Zobacz pełną wersję : Dwie lampy: Canon 580EXII i YN600EX-RT oraz jakis wyzwalacz
pawela77
15-02-2015, 23:04
Witam serdecznie i mam pytanie odnosnie skompletowania zestawu oswietleniowego do fotografii produktowej (glownie torty). Chce kupic dwa softboxy 60x90 ktore beda wyposazone w dwie lampy speedlight jedna canon 580EXII (krora mam) oraz druga YONGNUO YN600EX-RT. Calosc chcialbym aby byla wyzwalana radiowo i calkowicie sterowana z poziomu Canona 6D. Wiem ze do tego bede musial dokupic jakis wyzwalacz radiowy albo transmitter ze wzgledu na starsza 580EXII. Stad moje pytanie jesli kupie transmitter YONGNUO YN-E3-RT do aparatu to do wyzwalania lampy 580EX II wystarczy odbiornik YONGNUO YN-622C?
Czy tez moge zamiast transmittera do calkowitego sterowania calym zestawem uzyc np. wyzwalacz YONGNUO YN-622C-TX w sankach aparatu i do lampy 580EX odbiornik YONGNUO YN-622C. Czy da sie cos skompletowac tanszego?
Czy taki zestaw bedzie odpowiedni do tortow i dawal wystarczajaca moc swietlna przy pracy z malymi przeslonami (8-16).
Także mysle o używaniu tego zestawu w fotografii portretowej. Będę bardzo wdzięczny ze wszelkie wskazówki i porady.
jesli kupie transmitter YONGNUO YN-E3-RT do aparatu to do wyzwalania lampy 580EX II wystarczy odbiornik YONGNUO YN-622C?
Nie
Czy tez moge zamiast transmittera do calkowitego sterowania calym zestawem uzyc np. wyzwalacz YONGNUO YN-622C-TX w sankach aparatu i do lampy 580EX odbiornik YONGNUO YN-622C.
Nie
Czy da sie cos skompletowac tanszego?
Nie (chyba, że innego rodzaju)
YN622c nie jest zgodne z 600ex.
Musisz mieć albo 3x YN 622c (jeden na aparacie i sterowanie z menu aparatu, dwa pod lampami), albo 2x YN622c pod lampami i YN622c-TX jako sterownik na aparacie.
Inna możliwość to sprzedaż 580exII i zakup dwóch YN600ex-rt oraz sterownika YN-E3-RT.
Kolejna: 2x YN560 III (manualne, z wbudowanym odbiornikiem) + sterownik YN 560-TX. Cenowo może wyjść korzystniej, oszczędzasz 580exII, masz możliwość zdalnej regulacji parametrów lamp.
pawela77
16-02-2015, 01:34
Dzieki za szybka i konkretna odpowiedz. Wobec tego mysle ze zdecyduje się na drugi wariant (2x YN622c pod lampami i YN622c-TX jako sterownik na aparacie) i do tego dokupię lampe Yongnuo YN-568EX II (kopia 580exII) także mam nadzieje ze mi wystarczy mocy do softboxow (dwa YN600ex-rt oraz sterownik YN-E3-RT trochę za drogo jak dla mnie). Jeszcze jedno pytanie... czy majac na aparacie wyzwalacz YN622c-TX będę miał możliwość zdalnego sterowania moca obu lamp?
Jeszcze jedno pytanie... czy majac na aparacie wyzwalacz YN622c-TX będę miał możliwość zdalnego sterowania moca obu lamp?
Tak. Czy to bedzie YN622C, czy YN622C-TX, bedziesz mogl zdalnie zmieniac moc obydwu lamp. Wygodniejszy oczywiscie jest YN622C-TX, bo wszystko zrobisz z menu wyzwalacza. Przy YN622C trzeba korzystac z menu aparatu, a to w przypadu 6D to porazka.
Jeśli zależy Ci tylko na zdalnej regulacji mocy, i nie musisz mieć TTL, to zastanów się nad tymi YN560III, dwie lampy i sterownik to ok. 800, niewiele więcej niż sama 568II (nie wspominając o zdalnym sterowaniu)
pawela77
16-02-2015, 03:05
Przy YN622C trzeba korzystac z menu aparatu, a to w przypadu 6D to porazka.
Dlatego biore tylko pod uwage YN622C-TX. Swoja droga ciekaw jestem kiedy pojawi sie (o ile sie pojawi) nowy wyzwalacz od YONGNUO kompatybilny z lampa YN600EX-RT a umozliwiajacy prace zdalna ze starszymi lampami jak moja.
Tak sie jeszcze zastanawiam nad kupnem lampy YN600EX-RT zamiast YN-568EX II i jak by ja zalozyl na YN622C. Czy takie rozwiazanie bedzie pracowac?
--- Kolejny post ---
Wolalbym miec lampe z TTL bo mysle takze o wykorzystaniu tego zestawu w przyszlosci przy fotografii portretowej.
zastanawiam nad kupnem lampy YN600EX-RT zamiast YN-568EX II i jak by ja zalozyl na YN622C.
Bedzie, o ile masz kase to nie ma sie co zastanawiac
Ewentualnie jak masz chwilę czasu, to możesz zaczekać na wyzwalacz od Yongnuo, który jest zgodny z YN-E3-RT i można go założyć na EX580:
YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yne3-rx-receiver-released/)
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że lampy YN mają trochę inną temperaturę barwową niż Canon i trzeba to będzie korygować ?
O nareszczcie YN cos robi zeby calosc osprzetu byla kompatybilana. Ciekawe czy Canon skopiuje to rozwiazanie ;)
pawela77
16-02-2015, 23:11
Ewentualnie jak masz chwilę czasu, to możesz zaczekać na wyzwalacz od Yongnuo, który jest zgodny z YN-E3-RT i można go założyć na EX580:
YONGNUO â YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yne3-rx-receiver-released/)
Dzieki za info. Mysle ze skusze sie na YN600EX-RT z transmitterem YN-E3-RT a na 580 dokupie ten trigger jak bedzie dostepny. Poki co na razie bede sobie jeszcze radzil z tym co mam. Mam nadzieje ze kolo wiosny bedzie dostepny.
Odnosnie tego co piszesz o temperaturze barwowej.... czy ta roznica jest na tyle duza ze bedzie widoczna na zdjeciach i rzeczywiscie trzeba bedzie korygowac to w programie graficznym?
Wiem ze najlepiej byloby miec calosc jednego producenta (lampy) ale niestety nie mam budzetu takiego zeby bylo mnie stac na kupno systemowej drugiej lampy i reszty. Poza tym nie chce sprzedawac 580EXII bo nie jestem pewny odnosnie wspomagania autofocusa w lampach YONGNUO (gdzies czytalem ze nie jest najlepsze). Moze ta YN600EX-RT lepiej sobie z tym radzi.... ma ktos jakies doswiadczenie?
Mam głupie pytanie, czy posiadając YN600EX-RT na body można wyzwolić inną lampę podłączoną przez YN-622C ?
Chciałbym uniknąć podłączenia jakiegoś wyzwalacza z lampą na body, jeżeli powyższa opcja działa, to czy zadziała również z Canonową 600 EX-RT?
Na to pytanie nie odpowiem, ale być może przed sezonem będą odbiorniki do innych lamp zgodne z nadajnikiem z 600ex-rt, wtedy odpadnie problem dodatkowego systemu radiowego
Sama lampa YN600EX-RT nie wystraczy zeby wyzwolic YN622C. Mozesz zalozyc na parat YN622C i na to YN600EX-RT. albo poczekac na wyzwalacz o ktorym tu juz wspominano
Dzieki za info. Mysle ze skusze sie na YN600EX-RT z transmitterem YN-E3-RT a na 580 dokupie ten trigger jak bedzie dostepny.
Odbiorniki są już dostępne na ebayu ("YNE3-RX", około 50$ z darmową wysyłką) i na aliexpress
pawela77
24-03-2015, 02:37
Odbiorniki są już dostępne na ebayu ("YNE3-RX", około 50$ z darmową wysyłką) i na aliexpress
Dzisiaj otrzymalem YNE3-RX prosto z chin. Jestem wlasnie po krotkich testach i rzeczywiscie spisuje sie bardzo dobrze. Wszystko latwo i szybko sterowane z poziomu YN-E3-RT. Na szybko nie widze zbyt duzej roznicy w temperaturze barwowej pomiedzy canonem a yongnuo, ale dopiero na weekendzie bede mial wiecej czasu zeby to dokladniej sprawdzic
fristajlor
13-04-2015, 14:15
Dzisiaj otrzymalem YNE3-RX prosto z chin. Jestem wlasnie po krotkich testach i rzeczywiscie spisuje sie bardzo dobrze. Wszystko latwo i szybko sterowane z poziomu YN-E3-RT. Na szybko nie widze zbyt duzej roznicy w temperaturze barwowej pomiedzy canonem a yongnuo, ale dopiero na weekendzie bede mial wiecej czasu zeby to dokladniej sprawdzic
I jakie wnioski po testach? Czy faktycznie inna temperatura powoduje jakieś zauważalne różnice, które przeszkadzają i trzeba je korygować? Też mam C580EXII i aktualnie zastanawiam się nad zakupem YN600EX-RT lub sprzedażą tej pierwszej i zakupem 2 YN600EX-RT. Będę wdzięczny za informację jak to wygląda z Twojej perspektywy.
pawela77
20-04-2015, 03:42
I jakie wnioski po testach? Czy faktycznie inna temperatura powoduje jakieś zauważalne różnice, które przeszkadzają i trzeba je korygować? Też mam C580EXII i aktualnie zastanawiam się nad zakupem YN600EX-RT lub sprzedażą tej pierwszej i zakupem 2 YN600EX-RT. Będę wdzięczny za informację jak to wygląda z Twojej perspektywy.
Lampa Yongnuo jest delikatnie chlodniejsza. Zdjecie Passport Color Checker'a oswietlone dwoma wymienionymi lampami pokazalo mi roznice ok 300K. Takze zdjecie bialej powierzechni oswietlone jednoczesnie tymi lampami w rogach wskazywalo mi to. Nie wiem na ile mam dobrze samodzielnie skalibrowany monitor Eizo S2243W ale widac po stronie YN male ochlodzenie tonacji. Tak jak pisalem wczesniej w przypadku fotografowania tortow nie jest to jakis wielki problem. Ja po prostu od razu kupilem dwie YN, a stara C580EXII uzywam czasami do oswietlenia tla, albo doswietlania z tylu. Nie robie zdjec typowo portretowych w przypadku ktorych byc moze mozna by bylo dostrzec jakies roznice w odcieniach skory po obu stronach policzkow. Tak samo w przypadku reportazu slubnego moze sie okazac ze te lampy czasami sie zbyt wolno laduja. Nie wiem do jakiego zastosowania chcesz je przeznaczyc dlatego jesli napiszesz cos wiecej to moze bede w stanie cos wiecej doradzic.
Chcę zakupić lampę yn600ex i Kontroler odbiornik radiowy YONGNUO YNE3-RX odbiornik ST-E3-RT YN-E3-RT żeby używać tego razem z systemem który posiadam czyli lampy 580exII i yn568II i wyzwalacze yn622c. Wszystko do tej pory działa ok oprócz tego że pracując na dwóch body w układnie body nadajnik lampa plus lampy w tle,robiąc zdjęcia jednym aparatem wyzwala się również lampa na drugim aparacie. Pytanie czy jeżeli z jednego aparatu z yn600ex będę błyskać do odbiornika na którym zamontowany jest nadajnik yn622cz lampą i przekazuje sygnał dalej do pozostałych nadajników z lampami rozwiążę problem z lampą na drugim body? Próbował ktoś łączyć te dwa systemy w taki sposób?
Dołącze się do tematu gdyż są dwie lampy które mnie interesują
Czy są użytkownicy lampy yn 600ex RT mający również albo mający wcześniej canon 580 ex2
Chciałbym zapytać o wspomaganie AF z lampy czy YN owy posiada jak się sprawuje w boju czy warto zamieniać c580ex2 na YN600??
Podepnę się pod temat bo nabrałem wątpliwości.
Jeśli na aparacie będe miał YN622C i dalej na statywie kolejny YN622C i na nim dopiero YN600EX-RT to czy taki zestaw błyśnie ?
Mam wyzwalacze 3 szt. yongnuo 622c i dwie lampy canon 580 exII. Czy da radę wysterować moc lamp z poziomu body 5d markII. Wczoraj walczyłem i jak jedna lampa da się sterować to druga nie chce (błyskają obie), w zależności którą pierwszą załączę.
A ustawiłeś je jako różne grupy? Żeby móc sterować mocą każdej lampy oddzielnie, musisz do każdej lampy przypisać odrębną grupę.
A ustawiłeś je jako różne grupy? Żeby móc sterować mocą każdej lampy oddzielnie, musisz do każdej lampy przypisać odrębną grupę.
Ustawiałem jako dwie grupy na wyzwalaczach w menu aparatu też. Jedna lampa, ta włączona pierwsza daje się sterować a druga już nie.
Ustawiałem jako dwie grupy na wyzwalaczach w menu aparatu też. Jedna lampa, ta włączona pierwsza daje się sterować a druga już nie.
-Wszystkie wyzwalacze-odbiorniki, muszą pracować na tym samym kanale!(nie mylić z grupą)
-w nadajniku ustaw które grupy ma on wyzwalać.
-ustawienia wprowadzasz dla poszczególnych grup (a nie lamp)
-wyzwalacz przekazuje ustawienia do lamp dopiero po ich wybudzeniu, wciśnięciu spustu do połowy
Kup st-e3-rt badz klona a na 580 zapnij yne3-rx.