Zobacz pełną wersję : 700D czy 70D?
Hej,
obecnie posiadam 1100D i fotografuje hobbystycznie. Chce zmienic body i zastanawiam sie nad tymi dwoma, ale nie wiem ktore wybrac. 700D czy 70D? Chcialabym aby byla to decyzja na dlugie lata. Mozecie cos poradzic?
Dziekuje i pozdrawiam.
Akinom
A czego nie masz w 1100d? Do hobbystycznego fotografowania dobra puszka.
słowiczek
27-02-2015, 03:39
Co fotografujesz, jakie masz doświadczenie i za przedpiścą: czego Ci brakuje w 1100d?
Jeśli posiadasz tylko jeden obiektyw, który masz w stopce, to lepiej te pieniądze wydaj na jakieś fajne szkło.
Fotografuje dzieci, rodzinę, krajobraz. Moje pytanie jest czy ktoś może porównać te dwa modele, jeśli ma z nimi doświadczenia. Czy Canon 70D faktycznie wart jest tej wyższej półki? A może lepiej poczekać na Canon 750D? Z góry dziękuję za odpowiedzi na temat.
przemo-lukas
27-02-2015, 10:09
To w cenie 70d kupisz sigmę 18-35/1.8 i canona 10-18. W odbitkach do formatu 30x45 i w fotografiach prezentowanych w internecie żadnej zmiany nie uświadczysz przy "nowej" puszce. Chyba, że stara się psuje.
Nie mając własnych wymagań, 70D nie wart jest wyższej półki. Także weź tańszy.
ano właśnie jak panowie wyżej, jak nie wiesz co Ci potrzebne to nie ma sensu pakować więcej kasy, lepiej dokup jakieś fajne szkło, które pozwoli Ci zauważyć różnicę w jakości zdjęć
słowiczek
27-02-2015, 11:03
Jeżeli zmiana puszki byłaby konieczna, to decydując się na xxxd lepiej byłoby poczekać na 760d. W kwestii różnic pomiędzy xxxd a xxd jest ich sporo i to często przerabiany na tym forum i w tym dziale temat, wystarczy przejrzeć starsze wątki, sporo jest bardzo podobnych do Twojego. Dokup dobrą jasną stałkę i takiegoż zooma, nie robisz raczej szybkiej akcji, więc taki zakup byłby korzystniejszy. Napisz ile masz do wydania.
Jeśli zadowala Ciebie ergonomia i szybkość 1100D to zmiana puszki na razie nie ma sensu. Zbierz kolekcję fajnych szkieł i baw się fotografią. Ja mam 1000D i nie narzekam. Od czasu do czasu myślę o zmianie ale zawsze wtedy wyjdzie jakiś obiektyw i wolę właśnie nań wydać kasę.
Na razie do posiadanej 50-tki proponuję dokupić komplecik STM: 10-18,18-55, 55-250. Wydasz ok. 2500zł a Twoje możliwości fotograficzne wzrosną tysiące razy. A nowa puszka np. za rok, jak już będą dobrze poznane wady i zalety nowych 750/760D. No i ich cena spadnie.
700D jest dobry jeśli filmujesz i masz szkła STM. Najważniejsze to jaki masz budżet i jakie zakupy szkieł planujesz. Obecnie najlepszy stosunek cena/jakość ma Canon 60D.
Bardzo fajny jest też 100D do kupienia z 18-55 STM poniżej 2000 zł ( ok 1900 zł w Saturnie). Jeśli chcesz mieć duży wizjer i solidne body to 7D się kłania . Canon 70D IMHO jest obecnie
za drogi jeszcze - bo to cały czas nowość jest. Jakby cena spadała poniżej 3000 zł za nowy to warto pomyśleć.
Witajcie, przepraszam, że odkopuję tak stary wątek, ale nie ma chyba sensu otwierać kolejnego.
Stoję przed wyborem swojej pierwszej lustrzanki. Zastanawiałem się do tej pory nad 60D albo 70D, chociaż teraz dochodzę do myślenia o 750D lub czymś podobnym.
I to czego zawsze potrzebujecie przy takim pytaniu
Budżet to około 4000zł
Lustrzankę planuję wykorzystywać raczej amatorsko
Krajobrazy, architektura i filmowanie
Czy warto kupić nową lustrzankę? Na allegro można znaleźć 70D z 12,5k zdjęciami za 2900zł, podczas gdy nowa kosztuje 3500zł. Do tego w tym roku wyszła 80D, co sugeruje, że ceny za 70D mogą trochę spaść, pomóżcie coś. ;)
Pozdrawiam!
AndrzejXM
23-05-2016, 10:13
Jak Cie stac i czujesz, ze bedziesz naprawde robil zdjecia - wez 70D. Ma troche rzeczy ktorych nie maja pozostale z wymienionych (bardzo dobry AF w live view - super do filmow (700D ma tez dobry ale ciut gorszy, 750/760D sa gdzies pomiedzy); mikroregulacje AF; wyswietlacz na gorze). Jesli kupujesz tylko bo masz teraz pieniadze - wez 700 czy 750/760D. Sa zauwazlnie tansze od 70D. Roznica w cenie to jeden obiektyw. I to tez bardzo fajne aparaciska:)