Zobacz pełną wersję : Czy warto jeszcze 7d?
KirjaimistoArtStudio
17-02-2015, 16:37
Witam wszystkich.Jak w temacie.Czy warto jeszcze kupić Body 7D które ma już 5 lat?Pozdrawiam
Element7th
17-02-2015, 16:48
Są aparaty, które są starsze a nadal warto je kupić :)
IMHO, pytanie jest zbyt ogólne.
tak nadal warto kupić 7d to nadal jeden z topowych cropów.
Warto.
http://www.canon-board.info/roznosci-o-fotografii-23/migawka-sfilmowana-przy-10-000-fps-98862/
KirjaimistoArtStudio
17-02-2015, 17:40
Racja...Zadałem zbyt ogólne pytanie..Chcę go używać do wideo (Raw wideo pociągnie?) oraz standardowo zdjęć ( czasem sesje ślubne ) .Co o tym sądzicie? Czy może bardziej warto zainteresować się 70d?Pozdr.
Jeśli do filmowania i zdjeć ślubnych to szukaj 5D mk II. Lepsze iso, mniejsza głębia, większa rozpiętość tonalna i plastyka, choć tutaj sporo od obiektywu też zależy.
7D mimo ze ma 5 lat to nadal jest świetny, lecz nie do tych celów które podałeś. Są i starsze aparaty które nadal jakością obrazu dorównują a nawet niejednokrotnie przysłonią współczesne lustrzanki. np 5D Classic ;)
Pozdrawiam
Też się zastanawiam nad 7D, a konkretnie - czym zastąpić mojego 40D, który już swoje lata ma. W przeciwieństwie do Kolegi, używam go głównie do fotografii lotniczej. Nie planuję przejścia na FF, zostaję przy cropie. Jest jeszcze coś sensownego w cenie rzędu 2 tys ? Mówię tu oczywiście o aparacie używanym.
W tej kwocie to chyba najlepszy wybór.
Też się zastanawiam nad 7D, a konkretnie - czym zastąpić mojego 40D, który już swoje lata ma. W przeciwieństwie do Kolegi, używam go głównie do fotografii lotniczej. Nie planuję przejścia na FF, zostaję przy cropie. Jest jeszcze coś sensownego w cenie rzędu 2 tys ? Mówię tu oczywiście o aparacie używanym.
Z takim AF nie ma nic za 2 000zł.
Ja właśnie zamieniłem 40D na 7D rok temu i nie żałuję :) Teraz powoli przymierzam się do myśli zamiany 7D na 7DII....ale nie mam aż takiego parcia.
Po przesiadce z 40D będziesz na pewno zadowolony :)
W tej chwili jest naprawdę dobry moment na zakup 7D. Za 2tys masz świetną puszkę ze świetnym AF. Miałem 40D, 60D, teraz 7D z 100-400, 400 5,6 , 70-200. Wszystkie szkła odżyły, AF jest naprawdę kapitalny a do lotniczych to w sumie chyba nie ma lepszej puszki z cropów.
Też jestem zdania, że warto, brakuje mi jedynie trochę mniejszych szumów (po przejściu z k-5IIs) ale jak dobrze naświetlisz klatkę to i ISO 3200 jest znośne przy wydrukach A5 czy zdjęciach do internetu.
W tej cenie to masz tylko 60D i 7D z używek. Nie ma się nad czym zastanawiać, bo wszystko przemawia za 7D :)
W tej cenie to masz tylko 60D i 7D z używek. Nie ma się nad czym zastanawiać, bo wszystko przemawia za 7D :)
AF w 7D wciąga nosem ten z 60D. O 2 prockach już nie wspomnę.
To ja się może podepnę, stoję przed wyborem nowe 7d czy używane w świetnym stanie ale bez gwarancji już 70d. Przeznaczenie szeroko pojęta przyroda, przede wszystkim ze szkłem 150-600.
Wysłane za pomocą Tapatalk
słowiczek
07-05-2015, 17:49
To ja się może podepnę, stoję przed wyborem nowe 7d czy używane w świetnym stanie ale bez gwarancji już 70d. Przeznaczenie szeroko pojęta przyroda, przede wszystkim ze szkłem 150-600.
Raczej 7d. Pancernik, nie straszne mu nagłe zmiany pogody.
Widzę to tak: IQ dla 70d szczególnie na wyższych ISO > 1600, AF dla 7d, budowa i szczelność dla 7d, możliwości puszki dla 70d, cena używek dla 7d, decyzja - Twoja ;)
Hm...właśnie to IQ mi nie daje spokoju, przeczytałem i obejrzałem już chyba wszystko co się da i wychodzi mi, że pracując w rawach, zysk jest jakieś 1/2 do 2/3 ev i tyle, nawet nie ma większej rozdzielczości. Ekranu gibanego ani dotykowego mi nie trzeba, Wifi zajaralem sie w poprzednim aparacie, skonfigurowałem wszystko i nie skorzystałem ani razu:(...a z używkami obiektywów nie mam problemów, ale body to jednak wolałbym chociaż na gwarancji. Więc chyba jednak 7D nowe.
Różnice w obrazku są niewielkie. W demonizowanych tutaj uszczelnieniach - żadne. Są niewielkie różnice w zakresie AF. Na korzyść 7d (spot AF daje możliwość precyzyjnego ustawienia ostrości na oko czy głowę ptaka, ale w praktyce nie zawsze jest czas i możliwość to wykorzystać). Dla mnie najważniejszą różnicą jest ergonomia. Na korzyść 70d, ten korpus ma optymalną dla mnie wielkość i ciężar. 7d to spora cegła, wygodniejsza dla kogoś o dłoniach zawodnika NBA ;)
kupowanie 7d NOWEGO to dla mnie kompletny bez sens, to juz lepiej dolozyc do uzywanego 6d (mozna zawsze poszukac uzywki na gw)
kupowanie 7d NOWEGO to dla mnie kompletny bez sens, to juz lepiej dolozyc do uzywanego 6d (mozna zawsze poszukac uzywki na gw)
O ile nie polecałbym 6d komuś kto chce 7d (i na odwrót), to akurat w zestawieniu z obiektywem 150-600 to jest bardzo dobry pomysł z wielu powodów (AF, ostrość, szumy, ciemny obiektyw itd.),
Hm...właśnie wszedłem na Allegro i wychodzi mi, ze to dołożenie to jest cena x2, a 6D jest oczywiście FF, ale wizjer, szybkość, bufor ma gorsze, czyli to czemu wole 7D od 70D, i w przyrodzie gdzie zawsze jest sie za daleko, nie wyobrażam sobie pracy tylko na FF, z chęcią cos z FF jako drugie pózniej:)
O ile nie polecałbym 6d komuś kto chce 7d (i na odwrót), to akurat w zestawieniu z obiektywem 150-600 to jest bardzo dobry pomysł z wielu powodów (AF, ostrość, szumy, ciemny obiektyw itd.),
Hm...myślałem, że 6D ma gorszy Af od 7D, ale ja w Canonie dopiero raczkuję, więc mogę się mylić:/
Hm...myślałem, że 6D ma gorszy Af od 7D, ale ja w Canonie dopiero raczkuję, więc mogę się mylić:/
Nie mylisz się. Ale napęd AF w 150-600 to nie jest żadne cudo i AF w 7d nie będzie mieć specjalnie okazji do wykazania swojej przewagi. W praktyce to najczęściej przyda się lepiej działające Servo do śledzenia szybujących obiektów.
6d ma gorszy AF od 7d i to jest fakt, osobiście na Twoim miejscu nie kupowałbym nowego 7d a tylko używkę.
To pytanie ile warto dać za używkę w dobrym stanie z małym przebiegiem?
Wg mnie ok. 2,5k PLN , przebieg ok. 20k
To trochę spekulacji wiadomo, że są aparaty roczne jaki i 5 letnie, skoro nie warto brać nówki za 3600 to ile byście za nówkę dali?...na Amazonie.de wychodzi z 3200.
Mogę sprzedać 7D z przebiegiem <60 000 (około 59 000 i cały czas pracuje) + grip Hahnel + 2 akumulatory Phottix + 1 aku. oryginał + karta CF Sandisk 4GB + dodatkowy pasek + to co daje producent (pudełko, ładowarka, instrukcja PL, pasek, CD itd).
Cena 2 300zł.
Dzięki za ofertę, ale takie rzeczy to raczej na priv:)
A ja właśnie używam 7D z T150-600 - i jestem zadowolony. Autofokus łapie szybko i sprawnie, nic nie musiałem kalibrować, czy ustawiać. Zestaw ma swoją wagę, ale dla mnie to zaleta. Czasami podeprę monopodem.
Hm...właśnie wszedłem na Allegro i wychodzi mi, ze to dołożenie to jest cena x2, a 6D jest oczywiście FF, ale wizjer, szybkość, bufor ma gorsze, czyli to czemu wole 7D od 70D, i w przyrodzie gdzie zawsze jest sie za daleko, nie wyobrażam sobie pracy tylko na FF, z chęcią cos z FF jako drugie pózniej:)
wg mnie to złe podejście ale o tym chyba trzeba się przekonać na własnej skórze, osobiście wole mocniejszy crop z 6d niż sporo mniejszy z 7d, tym bardziej na wysokim ISO (1600 i w gore), 2 sprawa nowe 7d to 3600 a uzywane 6d z gw to +/- 1000zl wiecej
6d ma gorszy AF od 7d i to jest fakt
tu też mam zupełnie inne odczucia, w 6d wciskam i w 99% jest ostro w celu, w 7d było dla mnie dużo mniej pewnie
Ostatnio na alledrogo był 7d z przebiegiem 4500 za 2250, poszedł w ciągu kilku godzin. Z tego co widzę, to na puszkę w dobrym stanie trzeba przeznaczyć jakieś 2100-2300.
winiarro
09-05-2015, 11:59
Moje odczucia co do AF w 7D i 6D są takie że one shot jest lepszy (celniejszy i bardziej powtarzalny) w 6D. Za to Servo jest wyraźnie lepsze w 7D. 6D jak zgubi cel to sporo zdjęć w serii upływa zanim się odnajdzie, o ile mu się to uda do zapchania bufora;) (obserwacje z focenia myśliwców ze 100-400). Jakość obrazu nawet na iso 100 wciąga nosem tą z 7D. Na moje oko nawet bardzo mocny 60-70% crop daje lepszą jakość niż goły 7D.
Moje odczucia co do AF w 7D i 6D są takie że one shot jest lepszy (celniejszy i bardziej powtarzalny) w 6D. Za to Servo jest wyraźnie lepsze w 7D. 6D jak zgubi cel to sporo zdjęć w serii upływa zanim się odnajdzie, o ile mu się to uda do zapchania bufora;) (obserwacje z focenia myśliwców ze 100-400). Jakość obrazu nawet na iso 100 wciąga nosem tą z 7D. Na moje oko nawet bardzo mocny 60-70% crop daje lepszą jakość niż goły 7D.
A 1DX wciąga nosem wszystko co Canon wyprodukował do tej pory :).
tu też mam zupełnie inne odczucia, w 6d wciskam i w 99% jest ostro w celu, w 7d było dla mnie dużo mniej pewnie Dla mnie również one shot na centralnym w 6d jest bardzo pewne, nawet w trudnych warunkach oświetlenia. 7d również nie było złe, i zgodzę się tu z winiarro, ale to zależy jeszcze z jakim szkłem, ja używałem 7d głównie z 300/2.8 LIS i na prawdę nie narzekałem, podobnie z 70-200/2.8 LIS. W pozostałych trybach AF, a szczególnie all servo 7d rozkłada bezdyskusyjnie 6d. Generalnie dla mnie 7d ma lepszy AF (w tym hot spot) od 6d.
Koledzy, kolejne pytanie. Jak już wspomniałem - niebawem zamierzam kupić używanego 7D, kiedy przeglądam aukcje na allegro w opisach są wzmianki typu: nigdy nie używany do filmowania, albo używany głównie do filmowania. Jak to się ma do stanu aparatu i zużycia migawki: lepiej, że nim nie filmowano, czy odwrotnie ?
Zdecydowanie lepiej gdy nie filmowano, ale tego się nie da zweryfikować, bo nie ma na to licznika. Niestety 7D często był kupowany do filmowania właśnie. Czyli aukcje w stylu 7D z przebiegiem 10tys klatek to często są aukcje z aparatami po filmowaniu. Jak już są w naprawdę niezłym stanie to ludzie krzyczą za niego prawie 3 tys. A prawie za tyle można go kupić ze sklepu w Niemczech nowego z europejską gwarancją.
Słuszna uwaga - 10-20 tys. kłapnięć to jak Volkswagen TDI po niemieckim emerycie, który jeździł nim tylko w niedzielę :-)
Bardzo trafne porównanie:)... Oczywiście zdążają się aparaty które ktoś kupił na zasadzie mam kasę to wydam kilka tysięcy na aparat który mnie przerasta i po trzech latach leżenia w szafie, chcą go sprzedać. Ale wychodzę z założenia, jeśli chciałbym dokupić gwarancje, to rok kosztuje więcej niż różnica miedzy nówką z Niemiec a używką u nas.