Zobacz pełną wersję : Canon 50D
Witam,
przykładowe zdjęcie z objawami:
http://postimg.org/image/btjgwim5j/
Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być tego przyczyna ?
90% zdjęć z tej imprezy tak właśnie wygląda.
Dziś robiłem zdjęcia testowe na dwóch różnych kartach CF - jest to samo.
Podgląd w jpg wygląda dobrze natomiast sam CR po załadowania do lightrooma wygląda tak jak w załączniku.
DxO Optics Pro 8 wyświetla komunikat "Cannot load image data: error:2" - tutaj równie podgląd w jpg jest ok
Pozdrawiam
wysil się i podaj więcej szczegółów
Jakich szczegółów potrzebujesz ?
Jak zgrywasz zdjęcia do komputera? Spróbuj przez inny czytnik, kabel USB. Znajomy miał podobne problemy, gdy podpiął aparat przez kabel + przedłużkę USB podczas zgrywania zdjęć.
RobertON
09-02-2015, 07:34
Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być tego przyczyna ?
90% zdjęć z tej imprezy tak właśnie wygląda.
Raz tak miałem właśnie w 50-tce, ale przyczyną była bardzo stara karta CF, która zapisywała chyba losowo, poszła do śmieci.
W Twoim przypadku obie źle "zapisują" - zacznij od oględzin i wyczyszczenia gniazda z aparacie i czytniku. Może innym, jak Kolega tlustyx radzi.
Zdjęcia zgrywałem tak jak zawsze przez czytnik kart Kingstona USB 3.0 - bezpośrednio podłączony do USB.
Zastanawia mnie to co napisałeś RobertON o starych CF - faktycznie przed imprezą zmieniłem kartę i włożył Kingstona 16G, którego dawno nie używałem.
Spróbuję wykonać po południu test na Sandiskach.
Ale coś mi się przypomina, że kilka lat temu miałem podobny problem z CF Kingstona, który zakończył swój żywot.
Pozdrawiam
...Dziś robiłem zdjęcia testowe na dwóch różnych kartach CF - jest to samo...
Robiłeś test na różnych kartach czy nie?
Robiłem test na dwóch różnych Kingstonach - po południu spróbuję na nowszych Sandiskach
Po teście wykonany na CF Kingston (elite pro 16GB 133x) i Sandisk Extreme 8GB 60MB/s UDMA
Okazuje się, że CF Kingston (na którym de facto robiłem zdjęcia na imprezie) jest uszkodzony.
Karta ma max 2lata i była mało używana.
Jest to drugi uszkodzony Kingston na 5 które posiadam (używałem go naprawdę sporadycznie)
Nigdy nie miałem takich czy innych przebojów z Sandiskiem.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i poświęcony czas.
Pozdrawiam