Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampy i fotocela

misterious
08-03-2015, 00:35
Witam serdecznie!
Miałem dzisiaj możliwość pofocenia wraz z pewną osobą w studiu fotograficzny pewien zespół...
Lampy ustawione były na fotocelę oraz był jeden wyzwalacz, który miał znajomy.
Wszystko fajnie pięknie, lampy błyskają na fotocelę, ale jakby nie w porę...
Na wyzwalaczu działały normalnie, natomiast jak wyzwalałem je lampą YN-568 EX II zdjęcia były ciemne, jakby nietrafiony strzał lampy...
Po zmianie na pożyczonego, starego i prostego sunpaka (czy coś w ten deseń) śmigały lampy na fotocelę bez problemu...

Czy ktoś może mi wyjaśnić przyczynę, dlaczego z moją lampą to tak źle współpracowało? Ewentualnie, jeśli istnieje, to prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu...

tlustyx
08-03-2015, 02:09
...natomiast jak wyzwalałem je lampą YN-568 EX II zdjęcia były ciemne, ...
Pewnie miałeś ustawiony ettl, wystarczyło zmienić lampę na M. Stara lampa działała w manualu, więc było OK.

r_m
08-03-2015, 02:13
Lampy ustawione były na fotocelę(...)
Wszystko fajnie pięknie, lampy błyskają na fotocelę, ale jakby nie w porę...
(...) jak wyzwalałem je lampą YN-568 EX II zdjęcia były ciemne, jakby nietrafiony strzał lampy...
Po zmianie na pożyczonego, starego i prostego sunpaka (czy coś w ten deseń) śmigały lampy na fotocelę bez problemu...

Czy ktoś może mi wyjaśnić przyczynę, dlaczego z moją lampą to tak źle współpracowało? Ewentualnie, jeśli istnieje, to prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu...

Większość lamp studyjnych po ustawieniu na "działanie z fotoceli" błyska natychmiast po "zobaczeniu" jakiegokolwiek błysku.
Podpowiedź: w jakim trybie lampy pracowałeś ze swoją nową 568exII, a w jakim ze starym, prostym Sunpakiem?
Podpowiedź 2: ta YN musi działać jak stara, prosta lampa manualna ;)
Podpowiedź ... a właściwie nie, tyle wystarczy, reszta ("dlaczego") jest do wyczytania na forum "Lampy błyskowe", np. w przyklejonym temacie o zasadach działania ETTLa :)

misterious
08-03-2015, 21:29
Moi drodzy...
Obie lampy były ustawione na 1/16 na Trybie Manualnym... :P

Dlatego mnie to zirytowało.

Wyprzedzając następne pytania:
Nie było HSS (1/125 naświetlanie)
Nie było włączonego błysku na drugą kurtynę

Usjwo
09-03-2015, 08:24
Moi drodzy...
Obie lampy były ustawione na 1/16 na Trybie Manualnym... :P