Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eos 500 D i lampa Metz 58 AF2

kanionek
05-02-2015, 21:01
Cześć,
witam serdecznie w moim pierwszym poście.
Posiadam lampę Metz 58 AF2. Chciałbym ją wyzwalać zdalnie. I pytanie podstawowe. Czy mogę ją wyzwolić za pomocą lampy systemowej? Jeśli tak, to jak? Jeśli nie, to co muszę zrobić/mieć/kupić, aby wyzwolić ją zdalnie. Pozdrawiam i jeszcze raz: witam wszystkich. :)

PawelB
05-02-2015, 21:46
Lampa systemowa masz na myśli zewnętrzną czy wbudowaną? Chodzi tylko o wyzwolenie błysku czy o zachowanie pomiaru TTL?
Z wbudowaną możesz tylko wyzwolić błysk, nie będzie pomiaru TTL. Lampę zdalną musisz ustawić w trybie manualnym. Ten Metz ma tryb Servo, który z tego co znalazłem służy właśnie do takiej sytuacji. Taka sama sytuacja jest w przypadku niższych lamp zewnętrznych Canona np 430 EX. Ale możesz użyć Metza jako lamy głównej a tego Canona jako zdalnej i wtedy masz pomiar TTL.
Z lampą 580EX masz pomiar TTL niezależnie od tego która lampa jest na aparacie.

r_m
06-02-2015, 13:03
@kanionek: tak jak kolega napisał, Metz w tryb "Servo" (w instrukcji angielskiej str. 144), ustawiasz ręcznie moc błysku i zoom na tej lampie. Masz tylko problem z lampą wbudowaną - ona zawsze działa w ETTLu, czyli zawsze będzie błyskać tak mocno, żeby dobrze oświetlić scenę, aparat nie ma pojęcia, że gdzieś obok stoi dodatkowa lampa (np. ten Metz), dlatego takie rozwiązanie ma umiarkowaną przydatność.
Lepsze będzie radiowe wyzwalanie, może być niedrogo (YN RF603c II - dwie sztuki, jedna pod lampę, druga na aparat), albo drożej i z dużymi możliwościami (YN 622c - dwie sztuki, zyskujesz możliwość pełnego sterowania zdalną lampą przez menu aparatu, zarówno w eTTL jak i M), albo jeszcze drożej i wygodnie (YN 622c-TX na aparat, YN 622c pod lampę - ustawiasz wszystko na sterowniku, nie musisz wchodzić w menu aparatu).

kanionek
07-02-2015, 23:27
Dzięki, działa.
Rzeczywiście lampa wbudowana w aparacie nie daje możliwości sterowania swoim błyskiem, ale wyzwala Metza stojącego gdzieś dalej. I właściwie to rozwiązanie niewiele daje. Dzięki za pomoc. Pozostaje mi kupić drugą lampę. :)