Zobacz pełną wersję : 5d mk1, udokumentowany przebieg 77 tys zdjęć - czy warto?
Witajcie, jako, że nie bywam tu często, nie wiem czy to dobre miejsce, jeśli złe proszę adminów o przeprowadzkę.
Mam możliwość zakupienia za 1800zł i sprawdzenia organoleptycznie 5d mk1 z poniższego linku wraz z kartami pamięci i gripem i akumulatorkami x 3, zdaję się na wasze doświadczenie - czy warto? co sprawdzić przede wszystkim jak będę macał?
Oto link:
CANON 5d Mark I + grip Sosnowiec ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/canon-5d-mark-i-grip-CID99-ID8P4sh.html)
Pozdrawiam!
Zapytaj od jak dawna ta osoba jest właścicielem. W 2012 r. ten aparat był w serwisie Canona. Również mógł być sprawdzany przebieg migawki ale niekoniecznie. Mogła być jakaś pierdoła np. kalibracja AF.
Gdybyś zdecydował się na macanie to podepnij jakiś jasny obiektyw i sprawdź czy ostrzy w punkt.
Już pytałem, Pani kupiła w styczniu 2013r (wnoszę, że ktoś przed sprzedażą sprawdził stan migawki, poczyścił z pyłow w serwisie może - swoją drogą skąd wiesz, że w 2012r był w serwisie?)
Rozumię, że jeśli nie będzie celny to AF do kalibracji? Jakimś jeszcze zabiegom go poddać?
Rozumię, że jeśli nie będzie celny to AF do kalibracji? Jakimś jeszcze zabiegom go poddać?
Zrób kilka zdjęć i zobacz na kompie.
Zobacz czy nie ma gdzieś pęknięć. Sprawdź, czy działają wszystkie przyciski i pokrętła. Jeśli będzie miał problem z AF to tylko kalibracja w serwisie (ok. 120zł).
sprawdź czy trzyma czasy - pstryknij kilka klatek przy 1/8000
swoją drogą skąd wiesz, że w 2012r był w serwisie?
Zapewne stąd:
Naprawa, serwis aparatów fotograficznych, kamer video: Canon, Sony, Sanyo, Leica, Warszawa - C.S.I. Foto i Video (http://e-csi.pl/pl/e_serwis.html?number_type=2&number=2731204802&Szukaj=Szukaj#udrtop)
Zapewne stąd:
Naprawa, serwis aparatów fotograficznych, kamer video: Canon, Sony, Sanyo, Leica, Warszawa - C.S.I. Foto i Video
Tak, dokładnie z tego źródła. Sprzęt został przyjęty i wydany tego samego dnia więc zakładam, że nic poważnego nie było robione.
sprawdź czy trzyma czasy - pstryknij kilka klatek przy 1/8000
Wow, a z ciekawości zapytam w jaki sposób? :p
Pozdr
Pozdr
na fakturze po sprawdzeniu migawki jest numer- ot całe czary :D
Numer? Jaki numer i co ma wspólnego z czasem otwarcia migawki 8-)
Pozdr
Pozdr
jasne szkło i wyższe iso? czas nawet nie musi być 1/8000 (ale imo najlepiej) już chyba 1/2000 czy 1/4000 wystarczy :>
jak migawka nie zdycha to każde foto powinno być praktycznie tak samo naświetlone? a jak zdycha to może wyjść góra ciemna czy coś?
Nie wiem czy napisałem coś głupiego i drwisz czy pytasz poważnie, ale staram się odpowiedzieć poważnie.
Nie no ok, myślałem, że masz jakiś patent na zmierzenie, że ta 1/8000s to faktycznie dokładnie tyle co podają, jakimś stoperem, czy jak :mrgreen:
Pozdr
Nie no ok, myślałem, że masz jakiś patent na zmierzenie, że ta 1/8000s to faktycznie dokładnie tyle co podają, jakimś stoperem, czy jak :mrgreen:
Ten stoper nazywa się histogram :-)
słowiczek
11-02-2015, 01:12
Ten stoper nazywa się histogram :-)
stoperan:D
Jak w każdej innej puszce: poprawność działania przycisków, pokręteł, sprawdź też komorę baterii, czy nie ma śladu zawilgocenia/rdzy(extrema), stan i praca złączy....i jak jest ok, to chyba można brać;)
Ja jeszcze sprawdziłbym czystość matrycy i matówki. Mnie osobiście paprochy denerwują.
Widzę, że nikt nie pokusi się o jednoznaczny werdykt - brać nie brać - bez dogłebnego sprawdzenia materii organoleptycznie, dzięki!
ja bym nie wziął, na pewno nie na odległość bez żadnego sprawdzenia, do tego cena nie jest jakaś atrakcyjna, szukaj dłużej to trafisz w takiej cenie z połową tego przebiegu
ja bym nie wziął, na pewno nie na odległość bez żadnego sprawdzenia
2em ma w podpisie Sosnowiec, ogłoszenie z Sosnowca, więc o jakiej odległości mówisz? O odległości na wyciągnięcie ręki? :-)
do tego cena nie jest jakaś atrakcyjna, szukaj dłużej to trafisz w takiej cenie z połową tego przebiegu
Grip trochę podnosi wartość zestawu. Nie każdy go potrzebuje i luzem będzie go ciężko sprzedać, ale zawsze to ze 150 zł wartości dodanej.
Kupiłem niedawno body 5D z przebiegiem bodajże 70k ale przy 68k wymiana migawki była zrobiona. Także nie ma żadnej reguły i albo bym poszukał w tej cenie ~2k PLN własnie takiego jak moja 5 albo z przebiegiem o połowę mniejszym.
Za podobną cenę poszła ostatnio puszka z 18k klapnięć, czyli prawie nówka i to na 1 migawce! A koszt wymiany migawki to ponad tysiąc, więc nie warto kupować trupka celem reanimacji za więcej niż drugi tysiąc. Pojawiają się zadbane i mało tłuczone sztuki na alle albo na forach czy FB. I nawet można sensownie po negocjować cenę.
Widzę, że nikt nie pokusi się o jednoznaczny werdykt - brać nie brać - bez dogłebnego sprawdzenia materii organoleptycznie, dzięki!
Najlepiej sprawdź jeśli masz taką możliwość. Ogólnie stare 5D to wciąż bardzo fajny aparat i warto kupić. Przebieg ok. 80tys to nie jest żadna tragedia. Migawka może paść w każdym momencie. Są sztuki które bez problemu wytrzymują ponad 200 tys.
Sprawdź koniecznie matryce! Mój kolega kupił jedynkę w podobnym przebiegu na odległość i niby wszystko było ok, a po roku jak mu przyszło robić fotki na f.16 i wyższej okazało się, że matryca jest porysowana w kilku miejscach i musiał się bawić z usuwaniem tego ze zdjęć. Zapewne ktoś sam próbował czyścić. Oczywiście przy niskich wartościach przysłony nie miało to wpływu na jakość zdjęć.
ja bym brał, przebieg ok i cena też.
No mnie też kusi, tym bardziej, że będę miał możliwość potestowania chwilę i to mam nadzieję, że we własnym domu :)
Ktoś wspominał o grupach na FB, gdzie można wyrwać sprzęt niedrogo - znacie takie grupy, bo próbuję szukać i nie bardzo mi wychodzi, dzięki za wszystkie dotychczasowe uwagi.
https://www.facebook.com/groups/second.hand.photo.gear/ grupa w uk czasem mozna wyrwac niezle body, ja kupilem 5d1 z 15 k klapniec udokumentowane , jeszcze czarna farba na sankach nie zdarka, za 1500 zł
Znów się powtarzam ale warto szukać 5-tek z numerem seryjnym na 3 bo mają nowy typ LCD i chyba poprawione lustro. To była chyba ostatnia seria bo nie widziałem z 4 na przodzie...
Znów się powtarzam ale warto szukać 5-tek z numerem seryjnym na 3 bo mają nowy typ LCD i chyba poprawione lustro. To była chyba ostatnia seria bo nie widziałem z 4 na przodzie..
Zgadza się, że body z numerem seryjnym zaczynającym się na 3 pochodzą z ostatniej serii z 2008 r.
Reszta się nie zgadza. To znaczy problem z lustrem może dotyczyć wszystkich egzemplarzy 5D niezależnie od roku produkcji. LCD poprawili chyba wcześniej niż w 2008 r. Zresztą LCD w pierwszych modelach również jest znośne. Nie wiem kto przy zdrowych zmysłach ocenia balans bieli na LCD. Takie rzeczy to się robi przy wywoływaniu RAWa.
Zresztą LCD w pierwszych modelach również jest znośne
Dokładnie, w 40D jest moim zdaniem gorszy LCD. Jak kiedyś polowałem na piątkę to mi właśnie zależało by była po zabiegu wymiany mirror boxa. Strasznie by mnie stresował fakt że lada moment może lusterko wypaść i jeszcze może porysować tylną soczewkę szkła...
Bardzo dobrze wspominam 5D, teraz mam 6D i w zasadzie na niższych ISO to ciężko laikowi zauważyć różnice w generowanym obrazku;) Dopiero ISO3200 w górę pokazuje dlaczego warto jednak czasem zmienić body. Egzemplarz z linka wydaje się jak najbardziej wart zainteresowania;)
Jak kiedyś polowałem na piątkę to mi właśnie zależało by była po zabiegu wymiany mirror boxa. Strasznie by mnie stresował fakt że lada moment może lusterko wypaść i jeszcze może porysować tylną soczewkę szkła...
Doprecyzujmy. Jak odklei sie lustro to w serwisie naprawiają to za darmo. Nie ma to nic wspólnego z wymianą mirror boxa. Ta naprawa jest niestety droższa. Ok. 1300-1500 zł.
Dopłać 200-300 pln i kup do 25k przebiegu
Classic to świetny aparat.
Podgląd w 5d jest lepszy niż w 40d. Miałem obydwa.
No mnie też kusi, tym bardziej, że będę miał możliwość potestowania chwilę i to mam nadzieję, że we własnym domu :)
Ktoś wspominał o grupach na FB, gdzie można wyrwać sprzęt niedrogo - znacie takie grupy, bo próbuję szukać i nie bardzo mi wychodzi, dzięki za wszystkie dotychczasowe uwagi.
samopomoc fotograficzna-ostatnio nie oglądam ogłoszeń ale kupiłem tam 5 i 6 w super cenach;)
Co do grup FB w PL to ja znam coś takiego: https://www.facebook.com/groups/polskagieldafoto/
czekaj cierpliwie. mi to zajęło 2 miechy
Element7th
12-02-2015, 00:17
Jakiś rok temu kupiłem 5Dc z 38tyś klapnięć za 1700zł, pół roku później sprzedałem go z 46tyś za 2100zł.
Jak się nie śpieszy to można trafić lepszą ofertę od tej co podałeś.