PDA

Zobacz pełną wersję : canon 600d gdzie

blvckdeer
15-02-2015, 21:39
Witam! W najbliższym czasie zamierzam kupić canon'a 600d
Jest to mój pierwszy sprzęt i nie bardzo mam rozeznanie w temacie sklepów. Nie ufam zbytnio aukcją internetowym i wysyłką, więc postanowiłam go kupić stacjonarnie.
I tutaj rodzi się moje pytanie gdzie można kupić owy aparat na terenie Krakowa? :p

r_m
15-02-2015, 22:02
Tam gdzie najtaniej

Suchy
15-02-2015, 22:03
Canon 600D bywał na wyprzedażach ale spory czas temu. Wątpię by udało się znaleźć stacjonarny sklep z tym sprzętem. Powoli zaczyna się wyprzedaż Canona 700D i taki zakup bym polecał.

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2015, 22:09
jezeli nie ufasz sklepom wysyłkowym to udaj się do pobliskiego sklepu w swoim mieście i tam go kup, nic nie da ci większej gwarancji jak pójscie do sklepu , poproszenie o aparat i zaplacenie za niego gotówką. Internet to kopalnia wiedzy
https://www.google.co.uk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sklep%20foto%20krak%C3%B3w
sprawdz tutaj, porównaj ceny i zobcz ktory ze sklepów oferuje odbior osobisty, następnie udaj się tam i przywieź do domu nową puszeczkę :)
;*

blvckdeer
15-02-2015, 22:15
jezeli nie ufasz sklepom wysyłkowym to udaj się do pobliskiego sklepu w swoim mieście i tam go kup, nic nie da ci większej gwarancji jak pójscie do sklepu , poproszenie o aparat i zaplacenie za niego gotówką. Internet to kopalnia wiedzy
https://www.google.co.uk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sklep%20foto%20krak%C3%B3w
sprawdz tutaj, porównaj ceny i zobcz ktory ze sklepów oferuje odbior osobisty, następnie udaj się tam i przywieź do domu nową puszeczkę :)
;*

Wiem, że internet to kopalnia wiedzy. Buszuję po google już od paru dni. Nie miałam na myśli pytania gdzie mogę kupić, bo sklepów jest od groma. Bardziej chodziło mi o polecenie jakiegoś dobrego. Gdzie gdyby coś mu się działo, nie było problemów z serwisowaniem.

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2015, 22:29
sklep ci nic nie bedzie serwisował, bo albo odesle cie do domu zebys wyslal sprzet do autoryzownego serwisu canona albo sami wezmą aparat i go tam wyslą. myslales ze oddajesz aparat na gwarancji i na zapleczu siedzi mądry pan od canona i ci go naprawia? :D

blvckdeer
15-02-2015, 22:37
Nie chcę wyjść na wredną, ale i tak wyjdę. Doskonale wiem, że tak nie jest. Chciałam zapytać z ciekawości czy ktoś może polecić mi w miarę dobry sklep, a zamiast pomocy serwowane są mi docinki. Więc dziękuję za pomoc, do widzenia.

r_m
15-02-2015, 22:44
Może gdybyś zdefiniowała czym jest według Ciebie "dobry sklep" to byłoby łatwiej ;)
Niektórzy użytkownicy tego forum kupowali sprzęt na Tajwanie (wysyłkowo) bo było taniej, inni w USA (bo taniej), dlatego pytanie o "dobry sklep stacjonarny" nie zawsze jest zrozumiałe :D
Nawet więcej - przy zakupie wysyłkowym jakiejś firmy masz pewne prawa, których nie masz kupując w sklepie stacjonarnym tej samej firmy.

blvckdeer
15-02-2015, 22:51
Hmmm.. no tak wiadome, gdzie taniej. Ja akurat nie mam problemów z ceną. Chodzi mi tylko o to, że boję się kupować przesyłką, bo właściwie pierwszy raz kupowałabym coś tak drogiego a nie chciałabym później, latać tu i tam, gdyby wynikły jakieś sprzeczności losowe. Znalazłam parę sklepów w Krk, to ok. Poczytałam trochę opinii i to mi mrozi krew w żyłach, dlatego pytam doświadczonych bardziej od siebie ludzi, gdzie polecają kupić. I tyle z tego tematu.

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2015, 23:02
dlatego podałem ci info w pierwszym poscie, idz do sklepu powiedz ze chcesz 600d , dadza ci go do ręki :D kup i idz do domu, niewiem co innego ma ofertowac dobry sklep jezeli nie towar w cenie który widzialas na stronie? kawe?ciastka?masaz? moze sklep musi mieć wypaśne logo? albo trendi sprzedawców z każualowymi tłitowymi marynarkami w piątek, Koleżanko nie chce wyjść na wrednego ale i tak pewnie wyjde, powiem ci co musisz zrobić jako początkujący w tej dziedzinie,ja niestety skorzystałem z innej drogi ale wielu uzytkowników tego forum własnie obrałą tą drogę, wręcz więkoszść, a więc :
- weś kase
-idz do sklep
-kup aparat,
-wpisz w stopce co kupiłaś,
-powiedz ze niemozesz czegos ustawic i zapytaj jak to zrobić bez wczesniejszego zapoznania się z instrukcją obsługi,
-załóż kolejny temat o pytanie o obiektyw portretowy za 500 zł ,
-dostań tą samą odpowiedź co każdy,
-zwal wszystko na złych i nikczemnych uzytkowników forum,
-strzel focha
-zawieś konto
a jak to juz sie stanie będzie coś koło środka kwietnia max początek maja , wyjdzie słońce i można będize strzelać buziaki do chłopaków na rynku ;*

jaś
15-02-2015, 23:12
Hmmm.. no tak wiadome, gdzie taniej. Ja akurat nie mam problemów z ceną. Chodzi mi tylko o to, że boję się kupować przesyłką, bo właściwie pierwszy raz kupowałabym coś tak drogiego a nie chciałabym później, latać tu i tam, gdyby wynikły jakieś sprzeczności losowe. Znalazłam parę sklepów w Krk, to ok. Poczytałam trochę opinii i to mi mrozi krew w żyłach, dlatego pytam doświadczonych bardziej od siebie ludzi, gdzie polecają kupić. I tyle z tego tematu.

pewnie o każdym sklepie można coś złego lub dobrego napisać, ja od czasu do czasu kupuję na studenckiej pewnie to nie jest najtańszy sklep w mieście (znam tańsze) ale gdy poinformuję obsługę że przyszedłem kupować, a nie macać to jest miło bez pośpiechu i kompetentnie.

wizart
15-02-2015, 23:16
dobra Muczaczo... nie przesadzaj. Kazdy nowo-wchodzący w tajniki fotografii ma spore wątpliwości, stresik, wiele pytań i strach przed nieznanym: żebym nie wtopił, żebym się naumiał, zebym zakumał, żebym se poradził itp...
Nie ma potrzeby od razu wyskakiwać na noże. Po prostu trochę cierpliwości, może spytaj jak możesz pomóc koleżance, a potem po prostu szukaj okazji by pomóc. Bądź gentelmanem, choć pewnie to moze być bariera nie do pokonania... ale sie staraj. Każdy "pstrykacz" od początku nie był geniuszem i miał sporo pytań. Wielu musiało naprawdę szukać wiedzy z nikąd... dziś to łatwe - internet, jutub, książki, fora. Onegdaj tego nie było. Białogłowa zapytuje, giermek odpowieda - trzymaj taki fason kolo. I graj (wbrew sobie) szarmanta.

blvckdeer
15-02-2015, 23:22
pewnie o każdym sklepie można coś złego lub dobrego napisać, ja od czasu do czasu kupuję na studenckiej pewnie to nie jest najtańszy sklep w mieście (znam tańsze) ale gdy poinformuję obsługę że przyszedłem kupować, a nie macać to jest miło bez pośpiechu i kompetentnie.

Właśnie o to mi chodziło! W końcu ktoś poważny, kto bez zbędnej ironii potrafi coś powiedzieć, dziękuję!

a co do wielce Pana @galaktycznymuczaczo to bardzo mi przykro, że ciągle istnieją tacy tępi ludzie jak JA. W końcu to forum NIE jest dla początkujących, tylko samych profesjonalistów. Nie mam też 15 lat żeby strzelać fochy i latać z maślanymi oczyma po Rynku. Pozdrawiam. :D

--- Kolejny post ---

dobra Muczaczo... nie przesadzaj. Kazdy nowo-wchodzący w tajniki fotografii ma spore wątpliwości, stresik, wiele pytań i strach przed nieznanym: żebym nie wtopił, żebym się naumiał, zebym zakumał, żebym se poradził itp...
Nie ma potrzeby od razu wyskakiwać na noże. Po prostu trochę cierpliwości, może spytaj jak możesz pomóc koleżance, a potem po prostu szukaj okazji by pomóc. Bądź gentelmanem, choć pewnie to moze być bariera nie do pokonania... ale sie staraj. Każdy "pstrykacz" od początku nie był geniuszem i miał sporo pytań. Wielu musiało naprawdę szukać wiedzy z nikąd... dziś to łatwe - internet, jutub, książki, fora. Onegdaj tego nie było. Białogłowa zapytuje, giermek odpowieda - trzymaj taki fason kolo. I graj (wbrew sobie) szarmanta.

Widzę, że kolejna " serdeczna " osoba.

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2015, 23:33
bardzo mi przykro, że ciągle istnieją tacy tępi ludzie jak JAa.

Twoje słowa...

Ja potrafie zrozumieć że można nie wiedzieć co to ISO, ba obiektyw , nie mowiąc o inncyh rzeczach, ale na prawdę , mając dostęp do serwisów typu opineo czy temu podobnych gdzie mozemy przeczytac co piszą uzytkownicy o sklepie, juz nawet wchodząc na allegro takie sklepy sie wystawiaja i mamy masę komentarzy z których wyciagniecie wniosków zależy tylko od nas. Nawet głupie wybranie się do sklepu i rozmowa ze sprzedawcą może dać nam do myślenia w jaki sposób sklep prowadzi interesy, można nie tylko zapytać o kwestie cenowe czy dostępność akcesoriów ale i też o system gwarancyjny itp rzeczy. Naprawdę wszystko zależy od własnej inicjatywy, której koleżance jak widać brakuje, czego własnie potrzeba moim zdaniem nie tylko w fotografii ale w kazdym hobby. Nie chce oceniać ani wrzucać kogoś do worka (chociaż koleżanka już sama siebie zakwalifikowała w jakis sposób, na co ja kompletnie nie miałem wpływu) ale trochę powagi, bo jeżeli nie masz lat 15 to nie rozumiem tutaj czegoś. Pozostawiasz wybór sklepu ludziom ktorych nie znasz, a ufasz bo są na forum? co jezeli ktos pisze tutaj komentarze pozytywne bądz negatywne dla danego sklepu za pieniądze? przeciez to dość powszechna rzecz, co jezeli ktos jest sprzedawca z jednego ze sklepów i będzie cie namawiac do wybrania wlasnie tego bo moze ma prowizje od sprzedaży a później po zakupie okaze sie ze sklep nie jesttaki złoty jak wyglądał...?

Powtórze to co napisałem w pierwszym poście i uważam że jest najlepszą radą. "...udaj się do pobliskiego sklepu w swoim mieście i tam go kup, nic nie da ci większej gwarancji jak pójscie do sklepu , poproszenie o aparat i zaplacenie za niego gotówką. Internet to kopalnia wiedzy
https://www.google.co.uk/webhp?sourc...%20krak%C3%B3w
sprawdz tutaj, porównaj ceny i zobcz ktory ze sklepów oferuje odbior osobisty, następnie udaj się tam i przywieź do domu nową puszeczkę "

przestań juz tutaj zgrywać ofiarę że niedobry uzytkownik nie napisał tobie gdzie ma isc tylko polecił użyć tej części ciała której uzywa większość ludzi takim wypadku.

italy
15-02-2015, 23:34
Koleżanko, jeśli mogę doradzić.Z tego co widzę jesteś pełna obaw : gdzie,jak,zakupić swą pierwszą lustrzankę.Moja rada -poszukaj w gronie swych znajomych, osoby która już ma jakąś lustrzankę, robi zdjęcia,i ma wiedzę co do obsługi aparatu.Wybierzcie się do sklepu typu,poproś o aparat, obiektyw nawet podstawowy, kolega niech go uruchomi, pokaże Ci jak i co tak na szybko. Zapłać i w domu już na spokojnie zapoznaj się z instrukcją obsługi, i rób zdjęcia.Kup kilka podstawowych książek na temat techniki wykonywania zdjęć i pomału wciągaj się w tą pasję. A tu na forum jeśli czegoś nie będziesz wiedzieć zawsze ktoś Ci pomoże.
Ja ostatni swój aparat /body/ kupiłem w sklepie wysyłkowym,w innym kupiłem obiektyw który mnie interesował i nie mam do tej pory żadnych problemów natury złego stanu, eksploatacji.
A też tu na forum jest wątek o pomocnej dłoni, zapoznaj się z nim,może to też być dobry sposób na pomoc w zakupie Twej pierwszej lustrzanki.
pozdrawiam.

blvckdeer
15-02-2015, 23:39
Dobra, dzięki za pomoc. Zamykam ten temat.

becekpl
16-02-2015, 00:34
krotka instrukcja co ja bym zrobił na twoim miejscu;
1-google-canon 600d sklep stacjonarny warszawa
2-sprawdzam wyniki,porównuje ceny,dzwonie żeby potwierdzić dostępność i jadę odebrać
albo
można założyć tez temat na paru forach żeby ktoś za mnie odbębnił pkt 1 ale ja wole samemu ;)

GalaktycznyMuczaczo
16-02-2015, 00:52
krotka instrukcja co ja bym zrobił na twoim miejscu;
1-google-canon 600d sklep stacjonarny warszawa
2-sprawdzam wyniki,porównuje ceny,dzwonie żeby potwierdzić dostępność i jadę odebrać
albo
można założyć tez temat na paru forach żeby ktoś za mnie odbębnił pkt 1 ale ja wole samemu ;)

czy ty jesteś normalny? to nie po dżentelmeńsku, trzymaj fason, graj wbrew sobie :D

pan.kolega
16-02-2015, 02:23
ale ja wole samemu ;)

Mottem tego działu na forum powinny być słowa tej piosenki zatytułowanej "Długowłosy chłopak ze wsi" śpiewanej przez jednego muchacho-kałboja:

"I ain't asking nobody for nothin' if I can get it on my own"

https://www.youtube.com/watch?v=0I65bNfg0rA

Adres padł dopiero w 12 poście, bo przecież trzeba najpierw przeryć Internet, zapisać sie na kursy, kupić ksiażki i mapy, I wtedy dopiero można zrobić to co najprostsze i najszybsze, co normalni ludzie robia, czyli kogoś zapytać. Np. ludzi, którzy i tak sa na forum 24/7 i nie maja co robić...;)

Ale po co z koleżanką lub kolegą, kiedy zawsze można równie dobrze sobie dogodzić samemu...:oops:

"Cause I ain't asking nobody for nothin' if I can get it on my own...":lol:

becekpl
16-02-2015, 07:57
na ceny wiele rzeczy ma wpływ-wyprzedaze/promocje i takie tam, sztywne ceny były za komuny
dzisiaj taniej może być w cyfrowe.pl a jutro w mm czy tez euro-agd
wiec albo się samemu poszuka albo liczy na to ze ktoś to za mnie zrobi
ja napisałem ze samemu może być szybciej
a mając dostęp do internetu jest to robota na 20 minut

GalaktycznyMuczaczo
16-02-2015, 10:05
Mottem tego działu na forum powinny być słowa tej piosenki zatytułowanej "Długowłosy chłopak ze wsi" śpiewanej przez jednego muchacho-kałboja:

"I ain't asking nobody for nothin' if I can get it on my own"

https://www.youtube.com/watch?v=0I65bNfg0rA

Adres padł dopiero w 12 poście, bo przecież trzeba najpierw przeryć Internet, zapisać sie na kursy, kupić ksiażki i mapy, I wtedy dopiero można zrobić to co najprostsze i najszybsze, co normalni ludzie robia, czyli kogoś zapytać. Np. ludzi, którzy i tak sa na forum 24/7 i nie maja co robić...;)

Ale po co z koleżanką lub kolegą, kiedy zawsze można równie dobrze sobie dogodzić samemu...:oops:

"Cause I ain't asking nobody for nothin' if I can get it on my own...":lol:

Skąd wiedziales ze pase krowy, tylko włosów długich brak :(

blvckdeer
16-02-2015, 10:09
Może już tak skończmy tą kpinę?
Na dobrą sprawę nikt nikomu nie każe się udzielać w tym wątku. A jeśli komuś źle i nie dobrze z jakiegoś powodu, to nie musi on wylewać na mnie wiadra pomyj, bo zapytałam jak człowiek człowieka. Więc i takiego traktowania oczekuję.
A ja też nie prosiłam osoby, które są cwane w grzebaniu w necie tylko takie, które chociaż RAZ robiły zakup w sklepie i mogą mi go polecić.
Miłego dnia.

becekpl
16-02-2015, 10:15
no ale na zdrowy rozum to po jednym zakupie jakie to polecanie?
sklep to sklep, nie bardzo rozumiem nad czym się tu zastanawiać
kup aparat gdziekolwiek i ciesz się robieniem zdjęć

Leon007
16-02-2015, 12:05
Cyfrowe.pl - mają sklep w Katowicach, możesz zamówić z odbiorem własnym, ale możesz też pojechać, pomacać i porozmawiać przed jakimkolwiek zakupem.
Kupowałem u nich wiele razy obiektywy, akcesoria - ostatnio korpus, ale nie 600D ;). Z tym, że w Gdańsku, bo w okolicach mieszkam. Zresztą wysyłkowo też dobrze działają.

krakał
16-02-2015, 14:28
blvckdeer, jesteś z Kraka? To polecam Foto-Plus na Studenckiej. Kupiłem u nich moją sześćdziesiątkę. Obsługa miła, kompetentna. Mają także sklep internetowy. Można kupić przez net, a odebrać osobiście i zapłacić gotówką. Polecam ogólnie, jako miejsce do zakupów sprzętu foto.

W jakimś Saturnie, Media Markcie czy RTV AGD może znajdziesz taniej, ale tam nie zawsze jest łatwo znaleźć kogoś kto z tobą pogada, doradzi etc. Choć, z drugiej strony, ty jesteś zdecydowana na konkretny model, więc na twoim miejscu szukałbym najtańszej oferty z odbiorem osobistym w Krakowie. Jak kupowałem dawno temu 400D, to była to jakaś firma sprzedająca tylko w internecie, mieszcząca się - jak się okazało przy odbiorze - w wynajętym domku, w dziwnym miejscu... Nie wiem, czy dalej istnieje, w każdym razie domek zaliczył już w międzyczasie kilka innych firm - najemców. Ale aparat kupiłem bezproblemowo, łącznie z załatwieniem kredytu na miejscu.

Kupujesz wyrób seryjny znanej firmy, który przeszedł w niej kontrolę jakości; aparat jest nowy, prosto z pudełka i fabryki, więc firma, w której go kupujesz, nie musi być renomowana, a sprzedawca kompetentny. Jeśli się okaże, że aparat ma wady, to od tego masz gwarancję, a jak tu ktoś napisał, sklep i tak odeśle do serwisu, możesz to zrobić sama. Co innego, jak potrzebujesz porady przy wyborze i jesteś niezdecydowana - wtedy trzeba szukać dobrego sklepu z fachową obsługą.

Jeśli dalej jesteś zdecydowana na dobry sklep - idź na Studencką :D I wróć do domu uchachana z nowej puszki :D

Pozdrawiam serdecznie

Przemek_PC
16-02-2015, 14:53
Byleby nie kupic tanio z gwaranacja sklepu a nie producenta bo moze sie okazac, ze sklep zniknie a aparat jest z USA i wtedy co?

namoamo
16-02-2015, 15:11
Cięzko kupić 600D z USA :lol:
Które to sklepy stacjonarne handlują sprzętem z USA?

Przemek_PC
16-02-2015, 15:15
Jak w kazdej branzy mozesz trafic na kombinatorow. Sprzet z USA szczegolnie refurbished jesli ominie clo jest duzo tanszy. Sklep moze go sprzedac ale gwarancji europejskiej nie bedzie. Sklep wystawi swoja ale co jesli za miesiac sklep zakonczy dzialalnosc? Niska cena - wzmozona czujnosc.

namoamo
16-02-2015, 15:18
*Ale który sklep????
hint - pierwszy post

wizart
16-02-2015, 17:24
ja to mam wrażenie, ze taki macho-muchacho to pisze tylko po to by pianę bić.
Zobacz kolego, spłodziłeś długą odpowedź, w której nie zawarłeś nic co wnosiłoby do dyskucji, tylko z miejsca napadasz dyskutanta, obezwładniasz i otwierając drzwi saloonu kopem wypierdzielasz gdzieś tam... dalej.
Odnoszę wrazenie, ze na codzień jesteś takim profesjonalistą, że nawet ci z National Geographic to smarkacze ze smienami.
Nie rozumiem twojej misji. Jak ktoś pyta, to znaczy że: nie wie, nie umie, nie kuma, nie radzi sobie może nawet z najprostrzymi rzeczami. Jak przyjdzie twój 5-cio letni syn i spyta: tato, a skad sie biorą chmurki, to ty pewnie powiesz mu, żeby sobie wygooglował.

krakał
16-02-2015, 17:36
A, i zapomniałem dodać - blvckdeer, przy płatności gotówką na Studenckiej jest troszkę taniej, niż w sklepie internetowym albo przy zakupie na miejscu, ale z płatnością za pomocą karty. Nie pamiętam ile, bodaj 2,5%, ale mimo wszystko warto przejść przez bank/bankomat swojego banku (bankomat "sieciowy"/obcy pobierze zbyt dużą prowizję) i wypłacić kasę idąc po aparat. Niewiele, ale np. na filtr UV do kita albo zapasową baterię (zamiennik) starczy.

GalaktycznyMuczaczo
19-02-2015, 20:11
...
Zobacz kolego, spłodziłeś długą odpowedź, w której nie zawarłeś nic co wnosiłoby do dyskucji, ...
przyganiał kocioł... itd :)

ale zeby nie bylo ze nie wnosze nic do dyskusji, poraz 3 powtarzam, prosty sposób, internte, google, wpisujemy sklep foto kraków, sprawdzamy adres sklepu stacjonarnego, dzwonimy pytamy czy sprzet w sklepie, kasa albo karta w łape (jezeli mozna placic karta) jedziemy na miejsce ogladamy sprzet , kupujemy bądź nie , wracamy do domu , czy to az tak trudne? sklep jak sklep, dla mnie ma posiadac sprzet za cene która mi odpowiada,a to cyz sprzedaja w centrym czy na uboczy, czy w sklepie jedzie wódą czy wodą kolońską , czy witają mnie nagie modelki czy kot... chociaz tutaj wole modelki.... , naprawde to mało mnie interesuje. Najwazniejsze, sprzet,cena,karta gwarancyjna podbita,paragon/faktura reszta mnie nie intersuje