Zobacz pełną wersję : Jaka lampa?
Panowie, potrzebuje pilnie dokupić lampę błyskową - wymagania to mozliwosc odbicia od sufitu (nie musi się obkręcać) + wbudowana dioda wspomagająca AF + możliwie najlżejsza i tania. Moc nieistotna bo ma mi doświetlić scenę o dodatkowe max 1-2 EV
P Moc nieistotna bo ma mi doświetlić scenę o dodatkowe max 1-2 EV
Moc jest istotna, bo to zalezy z jakiej odleglosci te 1-2EV. Popatrz na Yongnuo, dobre lampy, w jeszcze lepszej cenie.
Bechamot
09-02-2015, 16:00
Panowie, potrzebuje pilnie dokupić lampę błyskową - wymagania to mozliwosc odbicia od sufitu (nie musi się obkręcać) + wbudowana dioda wspomagająca AF + możliwie najlżejsza i tania. Moc nieistotna bo ma mi doświetlić scenę o dodatkowe max 1-2 EV
jesli zastosujesz druga lampe tej samej mocy co pierwsza z tej samej odleglosci to uzyskasz 0,5 EV
zeby uzyskac 1- 2 EV wuiecej , to potrzebujesz lampe zdecydowanie mocniejsza , lub oswietlac z mniejszej odleglosci - ona musialaby sie stac ta zasadnicza .
liczby szacunkowe ukladu lamp sumuja sie geometrycznie, pierwiasztek z sumy kwadratow