rozbudowanej oferty cyfrówek :/ No chyba że u nich jest aż tak źle z analogami :P

Broncobilly
05-04-2006, 18:07
No wiem ale choćby tylko wziął pod uwage kodaka to i tak nie wierze że mieli zerową sprzedaż analogów tymbardziej że nie maja bardzo rozbudowanej oferty cyfrówek :/ No chyba że u nich jest aż tak źle z analogami :P

Kodak akurat ma bardzo bogatą ofertę cyfrówek i ilościowo sprzedał w 2006 r tyle samo aparaatów co Sony Nikon czy Olympus. Szkoda tylko że z oferty praktycznie zniknęły lustrzanki - konkurencji nigdy za dużo

Kubak82
05-04-2006, 18:11
kuzynka kupila analoga Kodaka - niniejszym wiec wnosze dementi tych oszczerczych "0 procent":mrgreen:

swoja droga, reklama cyfraków reklama ale troche gosc przegial..cos mi sie wydaje, ze jeszcze długo rynek analogow bedzie radził sobie całkiem niezle..nie kazdy idzie "z duchem czasu" a przyzwyczajenia robia swoje..i dobrze, sam oprocz cyfry mam analoga i taki duecik mi pasuje:-D

pozdrawiam

Bonku5
05-04-2006, 18:15
Canon ma aktualnie 36 modeli cyfrowych a kodak 21 wiec znaczna roznica tak mi sie wydaje. Ale powiem szczerze nie myslalem ze oni maja taka sprzedaz dobra (ale moze to moje subiektywne zdanie o kodaku)

KuchateK
05-04-2006, 18:17
Tyle ze kuzynka mogla kupic analoga ktory lezal juz ze 3 lata w magazynie i o ile ty go kwalifikujesz jako zakup zeszloroczny to producent sprzedal go duzo wczesniej ;)

Poza tym 0% to rownie dobrze moze byc i 0.48%. Margines tak czy siak.

Kubak82
05-04-2006, 18:24
Ale powiem szczerze nie myslalem ze oni maja taka sprzedaz dobra (ale moze to moje subiektywne zdanie o kodaku)

zanim kupiłem 350-tke, sam mialem zaawansowany kompakt Kodak'a..poza tym mowa chyba o rynku najpopularniejszych, czyli najprostszych i NAJTANSZYCH aparatów..Wiele osob nie zwraca uwagi na to ktor produkowal obiektyw, jaki procek w aparacie siedzi itp. tylko na wielki telewizorek, krotnosc zoom-u (obojetnie czy optycznego czy cyfrowego) i inne mniej istotne pierdoły..no i sprzedaz rosnie:-D ..na a pozatym to KODAK wiec renomowana firma..Ja osobiscie wierze w ich ogromny udział w rynku, choc moze bardziej w stanach niz u nas..

a tak na marginesie - te aparaty maja swoje ograniczenia ale wbrew czestej opinii - nie sa taki zle..mialem dx7590 i zrobil wiele naprawde ładnych fotek..a ze to nie dsLS to wiedziałem jak go kupowałem, wzgledy finansowe były tu glownym czynnikiem:-|

bachoo
05-04-2006, 18:29
"Sprzedaż aparatów cyfrowych w roku 2005 wyniosła 100%, a sprzedaż aparatów analogowych 0%".

a może chodziło o wzrost sprzedaży...

Kubak82
05-04-2006, 18:29
Tyle ze kuzynka mogla kupic analoga ktory lezal juz ze 3 lata w magazynie i o ile ty go kwalifikujesz jako zakup zeszloroczny to producent sprzedal go duzo wczesniej ;)

tu nie polemizuje bo to zawsze mozliwe:mrgreen: ..jednak te "0 procent" to i tak troche malo, tak mi sie wydaje..hmm..w sumie Kodak to tez w duzej mierze rynek filmow do analogow..takie stwierdzenia to dla mnie podcinanie galezi na ktorej sie siedzi:confused:

Broncobilly
05-04-2006, 19:42
..w sumie Kodak to tez w duzej mierze rynek filmow do analogow..takie stwierdzenia to dla mnie podcinanie galezi na ktorej sie siedzi:confused:

ta gałąź usłachła już jakiś czas temu - Kodak w ostatniej chwili zdażył sie przestawić a taki Polaroid który był potęgą w USA przespał moment i padł

-=Festyk=-
05-04-2006, 21:33
Jak tak dalej pójdzie to w 2020 cyfrówki będą leżeć na ulicy:mrgreen:;)

Bonku5
05-04-2006, 21:40
Ja uważam że Kodak juz nie jest tak mocny na rynku jak choziażby z 8 lat temu. Pamietam wtedy to kupa ludzi kupowała aparaty Kodaka nie wspomne juz o akcesoriach jak np filmy do aparatów. Nie wiem gdzie widzieliscie te statystyki że oni maja sprzedaż porównywalną z np. Nikonem ale wydaje mi się że albo są nieprawdziwe albo bardzo naciągniete( ciekawe kto te statystyki sponsorował ;))

KuchateK
05-04-2006, 21:47
Porownywalna z nikonem... bo pewnie nikon cienko przedzie ;)

Kubak82
05-04-2006, 21:59

a ja Wam mowie, ze w przyszłym roku zanotuja sprzedaz nie 100% lecz co najmniej 130% cyfrówek:mrgreen:

co do statystyk, to przewineły mi sie kiedys, gdy sam mialem Kodaka..ale na 100% odnosiły sie do segmentu prostych kompaktów...

Broncobilly
06-04-2006, 03:36
Nie wiem gdzie widzieliscie te statystyki że oni maja sprzedaż porównywalną z np. Nikonem ale wydaje mi się że albo są nieprawdziwe albo bardzo naciągniete( ciekawe kto te statystyki sponsorował ;))

przecież to sytatystyka dotyczaca sprzedaży ilościowej - tu jedna małpa Kodaka liczy sie tak dsamo jak d200.

Wartość sprzedazy u Nikona jest o połowę wyzsza niż u Kodaka

Broncobilly
06-04-2006, 03:38

chyba znacznie wczesniej tych czasów doczekasz - srednia zywotność przeciętnej cyfrówki to ok 8 miesiecy. Niedługą bedą płacic za to by toś zabierał starsze modele (tak jak to sie ma z komórkami na zachodzie) :-)

Czacha
06-04-2006, 09:41
Kodak sprzedaje nam sie gozej niz Samsung czy Casio :mrgreen: Ten ich 100% wzrost moze byc prawiwdzy.. po prostu sprzedali w tym roku o kolejne 200 aparatow wiecej niz w poprzednim :lol:

Najwiecej w chwili obecnej sprzedaje sie chyba jednak Minolt serii Z5 oraz Z6. Porownywalnie duzo Canon A610 i .. HP R607 ;) Potem na ogien ida male i tanie Nikony 4600, 5600 i troche lepsza seria P. Sony ma powodzenie w tych malenstwach, chociaz niezle sobie radzi tez Samsung ;)

Z lustrzanek przez 3 miesiace sprzedalo sie najwiecej Minolt D5D. Ostatnio spadla cena 350D do 2999 i tez zaczely sie niezle sprzedawac, czasem po kilka dziennie :)

Kodak? Nie pamietam kiedy ostatnio jakiegos komus sprzedalem ;)

Bonku5
06-04-2006, 16:54
Kodak? Nie pamietam kiedy ostatnio jakiegos komus sprzedalem ;)

Zgadzam się w 100% , ponieważ nie słyszałem ostatnio żeby ktokolwiek kupował kodaki :/ Dla mnie to oni cienko przędą.

Broncobilly
06-04-2006, 17:08
wg IRE Najpopularniejszą cyfrówką roku 2005 został Canon PowerShot A520 z matrycą 4MP którego sprzedano ponad 32,5 tys. szt.