Zobacz pełną wersję : Aparat do astrofotografii
Witam
Obecnie posiadam Canona 650D i myśle nad przesiadką na coś lepszego. Aparat będzie głównie używany do filmowania (60%) i astrofotografii (35%). Naturalny wybór padł na Canona 7mk2. To dobry wybór? A może coś innego? System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma, posiadam tylko jeden w miare porządny obiektyw, Sigme 18-35. W co warto inwestować?
słowiczek
09-02-2015, 12:47
System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma(...)
Ale w tym systemie nasz Canona 60d w wersji z filtrem ułatwiającym fotografowanie gwiazd. Bodajże c60dA, niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę.
robson999
09-02-2015, 12:53
Witam
Obecnie posiadam Canona 650D i myśle nad przesiadką na coś lepszego. Aparat będzie głównie używany do filmowania (60%) i astrofotografii (35%). Naturalny wybór padł na Canona 7mk2. To dobry wybór? A może coś innego? System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma, posiadam tylko jeden w miare porządny obiektyw, Sigme 18-35. W co warto inwestować?
Przede wszystkim, to co chcesz fotografować w tej Astrofotografii?
--- Kolejny post ---
Ale w tym systemie nasz Canona 60d w wersji z filtrem ułatwiającym fotografowanie gwiazd. Bodajże c60dA, niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę.
Raczej odradzam. Można taniej kupić np Canona 450D i dać do zmodyfikowania;)
słowiczek
09-02-2015, 14:13
Nie podważam zdania mistrza:)
robson999
09-02-2015, 14:22
Oj tam, słowiczek:). Jaki tam ze mnie mistrz. Po prostu siedzę w tym już trochę i wiem co nie co...
Przede wszystkim, to co chcesz fotografować w tej Astrofotografii?
--- Kolejny post ---
więc zaczne od początku, moja druga połówka jest astrofizykiem, z racji tego jezdzi po całym świecie na obserwacje, a ja czasem się z nią zabieram po kosztach (obecnie jest w Chile, jednak dla drugiej osoby to już za duże koszta), warunki przy takich obserwatoriach są idealne do zabawy w astrofoto, na razie w gre wchodzi tylko sam aparat plus jakiś jasny szeroki kąt, w przyszłości może jakaś głowica do śledzenia ruchu gwiazd i slider do time-lapse i to chyba tyle.
Co do aparatu to myśle jeszcze nad Sony A7s, jednak to już troche wieksze koszta.
Przy takich założeniach proponuję:
- Aparat full frame - 5DMkII lub 6D
- jasne szkła
- porządny statyw a na nim Astrotrack
na początek to tyle powinno wystarczyć i da duże pole do rozeznania w temacie astrofotografii.
5dMkII raczej odpada, bo w grę wchodzą tylko używki, poza tym to już 6 letni aparat, 6D ostatnio macałem i jakiś taki strasznie plastikowy jest, statyw już jest Manfrotto MT190XPRO4 i do tego głowica video Manfrotto MVH502AH (jak pisałem moje główne zajęcie to filmowanie)
Masz jakieś sprawdzone zakłady do takiej przeróbki. Mam starego 10D którego myślałem zmodyfikować bardziej z myślą o fotografii podczerwonej, ale to ta sama modyfikacja o ile się nie mylę.
słowiczek
09-02-2015, 15:40
5dMkII raczej odpada, bo w grę wchodzą tylko używki,)
Przecież to używka właśnie.
hehe miałem na myśli że przy zakupie 5DMkII można wybierać tylko używki, a tego nie chce
Witam
A Beginner Astrophotography Kit – Lonely Speck (http://www.lonelyspeck.com/beginner-astrophotography-kit/)
A Beginner Astrophotography Kit â Lonely Speck (http://www.lonelyspeck.com/beginner-astrophotography-kit/)
to znam i właśnie dzięki niemu skłaniam się do A7s plus to świetna "kamera"
robson999
09-02-2015, 21:19
Co do aparatu to myśle jeszcze nad Sony A7s, jednak to już troche wieksze koszta.
Poszedłbym jednak właśnie tą drogą.
--- Kolejny post ---
Masz jakieś sprawdzone zakłady do takiej przeróbki. Mam starego 10D którego myślałem zmodyfikować bardziej z myślą o fotografii podczerwonej, ale to ta sama modyfikacja o ile się nie mylę.
To nie ten typ modyfikacji.
W astrofotografii wymienia się filtr przed matrycą, na filtr Baadera, który jest dużo czulszy na światło w lini wodoru, ponieważ to własnie czerwony kolor gorących mgławic nas najbardziej interesuje.
W fotografii w podczerwieni usuwa się filtr IR, oraz montuje inny filtr IR-cut na obiektyw, ale nie jestem pewien, bo to nie moja działka;)
W temacie, chyba Fotopolis â Nikon D810A - peĹna klatka do astrofotografii (http://www.fotopolis.pl/n/20322/nikon-d810a-pelna-klatka-do-astrofotografii/)
W temacie, chyba Fotopolis â Nikon D810A - peĹna klatka do astrofotografii (http://www.fotopolis.pl/n/20322/nikon-d810a-pelna-klatka-do-astrofotografii/)
Tez tym chcialem zaspamic ale sie spoznilem :)
Do astro raczej sie bedzie nadawal ;) pytanie ile bedzie kosztowal i na co go zalozyc.
robson999
10-02-2015, 13:42
Tez tym chcialem zaspamic ale sie spoznilem :)
Do astro raczej sie bedzie nadawal ;) pytanie ile bedzie kosztowal i na co go zalozyc.
Kolejna droga lustrzanka do astrofotografii. Nieopłacalny zakup. Chwyt marketingowy. Dużo taniej wyjdzie np. używany 6D i zmodyfikowany.
To nie ten typ modyfikacji.
W astrofotografii wymienia się filtr przed matrycą, na filtr Baadera, który jest dużo czulszy na światło w lini wodoru, ponieważ to własnie czerwony kolor gorących mgławic nas najbardziej interesuje.
W fotografii w podczerwieni usuwa się filtr IR, oraz montuje inny filtr IR-cut na obiektyw, ale nie jestem pewien, bo to nie moja działka;)
Może filtr jest troszkę inny, ale przeróbka do IR też polega na wymianie filtra przed matrycą, wtedy aparat jest wyłącznie do IR. Tak więc w dalszym ciągu byłbym zainteresowany namiarami na sprawdzony serwis :)
robson999
10-02-2015, 21:23
Tak więc w dalszym ciągu byłbym zainteresowany namiarami na sprawdzony serwis :)
Wysłałem wiadomość na PW.
Wysłałem wiadomość na PW.
A może dać info dla szerszego grona? :)
robson999
11-02-2015, 22:16
A może dać info dla szerszego grona? :)
Bardzo proszę:)
level1@o2.pl
dzięki wszystkim za sugestie, decyzja zapadła, wyprzedaje komplet 650D i zmieniam na 6D :)