Zobacz pełną wersję : Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?
Cześć,
Myślę nad zakupem filtrów do Canona 16-35 F/4 do pełnej klatki. Zdecydowałem się kupić holder Hitech 100 oraz pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Hitech 100, jednak trochę się wczytałem w temat i z wyczytanych opinii (np. tu (http://www.dpreview.com/forums/thread/3518027)) wynika, że poniżej 24mm będzie winieta. Na innej stronie napisali (http://www.stopfoto.pl/hitech-100-adapter-wa-77-mm,4,14059,8921), że działa prawidłowo dopiero od 28 mm.
Da się coś znaleźć lepsze adaptery? Czy droższe LEE będą miały mniejszą winietę?
ja sobie podcielem uchwyt Cokina P i wsuwam go bezposrednio na filtr na obiektywie. przez podciecie rozumiem: wyskrobalem nieco plastiku (nozykiem) w tych miejscach (w przypadku tego zewnetrznego otworu to oczywiscie po calym obwodzie):
https://canon-board.info/imgimported/2015/03/16586862778_166cd660a2_o-2.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8632/16586862778_166cd660a2_o.jpg)
na tyle, zeby uchwyt wsuwal sie do oporu, az pod gwint oslony przeciwslonecznej. oprocze tego mam wyciety jeden slot, tak ze zostaly tylko dwa.
tak spreparowany uchwyt przy ustawieniu na sztorc ma minimalne winietowanie przy 16mm (na tyle, ze przy 17mm znika), ale oczywisie jakikolwiek obrot powoduje wejscie uchwytu w kadr i w takiej sytuacji biore filtry w lape. przy ilu milimetrach jest to uzyteczne do normalnych horyzontow to nie potrafie powiedziec. szklo mam raptem 2 tygodnie, podciecie zrobilem tydzien temu, wiec sie zanadto nie nafocilem...
@akustyk, dzięki za podpowiedź. Niby to jest rozwiązanie, ale wolałbym już zapłacić za gotowy produkt. Orientujesz się czy w uchwycie LEE jest winieta? I jak duża winieta była bez cięcia, faktycznie okolice 28 mm?
nie mam pojecia, w zyciu Lee nie uzywalem. poki co chce potestowac w praktyce ten przyciety holder 85 (po 7 latach trzymania filtrow w lapie :) ). jak sie nie sprawdzi, to bede myslal o jednym z tych dwoch holderow:
http://www.amazon.de/gp/product/B00N6W945G/ref=ox_sc_act_title_5?ie=UTF8&psc=1&smid=A27YEC08FGNB97
Zomei Upgraded Square Filter Holder and 77mm Ring for LEE Cokin Z HITECH system | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Zomei-Upgraded-Square-Filter-Holder-and-77mm-Ring-for-LEE-Cokin-Z-HITECH-system-/111440961118?autorefresh=true)
z czego nie ukrywam, ze ten drugi mi sie bardziej widzi, bo mam kilka filtrow, ktore bardzo lubie w landszaftach i ktore tak czy siak juz mam nakrecane: ND8, ND64, ND1000 (to zdecydowanie lepiej miec nakrecane!), ocieplajacy, Redhancer...
tylko mnie cena filtrow powstrzymuje. nawet zestaw startowy to dla mnie 4 polowki, z czego jedna odwrotna, wiec bylo nie bylo 200 Eurasow od reki trzeba wydac... :(
Osobiście wolałbym dopłacić i nie musieć trzymać filtrów w ręce, zwłaszcza że myślę też o filtrze IR ND 2.7 Pro Stop 9 do maksymalnego wydłużania czasu naświetlania :)
Znalazłem w Poznaniu sklep, w których mają filtry LEE i Hitecha, podejdę do nich w tygodniu i przetestuję, jeśli pozwolą. Dam znać co wyszło.
Cześć,
Myślę nad zakupem filtrów do Canona 16-35 F/4 do pełnej klatki. Zdecydowałem się kupić holder Hitech 100 oraz pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Hitech 100, jednak trochę się wczytałem w temat i z wyczytanych opinii (np. tu (http://www.dpreview.com/forums/thread/3518027)) wynika, że poniżej 24mm będzie winieta. Na innej stronie napisali (http://www.stopfoto.pl/hitech-100-adapter-wa-77-mm,4,14059,8921), że działa prawidłowo dopiero od 28 mm.
Da się coś znaleźć lepsze adaptery? Czy droższe LEE będą miały mniejszą winietę?
Nie mam pojęcia jak będzie z 16-35 F4 - ja używam 17-40 z Lee na FF ( z dokręcanymi 3 slotami - chyba bo nie pamiętam - mogę sprawdzić wieczorem ale dwa mam na pewno dokręcone bo używam najczęściej BS i połówki) i taki setup nie winietuje tzn. nie masz czarnych obciętych rogów zdjęcia zasłoniętych przez holder w żadnym kadrze pion, poziom, po skosie itp. itd. Używam pierścienia szerokokątnego Lee (po wkręceniu obiektyw wchodzi do pierścienia) takiego -
Lee Filters Wideangle Ring Adapter szerokokątny 77 mm | STOPfoto.pl profesjonalny sklep fotograficzny on-line - Szczegóły produktu (Marumi, Heliopan, Tiffen, Leica, Hitech, Lumiquest, Stofen) (http://www.stopfoto.pl/lee-filters-wideangle-ring-adapter-szerokokatny-77,4,14042,6005)
Należy jeszcze spytać co rozumiesz przez winietę przyciemnienie brzegów kadru-nigdy nie sprawdzałem na ile się zwiększa? czy włażenie holdera w kadr?
Używałem również z 10-22 na cropie i tam zdarzyło mi się podkręcić hoyję NDX400 i polara slima hoya Pro 1 pod holder lee - pojawia się wtedy minimalne zaczernienie rogów znaczy holder włazi w kadr. Potem kupiłem BS jak tylko wyszedł i zaprzestałem robienia takich wygibasów. Próbowałem jeszcze kilku innych kombinacji i czasem można się zdziwić w kwestii winietowania np. dziwnie (co pewnie nie jest aż tak dziwne) zachowują filtry podczerwone.
--- Kolejny post ---
Osobiście wolałbym dopłacić i nie musieć trzymać filtrów w ręce, zwłaszcza że myślę też o filtrze IR ND 2.7 Pro Stop 9 do maksymalnego wydłużania czasu naświetlania :)
Znalazłem w Poznaniu sklep, w których mają filtry LEE i Hitecha, podejdę do nich w tygodniu i przetestuję, jeśli pozwolą. Dam znać co wyszło.
z tym IR to radzę się dowiedzieć czy to już działa bo poprzednie wcielanie kwadratowego IR od hitecha raczej nie działało (chyba pod każdym możliwym względem).
I jeszcze dopiszę że mz 1mm w ogniskowej nie powinien zrobić różnicy (chyba że canon spaprał konstrukcyjnie ten obiektyw) ale sprawdzić przed zakupem nie zawadzi jeśli jest taka możliwość.
Na innej stronie napisali, że działa prawidłowo dopiero od 28 mm.
Chodzi o to, że obiektywy szersze niż 28mm wymagają rozmiaru holdera 100mm. Chyba zrozumiałeś to odwrotnie ;).
Należy jeszcze spytać co rozumiesz przez winietę przyciemnienie brzegów kadru-nigdy nie sprawdzałem na ile się zwiększa? czy włażenie holdera w kadr?
Tu może być istota sprawy bo zauważyłem ostatnio powszechną nadwrażliwość na jakąkolwiek winietę.
Używam holdera Cokin P przyciętego do jednej szufladki i nie winietuje wcale z adapterem wkręconym bezpośrednio w obiektyw.
Używam też wkręcanego filtru Hoya PRO ND1000 i po wkręceniu w niego adaptera z holderem P nie winietuje od ogniskowej ok. 22mm.
Widać stąd, że spakietowanie filtra wkręcanego i adaptera pod dowolny holder dopiero stwarza problem. A nie jest to sytuacja wyjątkowa gdy stosujemy polar lub ND wkręcany.
Osobisty test bardzo polecam, bo samemu trzeba ocenić co jest akceptowalne jesli chodzi o winietę.
Tu może być istota sprawy bo zauważyłem ostatnio powszechną nadwrażliwość na jakąkolwiek winietę.
mnie tam winieta nie przeszkadza, winieta do dobra sprawa, mogę w tajemnicy powiedzieć że jak nie ma winiety to się ją po prostu wrzuca w postprocesie - tak robili, robią i robić będą wszyscy na ten przykład żeby kogoś znanego przytoczyć niejaki Ansel Adams :mrgreen: ale ciiii - trzymajmy się wersji że winieta pochodzi od dużej ilości nakładanych na obiektyw filtrów brzmi prawdopodobnie i trudno z efektem dyskutować skoro jest naturalny, a naturalność jak wiadomo najważniejsza jest.
ciągnąc przerwaną myśl - mi winieta nie przeszkadza wręcz przeciwnie ale nie lubię jak mi holder wchodzi w kadr bo to nie jest przyciemnienie brzegów tyko holder w kadrze i nazywanie tego winietą jest przynajmniej dla mnie śmierdzi lekkim eufemizmem i żadne rozjaśnianie nie usunie tego holdera z kadru trzeba kadrować (a ja nie kadruję w postprocesie) lub klonować - dlatego używam Lee o ładnym okrągłym rozmiarze 100 aaa i jedna szufladka to zwykle za mało przynajmniej dla mnie.
Ja używam Holder Cokin Z (17-40+pełna klatka). Zredukowałem do dwóch szufladek- winiety brak tzn winieta jest ale holder nie włazi w kadr. Pozostaje nie rozwiązany problem z filtrem polaryzacyjnym. Po nakręceniu polara slim holder zaczyna włazić w kadr ale nie to jest najgorsze (zanika przy ogniskowej ~21). Najgorsze jest to że nie można kręcić polarem. Na polar Cokina mnie nie stać- zresztą może bym kupił ale jest do bani.
Ja używam Holder Cokin Z (17-40+pełna klatka). Zredukowałem do dwóch szufladek- winiety brak tzn winieta jest ale holder nie włazi w kadr. Pozostaje nie rozwiązany problem z filtrem polaryzacyjnym. Po nakręceniu polara slim holder zaczyna włazić w kadr ale nie to jest najgorsze (zanika przy ogniskowej ~21). Najgorsze jest to że nie można kręcić polarem. Na polar Cokina mnie nie stać- zresztą może bym kupił ale jest do bani.
ja w końcu kupię 105mm Heliopana i pierścień, w Lee przykręca się to to na końcu za slotami na kwadratowe, jedyną wadą dla mnie przynajmniej jest cena, zawsze mi coś pilniejszego wypada ale w końcu kupię - nie wiem za bardzo po co bo jak poczytałem forum to wychodzi że taki polar to się "z palcem w d..." symuluje w PSie nie wiem co prawda jak oni to robią bo ja swojego polara zasymulować w PSie nie potrafię :mrgreen: - ale pewnie za mało umiem :mrgreen: albo mam inny polar lepszy :mrgreen: inna sprawa że ja polara do przyciemnienia nieba nie używam :mrgreen: napiszcie jak to robicie chętnie przeznaczyłbym kasę na inne cele np. inspirację :mrgreen:
Winietowanie to słówko wyniesione z angielskich for, więc sam nie wiem co autor miał na myśli :) Ale na niektórych zdjęciach pokazywali czarny holder, więc bałem się, że o to właśnie chodzi, co jest dla mnie nieakceptowalne. Na chwilę obecną zdecydowałem się kupić przez internet:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit - 345 zł
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee - 231 zł
Same filtry (Hitech VS Lee) kupię już w stacjonarnym sklepie, po przetestowaniu, bo nie jestem przekonany czy warto dopłacać do filtrów LEE czy wystarczą mi Hitech.
Dzięki za podpowiedzi!
Na chwilę obecną zdecydowałem się kupić przez internet:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit - 345 zł
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee - 231 zł
Jeśli Cie stać, to bardzo dobrze zrobisz. Ja na początku kupiłem jakiś zwykły chiński holderek, który dość szybko się rozsypał. Następnie kupiłem holder Hitech 100mm i pierścień WA 77mm do niego. Na 17mm, trzech ramkach i FF jest dobrze, chyba że bardzo skręci sie holder, wtedy już widać coś w rogach. Przy dwóch ramkach nic nie widać. Jednak w pierwszym slocie powinno sie używać filtru z uszczelką. Ma swoje wady i zalety.
Teraz jak bym miał kupować to brałbym od razu LEE.
[QUOTE=kilas88;1272277
Same filtry (Hitech VS Lee) kupię już w stacjonarnym sklepie, po przetestowaniu, bo nie jestem przekonany czy warto dopłacać do filtrów LEE czy wystarczą mi Hitech.
Dzięki za podpowiedzi![/QUOTE]
To jak będziesz testował to zobacz jak wypadają w kombinacjach, zwłaszcza te hitech-a. A ze swojej strony polecam rozważyć również Haide.
ND-Filter review: Lee Big Stopper / Formatt Hitech ProStop IRND / Haida | Achim Sieger FINE ART Landscape & Nature PHOTOGRAPHY (http://www.achim-sieger.de/en/nd-filter-review-lee-big-stopper-formatt-hitech-prostop-irnd-haida/)
Kolekcjoner
11-03-2015, 15:25
Winietowanie to słówko wyniesione z angielskich for, więc sam nie wiem co autor miał na myśli :)....
To słowo było znane powszechnie w fotografii na długo zanim powstały fora i internet ;).
A jeszcze jedno pytanie odnośnie filtrów Hitecha. Piszecie (i czytam w każdym innym miejscu), że zdjęcia mają fioletowy zafarb, czyli szwankuje WB? Jeśli robię zdjęcia w RAWach to nie mogę tego bez utraty jakości skorygować w Lightroomie?
A jeszcze jedno pytanie odnośnie filtrów Hitecha. Piszecie (i czytam w każdym innym miejscu), że zdjęcia mają fioletowy zafarb, czyli szwankuje WB? Jeśli robię zdjęcia w RAWach to nie mogę tego bez utraty jakości skorygować w Lightroomie?
przy jednym filtrze to ja jakiejś specjalnej tragedii na hitechu nie widzę, jak zaczynasz składać dwa lub więcej to fiolety zaczynają się pojawiać, mnie najbardziej fioletowy zafarb dokuczał kiedy używałem Hoyi NDX400 z połówką hitecha 0.9 - czasem ten fiolet dawał interesujący efekt i nawet mam takie zdjęcia których nie korygowałem specjalnie i mi kolorystycznie "na fioletowo" pasują, a niekiedy szczególnie w przypadku kiedy niebo było całkowicie zasłonięte chmurami efekt był zupełnie nieciekawy a czasem wręcz tragiczny, niekiedy dawało się to wyprowadzić balansem bieli (może wtedy użyłem połówki 0.6 - nie zapamiętuję jakoś intensywnie której połówki używam - ostatnio używam znacznie częściej 0.6 niż 0.9) na jakieś bardziej zjadliwe odcienie ale niekiedy niestety trzeba było "rzeźbić w miękkim ...." lokalnie bo zafarb był jakiś taki nierównomierny.
jeśli chodzi o zafarby to trzeba brać poprawkę że "standardowy" facet kolorów nie rozróżnia, a już nazwać to ich na 100% nie potrafi, można nad tematem oczywiście pracować co owocuje polepszeniem rozpoznawania odcieni, zafarbów i kolorów - może się okazać że na początku zabawy zafarby będą nieistotne lub nie będziesz zwracał na nie uwagi - ograniczona percepcja oraz automatyczny balans bieli w głowie oglądającego załatwią sprawę.
jeśli zmieniasz balans bieli na RAWie to jest to operacja która nie powoduje utraty jakości
Dobra, wypiłem kilka piw by jutro o tym nie pamiętać i zamówiłem online:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee
- Hitech ND 0.6 Grad Soft
- Hitech ND 0.6 Reverse Grad
- Lee Big Stopper 10 ND 3.0 (NDx1000)
Czyli mix filtrów Lee i Hitech. Z tego co mówisz @jaś, przy jednym filtrze Hitecha jest spoko, a w tym zestawie nie powinno być potrzeby użycia dwóch Hitechów.
Jak otrzeźwieję to może odeślę - mam na to 14 dni. Zobaczymy co wyjdzie w testach :) Dzięki za pomoc!
No kilas88 powiem ci że zaszalałeś. Ja kupiłem Hitech-a 10 ND 3.0 i do dzisiaj miałem wyrzuty sumienia ale po sprawdzeniu ceny Lee stwierdziłem że inni mają gorzej (pokarzę ten post mojej Żonie- może wreszcie da mi spokój) :-D
Dobra, wypiłem kilka piw by jutro o tym nie pamiętać i zamówiłem online:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee
- Hitech ND 0.6 Grad Soft
- Hitech ND 0.6 Reverse Grad
- Lee Big Stopper 10 ND 3.0 (NDx1000)
Czyli mix filtrów Lee i Hitech. Z tego co mówisz @jaś, przy jednym filtrze Hitecha jest spoko, a w tym zestawie nie powinno być potrzeby użycia dwóch Hitechów.
Jak otrzeźwieję to może odeślę - mam na to 14 dni. Zobaczymy co wyjdzie w testach :) Dzięki za pomoc!
z 0.6 hitecha i big stopperem mz jest dobrze będzie oczywiście równomierny na całej powierzchni zafarb niebieski (od BSa) ale bezproblemowo korygowalny balansem bieli. big stopper to świetny filtr umożliwia znacznie szybszą pracę niż nakręcany - ja jestem zadowolony, na 6D nie musisz odszumiać w korpusie więc ogólnie używanie to bajka jeśli porównać np. cropowy korpus i ndx400, a takiego setupu też (dość długo) używałem. z dobrych rad do fotografii z gęstym nd to jeszcze mogę polecić wężyk co jest oczywiste (gniazdo wężyka w 6D to jakiś koszmarny sen inżyniera) oraz ustawienie c-fn który przełącza ostrość ze spustu na af-on co już nie jest tak oczywiste.
Otrzymałem już wiadomość, że paczka została przekazana kurierowi. A niby taki trudno dostępny ten Lee :)
@jaś
Nie korzystam z wężyka w 6D, lecz ze smartfona i Wi-Fi. Wężyk to dodatkowy koszt i dodatkowy grat, więc nawet jeśli wygodniejszy to odpuszczam. O ustawieniach jeszcze nic nie wiem, ale przetestuję, dzięki!
@jaś
Nie korzystam z wężyka w 6D, lecz ze smartfona i Wi-Fi. Wężyk to dodatkowy koszt i dodatkowy grat, więc nawet jeśli wygodniejszy to odpuszczam.
też próbowałem smartofona jako wężyk jak kupiłem :) 6D, wifi i smartofona używam jak daję komuś przeglądnąć zdjęcia po sesji :) - xperia z ultra ma trochę większy ekranik i nie trzeba kloca w ręce trzymać.
Informuje zainteresowanych ze z holderem Lee 100mm zamocowanym na 17-40 z trzema slotami jest winieta. Przy dwóch slotach, mniejsza ale też ja widzę. Wydaje się że konieczne jest użycie adaptera do UWA.
cd.... z adapterem Lee do UWA, absolutna czystość po rogach.
Informuje zainteresowanych ze z holderem Lee 100mm zamocowanym na 17-40 z trzema slotami jest winieta. Przy dwóch slotach, mniejsza ale też ja widzę. Wydaje się że konieczne jest użycie adaptera do UWA.
U mnie z adapterem UWA na 16-35 daje radę. Winieta powstaje, ale taka zwykła (przyciemnione rogi), którą łatwo usunąć w Lightroomie.
Anyway, dopisując do wątku. Sprzęt już kupiony i przetestowany, jestem zadowolony z kompletu :) Big Stopper zabarwia na niebiesko zdjęcia (co ma swój klimat), a robiąc w RAWach łatwo zmienić temperaturę barwową bez psucia jakości. Niedługo jeszcze dokupuję Little Stopper, bo BS często tak bardzo wydłuża czasy, że muszę zjechać ISO by nie zasnąć przy zdjęciu :)
No to super! Jak możesz to zaprezentuj nam coś. Ja bym prosił zwłaszcza coś z połówką Hard.
No to super! Jak możesz to zaprezentuj nam coś. Ja bym prosił zwłaszcza coś z połówką Hard.
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/porownanie-filtrow-lee-hitech-b-w-haida-99487/
Tam jest też hard z Little stopperem.
Prosiłem grzecznie o prawdziwe, rasowe zdjęcia a nie testy filtrów na tym samym kadrze.
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/porownanie-filtrow-lee-hitech-b-w-haida-99487/
Tam jest też hard z Little stopperem.
Bardzo fajne zestawienie, przyda się! Niedługo planuję dokupić Little Stopper i wydaje się to być dobrą decyzją po Twoich samplach.
Cześć. Tutaj jest połówka hard + Big Stopper:
http://beztroskiewczasy.pl/wp-content/uploads/2015/04/IMG_9142.jpg
http://beztroskiewczasy.pl/wp-content/uploads/2015/04/IMG_9229.jpg
Tutaj połówka i polar:
http://beztroskiewczasy.pl/wp-content/uploads/2015/04/IMG_9262.jpg
Oczywiście już po obróbce. Po zakupie tych szkiełek moje własne zdjęcia podobają mi się dużo bardziej, choć oczywiście daleko im do ideału :) Jeszcze dużo nauki przede mną (i dobrze).
christoo
13-07-2015, 13:14
Panowi i Panie nie będę zakładał nowego tematu.
Poszukuje holdera do 5dc+17-14.
Skłaniam się ku holderowi Haida ale zastanawiam się czy by nie kupić Zomei Upgraded Square Filter Holder and 77mm Ring for LEE Cokin Z HITECH system | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Zomei-Upgraded-Square-Filter-Holder-and-77mm-Ring-for-LEE-Cokin-Z-HITECH-system-/111440961118?autorefresh=true) a reszte przeznaczyć na wypady?
Co do filtrów to na 99% bedzie system hitech.
Pozdrawiam
Panowi i Panie nie będę zakładał nowego tematu.
Poszukuje holdera do 5dc+17-14.
Skłaniam się ku holderowi Haida ale zastanawiam się czy by nie kupić Zomei Upgraded Square Filter Holder and 77mm Ring for LEE Cokin Z HITECH system | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Zomei-Upgraded-Square-Filter-Holder-and-77mm-Ring-for-LEE-Cokin-Z-HITECH-system-/111440961118?autorefresh=true) a reszte przeznaczyć na wypady?
Co do filtrów to na 99% bedzie system hitech.
Pozdrawiam
kupilem ten holder, ale to sie nie nadaje do niczego. chyba, ze robisz zdjecia tylko przy 40mm, bo wtedy nakrecony filtr nie wchodzi w kadr ;)
christoo
13-07-2015, 13:49
Ok czyli zostaje wyskrobać kase na haida- mam jeszcze pytanie jeśli chodzi o góry lepiej mieć połowkę harda czy softa? i jaka przepuszczalność?
Haida z dwoma ramkami i dedykowanym CPL100 nie winietuje na szerokim końcu 17-40. Ponoć z 16-35 też nie. Sam holder jest ładnie wykonany, spasowany i lekki. Coś jak unowocześniony LEE w dobrym tego słowa znaczeniu. Np. Zdejmujesz sobie szybko ramiki powiedzmy z pełnym i połówką i ustawiasz CPL wkręcany w pierścień, a później zakładasz je z powrotem i zestaw jest gotowy.
Hitech z dwoma ramkami i nakręconym ciękoprofilowym CPL105 winietuje do 23mm. Jest ciężki i masywny. Jeśli nie potrzebujesz CPL to fajny holderek.
christoo
13-07-2015, 14:05
No tak ale skoro kupi się dedykowany CPL to problemów nie ma.
Hmm co do samych filtróww gre wchodzi tylko system 100x100? czy jest szansa że 85 też będzie ok?
myślałem nad połowka soft 0.6
i HITECH ND 3.0 Pro Stop 10 - ale zastanawiam się czy w górach to się może przydać..:O
Brał bym 100mm. Choćby dla samego dedykowanego CPL Haidy i większej ilości dobrych filtrów jak np LEE. 85mm to za mało na FF i 16mm.
Nie chce mi się podliczać bo i nie pamiętam wszystkich cen, ale chyba Haida z filtrem polaryzacyjnym wyszła taniej (ponad 100 euro z Niemiec) niż pełen komplet samych ramek włącznie z ramką dla polara. Jak się troche ze zwierzakami uspokuje to wrócę na krajobrazy i potestuje oba holdery, bo mam też CPL 105mm. Generalnie jestem zadowolony z polarów Haidy (dedykowany system 100 i zwykły 105mm), jednak nie testowałem ich z zestawieniu z innymi filtrami pod kątem zafarbu i jednolitości.
Filtr pełny w górach może się przydać. Ja mam LEE pełny BS i LS i jestem z nich zadowolony. Jak nie ramka to nakręcany jest lepszy bo światło bokiem nie wpada. HITECH ND 3.0 Pro Stop 10 nie używałem to się nie wypowiem. Z Hitech ma 2 filtry. Pełny ND1.2 i miękką połówke 0.9. Po wzięciu do rękki LEE i Hitech czuć różnicę ka korzyść LEE, a i LEE przychodzi w lepszych opkowaniach a nie twardej folijce.
Jak nie ramka to nakręcany jest lepszy bo światło bokiem nie wpada.
Jak wygląda sprawa z nakręcanym i np. szarą połówką? Bo w przypadku szarej połówki i Big Stoppera sprawa jest dla mnie prosta. Ustawiam kadr z szarą połówką, przeliczam czas przed włożeniem Big Stoppera, wsuwam filtr i jazda. Ale jak miałbym ustawiać wszystko, potem odkręcać holder, wkręcać filtr, ehh, szkoda gadać. Jest jakiś patent?
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi że jeśli użyć tylko pełnego ND to wygodniej jest z nakręcanym. Piszę o jednym, a myślę już o drugim. A pełne kwadratowe od LEE mają uszczelki żeby światło nie wpadało bokiem. Żywiczny Hitech nie ma.
U mnie przeliczanie nie za bardzo się sprawdza, bo w warunkach jakich robię, czyli zachodzącym lub wschodzącym słońcu poziom światła bardzo się zmienia w ciągu nawet minuty. Naświtlam na wyczucie, a przy 3-5min naświetlania to kilkanaście sekund nie robi wielkiej różnicy.