Zobacz pełną wersję : Czy nadal warto kupić 60d?
Cześć, fotografuje od roku - do tej pory wystarczał mi analog, ale postanowiłem zająć się tym trochę poważniej i kupić lustrzankę. Korzystałem z 60d i wydał mi się dobrym wyborem, duży grip, spory wizjer, dobrze znosi wysokie iso tylko tryb seryjny mógłby być szybszy ale da się z tym żyć. Chciałbym wydać jak najmniej kasy, powiedzmy 3500 z obiektywem (najchętniej z sigmą 17-50). Czy warto się pakować w to używane body czy istnieje jakaś sensowna alternatywa, bo ten przestaje być ogólnie dostępny. Pozdrawiam!
FOTO-PAN
03-03-2015, 14:40
jak tylko do focenia to może 50D
A dlaczego używane? Można kupić nowe.
Pewnie, że warto.
60D ma obecnie najlepszy stosunek koszt-efekt spośród wszystkich korpusów cropowych Canona. Sam używam i bardzo sobie chwalę, gdybym miał się przesiadać, to tylko na pełną klatkę w rodzaju 6D. Pięćdziesiatki bym nie wybrał - wolę odchylany wyświetlacz, baterię LP-E6, większą matrycę i sterowanie lampami od magnezowej obudowy, dżojstika i mikroadiustacji. Ale to kwestia osobnicza i co kto lubi bardziej, jak focisz w ciężkich warunkach (kamieniołom albo kopalnia :D), to 50D będzie lepszy bo bardziej pancerny. 50D ma też szybszy tryb seryjny - 6,3/sek (60D ma 5,3/sek). Pytanie jeszcze, czy szybki tryb seryjny będzie ci faktycznie do czegoś realnie potrzebny. Ja u siebie używam niezmiernie rzadko i wybierając sześćdziesiątkę, nie kierowałem się tym parametrem. Ale - znów: zależy, co się foci, a tego nam nie napisałeś. Oba korpusy, 50 i 60, to bardzo dobre aparaty "do wszystkiego", ale np. 50 ciut szybszy i pancerniejszy - lepszy do reporterki, 60 z odchylanym wyświetlaczem - trochę lepszy do filmów. Zachęcam do 60D, nowszy, z pojemniejszą baterią, a odchylany ekran szybko docenisz - to niby taki "filmowy gadżet", ale i kapitalna sprawa chcąc focić z perspektywy żabiej czy ptasiej. Nie trzeba się czołgać w błocie (nie żebym nie lubił, ale nie zawsze mi się chce :mrgreen:) ani celować trochę "na czuja", patrząc na wyświetlacz z dołu pod niewygodnym kątem. Ja cenię 60D m. in. właśnie za odchylany ekranik, choć nie filmuję w ogóle.
Szukaj nowego 60D w dobrej cenie albo fajnej używki w dobrym stanie (jak kupisz nowy korpus, to wybranego przez Ciebie szkła nie zmieścisz w budżecie).
obecnie starczy Ci nawet na 7d + sigma 17-50
60D to dobra puszka do idealu jej troche brakuje ale mozna to przezyc.
To porządna puszka i warto ją kupić jeśli chcesz nowy egz. Jeśli jednak w grę wchodzi używka, to chyba lepiej 7D ( ceny używanych bardzo zbliżone ).
Cześć, fotografuje od roku - do tej pory wystarczał mi analog
Jeśli do tej pory robiłeś analogiem to zastanów się nad pełną klatką. Używany 5D i 24-105 i mieścisz się w 3500.
Nie warto kupować nowego Canona 60D.
Warto kupić 7D! Za 2 000zł można mieć aparat z przebiegiem około 25 000÷ 30 000 wyzwoleń. Jego gwarantowany przebieg migawki to 150 000. Przy 25 000 dopiero się rozgrzewa :).
O jakości materiałów i uszczelnieniu już nie wspominam. Gałkologia również na + dla 7D. Nie ma niepotrzebnych trybów typu sport, portret, krajobraz, makro itd. Bo są one jak Velvet (do d....).
Bateria w 7D również dłużej trzyma, no i ma 8kl/s. Canon 60D to tylko 5,3kl/s i nie ma mikroregulacji AF.
AF w 7D ma oddzielny procesor do obsługi i ma 19pkt krzyżowych, a nie 9 jak w 60D.
Krótko mówiąc to aparat lepszy o klasę.
Dobrze prawi kolega powyżej. Ceny 7D poszły ostro w dół i teraz to jest okazja do zakupów.
słowiczek
03-03-2015, 19:01
Nie warto kupować nowego Canona 60D.
Warto kupić 7D! Za 2 000zł można mieć aparat z przebiegiem około 25 000÷ 30 000 wyzwoleń. Jego gwarantowany przebieg migawki to 150 000. Przy 25 000 dopiero się rozgrzewa :).
O jakości materiałów i uszczelnieniu już nie wspominam. Gałkologia również na + dla 7D. Nie ma niepotrzebnych trybów typu sport, portret, krajobraz, makro itd. Bo są one jak Velvet (do d....).
Bateria w 7D również dłużej trzyma, no i ma 8kl/s. Canon 60D to tylko 5,3kl/s i nie ma mikroregulacji AF.
AF w 7D ma oddzielny procesor do obsługi i ma 19pkt krzyżowych, a nie 9 jak w 60D.
Krótko mówiąc to aparat lepszy o klasę.
Miałem napisać. Mam 40d i w aps-c (7d) to jedyna alternatywa, gdybym musiał zmienić body.
Oczywiście, że 7D lepszy. Ale proporcja jest taka: za używkę 7D w dobrym stanie trzeba dać mniej więcej tyle, co za nowego 60D. Używki 7D chodzą raczej około 2,5, a nie 2 k PLN. Do decyzji założyciela wątku.
Przyznam, że nie używałem uchylanego ekraniku w 60d bo autofokus w live view to komedia :) Analogiem robiłem głównie streeta, ewentualnie jakieś miejskie krajobrazy a w związku z kilkoma życiowymi decyzjami dostałem możliwość robienia reportaży tutaj przede wszystkim zależy mi na dużym wizjerze, używanym wysokim ISO i pewnym af, reszta jest mniej istotna. Nie wiedziałem że ceny 7d są tak niskie, chyba bardziej odpowiada moim potrzebom :)
Taka mała dygresja: Uwielbiam w Canonie współpracę z lightroomem, 5 kliknięć i zdjęcia wyglądają sensownie, z Nikonem musiałem nad każdym spędzać więcej czasu.
RobertON
03-03-2015, 20:24
Przyznam, że nie używałem uchylanego ekraniku w 60d bo autofokus w live view to komedia
Lekko przesadzasz, można AF przełączyć na tzw. tryb szybki, a to już jest detekcja fazy.
Oczywiście, że 7D lepszy. Ale proporcja jest taka: za używkę 7D w dobrym stanie trzeba dać mniej więcej tyle, co za nowego 60D. Używki 7D chodzą raczej około 2,5, a nie 2 k PLN. Do decyzji założyciela wątku.
chyba nie śledzisz na bieżąco cen skoro tak piszesz.
To, ze ludzie wystawiają 60d za 2000zł czy nawet więcej to nie znaczy, że one się sprzedają. Wiem bo ostatnio to przerabiałem i jak patrzyłem na ceny 7d kiedy sprzedawałem swoje 60d to mi się płakać chciało, bo musiałem zjeżdżać z ceny żeby było chociaż trochę tańsze od tych 7d
7d które stoją po 2500zł też sobie będą stały i wątpię żeby ktoś w takiej cenie kupił.
Lekko przesadzasz, można AF przełączyć na tzw. tryb szybki, a to już jest detekcja fazy.
Wtedy opuszcza lustro i tracimy widok na chwilę? To nie jest super rozwiązanie...
Jesli chodzi o wysokie używalne ISO to ciekawe co pokaże nowa 24 MPx matryca Canon'a. Lecz aparaty w nią wyposażone nie będą miały dużego wizjera...
chyba nie śledzisz na bieżąco cen skoro tak piszesz.
To, ze ludzie wystawiają 60d za 2000zł czy nawet więcej to nie znaczy, że one się sprzedają. Wiem bo ostatnio to przerabiałem i jak patrzyłem na ceny 7d kiedy sprzedawałem swoje 60d to mi się płakać chciało, bo musiałem zjeżdżać z ceny żeby było chociaż trochę tańsze od tych 7d
7d które stoją po 2500zł też sobie będą stały i wątpię żeby ktoś w takiej cenie kupił.
No właśnie tak się składa, że popatrzyłem na allegro przed napisaniem tamtego postu... Porównałem cenę używanego 7D do nowego 60D. Na alle jest jedno używane body 7D za 1900, a pozostałe w zakresie 2200 - 2800. Sprzedający za 1900 nie podał w opisie aukcji informacji o przebiegu ani o tym, czy filmował. Porównałem z cenami nowego 60D na ceneo - 2750-2900.
--- Kolejny post ---
Wtedy opuszcza lustro i tracimy widok na chwilę? To nie jest super rozwiązanie...
Nie rozumiem. Marudzisz o pracę AF w Live View, a przeszkadza ci podniesienie lustra i wynikły z tego brak widoku w celowniku.... Zdecyduj się na coś, bo wygląda że chcesz zjeść ciastko i nadal mieć ciastko...
Nie o to chodzi. Gdy wybieramy tryb szybki to podczas ustawiania ostrości w Live View tracimy na sekundę, dwie widok na wyświetlaczu. Gdy natomiast zrobimy to domyślnym wolnym sposobem trwa to tyle samo, podsumowując nawet w trybie szybkim jesteśmy opóźnieni o więcej niż jedną sekundę.
Canon 7d - Aparaty cyfrowe - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-110618?closed=1&order=m&string=canon+7d&search_scope=closed&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-2-e-0113&buyUsed=1) to sobie zobacz tutaj w jakich cenach się sprzedają.
To, że na allegro 60d stoją po 2000zł i więcej nie znaczy, że się sprzedają i to samo tyczy się 7d po 2500zł czy więcej
:lol: Jak ja Ci pokazuje, że używane 7d chodzi w cenie używanego 60d to o czym Ty w ogóle piszesz :lol: do nowego 60d to jest różnica 700/900zł
Dobra, już się ogarnąłem, nie kop leżącego :D
Proszę bardzo zdjęcia z 60D i obiektywów EF-S. https://plus.google.com/photos/107852838183145186231/albums?banner=pwa
Można? Ktoś powie że nie warto? ps..Witku pozdrawiam Cię.
Dyrta, komu, dlaczego i co chciałaś udowodnić? To poważne pytanie.
Do pytającego o 60D.
Miałem kiedyś do czynienia z 60D i uważam że to bardzo dobry aparat. Robi świetne zdjęcia. Do tego uchylny ekran jest mocno przydatny w niektórych sytuacjach np przy filmowaniu. Mówię to dlatego że moją pierwszą cyfrówką był Canon G5
Patrząc na ceny nowego 60D to ja bym był bardziej przekonany do używki 7D tak jak większość tu piszących, ponieważ 7D to klasa sama w sobie. Jak na aparat który ja już trochę lat od ukazania się robi rewelacyjne zdjęcia a ceny dobrej używki to 2400-2600. Sam pod koniec zeszłego roku kupowałem dla szwagra taką 7D z przebiegiem 5 tys klapnięć za 2400. Można trafić na idealny egzemplarz w dobrej cenie.
Ja chociaż jestem użytkownikiem 70D z odchylanym ekranem w tej sytuacji bym wybrał 7D. Pozdrawiam.
brak mikroregulacji AF to wada która może dyskwalifikować korpus w niektórych zastosowaniach. poza tym to przyzwoity na swoją cropową miarę korpus
Dyrta, komu, dlaczego i co chciałaś udowodnić? To poważne pytanie.
Specjalnie dla Ciebie!
komu? wszystkim tym którzy chcą być w posiadaniu takiego korpusu i zastanawiają się czy jest sens.
dlaczego? żeby pokazać że praca z cropem w niczym nie ogranicza
co? że takim zestawem można robić kapitalne zdjęcia.
Myślę że to jest poważna odpowiedz.
Ale takie zdjęcia można zrobić nawet kompaktem, bez urazy, po prostu to nie było wymagające zadanie dla tego korpusu ;)
Idź i spróbuj takie kompaktem.
Twierdzisz, że takich widoczków nie da się zrobić lepszym kompaktem?
Ty twierdzisz więc pokaż ?
Jasne, łap: Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Street Shooting (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html)
Albo moje (niestety lab skopał robotę i zacieki i pasek przez środek to ich sprawka), robione Mju II 35/2.8, pełny automat, na superii 200 :):
https://canon-board.info/imgimported/2015/03/16264701931_e5dd2ed887_c-2.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8652/16264701931_e5dd2ed887_c.jpg)
Jakość zdjęć w dzień na przykład. Albo w ciemnych pomieszczeniach tutaj: Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Nick Davis Live (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html)
No, całkowity opad szczęki.. dziękujemy ci za wkład do tego wątku pt "czy nadal warto kupić 60D" pasuje jak Qrwie majtki.
Hah, chyba nie myślisz, że Twe wakacyjne fotki są czymś wyjątkowym? ;)
Nie chciałem pokazywać tego drastycznego (dla ciebie) przykładu, finalista WPP2015: http://www.worldpressphoto.org/awards/2015/contemporary-issues/tomas-van-houtryve?gallery=2900401
Jak by twoje IQ było liczbą dwucyfrową to byś się domyślił że to nie moje zdjęcia. Ale cóż ćwicz dalej, na pewno osiągniesz zbliżony poziom.
Niestety, moja kultura osobista powstrzymuje mnie przez udowodnieniem Ci jak bardzo zachowujesz się jak 10 latka, bez odbioru ;)
Jak się czyta bez zrozumienia to tgz kultura osobista nie jest żadnym wytłumaczeniem - przykro mi.
Czy na forum jest moderator? Upraszam o zamknięcie wątku (co było istotnego do powiedzenia na dany temat, tj. czy warto zainwestować w 60D, już powiedziano) i wycięcie tej żenującej pyskówy. Sam jestem w sumie nowy na forum, ale przykro mi że niektórzy zaliczają takie coś w ramach debiutu.
pan.kolega
05-03-2015, 02:01
7d pewnie ma swoje zalety dla wielu np. jest trochę szybszy, bardziej pancerny, inne guziki, więcej punktów AF.
Mam 60d, nie używałem 7d i raczej bym się nie zamienił. Niby AF bardziej rozbudowany, i z MA, ale było sporo narzekań na celność AF. U Lens rentals rozrzut AF wyszedł niezbyt zachęcajaco w tym porównaniu:
LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras (http://www.lensrentals.com/blog/2012/08/autofocus-reality-part-3b-canon-cameras)
To mi się nie podoba, bo AF to miało być forte tej puszki. Poza tym jednak model o rok starszy i mam wrażenie, że odszumianie jednak lepsze w 60d conieco. Dodajac lekkość i i odchylany ekran i fakt, że mało akcji robię - wybieram 60d.
Jakość zdjęć w dzień na przykład. Albo w ciemnych pomieszczeniach tutaj: Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Nick Davis Live (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html)
Naprowadzę Cię - Chińczyk robił w rawach i zdjęcia są po retuszu, WPP nawet nie skomentuję :D Oceniasz fotografów a nie sprzęt.
Ale liczy się efekt końcowy prawda? Większość fotografów robi w rawach przecież. Może wpp na bok bo tutaj chciałem udowodnić coś innego, ale chińczyk zajmował się podstawowa obróbka - w dodatku w olympus viewerze który jest tragiczny i pozwala tylko na tyle ile aparat w swoim menu. I pokazał że jakoś zdjęć wcale nie odbiega od lustrzanki. Bo bądźmy szczerzy, co to za wyzwanie nieruchome widoczki przy dobrym świetle?
Poddaję się :D
powodzenia
Kolekcjoner
05-03-2015, 12:41
Jak by twoje IQ było liczbą dwucyfrową to byś się domyślił że to nie moje zdjęcia. Ale cóż ćwicz dalej, na pewno osiągniesz zbliżony poziom.
Jeszcze jedna taka odzywka tu na forum i się pożegnamy.
@namoamo Jestem strasznie ciekawy Twojego punktu widzenia ;) powiedz co w tamtych zdjęciach według ciebie wyklucza z nich kompakty, bo ja nic takiego nie zauwazam.