PDA

Zobacz pełną wersję : "Dziewica" zaszalała ...

centur
09-02-2015, 00:23
virgin wyskoczył z bezkonkurencyjną ofertą: za 29 zł nielimitowane rozmowy do wszytskich ( w tym na stacjonarki), nielimitowane sms-y i pakiet 2 GB szybkiego neta LTE - to wszysto bez długiej umowy z samoodnawialnym pakietem co miesiąc. Może się komuś przyda bo w mediach raczej cisza .... Promocja trwa do końca roku ...

Kolekcjoner
09-02-2015, 00:58
Ciekawe jak z zasięgiem?

centur
09-02-2015, 06:49
virgin korzysta z nadajników play i t-mobile także ok ....

becekpl
09-02-2015, 08:55
play nie ma wlasnych nadajnikow,korzysta z plusowych
i ma naj####wszy zasieg;)

Element7th
09-02-2015, 10:28
play nie ma wlasnych nadajnikow,korzysta z plusowych
i ma naj####wszy zasieg;)

Nie siej zamętu. Play ma własne nadajniki, tyle że mało.
A że ma umowę z pozostałymi operatorami na dzierżawienie ich nadajników nie ma żadnych problemów z zasięgiem.

Merde
09-02-2015, 10:36
A że ma umowę z pozostałymi operatorami na dzierżawienie ich nadajników nie ma żadnych problemów z zasięgiem.
Przykład z życia:
Kolega siedzący biurko obok przeniósł numer do Playa. Często podczas połączeń rozmowa się urywa. Tam, gdzie siedzi, "jest zasięg" nadajnika Play, więc sieć go preferuje. Jest jednak na tyle słaby, że daje takie efekty. Jeśli chce rozmawiać normalnie, to musi wstać i przemieścić się kilka metrów dalej, poza "zasięg" nadajnika Play - jak go przełączy na T-Mobile, to problemu z rozłączaniem nie ma. Ot, takie drobne upierdliwości najtańszych ofert :-)

5pirit
09-02-2015, 11:03
Dokładnie Play to shit jakich mało.

U mnie w pracy większość chciała się przerzucić na Play, ale po tym jak dwóch to zrobiło reszta się jednak rozmyśliła po tym jak zobaczyli, jak wygląda sprawa z zasięgiem, że podczas rozmowy musi wychodzić na zewnątrz pomieszczenia bo inaczej lipa.

Same reklamy już wkurzają, bo płacą "gwiazdką" kupe tysiaków, ale lepiej by w nadajniki zainwestowali.

Element7th
09-02-2015, 11:05
Ustawiasz preferowana sieć na inną i problem nie występuje. Ja mam na sztywno ustawione T-mobile i nie przełącza się na play, mimo że mam nadajnik w odległości 1km od domu bez wysokich zabudowań. A jestem w Red Bull Mobile - czyli jak dotąd najtańszej oferty:)

becekpl
09-02-2015, 11:09
Nie siej zamętu. Play ma własne nadajniki, tyle że mało.
-niemożność połączenia
-zrywania połączeń
-abonent poza zasięgiem sieci
-wirtualny roaming- jest tylko nie można zrealizować poleczenia bo ciągle słychać komunikat" połączenie niedozwolone" czy jakoś tak

tak ,tak element 7 , nie ma żadnych problemów z zasięgiem ;D
to sie nazywa zaklinanie rzeczywistości

ale faktycznie są najtańsi

Element7th
09-02-2015, 11:20
Żadnych wymienionych przez ciebie objawów nie odnotowałem, a w Playu jestem od dwóch lat. Może mieszkam w szczęśliwej krainie, gdzie po prostu jest zasięg. Nie zaklinam rzeczywistości, opisuję ją jaką jest. Od wygłaszania herezji na tym forum jesteś ty.

becekpl
09-02-2015, 11:27
a ja opisałem swoje doświadczenia
dla ciebie herezje dla innych wskazówka
ale nie tylko ja mam problemy z play-oni tez piszą herezje???
a i w usa po 3 dniach mój nr stracił jakikolwiek kontakt z siecią-mielił ,mielił i ...nie ma sieci

ale to tez herezja:mrgreen:

mieszkam i pracuje w centrum wawy
nie na pustyni błędowskiej;()

Merde
09-02-2015, 11:28
Żadnych wymienionych przez ciebie objawów nie odnotowałem, a w Playu jestem od dwóch lat. Może mieszkam w szczęśliwej krainie, gdzie po prostu jest zasięg. Nie zaklinam rzeczywistości, opisuję ją jaką jest. Od wygłaszania herezji na tym forum jesteś ty.
Wiesz, na podobnej zasadzie można twierdzić że wszędzie są łącza internetowe 120 Mbps (bo akurat ja takie mam).

Kolekcjoner
09-02-2015, 11:56
Dzięki, czyli dla mnie to by była kompletna porażka.

cubbus
09-02-2015, 12:52
-niemożność połączenia
-zrywania połączeń
-abonent poza zasięgiem sieci
-wirtualny roaming- jest tylko nie można zrealizować poleczenia bo ciągle słychać komunikat" połączenie niedozwolone" czy jakoś tak

Właśnie dlatego zmieniam operatora;]

Mam co prawda dość blisko do Pustyni Błędowskiej i zasięg ucieka. Niestety ale w środku Śląska też takie rzeczy.

Element7th
09-02-2015, 13:16
Wiesz, na podobnej zasadzie można twierdzić że wszędzie są łącza internetowe 120 Mbps (bo akurat ja takie mam).

IMHO, to nie jest trafne porównanie. Jakbyś napisał, że wszyscy mają łącza 120Mb/s, ale nie wszystkim tyle wyciąga, zrywa połączenie itp, to bym się zgodził ;)

Każdy opisuje swoje doświadczenia. Mam napisać, że mam problemy mimo, że ich nie mam? To też wskazówka - nie wszyscy mają problemy z Play.

@becek pl, to jak jest z tymi nadajnikami? Play ma jakieś swoje czy nie?

namoamo
09-02-2015, 13:38
Kiedyś nie miał, teraz buduje własne nadajniki. Nadal to sieć o największych problemach z łapaniem zasięgu, właśnie przez te "przeskakiwanie". No ale agresywna kampania robi swoje, skoro "gwiazdy" reklamuja a to musi byc super :)

Element7th
09-02-2015, 13:46
To w końcu najmłodsza sieć, więc nadajników ma też najmniej. Tak jak pisałem, u mnie ustawienie preferowanej sieci rozwiązuje problem przeskakiwania pomiędzy nadajnikami, stąd też mam taką a nie inną opinię na temat tego operatora.

Akurat kampania reklamowa jest grubo przesadzona, bardziej odstrasza niż zachęca, nie wszyscy łykają takie banały.

Kolekcjoner
09-02-2015, 14:01
Akurat w omawianym przypadku zasada że "u mnie" jest ok. nie ma żadnego praktycznego zastosowania ;).

Element7th
09-02-2015, 14:15
Jak najbardziej ma... czytaj poprzedniego posta. Jak ktoś nie potrafi obsługiwać swojego telefonu powinien używać stacjonarnego.

5pirit
09-02-2015, 14:39
No ale agresywna kampania robi swoje, skoro "gwiazdy" reklamuja a to musi byc super :)

I zaraz po chu*** zasięgu jest to dla mnie drugi argument dla którego nie przejdę do tej sieci. Jest to działanie skierowane do czytelników stron typu pudelek.pl itp ..... i jak widać całkiem nieźle to skutkuje zwłaszcza wśród młodszych klientów.

Merde
09-02-2015, 14:42
Jest to działanie skierowane do czytelników stron typu pudelek.pl itp ..... i jak widać całkiem nieźle to skutkuje zwłaszcza wśród młodszych klientów.
Play i tak ma jeszcze reklamy "na poziomie", przynajmniej w porównaniu do Heyah i Virgin. Żadna z tych sieci mnie nie interesuje...

centur
09-02-2015, 14:53
moje doświadczenia jeśli chodzi o zasięg play są jak najbardziej pozytywne, zasięg mam praktycznie wszędzie nawet w głębokim lesie i na zapadłych wiochach Z dala od głównych tras. Oczywiście najczęściej z literką R co oznacza korzystanie z obcych nadajników ale stabilny zasięg mam praktycznie wszędzie. Jedyny minus źe net wtedy nie działa. ...

Przemek_PC
09-02-2015, 14:58
A ktora siec w cenie 100zl netto daje trzy karty sim bez limitow w kraju i do tego 30GB internetu co miesiac i do tego 6 miesiecy za darmo? Operator, z ktorym jestem od kilkunastu lat traktuje mnie gorzej niz nowego klienta z ulicy wiec koniec balu panno lalu.

Kolekcjoner
09-02-2015, 16:10
Jak najbardziej ma... czytaj poprzedniego posta. Jak ktoś nie potrafi obsługiwać swojego telefonu powinien używać stacjonarnego.

No jasne, już widzę jak sobie ktoś poprawi zasięg sieci przez obsługę telefonu :lol:.

A ktora siec w cenie 100zl netto daje trzy karty sim bez limitow w kraju i do tego 30GB internetu co miesiac i do tego 6 miesiecy za darmo? Operator, z ktorym jestem od kilkunastu lat traktuje mnie gorzej niz nowego klienta z ulicy wiec koniec balu panno lalu.

Niestety mam to samo :(.

Juriko
09-02-2015, 16:34
... Oczywiście najczęściej z literką R co oznacza korzystanie z obcych nadajników ale stabilny zasięg mam praktycznie wszędzie. Jedyny minus źe net wtedy nie działa. ...
U siebie jadę na sztywno z Plusem , mam też włączony Roaming danych nie mam więc problemu ani z zasięgiem, ani z netem. Tak samo mam jak ustawię na T_Mobile. Play jest najbardziej elastycznym operatorem, przez możliwość ustawienia obcej sieci jako preferowanej.

Element7th
09-02-2015, 17:02
No jasne, już widzę jak sobie ktoś poprawi zasięg sieci przez obsługę telefonu :lol:.

Nie czytasz dokładnie lub nie rozumiesz :lol:. Ustawienie innego preferowanego operatora na sztywno rozwiązuje problem z brakiem zasięgu z nadajników Play i tym samym skakania między nadajnikami.

Net w roamingu działa bez problemu, wystarczy zaznaczyć dane w roamingu.

Kolekcjoner
09-02-2015, 18:05
Nie czytasz dokładnie lub nie rozumiesz :lol:. Ustawienie innego preferowanego operatora na sztywno rozwiązuje problem z brakiem zasięgu z nadajników Play i tym samym skakania między nadajnikami.

Mam jednak wrażenie że to Ty kompletnie nie rozumiesz o czym mowa. Jak nie ma zasięgu lub jest on bardzo słaby to Twoje: u mnie działa albo jest świetnie albo sobie coś tam przełączam i jest super - jest informacją bezwartościową, ba nawet ujemną, bo ktoś może myśleć że przy braku zasięgu danej sieci mu to coś pomoże. Nawet najwięksi operatorzy mają problemy z zasięgiem w pewnych miejscach dlatego pisałem o tym, że gadanie o własnych doświadczeniach nie maja żadnego sensu bo istotne jest kto ma jaki zasięg w obszarze użytkowania telefonu.

Element7th
09-02-2015, 19:06
A ja mam wrażenie, że nie czytasz wątku.

Po pierwsze - nie jestem jedyny, który nie doświadcza problemu z zasięgiem Play. Wypowiedzieli się tu też inni, którzy rozumieją na czym polega roaming, więc nie rozumiem dlaczego upierasz się, że snuję tu tylko swoją wyimaginowaną historię?

Po drugie - mowa jest o słabym zasięgu Play a nie jakiejś "danej sieci". Skoro powiedzmy T-mobile ma 100% pokrycie to wybierasz T-mobile i zapominasz o nadajnikach Playa.
I tak, jeżeli nie masz zasięgu "danej sieci" to przełączenie się na inną, w której zasięgu jesteś, jak najbardziej "tu coś pomoże". No chyba prościej się już nie da.

centur
09-02-2015, 19:28
Net w roamingu działa bez problemu, wystarczy zaznaczyć dane w roamingu.

ale z tego co wiem to jest płatne extra ....

Element7th
09-02-2015, 20:28
ale z tego co wiem to jest płatne extra ....

Jeżeli jesteś w Polsce to nie jest płatne. To roaming krajowy/wewnętrzny.

centur
09-02-2015, 22:25
Jeżeli jesteś w Polsce to nie jest płatne. To roaming krajowy/wewnętrzny.

no faktycznie, będąc w play wybrałem z listy dostępnych sieci t-mobile, włączyłem roaming danych i rzeczywiście net działa a konto na play24 nie wykazało żadnych naliczonych kosztów ale zżarło część danych pakietowych Jedyny minus że wtedy nie działa LTE który w playu póki co mam darmowy i nielimitowany ale gdy on się skończy (za 2 miechy) to chyba najsensowniej będzie na stałe zrezygnować z nadajników play'a i wybrać na sztywno t-mobile czy plusa i korzystać z lepszego zasięgu skoro z danych pakietowych można korzystać i tu i tu. Play u mnie w chacie ma 2 krechy zasięgu a wszytskie inne (t, plus, orange) full 4 krechy. Jaki wobec tego jest sens bycia na zasięgu automatycznym czy play'a ? ....mz żadnego...........

Kolekcjoner
09-02-2015, 22:30
A ja mam wrażenie, że nie czytasz wątku.

Po pierwsze - nie jestem jedyny, który nie doświadcza problemu z zasięgiem Play. Wypowiedzieli się tu też inni, którzy rozumieją na czym polega roaming, więc nie rozumiem dlaczego upierasz się, że snuję tu tylko swoją wyimaginowaną historię?
A gdzie ja pisałem o "Twojej wyimaginowanej historii", przecież ja nie neguję Twoich doświadczeń - i Ty piszesz tutaj o "czytaniu wątku" :roll:.

Po drugie - mowa jest o słabym zasięgu Play a nie jakiejś "danej sieci". Skoro powiedzmy T-mobile ma 100% pokrycie to wybierasz T-mobile i zapominasz o nadajnikach Playa.
I tak, jeżeli nie masz zasięgu "danej sieci" to przełączenie się na inną, w której zasięgu jesteś, jak najbardziej "tu coś pomoże". No chyba prościej się już nie da.

Nic nie pomoże jak nie ma zasięgu sieci w której jesteś - zrozumżesz wreszcie że są miejsca gdzie np. jest bardzo słaby zasięg Play i praktycznie brak T-mobile - tak jest w niektórych miejscach tu u nas w górach - żadnymi sztuczkami tego nie przeskoczysz. Tyle. Do momentu jak play miał u nas umowę z plusem było OK. ale teraz jest tragicznie. Tak ma kilku moich znajomych którzy się napalili na ofertę internetu z Playa. Dlatego piszę że akty strzeliste typu "u mnie jest świetnie" nie przekładają się na; "wszędzie jest świetnie" - akurat w tym przypadku tak to nie działa.

centur
09-02-2015, 22:40
. Do momentu jak play miał u nas umowę z plusem było OK. ale teraz jest tragicznie.

nie kumam, play szeroko teraz reklamuje zasięg 4 skocz...ups... 4 sieci więc jakim cudem teraz może być gorszy zasięg niż dawniej??? no chyba że piszecie o LTE .....

Element7th
09-02-2015, 23:06
A gdzie ja pisałem o "Twojej wyimaginowanej historii", przecież ja nie neguję Twoich doświadczeń - i Ty piszesz tutaj o "czytaniu wątku" :roll:.

Za każdym razem, także w tym poście zaznaczasz, że to tylko ja dziwnym trafem nie mam wspomnianych problemów. Mam cytować czy sam sobie przeczytasz? Jak dowodzą wpisy kilku innych forumowiczów, nie jestem jedyny, ale to już pisałem. Nadal proponuję poczytać wszystko na spokojnie od początku, może zaskoczy :P

Nic nie pomoże jak nie ma zasięgu sieci w której jesteś - zrozumżesz wreszcie że są miejsca gdzie np. jest bardzo słaby zasięg Play i praktycznie brak T-mobile - tak jest w niektórych miejscach tu u nas w górach - żadnymi sztuczkami tego nie przeskoczysz. Tyle. Do momentu jak play miał u nas umowę z plusem było OK. ale teraz jest tragicznie. Tak ma kilku moich znajomych którzy się napalili na ofertę internetu z Playa. Dlatego piszę że akty strzeliste typu "u mnie jest świetnie" nie przekładają się na; "wszędzie jest świetnie" - akurat w tym przypadku tak to nie działa.

A czy ja w którymś momencie napisałem, że nie ma takich miejsc? I co to ma wspólnego z tematem? Mówimy o miejscach, w których Play jest słaby lub go brak, ale są nadajniki innych operatorów. Jeżeli żaden z czterech operatorów nie ma pokrycia na danym terenie, to chyba logiczne, że sobie zasięgu z kapelusza nie wyciągniesz... ale w tym przypadku to nie robi najmniejszej różnicy w czym masz numer, przecież i tak żaden nie będzie działać.

Kolekcjoner
09-02-2015, 23:41
Za każdym razem, także w tym poście zaznaczasz, że to tylko ja dziwnym trafem nie mam wspomnianych problemów. Mam cytować czy sam sobie przeczytasz? Jak dowodzą wpisy kilku innych forumowiczów, nie jestem jedyny, ale to już pisałem. Nadal proponuję poczytać wszystko na spokojnie od początku, może zaskoczy :P
Nie obraź się ale nie jesteś pępkiem świata i to że Ty nie masz problemów nie oznacza że inni ich nie mają. Stąd odniesienia do Ciebie ale odwróćmy teraz sytuację: jakbym ja twierdził że play jest bez sensu, bo u mnie lub u moich znajomych są problemy - też uważasz że to można ekstrapolować na wszystkich???
"Nadal proponuję poczytać spokojnie od początku, może zaskoczy" ;).

A czy ja w którymś momencie napisałem, że nie ma takich miejsc? I co to ma wspólnego z tematem? Mówimy o miejscach, w których Play jest słaby lub go brak, ale są nadajniki innych operatorów. Jeżeli żaden z czterech operatorów nie ma pokrycia na danym terenie, to chyba logiczne, że sobie zasięgu z kapelusza nie wyciągniesz... ale w tym przypadku to nie robi najmniejszej różnicy w czym masz numer, przecież i tak żaden nie będzie działać.

To ma wspólnego z tematem tyle, że doświadczenia z jednego miejsca nie przekładają się na inne miejsce. Nic prostszego.
Miejsca o których piszę mają świetny zasięg np. orange w innym miejscu plusa - internet play w tych miejscach praktycznie nie działa. Telefony działają jak chcą. Podejrzewam że jest tak, że play nie wszędzie ma podpisane umowy z innymi sieciami ale oficjalnie się oczywiście do tego nie przyznają. Albo grają tu rolę jeszcze jakieś względy techniczne - np. to że nie wszędzie jest sprzęt tej samej generacji.

@Centur - wyżej piszę co może być przyczyną.

Ja mam osobiście problemy z internetem T-mobile więc teraz szukam alternatywy ale playa nie wezmę, bo goście i znajomi którzy do mnie przyjeżdżają narzekają. Najlepsze w tym wszystkim jest to że przez ponad rok było super, a od nowego roku zaczęły się poważne problemy :shock:.

Przemek_PC
09-02-2015, 23:42
Nielimitowany internet jest tylko infrastrukturze play.

bucefal14
10-02-2015, 00:16
to chyba najsensowniej będzie na stałe zrezygnować z nadajników play'a i wybrać na sztywno t-mobile czy plusa i korzystać z lepszego zasięgu skoro z danych pakietowych można korzystać i tu i tu. ...........

można też w przy niektórych abonamentach dokupić LTE za 20 zł

Cień
10-02-2015, 01:29
Jestem w Play od 5 czy 6 lat. Nie mam i nie miałem problemów z zasięgiem. Cała moja rodzina jest w tej sieci i sporo kumpli.

Element7th
10-02-2015, 10:01
Nie obraź się ale nie jesteś pępkiem świata i to że Ty nie masz problemów nie oznacza że inni ich nie mają. Stąd odniesienia do Ciebie ale odwróćmy teraz sytuację: jakbym ja twierdził że play jest bez sensu, bo u mnie lub u moich znajomych są problemy - też uważasz że to można ekstrapolować na wszystkich???
"Nadal proponuję poczytać spokojnie od początku, może zaskoczy" ;).

Przecież to ja cały czas zaznaczam, że nie jestem wybrańcem, a Ty mi mówisz, żebym się nie obrażał. No więc się nie obrażam :) Ale logiki w Twojej wypowiedzi doszukać się nie mogę.

To ma wspólnego z tematem tyle, że doświadczenia z jednego miejsca nie przekładają się na inne miejsce. Nic prostszego.
Miejsca o których piszę mają świetny zasięg np. orange w innym miejscu plusa - internet play w tych miejscach praktycznie nie działa. Telefony działają jak chcą. Podejrzewam że jest tak, że play nie wszędzie ma podpisane umowy z innymi sieciami ale oficjalnie się oczywiście do tego nie przyznają. Albo grają tu rolę jeszcze jakieś względy techniczne - np. to że nie wszędzie jest sprzęt tej samej generacji.

Ale ja to doskonale rozumiem, nie uogólniam. Padły zarzuty, że zasięg Play to syf, a ja oraz kilku innych twierdzą inaczej. To teraz ja odwrócę sytuację: to że inni mają problemy nie oznacza, że mają je wszyscy.

Nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji, bo wygląda jakbyśmy odpowiadali sobie na inne cytaty.

centur
10-02-2015, 11:11
powtórzę po raz kolejny, wytłumaczcie mi jakim cudem zasięg play może być kiepski skoro każdy abonent playa może korzystać z nadajników innych sieci ????

Merde
10-02-2015, 16:06
powtórzę po raz kolejny, wytłumaczcie mi jakim cudem zasięg play może być kiepski skoro każdy abonent playa może korzystać z nadajników innych sieci ????
Bez ustawiania "na sztywno" nadajników innej sieci preferowane są nadajniki Play (bo dla nich taniej), więc pomimo możliwości obejścia - zarzut jest słuszny.
Czy teraz ci się wszystko zgadza? :-)

centur
10-02-2015, 16:16
Więc jaki problem ustawić na sztywno inne nadajniki skoro te z Playa komuś nie wystarczają ?

Merde
10-02-2015, 16:19
Więc jaki problem ustawić na sztywno inne nadajniki skoro te z Playa komuś nie wystarczają ?
A jakim problemem było przestawienie w Outlooku kodowania polskich znaków z CP1250 na ISO-8859-2?

centur
10-02-2015, 16:53
Ale sieć przełącza się automatycznie na cudze nadajniki w razie braku zasięgu więc nadal nie rozumiem w czym problem. Jedyny powód do narzekań mogą mieć użytkownicy lte w playu który nie działa na cudzych nadajnikach

salas
10-02-2015, 17:00
Jak sztywny wybór to który? T-mobile wcdma?
Do tej pory jechałem na automacie z play (nie korzystam z LTE)

Merde
10-02-2015, 17:05
Ale sieć przełącza się automatycznie na cudze nadajniki w razie braku zasięgu więc nadal nie rozumiem w czym problem.
Problem w tym, że w momencie przełączenia z nadajników Play na inny tracisz połączenie. Bardzo to miłe zjawisko, szczególnie jak rozmawiasz z ważnym klientem.
Byłem wielokrotnie świadkiem takiego działania w cudownej sieci Play.

becekpl
10-02-2015, 18:31
czytając ten watek to wychodzi, ze Twoi klienci nie znają się na obsługiwaniu telefonu ;)
screen z tego wątku Play powinien dołączyć do ulotki reklamowej

centur
10-02-2015, 19:34
Problem w tym, że w momencie przełączenia z nadajników Play na inny tracisz połączenie. Bardzo to miłe zjawisko, szczególnie jak rozmawiasz z ważnym klientem.
Byłem wielokrotnie świadkiem takiego działania w cudownej sieci Play.

człowieku, jesteś bardziej marudny niż moja żona i teściowa razem wzięte ... :mrgreen: wszytsko niedobrze bo.... 8-)
ja juz wiem że jak skończy mi się darmowy LTE z którego i tak bardzo rzadko korzytsam to ustawiam na sztywno nadajniki t mobila i mam pokrycie praktycznie na każdym zadupiu zarówno jeśli chodzi o rozmowy jak i o korzytsanie z neta ... a poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć aby tacy gigancji na rynku jak orange czy t mobile wyskoczyli szybko z takimi ofertami jakie teraz mają virgin, viking czy play ...........

Fotofil
14-02-2015, 10:47
Przeczytałem tytuł wątku i myślę sobie - ho ho, pięć stron dyskusji o nowej ofercie Virgin Mobile. Dowiem się czegoś ciekawego.
Ale nie! Zgodnie z zasadą że moja opinia jest najmojsza, po dwóch trzech postach zaczęło się bicie piany nie na temat.
Gdyby tak potoczyła się dyskusja w dziale ze szkłami, to Vitez zaraz walnąłby 8 ostrzeżeń, 2 nagany i posprzątałby wątek.
A tu? jeszcze nie zaglądał?...
Użyłem słowa Virgin, więc proszę mi nie zarzucać że nie na temat.

namoamo
14-02-2015, 16:20
Viteza niestety juz nie ma.

centur
15-02-2015, 19:37
Przeczytałem tytuł wątku i myślę sobie - ho ho, pięć stron dyskusji o nowej ofercie Virgin Mobile. Dowiem się czegoś ciekawego.
Ale nie! Zgodnie z zasadą że moja opinia jest najmojsza, po dwóch trzech postach zaczęło się bicie piany nie na temat.
Gdyby tak potoczyła się dyskusja w dziale ze szkłami, to Vitez zaraz walnąłby 8 ostrzeżeń, 2 nagany i posprzątałby wątek.

własnie po to jest hyde park że bez krępacji możesz podagać na tematy "okołopochodne" ... mi ten temat pomógł bo dowiedziałem się że mogę korzytsać z netu na cudzych nadajnikach ....

Kolekcjoner
15-02-2015, 20:45
Tijaa... i jeszcze trochę takich ostrzeżeń i nagan i tego forum by już nie było :roll:.
Po za tym jak napisał kolega ten dział jest po to żeby prowadzić luźne dyskusje na różne tematy ale wiem zawsze coś komuś nie będzie pasowało .....

Fotofil
15-02-2015, 21:20
Tijaa... i jeszcze trochę takich ostrzeżeń i nagan i tego forum by już nie było :roll:.
Po za tym jak napisał kolega ten dział jest po to żeby prowadzić luźne dyskusje na różne tematy ale wiem zawsze coś komuś nie będzie pasowało .....

No kto jak kto, ale Ty powinieneś wiedzieć o co mi chodzi. Vitez walił nagrodami jak z rękawa. A co do gadania o "beleczem" w hyde parku, to też się zgadzam, ale jak jest wątek o dziewicach, to plotkujemy o dziewicach, a jak o zawartości cukru w cukrze, to o zawartości cukru w cukrze. Nie zrozum mnie źle, napisałem mój pierwszy post tak na gorąco o moim odczuciu po przeczytaniu wątku. Ja też dowiedziałem się z wątku o promocji Virgina, ale po szczegóły udałem się na stronę operatora. A tam suche fakty z prawdopodobnie ukrytymi kruczkami. A na fotum, koledzy napewno nie ukrywaliby jakichś haczyków :)

Kolekcjoner
15-02-2015, 21:35
W hydeparku moderacja jest tylko w sytuacjach kiedy ktoś mocno przesadzi. Nie ingerujemy ani w tematykę, ani w drobne przekroczenia regulaminu.

Sergiusz
16-02-2015, 00:20
Muszę to przemyśleć i może kiedyś założę galerię tutaj. A wracając do tematu mam mobilny internet w Play i telefon. W tablecie mam Temobile. I czasami przekładam kartę Play do tabletu bo temobile nie działa. Czasem nie działa też w Warszawie. Pokończyły mi się umowy i teraz pokombinuję jak trzy internety zamienić na jeden. Ale pozostanę przy Play.

jelcyk
19-02-2015, 15:09
Ja moze ni z gruchy ni z pietruchy, ale jak najbardziej sprawa dotyczaca Play - zaraz na poczatku ich istnienia dalem sie omamic reklamie i przenioslem numer do tej sieci. I wtedy sie zaczelo - okazalo sie, ze jakas madame w play zle cos przepisala z czegos i utknalem miedzy sieciami :-) Wyszedlem z Orange (wtedy Idea) ale nie moglem zostac od nich odciety, bo Play nie mogla podac prawidlowych danych. Co zrobili? Jak to Play - olali z grubej rury. Dali numer tymczasowy i sprawa umarla. Moje przenosiny trwaly pol roku i w tym czasie stracilem majatek na wyprostowanie sprawy w tej, pozal sie Boze, firmie. Przejscie z powrotem do Orange trwalo 10 min. NO MORE PLAY !!!

dzidofon
19-02-2015, 19:38
pakiet 2 GB szybkiego neta LTE.

Grunt to chwytny marketing ;-). Po co komu szybki net, skoro ma tylko 2 GB limitu danych? Żeby wyssał je w kilka godzin?

scooter
20-02-2015, 00:43
Jakich godzin? Przy tym transferze to sa minuty;)

Wysłane z mojego SM-N910C

pan.kolega
20-02-2015, 01:31
Ja moze ni z gruchy ni z pietruchy, ale jak najbardziej sprawa dotyczaca Play - zaraz na poczatku ich istnienia dalem sie omamic reklamie i przenioslem numer do tej sieci. I wtedy sie zaczelo - okazalo sie, ze jakas madame w play zle cos przepisala z czegos i utknalem miedzy sieciami :-) Wyszedlem z Orange (wtedy Idea) ale nie moglem zostac od nich odciety, bo Play nie mogla podac prawidlowych danych. Co zrobili? Jak to Play - olali z grubej rury. Dali numer tymczasowy i sprawa umarla. Moje przenosiny trwaly pol roku i w tym czasie stracilem majatek na wyprostowanie sprawy w tej, pozal sie Boze, firmie. Przejscie z powrotem do Orange trwalo 10 min. NO MORE PLAY !!!

Nie wiem co to jest Play czy Orange, ale nie wydaje się, żeby tu były jakieś odchylenia od normalnych (czyli nienormalnych) praktyk w tym biznesie. Z tego co tu czytam, podejrzewam, że wszystkie telekomy na świecie sa własnościa jednego bogatego jak świnia banku. Zreszta tak czy inaczej kiedyś w przyszłości wszystko będzie należało do jednego superkapitalisty.

Chciałem kiedyś przenieść mój numer z regularnego telefonu stacjonarnego ATT do telefonu przez kabel sieci Comcast. Chociaż regulacje prawne mówia, że mam do tego prawo, Comcast twierdził, że ATT nie zwalnia numeru, a ATT twierdziło, że Comcast im podaje nieprawidłowe dane. I tak przez tygodnie i miesiace, po czym moja sprawę Comcast po prostu skasował bez informowania mnie o tym. W końcu olałem ATT razem z ich numerem i poprosiłem Comcast o nowy numer. Numer dostałem, ale trwało to dalsze tygodnie i miesiace, żeby to zaczęło działać. Musiałem wtedy za karę wywalić telewizję kablowa Comcasta i zagrozić kompletnym odcięciem kabla żeby w końcu to uruchomili. A czym się maja przejmować? Teraz mam TV od ATT, czyli i tak zostało w rodzinie. 8-)Daleko nie ucieknę. :lol:

To tak jak z Canonem i Nikonem. Jak się pogniewasz na Canona, to uciekasz do Nikona. Wcześniej czy później wku..i Cię Nikon i wtedy ukarasz ich wracajac do Canona. Z ich punktu widzenia nie ma co się denerwować.8-)
Deklaracje typu NO MORE PLAY !!! wywołuja zapewne na obliczu Play znudzony uśmiech.:roll:

mariusz231
20-03-2015, 09:05
Mały odkop :)
Wczoraj natrafiłem na taką oto ofertę https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10997727_543981589038651_7311993792506693399_n.jpg ?oh=09d0080dcb7eb2f647549d872853fac0&oe=557E132A miał ktoś styczność z siecią Lycamobile Polska?
Z minusów, brak LTE, minutowe rozliczanie połączeń.
Wszystko inne podobnie jak u dziewicy ;)

trothlik
21-03-2015, 08:59
Przebrnąłem... teraz wiem czego na pewno nie kupię.
A już wcześniej postanowiłem że nie kupię nic co reklamuje wojewódzki i mucha. Celowo małymi literkami.

centur
23-03-2015, 19:32
korzysta ktoś z Was z oferty nju ??? głównie chodzi mi o ofertę za 39 zeta (wszystko w kraju bez limitu + 2GB neta), jakiś opinie, spostrzeżenia ??? .....

tom517
25-03-2015, 15:32
Patrzę najlepszą ofertę dla osób mało dzwoniących a sporo korzystających z internetu ma Orange Free na kartę:
za 50 zł (można za darmo przedłużać ważność) mamy ponad 16GB i 50zł na rozmowy po 29gr.

Fotofil
25-03-2015, 17:40
korzysta ktoś z Was z oferty nju ??? głównie chodzi mi o ofertę za 39 zeta (wszystko w kraju bez limitu + 2GB neta), jakiś opinie, spostrzeżenia ??? .....

Mam jedną kartę NJU. Dożywotnia ważność, dożywotnio środki na koncie. I mam ustawione 99gr. na komórki. Aktywacja 6zł na 2 miesiące i do komórek przez cały dzień piłujesz za 99gr. Nie dzwonisz - nie wydajesz kasy.

mysiaty
25-03-2015, 18:43

Mam od stycznia do komórkowych za 19.Zasięg jak w Orange, jakość rozmów dobra .Jak mówi Pazura "ograniczenia i limity nie interesują mnie"( od 9 do 19 zł miesięcznie ).
Niestety z internetu nie korzystam.

MaciejPN
02-04-2015, 12:24

Mam NJU, dziewczyna korzysta z oferty za 39zł, ja z 19zł na komorki (moj telefon nie obsluguje internetow) i nie narzekam. Support dziala sprawnie, sieć jest na tyle stabilna na ile jest Orange, nie mecza zadnymi smsami promocyjnymi, czy telefonami z ofertami (Po przejściu z Orange i T-mobile to naprawde duza ulga). Kwestia co chcesz wiedziec. Osobiscie polecam.

centur
07-04-2015, 13:34
głównie chodzi mi o zasięg neta w lesie (lubie np zapuszczać się głęboko w las i nawigować przy pomocy google maps) ale też pytanie czy nju nie stosuje jakiś perfidnych sztuczek jak np t mobile i nie uaktywnia jakiś płatnych usług których jak nie wyłączysz to zabulisz. Teraz mam taryfę w play za prawie 37 zeta wszystkie rozmowy w kraju bez limitu + nielimitowany lte przez pół roku + 0,5 gb neta. Lte nie potrzebuje bo w domu mam wifi a w terenie lte od playa ma słaby zasieg (nie pokrywa nawet głównych tras). W nju za 2 złote więcej (39) mam w kwesti rozmów praktycznie to samo + 2 GB neta zamiast 0,5 w playu. Ktoś mi zasugerował aby przed końcem umowy złożyć jej wypowiedzenie i wtedy można pertraktować lepsze warunki ale nie sądzę aby w tej samej cenie dali mi 1.5 GB neta więcej .....

Fotofil
07-04-2015, 17:33
czy nju nie stosuje jakiś perfidnych sztuczek jak np t mobile i nie uaktywnia jakiś płatnych usług których jak nie wyłączysz to zabulisz. .

Nie stwierdziłem :)

Gargins
07-04-2015, 21:30
Teraz mam taryfę w play za prawie 37 zeta wszystkie rozmowy w kraju bez limitu + nielimitowany lte przez pół roku + 0,5 gb neta.
Ja mam w Playu taryfę podobną, bo płacę 39zł. ale mam 3 gb na miesiąc.

centur
08-04-2015, 09:46
Ja mam w Playu taryfę podobną, bo płacę 39zł. ale mam 3 gb na miesiąc.

39 płacisz netto http://dlafirm.play.pl/oferta/przejdz-do-play/abonament/ brutto 49,18 ... ja cały czas piszę o kwotach brutto a w nju 39zł z 2 GB neta to kwota brutto ...

mysiaty
08-04-2015, 14:54
Nie wiem jaki zasięg neta, ale w domku na działce w lesie, plus był w środku, a żeby rozmawiać z nju, wychodziłem na zewnatrz, albo stawałem przy oknie.
Oczywiście nic ci to nie pomoże, nawet jak napisze, że to okolice Lejna.

Zanim przeniosłem numer z plusa, to podpisałem umowę z nju, potem ją wypowiedziałem i miałem dwa miesiace na testy.

simarik
08-04-2015, 14:55
Pod wpływem tego wątku przeszedłem jakiś czas temu do Virgin przenosząc numer z Orange free na kartę. Taryfa 29zł brutto miesięcznie z nielimitowanymi rozmowami i sms'ami oraz 2 GB internetu (choć od początku - dwa miesiące - dostaje 4Gb miesięcznie).
U mnie z zasięgiem Play jest słabo więc działam na sztywno po T-mobile i tutaj nie mam z tym problemu. Przy moim korzystaniu z internetu poza domem (gdzie mam wifi) te 2 GB są w zupełności wystarczające - z moich obserwacji wynika że zużywam średnio 500 Mb.

Miałem trochę mieszane uczucia porzucając Orange na rzecz Virgin, ale uważam że była to słuszna decyzja. Do zmiany operatora przekonały mnie moje wcześniejsze wydatki na telefon w Orange na kartę. W zasadzie nigdzie nie dzwoniłem, a okazywało się wydawałem średnio miesięcznie trochę ponad 30zł na doładowania. Teraz po zmianie mój "komfort psychiczny" jest zupełnie inny bo dzwonie ile chcę, nawet za jakimiś drobnostkami, na które wcześniej uważałem. Na razie dobry support, aplikacja pokazująca aktualny stan konta i aktywne usługi, itp.

Na razie jestem świeży u nowego operatora - czas pokaże jak sytuacja się rozwinie na razie jestem na "tak".

Cień
19-04-2015, 19:41
Orientuje się ktoś w ofertach na kartę? Nie żadnych abonamentowych, odnawianych co miesiąc. Obecnie jestem w Play Fresh i całkiem sobie chwalę (darmowe minuty i SMS-y przez miesiąc po doładowaniu za 30 zł, każde doładowanie przedłuża ważność konta o rok). Nie podoba mi się tylko, że chcąc otrzymać nanosim, musiałem zarejestrować kartę. Stąd myśl, aby wykupić nowy starter w innej sieci, bo nowa oferta Play na kartę nie jest już tak atrakcyjna jak stary Fresh.

scooter
19-04-2015, 19:49
To zmien na nju mobile i wyjdzie taniej

Cień
19-04-2015, 19:59
SMS-y są tak samo drogie/tanie, minuta tańsza, ale jest jedno ale. W Play mam prawie całą rodzinę i większość znajomych. Po doładowaniu za 30 zł rozmawiam przez miesiąc za darmo z Play i stacjonarnymi. Z jakich nadajników korzysta ten nju?

scooter
19-04-2015, 20:54
W nju za 29.9 gadasz ze wszystkimi i wysylasz sms a jesli nie dzwonisz na stacjonarne to koszt 19.9

zajaczek
23-04-2015, 17:07
Też polecam nju

centur
09-05-2015, 21:07
play własnie pobił ofertę nju, teraz za 36,89 brutto wszystkie rozmowy, sms-y, mms-y w kraju bez limitu (to było wcześniej) + 2 GB netu w pakiecie (wcześniej 0,5) + LTE za darmo przez pół roku - umowa na 15 miechów ... w nju jest to samo za 39 zeta ale bez LTE i bez faktury na firmę ...

jaś
09-05-2015, 21:45
W nju za 29.9 gadasz ze wszystkimi i wysylasz sms a jesli nie dzwonisz na stacjonarne to koszt 19.9

nie wiem czy to możliwe ale dzisiaj widziałem reklamę (w tv) nju gadania i smsów do wszystkich za 9 zł nie wiem jak ze stacjonarnymi.

Bogdan56_Ch
09-05-2015, 22:17
https://virginmobile.pl/
Bez limitu rozmowy do wszystkich za 29zł i to bez umowy, internet 2GB potem lejek ale już bez dodatkowych kosztów, odnawialny co miesiąc.
Wpłacasz na konto np. 100 zł i co miesiąc pakiet odnawia się o te 29zł . Jak zabraknie kasy to możesz odbierać połączenia przez rok. Wpłacisz na konto, to co miesiąc masz do wyczerpania kasy.

centur
09-05-2015, 22:50
Bez limitu rozmowy do wszystkich za 29zł i to bez umowy, internet 2GB potem lejek ale już bez dodatkowych kosztów, odnawialny co miesiąc.
Wpłacasz na konto np. 100 zł i co miesiąc pakiet odnawia się o te 29zł . Jak zabraknie kasy to możesz odbierać połączenia przez rok. Wpłacisz na konto, to co miesiąc masz do wyczerpania kasy.

ok, jako założyciel tego wątku wiem że to bardzo dobra oferta ale:
1. ja osobiście nie cierpię telefonów na kartę ani żadnych doładowań
2. czy w virgin masz możliwość tak jak w play korzystania z nadajników wszytskich 4 sieci ???
3. w virgin brak darmowego, nielimitowanego LTE przez pół roku
4. z tego co widze w virgin nie ma darmowych, nielimitowanych mms-ów
5. w virgin chyba nie masz możliwości dokupienia za grosze jakiejś paczki interetu jakby Ci nagle zabrakło (np na yanosika) no i w play mam możliwość dokupienia nielimitowanego LTE za 18,45zł /m-c który świetnie może zastąpić mi mój domowy net za który płacę 49zł/m-c (trzymam tylko dlatego że kablówka zapomniałą mi założyć filtr na tv i od kilku lat mam najwyższy pakiet za darmochę)

także jak tak pozbierasz wszytskie szczególki do kupy to już tak różowo nie jest. Póki co nie widzę teraz lepszej oferty dla mnie niż ta z playa .....

--- Kolejny post ---

nie wiem czy to możliwe ale dzisiaj widziałem reklamę (w tv) nju gadania i smsów do wszystkich za 9 zł nie wiem jak ze stacjonarnymi.

te 9 zeta to wtedy jak juz masz aktywny jeden pakiet za 39 i dokupujesz drugi (niech się wypchają) no i ten ich mój ulubiony slogan: "nielimitowany transfer danych do 2 GB" 8-)

Fotofil
10-05-2015, 08:03

A ja widziałem reklamę pasty, że jak się jej użyje, to zęby robią się białe jak śnieg. Ale nie wiem jak będzie z protezami.

Używam tego od miesiąca i działa :)

ok, jako założyciel tego wątku wiem że to bardzo dobra oferta ale:
1. ja osobiście nie cierpię telefonów na kartę ani żadnych doładowań
2. czy w virgin masz możliwość tak jak w play korzystania z nadajników wszytskich 4 sieci ???
3. w virgin brak darmowego, nielimitowanego LTE przez pół roku
4. z tego co widze w virgin nie ma darmowych, nielimitowanych mms-ów
5. w virgin chyba nie masz możliwości dokupienia za grosze jakiejś paczki interetu jakby Ci nagle zabrakło (np na yanosika) no i w play mam możliwość dokupienia nielimitowanego LTE za 18,45zł /m-c który świetnie może zastąpić mi mój domowy net za który płacę 49zł/m-c (trzymam tylko dlatego że kablówka zapomniałą mi założyć filtr na tv i od kilku lat mam najwyższy pakiet za darmochę)

1. ja nie lubię kolejnych rachunków
2. jest roaming krajowy, ale nie wiem czy wszystkich operatorów, bo nazwy sieci w roamingu się nie wyświetlają, ale zasięg jest OK
3. nie ma, jet 2GB LTE co miesiąc
4. nie ma, za mmsa płaci się dodatkowo. ja na mmsy wydaję miesięcznie ok 2-3zł
5. można dokupić pakiety, ale nie interesowałem się tym, bo ja miesięcznie wykorzystuję w telefonie ok 800-1200 mb. Ale zdaję sobie sprawę że komuś 2gb może być za mało.

centur
10-05-2015, 08:24
jeśli internet virgin działa tylko w oparciu o zasięg lte playa to dzięki bardzo, zapomnij o skutecznym działaniu yanosika. Raz juź jechałem na lte z Koszalina do Szczecina i na 1/3 trasy ýanosik milczał bo np w takim Rymaniu o lte moźesz pomarzyć. Teraz na sztywno korzystam z nadajników t mobile a net tylko ten pakietowy i zasięg mam nawet w głębokim lesie o trasach nie wspominając...

Fotofil
10-05-2015, 14:39
jeśli internet virgin działa tylko w oparciu o zasięg lte playa to dzięki bardzo, zapomnij o skutecznym działaniu yanosika. Raz juź jechałem na lte z Koszalina do Szczecina i na 1/3 trasy ýanosik milczał bo np w takim Rymaniu o lte moźesz pomarzyć. Teraz na sztywno korzystam z nadajników t mobile a net tylko ten pakietowy i zasięg mam nawet w głębokim lesie o trasach nie wspominając...

Jeśli... ale nie wiesz napewno?
Telefonia komórkowa nie kończy się na Yanosiku. Ja znajduję jeszcze inne plusy dodatnie :)

centur
24-05-2015, 20:49
play dla firm daje teraz w abonamencie za 29,99 zł 4 GB neta w pakiecie, warunek - musisz już być ich klientem i podpisać umowę na 24 miechy. O ile mi wiadomo, póki co nikt nie daję więcej w tej cenie ...

kubiq
30-05-2015, 23:19

?!?!

Internet w virgin działa również na nadajnikach innych sieci.
Pakiety dodatkowe internetu można dokupić.
Podobno w najbliższym czasie pakiety "wszystko" zdrożeją o 99 groszy, ale w zamian będą też nielimitowane MMS.

Nie rozumiem, po co Ci lte do yanosika ? Przecież do tak małych danych od biedy nawet 2g by wystarczyło..
Po pierwsze lte w każdej sieci jest raczej tylko w miastach, więc jak ustawieś wymuszenie to nie dziwne ze nie miałeś internetu, żadna sieć tego Ci nie da poza miastem.

Po drugie, 3g hspa osiąga bardzo duże prędkości i na prawdę nie widzę sensu ciśnienia na to lte (swoją drogą trochę oszukane) w telefonach, które i tak do końca nie ogarną jego zalet..

Ustaw sobie automat na wybieranie sieci, i przełączanie między 2g/3g/4g też..

Jinoo
17-06-2015, 14:12
?!?!
nie dziwne ze nie miałeś internetu, żadna sieć tego Ci nie da poza miastem.

I tu Cię zaskoczę - jestem w T-Mobile i dość często podróżuję po Polsce (czasem bywam w strasznych dziurach) i w stosunkowo niewielu miejscach nie mam prędkości LTE. Akurat mój telefon ogarnia tą prędkość :)

kubiq
17-06-2015, 15:05
I tu Cię zaskoczę - jestem w T-Mobile i dość często podróżuję po Polsce (czasem bywam w strasznych dziurach) i w stosunkowo niewielu miejscach nie mam prędkości LTE. Akurat mój telefon ogarnia tą prędkość :)
U mnie na wschodzie słabo poza miastami.
Kluczem jest to, że prędkość 3g hspa jest tak duża, że telefony raczej i tak tego nie ogarniają :)

centur
29-07-2015, 19:36

to że telefon ogarnia LTE to raz a dwa że sieć musi dawać odpowiedni zasięg a zasięg LTE w play niestety pozostawia wiele do życzenia. Heyah ostatnio szturmuje nowe oferty: np za 39,98 jest wszytsko bez limitu + 6 GB neta, czekam teraz na ruch playa dla firm bo te 4 GB w pakiecie za 36,89 jakoś wyglądają teraz mizernie...

centur
28-08-2015, 11:05
cóż, jako osoba dość wnikliwie monitorująca rynek zapodaję aktualną ofertę z której jednoznacznie wynika, że u wielkiej czwórcy praktycznie nie ma już czego szukać i trzeba od nich spieprzać jak najdalej

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
do tego Virgin w cenie 29 zł też podniósł pakiet neta z 2 do 5 GB !!!

Jako ciekawostkę napiszę jeszcze że play dla firm jako dla długoletniego klienta oferuje mi nową umowę na gorszych warunkach i to tylko wtedy jak podpiszę umowę na 2 lata !!!
no comments .....

simarik
16-10-2015, 08:09
Virgin - kolejny raz zaszalał. Wczoraj uruchomił nową ofertę - Freemium a w niej za free co miesiąc:
- 30 minut,
- 30 sms-ów,
- 300 Mb
Dynamicznie zmienia się rynek usług telekomunikacyjnych - i potwierdzam mojego poprzednika, że u największej "czwórcy" nie ma już czego szukać.

Przemek_PC
16-10-2015, 20:58
Odnosnie wielkiej czworki. Wystarczy zlozyc rezygnacje z dotychczasowej uslugi a wtedy dzwoni ktos z dzialu rezygnacji i dzieja sie cuda typu 30zl netto, nielimitowane rozmowy, sms, mms do wszystkich w kraju, 1GB LTE i umowa na 12 miesiecy. Przed rezygnacja byla propozycja na to samo ale za 45 netto i umowa na dwa lata.