Zobacz pełną wersję : Jaki teleobiektyw do pełnej klatki
pablo996
18-02-2015, 18:14
Witam jestem początkującym na forum jeśli ten temat jest w złym dziale to przepraszam. Od niedawna jestem użytkownikiem aparatu 6D i chciałbym kupić do niego jakiś dobry teleobiektyw - niestety na elke mnie nie stać myslałem nad tymi dwoma :
Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=911)
Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=1077&typ=0&moc=0&sort=)
pkoprowski
18-02-2015, 18:22
Dopóki nie określisz do czego tego obiektywu chcesz używać, nikt nie będzie w stanie Ci udzielić sensownej odpowiedzi. Czym innym się fotografuje sport na hali, a czym innym np. ptaki...
RobertON
18-02-2015, 18:39
W porównywalnej cenie jest Canon EF 70-200 f/4.0 L IS USM. Tylko do czego będzie używany ?
Napisałeś, że na elkę Cię nie stać, a oba zapropnowane obiektywy są po około 4k z niezłym hakiem.
Najtanszą altenatywą jest elka Canon EF 70-200 f/4.0L USM bez stabilizacji.
używana 70-200 f/2.8 IS nawet teraz na forum jest za 3999zł
Jeśli 2.8 nie jest Ci niezbędne to w tej cenie możesz się rozejrzeć za 70-200/4 IS.
Jeśli jednak jest to... Sigma kosztuje ~4kafli, a Tamron ~5, oczywiście za nowe, w tej cenie kupić bez problemu 70-200/2.8 nawet z IS.
Kolejna ważna kwestia- jakie będzie zastosowanie szkła?
pablo996
18-02-2015, 20:59
W sumie to będe go używał do portretów
Do portretu nie potrzebujesz zooma tylko Canona 200/2,8 L II USM: http://allegro.pl/listing/listing.php?a_enum%5B834%5D%5B1%5D=1&order=m&string=canon+200+2%2C8+L+USM+II&search_scope=category-50591&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-1-e-0113
Euro RTV - 40 rat 0%: Canon EF 200 mm f/2,8 L II USM - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/obiektywy/canon-ef-200-mm-f-2-8-l-ii-usm.bhtml)
To kup 70-200/2.8 L i zostanie na 85 jeszcze;)
RobertON
18-02-2015, 21:41
Myślałem również nad szkłem portretowym do FF, ale nie zoomem, choć tylko sporadycznie coś "osobowego" pstryknę i nabyłem 100/2,8 Macro.
Ale bez zastosowań macro zastanów się nad 100/2.0 lub 85/1,8.
to kup używkę Canona EF 70-200 2.8 IS pierwszą wersję - świetny obiektyw.
to kup używkę Canona EF 70-200 2.8 IS pierwszą wersję - świetny obiektyw.
Tylko po co?
Zapłaci 3300÷3500zł za przyzwoitą sztukę i pewnie bez gwarancji. A i tak używać (do portretów) będzie na 200mm.
Optycznie stałka Canon 200/2,8 L II USM jest ostrzejsza i bardziej kontrastowa. AF w 200/2,8 nie odbiega od zooma.
Cena w Euro RTV AGD nie jest uciążliwa dla portfela 40x0% - 72,25zł x 40 = 2 890zł!
Coś mi się zdaje, że wszyscy namawiają na to co sami mają w szklarni. A nie o to chodzi.
No cóż chłopcy rywalizację wysysają z mlekiem matki i nikt nie lubi być przegranym. Zakup takiego samego obiektywu przez kolejną osobę to jakby potwierdzenie, że i ja dokonałem dobrego wyboru :).
Zoom typu Canon 70-200/2,8 L USM to bardzo dobry obiektyw w reportażu i trzeba go mieć. Do portretu wybrałbym na 100% lepszy optycznie stałoogniskowy 200/2,8.
Kilku znajomych zamieniło w ostatnim roku właśnie 70-200 na 200/2,8, bo i tak robią cały czas na 200mm. Mają nowy słoik za dobre pieniądze o pancernej konstrukcji.
filemoon
19-02-2015, 09:10
Do portretu wystarcza 85 1.8 czy 135L. 200mm nie jest moim zdaniem najlepsza opcja, "splaszcza" obiekt strasznie.
Tutaj 70-200mm jest duzo bardziej uniwersalne jak 200mm.
Bechamot
19-02-2015, 10:20
jak znam zycie to bedziesz uzywal takze do innych celow. wycieczka , urlop , jakas impreza itd itp.
zoomy nie sa najlepszym mozliwym wyborem do portretu , ale dobre zoomy sa za to uniwersalne.
z portetowych mam pare i w kolejnosci jakosci odwzorowania:
c135 2 l
c100/2.0
c200/2,8 l
T90/2,8 makro VC
.
.
.
.
z tylu
c70-200/4 L IS
ale zoom zawsze sie przyda - zaczalbym od zakupu zooma.
w sumie ilu czytajacych , tyle bedzie roznych porad.
o wyniku decyduje przede wsyzstkim wlasna kreatywnosc - piekne techniczne portety , pustych papierowo - plastikowych twarzy nikogo nie kreca.
obiektywem specjalnie bym sie nie przejmowal , bardziej zadbalbym o wlasna fantazje , kreatywnosc , umiejetnoscci.
portet to bodaj najtrudniejsza dziedzina fotografii i bodaj najlatwiej jest popasc w banal.
A uchowaj Boze - portrety gapiacych sie dziewczat wprost w obiektyw - ulubione narzedzie Tortur posiadaczy stalek portretowych .
bajker83
19-02-2015, 10:45
osobiście do portretu wybrał bym C85mm f1,8 i C135mm f2
albo poczekał na sigmę 85mm art :mrgreen:
Tylko po co?
Zapłaci 3300÷3500zł za przyzwoitą sztukę i pewnie bez gwarancji. A i tak używać (do portretów) będzie na 200mm.
Optycznie stałka Canon 200/2,8 L II USM jest ostrzejsza i bardziej kontrastowa. AF w 200/2,8 nie odbiega od zooma.
Cena w Euro RTV AGD nie jest uciążliwa dla portfela 40x0% - 72,25zł x 40 = 2 890zł!
Coś mi się zdaje, że wszyscy namawiają na to co sami mają w szklarni. A nie o to chodzi.
No cóż chłopcy rywalizację wysysają z mlekiem matki i nikt nie lubi być przegranym. Zakup takiego samego obiektywu przez kolejną osobę to jakby potwierdzenie, że i ja dokonałem dobrego wyboru :).
Zoom typu Canon 70-200/2,8 L USM to bardzo dobry obiektyw w reportażu i trzeba go mieć. Do portretu wybrałbym na 100% lepszy optycznie stałoogniskowy 200/2,8.
Kilku znajomych zamieniło w ostatnim roku właśnie 70-200 na 200/2,8, bo i tak robią cały czas na 200mm. Mają nowy słoik za dobre pieniądze o pancernej konstrukcji.
akurat nie mam 70-200 2.8 ale czasem używam wersji z IS ale nie do portretów, do "portretów" (pisze w cudzysłowie bo nie robię główek) używam stałek, 200mm do portretów jest ogniskową zdecydowanie za długą. z zoomów w omawianym zakresie mam 70-200/4is i sobie chwalę ale nie używam do "portretów".
robson999
19-02-2015, 12:16
200mm nie jest moim zdaniem najlepsza opcja, "splaszcza" obiekt strasznie.
Naprawdę nie wiem, co spłaszcza 200 mm:shock:
U mnie zaraz po setce, 200/2,8 L II USM, to najlepszy obiektyw do ciaśniejszego portretu.
filemoon
19-02-2015, 15:13
Wlasnie ciasno sie robi strasznie albo trzeba sie bardzo oddalic a wtedy plasko wychodzi. Jako dodatkowy fajnie miec 200. Ale jako podstawowy fajnie miec 85, czy 135. I dlatego tutaj 70-200 jest takie dobre, lapie i 85 i 135 i nawet 200.
Ja lubie i 50mm do portretu ;)
obiektywem specjalnie bym sie nie przejmowal , bardziej zadbalbym o wlasna fantazje , kreatywnosc , umiejetnoscci.
portet to bodaj najtrudniejsza dziedzina fotografii i bodaj najlatwiej jest popasc w banal.
No chyba, że ten pomysł na portret polega na utopieniu modela w bokehu a wtedy obiektyw ma kluczowe znaczenie.
Kupujesz 85L, otwierasz na max., robisz ostre rzęsy. Jest na to wcale nie mały popyt.
135L tez jest dobrą opcją. W sumie ceny nowych są teraz bardzo dobre w porównaniu do używek.
Bechamot
19-02-2015, 19:44
No chyba, że ten pomysł na portret polega na utopieniu modela w bokehu a wtedy obiektyw ma kluczowe znaczenie.
Kupujesz 85L, otwierasz na max., robisz ostre rzęsy. Jest na to wcale nie mały popyt.
mam wielki Respekt dla portetu i portrecistow.
mam wielki Respekt dla Y. Carsha - klasyka dzisiaj.
moge podziwiac godzinami jego prace.
Mysle , ze na zasadzie nasladownictwa moglbym sie tak nauczyc
ale
Jakis rok temu , moze troche wiecej na onephoto natknalem sie na portrety anonimowego fotgrafa.
byly robione gdzies na balkanach , jakby bulgaria , rumunia , albania moze .
zaniemowilem - absolutne arcydziela.
musialem wyrazic swoja opinie . zeby moc ocenic trzeba miec iles tam punktow , wyslalem pare prac , na szczescie ku mojemu zaskoczeniu wszystkie oceniono na maxa ( hi , hi , hi , nigy nie dalbym maxa) wiec moglem ocenic.
wyrazilem opinie najbardziej pochlebna , jaka bylem w stanie stworzyc , te zdjecia to bylo absolutne mistrzostwo swiata . Bylo tez wiecej glosow podobnych , mowiacych ze sa to najlepsze zdjecia na onephoto w ogole.
Po okolo 15 minutach po moim poscie , te skurczybyki z onephopto te zdjcia usuneli !!!
nie bylo tam ruchu ok dwoch lat, moj post odswiezyl widocznie tego autora, zwrocil uwage , ze tam sie nic nie dziej od dwoch lat.
wq..lem sie nie na zarty , zaraz usunalem swoje zdjecia i wiecej tam nie zagladam.
ale
widzac takie prace , dalem sobie do konca zycia spokoj z portretem
to byly himalaje , high end.
cokolwiek bym zrobil , zawsze bede mial w oczach te portrety , do ktorych nie zblizylbym sie nawet na pol promila .
wiec nawet nie usiluje robic portretow.
anonimowy arcymistrz.
to trudna dziedzina , mogaca das duzo satysfakcji , ale widzac co inni osiagneli , wiem ze nie mam szans nawet w przyblizeniu zrobic cos podobnego - nie ma sensu probowac. Gosciu mnie rozlozyl na czynniki pierwsze.
Kiedy widze te wszystkie slicznotki strojace miny do obiektywu ( a bywa ze i czesto , z podciagnieta do wysokosci pachwin spodniczka ) to na ogol robi mi sie slabo .
nie tedy droga.
A co o ogniskowej 200mm twierdzi człowiek, który chyba wie jak się robi portret:
"Można się spotkać z opinia, że każda ogniskowa nadaje się do portretów. Jest w tym trochę prawdy, jednak trzeba pamiętać, że podchodzenie zbyt blisko do osoby portretowanej powoduje powstanie zniekształceń. Można uzyskać w ten sposób ciekawy, dynamiczny portret, ale zdecydowanie częściej efektem pracy jest niezbyt udana karykatura. Dlatego typowo portretowe obiektywy muszą spełniać jeden podstawowy warunek: po pierwsze nie szkodzić portretowanej osobie. Ten warunek znakomicie spełnia ogniskowa 200 mm lub jej ekwiwalent. Takim obiektywem możemy fotografować bez obawy o zdeformowania, z odległości ok. 1,5 m możemy fotografować samą twarz, możemy też podejść bliżej i fotografować fragmenty twarzy â na fragmentach ewentualne zniekształcenia nie będą przeszkadzały, a najczęściej w ogóle nie będą widoczne. Dodatkowo dość długa ogniskowa ułatwia znalezienie odpowiedniego tła i pozwala ładniej je rozmyć."
Jaki obiektyw kupić do portretów? | portretnia â blog (http://www.portretnia.pl/blog/jaki-obiektyw-kupic-do-portretow/)
Bechamot
20-02-2015, 12:30
A co o ogniskowej 200mm twierdzi człowiek, który chyba wie jak się robi portret:
"Można się spotkać z opinia, że każda ogniskowa nadaje się do portretów. Jest w tym trochę prawdy, jednak trzeba pamiętać, że podchodzenie zbyt blisko do osoby portretowanej powoduje powstanie zniekształceń. Można uzyskać w ten sposób ciekawy, dynamiczny portret, ale zdecydowanie częściej efektem pracy jest niezbyt udana karykatura. Dlatego typowo portretowe obiektywy muszą spełniać jeden podstawowy warunek: po pierwsze nie szkodzić portretowanej osobie. Ten warunek znakomicie spełnia ogniskowa 200 mm lub jej ekwiwalent. Takim obiektywem możemy fotografować bez obawy o zdeformowania, z odległości ok. 1,5 m możemy fotografować samą twarz, możemy też podejść bliżej i fotografować fragmenty twarzy â na fragmentach ewentualne zniekształcenia nie będą przeszkadzały, a najczęściej w ogóle nie będą widoczne. Dodatkowo dość długa ogniskowa ułatwia znalezienie odpowiedniego tła i pozwala ładniej je rozmyć."
Jaki obiektyw kupić do portretów? | portretnia â blog (http://www.portretnia.pl/blog/jaki-obiektyw-kupic-do-portretow/)
deformacje zaleza nie od ogniskowej a od odleglosci.
robiac np z 10 m dostaniesz dokladnie takie same odwzorowanie perspektywiczne ze 100 jak i z 200 mm.
rozne beda kadry.
zelazna zasada , ktora warto znac i ktora mozna lamac , ale swiadomie jesli jest to uzasadnione - aby nie doprowadzic do nienaturalnych deformacji perspektywy/twarzy najmniejsza odleglosc fotografowania czlowieka to min ok. 1,5 m.
nie blizej.
jasne , ze mozna i fisheyem z 20 cm - jesli sie wie co robi.
jesli sie nie wie , czasami przez przypadek wyjdzie samo tez cos zabawnego.
Zgadzam się, że portret można zrobić każdą ogniskową. Moim skromnym zdaniem najlepsze będą dwie jasne stałki 50mm i 85mm. Do tego umiejętności i otwarty umysł. Drugie, nieco gorsze, za to bardziej uniwersalne rozwiązanie, to zoom 70-200 2.8.
"A uchowaj Boze - portrety gapiacych sie dziewczat wprost w obiektyw - ulubione narzedzie Tortur posiadaczy stalek portretowych .[/QUOTE]"
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to według Kolegi gdy fotografowana osoba patrzy w stronę obiektywu, to zdjęcie z reguły jest nieudane, ciekawe :o. Jak Steve McCurry dowie się o tym, to będzie mu przykro. Przepraszam za ironię, ale nie mogłem się powstrzymać :D
scaners3d
23-02-2015, 14:31
Pożycz sobie jakiegoś zoooooma (np. 50-500) i zrób testowe fotki - wyjdzie ci jaka ogniskowa najlepsza :)