PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC

inount
10-03-2015, 18:43
Wiem , że ten obiektyw w pewnym sensie jest uniwersalny . Lecz pytanie czy nadaje się do fotografii sportowej ( motocykle w jeździe ) przyroda ?

Suchy
10-03-2015, 19:00
Ten obiektyw nie jest uniwersalny tylko w pełni manualny stałoogniskowy. Do motocykli w jeździe się w ogóle nie nadaje.

inount
10-03-2015, 19:03
a poza jazdą ?

--- Kolejny post ---

w pozycji stojącej ?

Suchy
10-03-2015, 19:14
Poza jazdą jak masz czas na ustawienie ostrości to jak najbardziej. Tu masz solidny test:

Test Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/226.1-Test_obiektywu-Samyang_35_mm_f_1.4_AS_UMC_.html)

marfot
10-03-2015, 19:33
Wiem , że ten obiektyw w pewnym sensie jest uniwersalny . Lecz pytanie czy nadaje się do fotografii sportowej ( motocykle w jeździe ) przyroda ?

Jeżeli ogniskowa 35mm i coś się rusza to C35/2 IS. O ile oczywiście względy ideologiczne pozwolą na akceptację f/2.0.

inount
10-03-2015, 19:58
co masz na myśli " względy ideologiczne " Fotografia motocykli odbywała by się przy ulicach w mieście , znam ulice gdzie często jeżdżą i ich prędkość na tym odcinku nie przekracza 50km/h ze względów uformowania drogi .

marfot
10-03-2015, 20:17
co masz na myśli " względy ideologiczne "

Część kolegów na CB dostaje wysypki na myśl, że można posiadać obiektyw ciemniejszy o 1EV niż najjaśniejszy na rynku.
Zbiega się to czasami z poglądem, że jeśli obiektyw ma IS to jest to ciemnica bo inaczej po co byłby ten IS.

Jeżeli nie jesteś wyznawcą w/w poglądów a pasuje Ci ogniskowa 35mm to przyjrzyj się C35/2.0 IS. Szkło jest małe, ma celny, sprawny AF, przyjemny bokeh.
IS też się przydaje jak ujęcie będzie statyczne - można ocalić ISO. Lub odwrotnie - pozwala rozmazać słaby ruch utrzymując z ręki np. 1/4 s.

inount
10-03-2015, 20:25
Obiektyw ponad 2k . a ja mam na obiektyw przeznaczone 1700 . tamten mam za 1619

Ponadto chce coś wyjaśnić "czym większy f ? tym jaśniej czy odwrotnie ? bo już się pogubiłem "

--- Kolejny post ---

z czystej ciekawości czy sony też ma coś podobnego do Canon EF 35mm f/2 ?

Sunders
10-03-2015, 20:55
chce coś wyjaśnić "czym większy f ? tym jaśniej czy odwrotnie ? bo już się pogubiłem

Odwrotnie :mrgreen:

Suchy
10-03-2015, 21:04
@inount - widać, ze stratujesz dopiero w fotografii, co rzecz jasna nie jest czymś złym a wręcz przeciwnie. Ale w takim układzie zakup jasnej stałki mija się z celem. To jest bardzo nieuniwersalny obiektyw. Widać, że będziesz fotografować w terenie, że potrzebne będą różne ogniskowe, czasem szerokie plany, czasem zbliżenia. C28-135 szerokich planów nie da. Stalki rzędu 35mm tym bardziej. Moim zdaniem zestaw C18-135STM i stałka 40 STM byłyby na początek idealnym zestawem. Oba będą w sumie kosztować ok. 1700zł.

inount
10-03-2015, 21:58
Widziałem zdjęcia wykonane sony a58 tym obiektywem i canon 700d i zdjęcia wychodzą rewelacyjne z niesmakiem muszę przyznać ze sony ma lepszą jakość zdjęć . I wole mieć taki , tymbardziej że te zdjęcia były przeróżne od makro do portretu i krajobrazu itd .

Wolę jednak stałoogniskowe . We wrześniu zakupie jakieś białe szkło bo akurat będę mógł wydać coś koło 6tys . Także dlatego się uparłem teraz na ten ;p

luq
10-03-2015, 22:34
jak opanujesz focenie jadących motocykli manualną stałką to potem bedzie już tylko łatwiej.
nie jest to ani proste ani komfortowe ale da się.

inount
10-03-2015, 22:55
Wszystko się da :) ;d polak potrafi i to moje motto :D Dlatego będe próbował

--- Kolejny post ---

Ponadto będę używał tego obiektywu do makro dzięki adapterowi . Dlatego też chce stałoogniskowy

słowiczek
10-03-2015, 23:15
będę używał tego obiektywu do makro dzięki adapterowi . Dlatego też chce stałoogniskowy

Konkretnie, to jakie makro Cię interesuje? Zastosowanie adaptera jest bardzo wąskie, chyba że nie zależy Ci na GO, lub też chcesz co chwila przekładać obiektyw?...

Sezamek
11-03-2015, 01:16
Ponadto będę używał tego obiektywu do makro dzięki adapterowi . Dlatego też chce stałoogniskowy

Zapomnij o jakimkolwiek makro z tym obiektywem. Przy pierścieniu chyba 21 albo nawet 13mm rozkwasisz "modela" przednią soczewką. Miałem ten obiektyw i mogę przyznać, że akceptowalny obrazek zaczyna się od f/2, w odróżnieniu od C50mm f/1.4 gdzie taki obrazek udawało się uzyskiwać przy f/1.6 ale nie o tym.

Masz w domu lunetę albo lornetkę (bo nie będę wymagał od Ciebie posiadania Zenita albo Kieva)? Weź to co masz (albo najlepiej pożycz Zenita) i wyjdź na ulicę. Złap namiar na jakiś samochód w ruchu oddalający się od Ciebie i próbuj utrzymać jak najdłużej ostrość na blachach. Jeśli stwierdzisz, ze to proste to możesz próbować z obiektywem. Dwa ten obiektyw z tego co się orientuję jest w dwóch wersjach z lub bez dopisku AE z tyłu. Pytasz w temacie o ten bez dopisku więc nie będziesz miał potwierdzenia ostrości. Na szybko znalazłem ten AE za ~2000zł nowy.

Yaru
11-03-2015, 09:54
Jeżeli ogniskowa 35mm i coś się rusza to C35/2 IS. O ile oczywiście względy ideologiczne pozwolą na akceptację f/2.0.

Część kolegów na CB dostaje wysypki na myśl, że można posiadać obiektyw ciemniejszy o 1EV niż najjaśniejszy na rynku.
Zbiega się to czasami z poglądem, że jeśli obiektyw ma IS to jest to ciemnica bo inaczej po co byłby ten IS.

Jeżeli nie jesteś wyznawcą w/w poglądów a pasuje Ci ogniskowa 35mm to przyjrzyj się C35/2.0 IS. Szkło jest małe, ma celny, sprawny AF, przyjemny bokeh.
IS też się przydaje jak ujęcie będzie statyczne - można ocalić ISO. Lub odwrotnie - pozwala rozmazać słaby ruch utrzymując z ręki np. 1/4 s.

AMEN ;)

Uwielbiam to szkiełko. Polecam, niedoceniany słoik, warty każdej wydanej nań złotówki. Kupiłem używkę, ktoś sprzedał po dwóch miesiącach używania a raczej nieużywania, za około 1,7 tys zł - rewelacja.

Bechamot
11-03-2015, 10:04
. Lecz pytanie czy nadaje się do fotografii sportowej ( motocykle w jeździe ) przyroda ?

to jest zle postawione pytanie.
obiektyw nie wie co fotografuje - czy Sport a moze nieboszczyka.

wlasciwie nalezaloby zapytac :

" czy fotograf bedzie potrafil zastosowac ten obiektyw w fotografii sportowej ? "

odpowiedz wydaje sie oczywista - jeden tak , inny nie .
to nie zalezy od obiektywu lecz o fotografa , zamyslu , celu jaki chce osiagnac.

wygladaja superdynamicznie ujecia robione UWA np za pomoca 15 mm i superdynamicznie robione za pomoca supertele np 400 mm.

czy sie nada do motocykli zalezy nie od obiektywu a od Ciebie jak sie nim posluzysz.

przyroda - to samo .
obiektyw nie ma swiadomosci , nie wybiera sobie motywu.
da sie nim zrobic wspaniale zdjecia przyrody i koszmarne.

trzydziestke piatke mozesz wlozyc w paszcze hipopotama i bedziesz podziwiany za odwage , ale pticy en face tym raczej nie ustrzelisz.
jedno i drugie to przyroda.

Wlasciwie pytanie jest pozbawione sensu.

słowiczek
11-03-2015, 18:43
Wiesz czemu początkującym polecane są podstawowe obiektywy? Bo po zapoznaniu się z ich możliwościami wiesz, czego potrzebujesz. Czy ma być długi, krótki, jasny i szybki to akurat zawsze jest potrzebne. Jeżeli dopiero uczysz się fotografii, kup obiektyw do nauki. Nawet na raty, szybko spłacisz i bogatszy o doświadczenie kupisz kolejny, tym razem ukierunkowany pod ulubiony temat zdjęć.

arturmaksymilian
11-03-2015, 20:33
Ze swojej strony dodam, że miałem okazję zrobić kilka fotek tym obiektywem I przy mnie też człowiek z mojej małej ekipy foto nagminnie tym fotografuje. Natomiast robimy to dość specyficznych warunkach. Mianowicie w nocy. Fotografia nocna krajobrazu z uwzględnieniem drogi mlecznej. To jest coś dla czego obiektyw ten jest wręcz stworzony. I to by było na tyle, nie używałem tego szkła w innych okolicznościach co nie znaczy, że można I nie warto. Nie mniej jednak jakoś za dnia łatwiej I szybciej mi używać ciemniejszych szkieł z autofocusem a nie tak jak tu z manualem bo z tego co pamietam to to nie ma autofocusu. To samo jeli idzie o zakres ogniskowych - za dnia wole zmienny szeroki kat. W nocy gdy zazwyczaj scene przygotowuje wiele minut to manual nie przeszkadza mi zbytnio, co wiecej w nocy na niebo w zasazdzie innej opcji niz manualne ostrzenie chyba, ze uda sie zlapac jakis mocno kontrastowy obiekt typu Ksiezyc. Reasumujac - dla mnie jest to szklo bardzo dobre, a biorac pod uwage stosunek ceny do jakosci oraz odbior recenzentow nocnych - wrecz bliskie idealu. Co do sportu I scen dynamicznych nie wypowiadam sie bo sie na rzeczy nie znam. Choc intuicja podpowiada mi, ze stale szklo zwlaszcza z manualnym ostrzeniem to spore wyzwanie dla scen dynamicznych.

inount
11-03-2015, 21:51
Jednak zakupiłem sony a58 i obiektyw ten do sony w zestawie będę mieć też kitówke 18-55 II Także nie jest źle 1599 zł za body z kitem i 1719 zł za nowy obiektyw + 99 zł za kartę 64 GB z 20/30mb/s
Jednak w sony będę mieć lepszą możliwość fotografii dynamicznej tym obiektywem co potwierdziłem wypozyczając taki zestaw od znajomego w rtv euro agd na 1 dzień ( o mało nie stracił pracy przez to) i powiem , że sony da się złapać samochód w ostrości jak jedzie mniej niż 100 km/h z motocyklem troche gorzej , jest mniejszy i ma więcej szczegółów i ostrość spada do 50-60 km/h lecz dla mnie i tak bomba bo zdjęcia wychodzą tak jakbym robił zoomem . We wrześniu wezmę na raty a99 i ten obiektyw FE 70 – 200 mm F4 G OSS | SEL70200G | Sony PL (http://www.sony.pl/electronics/aparaty-obiektywy/sel70200g) ( WCALE NIE ROBIĘ REKLAMY SONY BO I TAK WIĘKSZOŚĆ Z WAS JEST DO TEJ FIRMY UPRZEDZONA I ZNIECHĘCONA ) a mi się podoba lekkie body w porównaniu z nikonem . Według mnie mimo , że amator to a99 z dobrym obiektywem lepiej działa niż canon 5d mark z obiektywm powyzej 6k

Spytacie Dlaczego sony skoro to forum canon ? > byłem początkowo nastawiony na canon tymbardziej , ze mam kompakt za dość duże pieniądzę i robi fenomenalne zdjęcia gdybym miał gotówkę zapewne zakupił bym 7d II ( ten najnowszy co jest krytykowany lecz według mnie najlepsze body do fotografii dynamicznej ponadto z dużą i mega szybką kartą ( 90 mb/s ) bez problemu leci 15 sekund na pełnym zakresie klatek na sekunde . Także , jeśli będzie czytał ten post jakiś amator , to wybierz mądrze bo ja 4 razy aż zmieniałem przesyłki i musiałem zmienić sklep bo zablokowali mi konto ( haha ) w RTV euro agd najtaniej obiektywy a w komputronik body . Allegro lepiej lecz kupowałem raz tam elektronikę i wydawało mi się , że miałą wymieniane podzespoły ale nie ważne .

Ważne , że mogę zacząć naukę swojej pasji .

także dziękuje za opinie i pozdrawiam . Mam nadzieje, że komuś przyda się moja ocena . Przepraszam za informacje odnośnie sony no ale prawda czasem i tak wygląda nawet dla jednostek a nie mas .

słowiczek
11-03-2015, 22:37
Według mnie mimo , że amator to a99 z dobrym obiektywem lepiej działa niż canon 5d mark z obiektywm powyzej 6k

Amator to osoba zajmująca się czymś dla przyjemności i pasji i nie określa osoby o niskim doświadczeniu. Tak więc amator będzie robił dobre zdjęcia sprzętem, który dobrze zna i zna również podstawy fotografii. Dlatego Twoje porównanie jest bardzo nie na miejscu

Przepraszam za informacje odnośnie sony no ale prawda czasem i tak wygląda nawet dla jednostek a nie mas .

Nie musisz przepraszać, po prostu w fotografii jeszcze niejedną prawdę przerobisz.

Kolekcjoner
11-03-2015, 23:49
Nie musisz przepraszać, po prostu w fotografii jeszcze niejedną prawdę przerobisz.

Dokładnie. Zresztą generalizowanie na temat tego co jest lepsze to zwykła strata czasu, bo każdy kto ma doświadczenie wie co dla niego jest lepsze, a kto go nie ma dopiero tę wiedzę zdobędzie i musi wyciągnąć wnioski z własnych doświadczeń 8-).

Sezamek
12-03-2015, 01:23
amator to a99 z dobrym obiektywem lepiej działa niż canon 5d mark z obiektywm powyzej 6k

Uogólniasz :) Za prawdę powiadam Ci nie ma wuja we wsi żebym wrócił do cropa. Wolę obrazek z 5Dc + 35mm f/2 niż z Nikona D90 i 35mm f/1.8 mimo iż wydaje mi się ostrzejszy po całości kadru (tak, wiem crop vs FF).

Ucz się na tym co masz a jeśli kiedyś będziesz miał okazję pobawić się "piątką" albo "szóstką" to sobie obrazek porównasz :)

A to, że forum jest poświęcone marce C nie znaczy, że ktoś Ci wygada markę A. Mi na pierwszy aparat polecano tu Pentaxa na równi z 40D :)

Bechamot
12-03-2015, 08:42
Według mnie mimo , że amator to a99 z dobrym obiektywem lepiej działa niż canon 5d mark z obiektywm powyzej 6k

.

to tak , jakbys sadzil , ze jesli kupisz lepsze , drozsze pioro , to bedziesz w szkole lepiej rozwiazywal zadania z matematyki , lub pisal ladniejsze wypracowania.

Yaru
12-03-2015, 09:46
Jednak zakupiłem sony a58 i obiektyw ten do sony w zestawie będę mieć też kitówke 18-55 II Także nie jest źle 1599 zł za body z kitem i 1719 zł za nowy obiektyw + 99 zł za kartę 64 GB z 20/30mb/s
Jednak w sony będę mieć lepszą możliwość fotografii dynamicznej tym obiektywem co potwierdziłem wypozyczając taki zestaw od znajomego w rtv euro agd na 1 dzień ( o mało nie stracił pracy przez to) i powiem , że sony da się złapać samochód w ostrości jak jedzie mniej niż 100 km/h z motocyklem troche gorzej , jest mniejszy i ma więcej szczegółów i ostrość spada do 50-60 km/h lecz dla mnie i tak bomba bo zdjęcia wychodzą tak jakbym robił zoomem . We wrześniu wezmę na raty a99 i ten obiektyw FE 70 – 200Â*mm F4 G OSS | SEL70200G | Sony PL (http://www.sony.pl/electronics/aparaty-obiektywy/sel70200g) ( WCALE NIE ROBIĘ REKLAMY SONY BO I TAK WIĘKSZOŚĆ Z WAS JEST DO TEJ FIRMY UPRZEDZONA I ZNIECHĘCONA ) a mi się podoba lekkie body w porównaniu z nikonem . Według mnie mimo , że amator to a99 z dobrym obiektywem lepiej działa niż canon 5d mark z obiektywm powyzej 6k

Spytacie Dlaczego sony skoro to forum canon ? > byłem początkowo nastawiony na canon tymbardziej , ze mam kompakt za dość duże pieniądzę i robi fenomenalne zdjęcia gdybym miał gotówkę zapewne zakupił bym 7d II ( ten najnowszy co jest krytykowany lecz według mnie najlepsze body do fotografii dynamicznej ponadto z dużą i mega szybką kartą ( 90 mb/s ) bez problemu leci 15 sekund na pełnym zakresie klatek na sekunde . Także , jeśli będzie czytał ten post jakiś amator , to wybierz mądrze bo ja 4 razy aż zmieniałem przesyłki i musiałem zmienić sklep bo zablokowali mi konto ( haha ) w RTV euro agd najtaniej obiektywy a w komputronik body . Allegro lepiej lecz kupowałem raz tam elektronikę i wydawało mi się , że miałą wymieniane podzespoły ale nie ważne .

Ważne , że mogę zacząć naukę swojej pasji .

także dziękuje za opinie i pozdrawiam . Mam nadzieje, że komuś przyda się moja ocena . Przepraszam za informacje odnośnie sony no ale prawda czasem i tak wygląda nawet dla jednostek a nie mas .

Miałem kilka puszek Sony, ostatnią pełnoklatkową A850 miałem sporo szkieł minolty głównie stałek, nie jestem uprzedzony do Sony, znając minusy tego systemu można uzyskiwać zadowalające efekty, w mojej wypowiedzi chciałbym jedynie zwrócić Ci uwagę że obiektyw z linka, który zamieściłeś NIE PASUJE DO MOCOWANIA w Sony a58 to samo będzie tyczyć się a99.

To jest bagnet Sony E ( oznaczenie na obiektywie SEL ) czyli do Nexów i Sony A7, musisz szukać obiektywów z mocowanie Sony A, czyli takich z oznaczeniem SAL lub Konica Minolta, Minolta.

Reasumując obiektywy Sony E nie maja prawa działać na mocowaniu Sony A i nie pomoże tu żadna przejściówka ( pomijając kwestie wymiarów mocowania, optyka jest inaczej skonstruowana, mniejsza jest odległość matrycy od soczewki bo nie ma komory z lustrem ) , odwrotnie da radę czyli jeżeli masz Sony E za pomocą przejściówek podepniesz szkło z mocowaniem Sony A.

Po więcej informacji zapraszam na forum Konica Minolta Sony A

www.klubkm.pl

mkamelg
12-03-2015, 21:26
Zobaczcie co ten spryciarz napisał w jednym ze swoich postów w tym wątku, naprawdę nikt tego wcześniej nie zauważył? :shock:

Jednak w sony będę mieć lepszą możliwość fotografii dynamicznej tym obiektywem co potwierdziłem wypozyczając taki zestaw od znajomego w rtv euro agd na 1 dzień ( o mało nie stracił pracy przez to)

Źródło: http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/samyang-35-mm-f-1-4-as-umc-99290/index2.html#post1272393

Od razu przypomniała mi się ta sprawa:

Kupił w elektromarkecie aparat za 11 tys. zł. Ktoś wcześniej zrobił nim 23 tys. zdjęć! (http://metro.gazeta.pl/Portfel/1,135228,14984317,Kupil_w_elektromarkecie_aparat_z a_11_tys__zl__Ktos.html)

:mad: