PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór lustrzanki

inount
05-03-2015, 17:51
Witajcie , jestem tu nowy i zamierzam kupić lustrzankę obiektyw już wybrałem będzie nim Tamron obiektyw AF SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 Canon
i rozmyślam nad canon 600d / canon 700d / canon 1200d I nie wiem czy warto inwestować większe pieniądze w 600 lub 700 np 700 kosztuje 2099 zł w komputronik lub 100D

Głównie portrety i macro

RobertON
05-03-2015, 18:27
Nie znam dobrej odpowiedzi, ale kup najdroższy na jaki Cię stać, nawet używany.

Do macro wskazany crop z gibanym ekranikiem, może być 600-700D.

Jak masz zamiar iść w stronę reporterki to używana 7-mka I serii (to bym mocno rozważył).

Do portretów raczej FF, może 5Dc.

Zwykle zaczyna się od cropa (też tak miałem), a później FF, a crop i tak zostaje :).

Jakoś słabo Ci pomogłem, ale kupuj najdroższy i pamiętaj im dłużej będzisz się namyślał, tym więcej dobrych kadrów Ci umknie.

Tutaj szukajka:

http://maciejko.net/cbsearch/

inount
05-03-2015, 18:34
nie mogę używanego bo to będzie pierwszy zakup na raty :) i co prawda przysługują mi środki na założenie działalności ale najpierw chce podziałać z rok lub dwa bez stresu i zdobyć doświadczenie .

RobertON
05-03-2015, 18:38
Jak możesz wydać 3k PLN, to celowałbym w 70D, jak na razie jeden z najlepszych cropów canona.

Nieco taniej, ale całkiem dobrze to 60D, też na długo starczy, choć już się zrobił "stary".

Później to już seria XXXD 700D, jest całkiem niezły.

Między nimi nie będzie wielkiej (czytaj żadnej) różnicy w jakości obrazka, ale pewna różnica jakości użytkowania.

To ile możesz wydać ?

inount
05-03-2015, 18:40
nie wiem czy doczytałeś ale wspomniałem już o obiektywie który sobie dobrałem , chyba , że znajdziesz mi równie ostry za mniej niż 1k . Ponadto 60d ciężko dostać mogę wydać razem z obiektywem 3,9k

słowiczek
05-03-2015, 18:43
C1200d nie ma podglądu GO, w makro czasem się przydaje. Masz te 2099? Więcej, mniej? Miałeś już jakiś mądry aparat? Jeżeli tak,to poszukaj 7d. Jak trafisz na zadbanego, posłuży Ci długo. Bodajże przemo-lukas z naszego forum (chyba dobrze napisałem nick) z powodzeniem używa go do portretu i makro.

inount
05-03-2015, 18:46
wiem wiem , namawiacie mnie na używki ale ja jeszcze raz podkreślę MAM TYLKO 3900 ZŁ NA OBIEKTYW + BODY I MOGĘ TO NA RATY ROZŁOŻYĆ TYLKO NA 6 MIESIĘCY BY NIE PRZEKROCZYĆ 700ZŁ MIESIĘCZNIE DLATEGO ZALEŻY MI NA OPINII

słowiczek
05-03-2015, 18:47
Jeżeli bierzesz na raty możesz kupić przez foto komis. Albo nówkę. Jak ksiądz proboszcz uważa:)

RobertON
05-03-2015, 18:48
To kup nową 60-tkę i używanego canona 100/2,8 Macro USM.

Wybrałeś tamrona ale on to taki tani nie jest. Na początku drogi lepiej mieć dobry aparat, bo masz niezły budżet.

Aparaty się zmienia, a szkła się kolekcjonuje :), podobno prawda i jak też tak mam.

słowiczek
05-03-2015, 18:51
wiem wiem , namawiacie mnie na używki ale ja jeszcze raz podkreślę MAM TYLKO 3900 ZŁ NA OBIEKTYW + BODY I MOGĘ TO NA RATY ROZŁOŻYĆ TYLKO NA 6 MIESIĘCY BY NIE PRZEKROCZYĆ 700ZŁ MIESIĘCZNIE DLATEGO ZALEŻY MI NA OPINII

Nie musisz krzyczeć. Gdy ja pisałem swojego posta, Ty pisałeś w tym samym momencie. Nie znając Twojego doświadczenia nie do końca wiem co Ci polecić. Pisząc o 7d założyłem, że jakieś pojęcie już masz.

inount
05-03-2015, 18:52
A możesz mi powiedzieć gdzie kupię 60 ? nową ? a canon 100/2.8 w jakich cenach ?

--- Kolejny post ---

nie krzyczę po prostu podkreślałem . Wybacz jeśli cię uraziłem . Pojęcie mam bo często wypożyczam od znajomej 5d mark || .

słowiczek
05-03-2015, 19:04
--- Kolejny post ---

nie krzyczę po prostu podkreślałem . Wybacz jeśli cię uraziłem . Pojęcie mam bo często wypożyczam od znajomej 5d mark || .

Spoko. Dużo osób pisze w ten sposób, tzn nie podają pewnych ważnych informacji, tylko pozostają przy pytaniu co mają kupić. Szukasz w sklepach, bo chodzi Ci o raty? Nawet na allegro możesz już na raty kupować. Oprócz tego pisałem o foto komisach często działających w sklepach foto. Tam też kupisz na raty. Sprawdź sobie ten komis, jest tam 7d i c100/2.8, powinieneś się w cenie wyrobić. Na stronie nie ma info o ratach, ale kto dzisiaj ich nie ma:)

http://foto-shop.pl/

cheng13
05-03-2015, 19:31
Gdyby to miał być mój wybór (z założeniem robienia portretów i makro) to szukałbym pełnej klatki - 5D, albo 5DII. I tak jak koledzy piszą - w komisach, lub na aukcji. Tam się też da kupować na raty.
Mam 7D i portrety wychodzą na prawdę fajne - to też jest opcja, tym bardziej że teraz, krótko po wejściu na rynek 7DII możesz dostać używki 7D w przyzwoitych cenach (jest spora podaż).
Obiektywu, który wybrałeś, nie miałem w rękach, więc nic nie napiszę. Sam korzystam z canonowskich. Pozdrawiam.

jelcyk
09-03-2015, 10:41
A do czego bedziesz potrzebowal tego zestawu? 90-tka tamronowska to bardzo fajny obiektyw, ale niezbyt szybki i ogniskowa taka do "niewiadomoczego". Dobrze jest ja miec, bo foki robi ********e ( podobnie jak i blizniacza 105-tka Sigmy) ale raczej jako szklo drugiego rzutu. No, chyba, ze bedziesz trzaskal foty do paszportow, to chyba nic lepszego nie znajdziesz. Z aparatow to chyba tylko 60D albo 70D (ale ten jest drogi) - 7D mimo wszystko jeszcze troche drogi. Te wszystkie XXX i dalej sobie daruj - to dosyc delikatne sprzety (chociaz ? ...)

Kecak
30-03-2015, 11:01
Witam wszystkich.Może tak krótko zapytam beż zaśmiecania forum nowym tematem.Który aparat kupić Canon 100D czy 700D?Ma być to pierwsza lustrzanka do nauki i zastosowanie typowo amatorskie.W przyszłości jak już opanuję co do czego to będą tylko kupowane obiektywy.Dzięki za ewentualną podpowiedź.

busz
30-03-2015, 11:38
Z Tych dwóch to 700D, ale jeśli aparat nie musi być nowy to 7D (lepsze wykonanie i AF).

jelcyk
30-03-2015, 11:43
No tutaj to juz nie ma watpliwosci - wyzej masz odpowiedz ...

Kolekcjoner
30-03-2015, 12:58
Nie napisałeś jakie są Twoje priorytety ale ja bym wolał 100D ze względu na rozmiary 8-).

Kecak
30-03-2015, 17:40
Kusząca propozycja z tym 7D,ale jak dla mnie to już wyższa szkoła jazdy. Wypada kupić 700D i tylko pstrykać,a w miedzy czasie zbierać gotówkę na jakiś obiektyw.

Leon007
30-03-2015, 18:22
Nie bój się siódemki.
Jeśli poważnie chcesz zająć się zdjęciami, to kupuj najlepszy, na jaki Cię stać lub jest dla Ciebie wygodny w użyciu (wielkość, ciężar, elementy sterowania itp). Niepotrzebnie powstał tu jakiś pseudo podział na korpusy "zaawansowane" i "dla początkujących". Wszystkie aparaty robią to samo: otwierają migawkę i przymykają obiektyw na jakiś czas. Zasady tego procesu są identyczne dla wszystkich aparatów.

busz
30-03-2015, 18:25
Popieram Leona, mam 7ke pół roku i ma zaawansowane menu, ale można się połapać, nie ma tragedii, z instrukcją na pewno dasz radę.

Bolek02
30-03-2015, 18:43
Obsługa 7D tym się różni od 700D , że jest bardziej ergonomiczna. Menu aparatów Canona są bardzo podobne do siebie i obsługa ich nie sprawia trudności.

Kecak
30-03-2015, 19:02
I znowu mam namieszane. Ale po kolei.Z aparatem ma być tylko zabawa,wypad w góry,do lasu,jakiś krajobraz,może makro?Nie wiem jak różni się wielkością,ale na,pewno trzeba bardziej uważać żeby gdzieś nie stuknąć czy puknąć.Wstępnie patrzyłem na 7D i w cenie nowej 700D bym kupił używany + jakiś najtańszy obiektyw.Jest tylko problem kupić w ciemno przez kuriera lub pocztę czy szukać kogoś gdzie można podjechać?

Suchy
30-03-2015, 19:40
Ergonomiczność jest kwestią dyskusyjną. 700D ma dotykowy i ruchomy ekran, który w zastosowaniach wymienionych przez Kecaka będzie miał duże znaczenie. W wypadach do lasu, w góry i przy makro na plus będzie też mniejszy rozmiar i waga 700D. 7D to reporterski kloc. Będzie miał sprawniejszy AF (co nie znaczy, że 700D ma mało sprawny - 9 punktów krzyżowych wziętych z 60d robi dobrą robotę) i nic ponadto. Matryca ta sama... Ja bym brał nówkę 700D z kitem 18-135STM a po dłuższej zabawie zorientowałbym się jakie szkła trzeba dokupić.

Bolek02
30-03-2015, 19:43
Kupuj tylko z pewnego źródła, na aukcji z płatnością PayU żeby było zabezpieczenie transakcji lub regionalnie z odbiorem osobistym.
Jeśli chodzi o konstrukcję puszek, to bardziej trzeba martwić się o 700D, bo 7D jest pancerny magnezowy i byle co mu nie zaszkodzi.

Leon007
31-03-2015, 09:58
I znowu mam namieszane. Ale po kolei.Z aparatem ma być tylko zabawa,wypad w góry,do lasu,jakiś krajobraz,może makro?Nie wiem jak różni się wielkością,ale na,pewno trzeba bardziej uważać żeby gdzieś nie stuknąć czy puknąć.Wstępnie patrzyłem na 7D i w cenie nowej 700D bym kupił używany + jakiś najtańszy obiektyw.Jest tylko problem kupić w ciemno przez kuriera lub pocztę czy szukać kogoś gdzie można podjechać?
Mówiąc o "poważnym zajęciu" nie miałem na myśli zarabiania aparatem ani tym bardziej kotleciarstwa. Chodziło mi o to, że nie jest to jednorazowy kaprys i po dwóch tygodniach nie rzucisz wszystkiego w kąt. Można kupić magnezowego kloca nr 7, ale można też kupić lekką 700 - kwestia upodobań. I tak 98,7% zależy od operatora tego sprzętu. Chociaż 78,9% odwiedzających to forum chce udowodnić coś zupełnie przeciwnego. ;)

Kecak
31-03-2015, 19:47
Witam panowie. Tak jak słusznie zauważył Leon007 to operator robi zdjęcia a nie aparat. Z tego powodu plus to że robię skok z kompaktowego Lumixa na lustro wypada zejść na ziemię i zatrzymać się na 700D. I tak czeka mnie dużo zabawy i nauki. A jak czasem uda mi się pstryknąć jakąś przyzwoitą fotkę to już to będzie plus i być może pretekst żeby zrobić następny krok.No i na pewno dokupione z czasem obiektywy będą używane.

miki450
01-04-2015, 16:42
Tak jak Ci poradzono: kup nowe body 650D lub 700D, do tego Canona/Sigmę 17-55/50 lub/i 10-18/20 i będziesz mega zadowolony.
Do kompletu dokup Tamrona 70-300 USD i za relatywnie nieduże pieniądze masz wszechstronny i lekki zestaw, i do tego (przede wszystkim) bardzo wysokiej jakości obrazek.

Bolek02
01-04-2015, 17:28
Każda z wspomnianych puszek da podobny obrazek, i obojętnie co wybierzesz osiągniesz podobny efekt. Co do proponowanych szkieł, to już raczej proponował bym na początek kupić jedno a porządne ze stajni Canona.

Tom77
01-04-2015, 17:46
Kusząca propozycja z tym 7D,ale jak dla mnie to już wyższa szkoła jazdy. Wypada kupić 700D i tylko pstrykać,a w miedzy czasie zbierać gotówkę na jakiś obiektyw.

Jak ci nie zależy na lepszym korpusie to pomyśl o zestawie: najtańszy korpus + dobre szkło.

Arvena
04-05-2015, 17:04
Witam wszystkich :) Jest to mój pierwszy post na tym forum. Żeby nie zaśmiecać forum i tworzyć 10000 raz tego samego wątku, postanowiłam zapytać tutaj. Na początku zaznaczę, że jestem kompletnym likiem co do lustrzanek. Chcę fotografować głownie koncerty, przyrodę i artystyczne :D mój budżet to 2-3 tys. Póki co jedyne co przykuło moją uwagę, to Canon EOS 600D, ale nie wiem, czy słusznie. Chciałabym jeszcze prosić o doradzenie jakiś obiektywów. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

RobertON
04-05-2015, 18:47
Faktycznie wiele takich wątków już było.

600D nie jest złym wyborem, do tego szkło standardowe od 17-18 do 50-55 mm o jasności 2,8 (Tamron lub Sigma) i masz dobry zestaw na początek.

Do koncertów (jakich) zapewne i tak przydatne będzie "jasne" szkło, ale przyroda to raczej coś dłuższego się przyda z zakresu 70-200-300 mm.

Co do artystycznych się nie wypowiem, bo nie mam za pół grosza "artystycznego" podejścia i nie wiem co masz na myśli.

becekpl
04-05-2015, 19:00
no i założyłaś,10001 watek w temacie "na co wydać pieniądze"
600+50 1.8
mało wydasz,mało stracisz

Arvena
04-05-2015, 19:03
Dziękuje za odpowiedź :) Jeśli chodzi o koncerty, to chodzi mi głównie o koncerty metalowe, rockowe itd.na tym najbardziej chciałabym się skupić. A co myślicie jeszcze o 60D? A może polecacie coś zupełnie innego w tym przedziale cenowym?

RobertON
04-05-2015, 19:23
Nie jest wazne czy kupisz 600D, 650D, 700D czy 60D, to praktycznie ta sama "matryca" i jakości obrazka Ci nie poprawi.
Ergonomia może być lepsza lub gorsza, ale efekty z aparatu podobne.

saxjas
04-05-2015, 20:19
Witam wszystkich :) Jest to mój pierwszy post na tym forum. Żeby nie zaśmiecać forum i tworzyć 10000 raz tego samego wątku, postanowiłam zapytać tutaj. Na początku zaznaczę, że jestem kompletnym likiem co do lustrzanek. Chcę fotografować głownie koncerty, przyrodę i artystyczne :D mój budżet to 2-3 tys. Póki co jedyne co przykuło moją uwagę, to Canon EOS 600D, ale nie wiem, czy słusznie. Chciałabym jeszcze prosić o doradzenie jakiś obiektywów. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

A myslales może o używanym 5d? Myślę ze pełną klatka to lepszy wybór.

słowiczek
05-05-2015, 17:02

Najpierw znajdź 5d w dobrym stanie, chociaż coś na naszej giełdzie teraz jest. Raczej coś z szybszym af, koncerty to nie statyczne ujęcia, zwłaszcza rockowe.

--- Kolejny post ---

A myslales może...

To pani, nie pan:)

--- Kolejny post ---

no i założyłaś,10001 watek w temacie "na co wydać pieniądze"
600+50 1.8
mało wydasz,mało stracisz

Nie założyła. Dopisała do istniejącego.

Tom77
05-05-2015, 17:52

Nawet dużo lepszy wybór na koncerty niż xxxD. problem z tym, że Classica z przebiegiem poniżej 50 tys trzeba trochę poszukać.

GalaktycznyMuczaczo
05-05-2015, 23:39
Nawet dużo lepszy wybór na koncerty niż xxxD. problem z tym, że Classica z przebiegiem poniżej 50 tys trzeba trochę poszukać.

a te powyzej 50tys to złe?

salas
06-05-2015, 11:14
Tak, bo takiego sprzedajesz xD
Moj ma ponizej 50k xd

GalaktycznyMuczaczo
06-05-2015, 20:05
Tak, bo takiego sprzedajesz xD
Moj ma ponizej 50k xd
ale co to ma do rzeczy?

salas
06-05-2015, 20:28
Zarcik sytuacyjny %)
Prawie kazdy przy wyborze starego czy uzywanego aparatu kieruje sie jego przebiegiem. Za niskim przebiegiem przy 5d przemawia darmowa wymiana migawki :> wiec im blizej 100k czy ponad 100k tym cena powinna byc nizsza a i zainteresowanie takim egzemplarzem bedzie mniejsze.

saxjas
06-05-2015, 20:28

Takiego Classica z małym przebiegiem posiadam i nawet zastanawiałem się nad sprzedażą ale po długiej nieobecności w świecie oferty rynkowej Canona przeraziły mnie ceny nowego 5dIII. Myślałem zakupie ale chyba sobie odpuszczę ze względu na cenę. Ostatecznie mój 5d może nie jest trendy ale na razie zaspakaja moje potrzeby.

GalaktycznyMuczaczo
06-05-2015, 20:38
Zarcik sytuacyjny %)
Prawie kazdy przy wyborze starego czy uzywanego aparatu kieruje sie jego przebiegiem. Za niskim przebiegiem przy 5d przemawia darmowa wymiana migawki :> wiec im blizej 100k czy ponad 100k tym cena powinna byc nizsza a i zainteresowanie takim egzemplarzem bedzie mniejsze.

nie no rozumiem ze im blizej 100k tym gorzej ale tez cena idzie znacznie nizej wiec cos za cos a migawka moze pasc przy 10k jaki przy 99k :) jeden grzyb, jak ma pasc to padnie ;p ja wrzucilem swoja sprzedaż , nastepnego dnia mialem juz rezerwacje, wiec hej :)