Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc !!
Witam.Do dzisiaj byłem szczęśliwym posiadaczem marki N.... i przechodzę na Canona.Moje pytanie jest proste.Mam do wyboru 1d mark ii (z przebiegiem 65tys), 1d mark ii N (z przebiegiem 140 tys),Canona 5d (z przebiegiem 65tys).1.1250zł 2.1000zł 3.1500zł. Nigdy nie mialem FF więc nie wiem czy 5d jest dla mnie.Potrzebuję aparatu pewnego w dłoni,szybkiego,z możliwym obrazkiem,wytrzymałego.Wiem że to jak wybór mercedesa z bmw.. Czy mam się bać tych przebiegów ?Sprzedawcy zapewniają że to pierwsze bebechy.Może 50d ? Proszę o poradę. :confused:
co miałeś w nikonie i co chcesz focic dokładnie, jakie szkła masz zamiar kupić?
body to pikuś, zależy co podepniesz
Witam.Do dzisiaj byłem szczęśliwym posiadaczem marki N.... i przechodzę na Canona.Moje pytanie jest proste.Mam do wyboru 1d mark ii (z przebiegiem 65tys), 1d mark ii N (z przebiegiem 140 tys),Canona 5d (z przebiegiem 65tys).1.1250zł 2.1000zł 3.1500zł. Nigdy nie mialem FF więc nie wiem czy 5d jest dla mnie.Potrzebuję aparatu pewnego w dłoni,szybkiego,z możliwym obrazkiem,wytrzymałego.Wiem że to jak wybór mercedesa z bmw.. Czy mam się bać tych przebiegów ?Sprzedawcy zapewniają że to pierwsze bebechy.Może 50d ? Proszę o poradę. :confused:
Jeżeli Twoim kryterium jest: szybki, wytrzymały, pewny w dłoni i bardzo dobry obrazek to w pełni polecam 1dII (miałem), pancerna puszka (workhorse) nie do zajechania i bardzo dobry obrazek APS-C do ISO 800. Równie istotne jak zwrócił uwagę salas co chcesz podpinać ?
co miałeś w nikonie i co chcesz focic dokładnie, jakie szkła masz zamiar kupić?
body to pikuś, zależy co podepniesz
Myślałem na początek nad tokiną 20-35mm f/3.5-4.5 i 50mm 1.8 II. W nikonie używałem d200 z 18-105,50mm 1.8D,heliosy,8mm fisheya.
--- Kolejny post ---
Jeżeli Twoim kryterium jest: szybki, wytrzymały, pewny w dłoni i bardzo dobry obrazek to w pełni polecam 1dII (miałem), pancerna puszka (workhorse) nie do zajechania i bardzo dobry obrazek APS-C do ISO 800. Równie istotne jak zwrócił uwagę salas co chcesz podpinać ?
Jesteś z mojego miasta,jak miło :)
no to z takimi obiektywami to nie poszalejesz :( budżet na obiektywy to około 1000zł w takim razie?
to lepiej kup 40d + sigma 17-50 f/2.8 dużo lepiej na tym wyjdziesz, z tymi obiektywami nie wykorzystasz szybkości 1dII
albo nawet 18-135 (najlepiej STM) + stałkę jak już chcesz koniecznie to 50 1.8 ;)
Powiedz ile masz całościowo do wydania to będzie łatwiej, no i dopisz główne przeznaczenie
no to z takimi obiektywami to nie poszalejesz :( budżet na obiektywy to około 1000zł w takim razie?
to lepiej kup 40d + sigma 17-50 f/2.8 dużo lepiej na tym wyjdziesz, z tymi obiektywami nie wykorzystasz szybkości 1dII
albo nawet 18-135 (najlepiej STM) + stałkę jak już chcesz koniecznie to 50 1.8 ;)
Powiedz ile masz całościowo do wydania to będzie łatwiej, no i dopisz główne przeznaczenie
Tzn ja jestem amatorem i mam 16 lat.Nie mam większych dochodów na lepsze obiektywy.Zastanawiałem się nad 40d ale co jednak 1d to 1d :D Jeśli zdecydowałbym się już na tego 1d mark ii/ N to czy więcej niż połowa żywotności nie sprawi że pójdę z nim po roku do serwisu(jeśli jeszcze taki jest) ? Z 1d mark ii bez N nie ma takiego problemu bo ma 63 tysiące na liczniku, stan db+.
nadal nie napisałeś co chcesz focić, po co Ci szybkie body jak kupisz dwa obiektywy, które są wolne i nic z tego nie będzie?
czemu w ogóle chcesz zmienić? lepiej kup za te 2klocki jakie chcesz wydać na system canona jeden porządny obiektyw w nikonie i będzie lepiej.
Ewentualnie 40d, które daje radę i do tego jeden obiektyw, inaczej ta zmiana w ogóle nie ma sensu
Dobra dzięki będę myślał jeszcze.Pozdrawiam !
5d. polubisz go za obrazek. FF ma to do siebie, że czujesz, że nic Cię nie ogranicza a każda ogniskowa daje taki obrazek jaką ma ogniskową :)
5d. polubisz go za obrazek. FF ma to do siebie, że czujesz, że nic Cię nie ogranicza a każda ogniskowa daje taki obrazek jaką ma ogniskową :)
Teraz już nie wiem :D
tajemnica z tym co chcesz focić czy jak?
pytam już 4ty raz. BEZ TEGO CIĘŻKO DORADZIĆ COKOLWIEK.
Piszesz ze chcesz szybki aparat i wymieniasz 5d, które szybkie nie jest
[QUOTE=szarik;
Jesteś z mojego miasta,jak miło :)[/QUOTE] Mi też miło :D, może faktycznie napisz co masz zamiar focić, a koledzy z forum pomogą wybrać sprzęt.
Kolega âsalasâ ma rację jeśli mamy ci doradzić w wyborze body to powinieneś nam napisać co głównie fotografujesz albo co zamierzasz fotografować.
--- Kolejny post ---
dlaczego znak cytatu tak dziwnie mi wyszedł ?
Kolega âsalasâ ma rację jeśli mamy ci doradzić w wyborze body to powinieneś nam napisać co głównie fotografujesz albo co zamierzasz fotografować.
--- Kolejny post ---
dlaczego znak cytatu tak dziwnie mi wyszedł ?
Mam zamiar focić deskorolkę,czasami portrety,zdjęcia w pomieszczeniu okazjonalnie.Robie takich zdjęć najwięcej.
Mam zamiar focić deskorolkę,czasami portrety,zdjęcia w pomieszczeniu okazjonalnie.Robie takich zdjęć najwięcej.
To raczej 5d nie dla Ciebie, gdyż AF raczej słabawy i tylko 3 kl/sek, za to obrazek bardzo OK. Z tego co podałeś wybrałbym 1 dII.
To raczej 5d nie dla Ciebie, gdyż AF raczej słabawy i tylko 3 kl/sek, za to obrazek bardzo OK. Z tego co podałeś wybrałbym 1 dII.
Canon 1D Mark II MK II super stan przebieg 63129 (5135941190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-mk-ii-super-stan-przebieg-63129-i5135941190.html) vs CANON 1D mark II N (5142519261) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-n-i5142519261.html) ? 1.taka cena jak w aukcji,co do drugiego kupujący zgodził się na 1000zł.Lepszy model w gorszym stanie czy gorszy model ale stan OK ?
Canon 1D Mark II MK II super stan przebieg 63129 (5135941190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-mk-ii-super-stan-przebieg-63129-i5135941190.html) vs CANON 1D mark II N (5142519261) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-n-i5142519261.html) ? 1.taka cena jak w aukcji,co do drugiego kupujący zgodził się na 1000zł.Lepszy model w gorszym stanie czy gorszy model ale stan OK ?
Wg mnie różnica jest istotna w stopniu zużycia puszek, co do obrazka obydwa generują bardzo podobny, z tego co pamiętam N chyba ma lepszy bufor i wyświetlacz (dla mnie rzeczy do pominięcia). Osobiście dołożyłbym 200 zł i miał jeszcze ok. 140 tys. klapnięć w zapasie i większą pewność, że raczej się nie popsuje (mniej zużyta). Miałem 1dII i z obrazka byłem na prawdę zadowolony. Będziesz się musiał naumieć gałkologii, gdyż jest trochę specyficzna w tych body ;). Decyzja należy oczywiście do Ciebie.
Osobiście brałbym puszkę z mniejszym przebiegiem i w lepszym stanie. Wypada na 1D mark II.
Wg mnie różnica jest istotna w stopniu zużycia puszek, co do obrazka obydwa generują bardzo podobny, z tego co pamiętam N chyba ma lepszy bufor i wyświetlacz (dla mnie rzeczy do pominięcia). Osobiście dołożyłbym 200 zł i miał jeszcze ok. 140 tys. klapnięć w zapasie i większą pewność, że raczej się nie popsuje (mniej zużyta). Miałem 1dII i z obrazka byłem na prawdę zadowolony. Będziesz się musiał naumieć gałkologii, gdyż jest trochę specyficzna w tych body ;). Decyzja należy oczywiście do Ciebie.
Chyba jednak kupię tego z mniejszym przebiegiem(ciężko żeby w tej cenie znaleźć 63k z tego co obserwuje). Mógłbym prosić o jakieś sample na email jeśli jeszcze są ? To potwierdzi mój wybór na 100%. :)) kacperkonkol999@gmail.com
Chyba jednak kupię tego z mniejszym przebiegiem(ciężko żeby w tej cenie znaleźć 63k z tego co obserwuje). Mógłbym prosić o jakieś sample na email jeśli jeszcze są ? To potwierdzi mój wybór na 100%. :)) kacperkonkol999@gmail.com
Sample poszły :D.
Sample poszły :D.
Dzięki wielkie ! :D
teraz obiektywy panie, bo te 2 co sobie wybrałeś są wolne i będą spowalniać puszkę.
Kup lepiej jeden ale lepszy, coś w stylu 24-105 F/4 L
teraz obiektywy panie, bo te 2 co sobie wybrałeś są wolne i będą spowalniać puszkę.
Kup lepiej jeden ale lepszy, coś w stylu 24-105 F/4 L
Da się znaleźć coś możliwego do max 1300zł ?
lukaszlada
04-03-2015, 20:29
Da się znaleźć coś możliwego do max 1300zł ?
17-40/4 :o
17-40/4 :o
jak znajdzie to na styk za te 1300zł :p i to jakiegoś starucha przejechanego :mrgreen:
a EF-S nie pasują :mrgreen: będzie zabawa haha, ja bym raczej zbierał do 24-105 jak ma być jeden :p
Sample poszły
Jeśli prośba jest publiczna a nie na PW,to może sample tez mogłyby być publiczne ?
Zawsze to jakaś nowa wiedza.
jak znajdzie to na styk za te 1300zł :p i to jakiegoś starucha przejechanego :mrgreen:
a EF-S nie pasują :mrgreen: będzie zabawa haha, ja bym raczej zbierał do 24-105 jak ma być jeden :p
Myślę podobnie, 17-40/4 za 1300 zł w przyzwoitym stanie to jak szukanie igły w stogu siana :p, 24-105 byłby na początek optymalny, ale cena znacznie przekroczy kwotę 1300 zł.
--- Kolejny post ---
Jeśli prośba jest publiczna a nie na PW,to może sample tez mogłyby być publiczne ?
Zawsze to jakaś nowa wiedza.
Zysk, mogę Ci wysłać na maila, publicznie nie chcę śmiecić ;).
24-105 można kupić za 1500
17-40 też można znaleźć za 1500 i chyba w ten obiektyw bym celował
A na początek dla zabawy z nowym systemem nie da rady 50mm 1.8 II ? Wiem że możliwości aparatu są wtedy okrojone. A chciałbym zebrać więcej pieniądzy na coś lepszego.
mogę Ci wysłać na maila, publicznie nie chcę śmiecić
Skoro tak ,to poproszę o linki na PW,dzieki.
Skoro tak ,to poproszę o linki na PW,dzieki.
Łatwiej mi będzie na Twój mail napisz na PW.
tego 50 1.8 zawsze warto mieć :p możesz zaryzykować i kupić tanszego yongnuo 50 1.8 a odkładać pieniądze na coś lepszego
tego 50 1.8 zawsze warto mieć :p możesz zaryzykować i kupić tanszego yongnuo 50 1.8 a odkładać pieniądze na coś lepszego
Nie no już nie będę taki i wesprę Canona,a dokładnie rynek używek. :D
strach kupić używanego canona 50 1.8 to jest obiektyw, który potrafi rozwalić się w rękach :mrgreen: zdecydowanie wolałbym w cenie uzywki kupic nowe yongnuo
strach kupić używanego canona 50 1.8 to jest obiektyw, który potrafi rozwalić się w rękach :mrgreen: zdecydowanie wolałbym w cenie uzywki kupic nowe yongnuo
haha o kurcze :D
fotoflax2
04-03-2015, 23:06
Nie no już nie będę taki i wesprę Canona,a dokładnie rynek używek.
jezeli nie zalezy ci na szybkim zakupie i mozesz poczekac do 30 marca,bo dopiero wtedy bede w Polsce,
to mam niezajechana sztuke c50/1.8 lezy w szafie i sie kurzy,malo uzywana na pewno dlugo ci posluzy
jak cos to pisz na priv
Kupiłem tą sztukę: FOTO TANIEJ Canon EOS 1D MKII RATY GWARANCJA (5136313540) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5136313540&ref=last-visited#tabsAnchor) Myśle że warto było za 1300zł.Dziękuję za wszystkie informacje i pomoc ! Temat do zamknięcia.
Jak już go dostaniesz to napisz parę zdań i podziel się spostrzeżeniami.
Jak bym miał budżet 1300 na obiektyw to kupiłbym albo nowego Canona 50 f.1.4 albo canona 85 1.8- a jak będziesz chciał używkę to jeszcze Ci kasa na co innego zostanie.
Z wymienionych przez autora 3 aparatów można spokojnie skreślić 5D. Nie jest szybki i śledzenie na Al Servo ma praktycznie zerowe.
Do portretu z FF proponuję C 100/2,0 USM.
Jak już go dostaniesz to napisz parę zdań i podziel się spostrzeżeniami.
Mogę zrobić jakiś test jak go dostanę bo na necie trudno o dobre sample.Jesli jest ktoś zainteresowany proszę mnie zmotywować i co chcielibyście w takim teście. :D
Mogę zrobić jakiś test jak go dostanę bo na necie trudno o dobre sample.Jesli jest ktoś zainteresowany proszę mnie zmotywować i co chcielibyście w takim teście. :D
Witam ponownie ! :D Aparat już jest u mnie od tygodnia(może pół) i po przesiadce z Nikona (która nie była z łatwiejszych)stwierdzam że wybór był super ! :D
Body pomimo wad które zauważyłem jest mega.Wygoda użytkowania 10 ! Jeśli ktoś szuka dobrej puszki do "pracy" jest naprawdę dobry.Mam jedno pytanie co do użytkowników 1d mark ii,gdy wchodze w rozwinięcie ustawień(np.tryb cichej pracy itp.) nie moge przeskoczyć do wyboru On/OFF.Nie wiem co zrobić więc prosze o poradę.Jeśli chcecie jakieś konkrety proszę pisać ! :)