Zobacz pełną wersję : Fotografowanie imprezy, ścianki jaki obiektyw szerokokątny.
Witam Serdecznie, chciałem się Was poradzić, jaki będzie najlepszy obiektyw do fotografowania podczas imprez ( ścianki itp ) Zaznaczam, że miałby być to obiektyw pod pełną klatkę. Z tego co zauważyłem, że obiektyw Canona 16-35mm nieco zniekształca ludzi. Jakie Wy widzicie rozwiązanie w tej kwestii, czy 27-70mm f/2,8 II czy 24-105 f/4 ?
https://www.youtube.com/watch?v=7YhElUzJEjQ obejrzyj sobie to, koleś używa 16-35 i 70-200 oba f/2.8 ;)
RobertON
09-02-2015, 19:39
Witam Serdecznie, chciałem się Was poradzić, jaki będzie najlepszy obiektyw do fotografowania podczas imprez ( ścianki itp )
Na ściance, znaczy na tle ścianki - rozumiem nie wspinaczkowej, czy tak ?
Wpierw lampa z dyfuzorem (imprezy wieczorne) i raczej średnie odniskowe rzędu 85 mm, niż szerokokątne 27 mm.
Przyłona - na jakiej GO masz zamiar działać ?
Tak Robert, ścianka tło ( gwiazdy telewizyjne itp) Mam juz Brakcet, by nie było cieni, teraz nie wiem co pod 5Dmk3 ( zaznaczam, że zaczynam działać w tym zakresie)
haha też myślałem o ściance wspinaczkowej ;)
Generalnie musisz poprosić aby osoba odwróciła mordę w Twoją stronę. Wal błyskiem centralnie tak, aby koniecznie pokazać, że pod bluzką nie ma bielizny. A i ważne. Musisz się łokciami ostro przepchnąć do przodu bo Ci starzy wyjadacze nie pozwolą zrobić zdjęcia - w końcu za to dostają kasę. A ogniskowa? Przysłona? To już rzeczy zupełnie drugorzędne. Rób tak aby redakcja była zachwycona i zapłaciła Ci 1/10 tego co chciałbyś z tego mieć. :) ;) :D
O sprawy techniczne się nie boję, bo wiem mniej więcej co i jak ustawiać, o łokcie już się w ogolę nie boje...ćwiczę dosyć sporo. Bardziej mi chodzi o ogniskową jaka będzie najlepsza na ściankę. Ale myślę, że jak zrobię na 35mm, to nie będę miał zniekształconej postaci w centrum kadru.
O sprawy techniczne się nie boję, bo wiem mniej więcej co i jak ustawiać, o łokcie już się w ogolę nie boje...ćwiczę dosyć sporo. Bardziej mi chodzi o ogniskową jaka będzie najlepsza na ściankę. Ale myślę, że jak zrobię na 35mm, to nie będę miał zniekształconej postaci w centrum kadru.
AFAIK tego typu "sesje" odbywają się w takich warunkach, że 35 mm odpada (chyba że portrety będziesz robił, a nie całe postacie).
"Kacze nóżki" to chyba też kwestia warunków, bo ciężko uwierzyć że 90% fotografów to idioci...
AFAIK tego typu "sesje" odbywają się w takich warunkach, że 35 mm odpada (chyba że portrety będziesz robił, a nie całe postacie).
"Kacze nóżki" to chyba też kwestia warunków, bo ciężko uwierzyć że 90% fotografów to idioci...
Czyli co od 16mm będzie dobrze ??
Czyli co od 16mm będzie dobrze ??
Raczej konieczne, ale nie dobre.
Raczej konieczne, ale nie dobre.
To jakie masz dla mnie porady/rozwiązanie :)
To jakie masz dla mnie porady/rozwiązanie :)
Polejcie mu!
Musisz iść i zrobić foty. Nabierzesz doświadczenia, będziesz wiedział jak się zachować.
Ja bym chyba o jakimś zakresie 24/28-70 myślał w ogóle. Bo to takie w miarę uniwersalne jest.
Polejcie mu!
Musisz iść i zrobić foty. Nabierzesz doświadczenia, będziesz wiedział jak się zachować.
Ja bym chyba o jakimś zakresie 24/28-70 myślał w ogóle. Bo to takie w miarę uniwersalne jest.
To ja poleję Tobie, za danie pomysłu na 24/28-70 :)
możesz też spróbować 100-400 na przykład. kto Ci zabroni? :D
możesz też spróbować 100-400 na przykład. kto Ci zabroni? :D
Dobra, dobra bo zaraz każdemu będę musiał flaszkę postawić. Postanowiłem zakupić 5D z 24-70 f4 ;)
5D nie ma AF;]
serio!
Lepiej coś co go posiada mieć. Albo lampę z podświetlaniem, bo inaczej kapa. Mój potrafi szukać ostrości całe dnie i noce jak nie ma światła;P niezależnie od podpiętego szkła;)
5D nie ma AF;]
serio!
Lepiej coś co go posiada mieć. Albo lampę z podświetlaniem, bo inaczej kapa. Mój potrafi szukać ostrości całe dnie i noce jak nie ma światła;P niezależnie od podpiętego szkła;)
O jedynce mówisz? Bo ja nie narzekam !!
Tak o 5DI. W świetle lampek z choinki w pokoju się tracił i nie trafiał wcale.
Ale kolega pisal o 5d mkIII.
Dobra, dobra bo zaraz każdemu będę musiał flaszkę postawić. Postanowiłem zakupić 5D z 24-70 f4 ;)
Dlaczego f4.
Zacytuję fragment innego wątku
24-105 L to mój najbardziej uniwersalny obiektyw
i najczęściej używany
a i portrecik można nim strzelić jak potrzeba ;)
24-70 mam 2.8 ale f4 w ogóle bym nie rozpatrywał- albo 24-105 albo światło
ten jest pośrodku i nie widzę w związku z tym dla niego zastosowania
Przemek_PC
10-02-2015, 00:34
No jesli uwazasz, ze bracket rozwiaze sprawe cieni to z technika u ciebie nie za bardzo :) Pytasz o ogniskowa a ktoz to wie jak daleko bedziesz od scianki i czy bedziesz robil cala sylwetke czy tylko twarze? Moim zdaniem tylko zoom bo ze stalkami i zoomem noznym mozesz sie nie dopchac.
bober5264
10-02-2015, 01:01
szkoda migawki w 5d3 na scianki, ja na tego typu bzdety kupilem 1d2, a przy okazji mam super puszke do innych zadan :) pod 1d2 ktora ma crop 1.3 najczesciej 28-70 starcza do zlapania calej sylwetki i portretu, ale czasem jak naprawde malo miejsca zapinalem 17-35, teraz tokine i jest ok,
wydaje mi sie ze 24-105 sprawdzi sie tu idealnie pod ff, ale serio, szkoda migawy
No jesli uwazasz, ze bracket rozwiaze sprawe cieni to z technika u ciebie nie za bardzo :) Pytasz o ogniskowa a ktoz to wie jak daleko bedziesz od scianki i czy bedziesz robil cala sylwetke czy tylko twarze? Moim zdaniem tylko zoom bo ze stalkami i zoomem noznym mozesz sie nie dopchac.
Wiem, że sam bracket nie rozwiąże problemów z cieniami, ale w jakimś tam stopniu pomaga je zlikwidować.
szkoda migawki w 5d3 na scianki, ja na tego typu bzdety kupilem 1d2, a przy okazji mam super puszke do innych zadan :) pod 1d2 ktora ma crop 1.3 najczesciej 28-70 starcza do zlapania calej sylwetki i portretu, ale czasem jak naprawde malo miejsca zapinalem 17-35, teraz tokine i jest ok,
wydaje mi sie ze 24-105 sprawdzi sie tu idealnie pod ff, ale serio, szkoda migawy
Co do 5Dmk3, będę go też używał podczas koncertów, czasami do sportu. Mocno się zastanawiałem nad 7DMK2...ale juz sam nie wiem ;)