PDA

Zobacz pełną wersję : szklarnia na statek, w góry i spacer pod FF

crepuscular
04-02-2015, 19:18
Witam serdecznie,

Właśnie jestem na swoim pierwszym kontrakcie na statku i jakiś czas temu narodził się pomysł by po kilkuletniej rozłące z fotografią do niej powrócić.
Udało mi się kupić dosyć okazyjnie 5D2, a po powrocie będę kupować szkła. Z racji ograniczonego budżetu przymierzam się do używanych obiektywów.
Sprzęt będę zabierać ze sobą na statek, więc po wyjściu na miasto w jakimś porcie fajnie zostawić sobie pamiątki w postaci zdjęć. Jak w tytule - będąc w kraju, na pewno będą jakieś jednodniowe wypady do zoo, jakiegoś miasta lub po prostu spacer. Dodatkowo jakieś wypady w góry...

Pomysły mam takie:
1. C24-70/2.8L I + 70-200 (jeszcze nie wiem jakie),
2. C17-40/4L + C50/1.4 + 70-200 (jeszcze nie wiem jakie)

Cenowo wychodzi podobnie.
Pierwszy zestaw - dosyć standardowy, na plus ciągłość zakresu i uniwersalne 24-70, na minus brak szerokości i czegoś jaśniejszego niż 2.8 do jakiś okazyjnych portrecików.
Drugi zestaw - jest szeroko i jest coś jasnego. Problemem jest moja obawa o częste żonglowanie obiektywami, czy czasem nie za często będzie brakowało góry z podpiętym 17-40.

Fajnie będzie, jeśli znajdzie się ktoś kto ma 17-40/16-35, bez innego standardowego zooma i wypowie się na ten temat.
Oczywiście otwarty jestem na jakieś inne warianty, jak np dokupienie samyanga 14/2.8 do pierwszego zestawu.
Co się lepiej sprawdzi do powyższych zastosować wg waszej opinii?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki, sugestie, komentarze...

becekpl
04-02-2015, 19:23
gratuluje 1282363733 tematu "jaki wybrac obiektyw"
1 podpowiedz; na statek możesz zabrać ten sam obiektyw co do samochodu bądź samolotu
spoko,będzie pasował

tutaj do posłuchania

http://youtu.be/fNU2Q7_s8TU

a jak przesłuchasz to poświeć 5 minut na poczytaniu tematów o wyborze tego jedynego,superowego,do wszystkiego,wymarzonego obiektywu

5 min wystarczy

enjoy

zysk
04-02-2015, 19:30
Będziesz fotgrafował statki,więc automatycznie potrzebujesz coś szerokiego ,
najlepiej coś w stylu 16-28 ,ostatecznie 24-105.W porcie węższe będą nieprzydatne.

crepuscular
04-02-2015, 19:39
Bardziej mam zamiar focić na mieście lub jakiś krótkich wypadach poza miasto niż w porcie. Żeby to jakoś zobrazować - przypływam do Gdańska i mam kilka godzin/cały dzień na zwiedzanie.

zysk
04-02-2015, 19:54
Bardziej mam zamiar focić na mieście lub jakiś krótkich wypadach poza miasto niż w porcie.
Łeeeee ..,Marynarz nie foci statków :shock: , cofam poradę :D .

Bechamot
04-02-2015, 20:39
Bardziej mam zamiar focić na mieście lub jakiś krótkich wypadach poza miasto niż w porcie. Żeby to jakoś zobrazować - przypływam do Gdańska i mam kilka godzin/cały dzień na zwiedzanie.

do zwiedzania miasta : 24-105

a z pokladu dlugi tele - do nieporownywalnych widokow osiagalnych tylko z perspektywy statku.
moze byc 70-200/4 , moze byc dluzszy , nigdy nie bedzie za dlugi.

cheng13
04-02-2015, 20:40
Cześć, ja najczęściej używam 17-40L na mieście. W rejsy sprzętu ze sobą nie wożę, kiedyś owszem, woziłem aparat, ale wraz z latami na morzu przeszło mi - to spore utrudnienie i dodatkowa uwaga na sprzęt. Poza tym, nie we wszystkich miejscach na Świecie wolno fotografować.
Ten drugi zestaw, który proponujesz, jest moim zdaniem lepszy, ja bym tak wybrał. Szkło 70-200 wybrałbym ze światłem 2.8 (portrety). Pozdrawiam.

Manish
04-02-2015, 20:42
Witam, mimo, że jestem tutaj nowicjuszem to zaprezentuje swoje zdanie. Posiadam 6D wraz z obiektywami C24-70/2.8L I + 70-200/4, a także 17-40/4 do tego 6D. W moim przypadku większość zdjęć robię 24-70 oraz 70-200. Jedynie tam gdzie naprawdę 24 nie ogarnia, gdyż jest za wąsko, to wtedy podpinam 17-40. Tak więc 17-40 używam tylko w pomieszczeniach, jeśli się nie ma jak cofnąć. Dla mnie 17 milimetrów na FF to już szeroko, na dodatek wygina obraz (w postprocesie można to jednak wyprostować). Gdy naprawdę chcę mieć jakieś powyginane obrazki to podpinam Samyanga 8mm do C7D, w Twoim przypadku przyda się 14mm. Na twoim miejscu wybrałbym 24-70, choć trzeba oglądnąć dobrze dany egzemplarz, bo można nie najlepiej trafić z ostrością lub aberracjami (znowu postproces).

radiki
04-02-2015, 21:01
Ja polecam 24-105 na miasto i 35 1.4 jak jest ciemniej. Zestawik lekki i uniwersalny.

crepuscular
04-02-2015, 21:02
Dziękuję wam bardzo za porady. Co do 24-105 - bardziej przekonuje mnie 24-70/2.8, światło>IS, a 70mm mi starczy w 'standardowym zoomie'.

słowiczek
04-02-2015, 23:16
Zwiedzanie - jasna sprawa. Co chcesz focić będąc na statku?

zysk
05-02-2015, 00:43
Co chcesz focić będąc na statku?
Autora wątku interesuje focenie "turysty" a nie marynarza.
Tylko będzie się przemieszczał statkiem a nie samolotem.
Niepotrzebnie w zapytaniu na pierwszym miejscu umiescił wyraz" kontrakt"
A z burty ciekawych fotek można zrobić więcej ciekawych /innych fotek niz oklepaną architekturą
pokazywana przez stonkę :roll: w miliona takich samych/podobnych kadrów.

Ligo
05-02-2015, 01:03
A z burty ciekawych fotek można zrobić więcej ciekawych /innych fotek niz oklepaną architekturą pokazywana przez stonkę w miliona takich samych/podobnych kadrów.
Dokładnie tak jest. Nie mam w tym co prawda wielkiego doświadczenia ale zdjęcia, które zrobiłem ze statków najczęściej przy wejściu/wyjściu z portu są o wiele ciekawsze jak te, które robią "wszyscy".
Co do aparatu, zamiast kloca typu 5D wystarczyłby jakiś kieszonkowiec z dobrą optyką, albo bezlusterkowiec z szerokim kątem i jakimś tele.

słowiczek
05-02-2015, 01:16
To też właśnie chciałbym się dowiedzieć co konkretnie ma być fotografowane. Wynika to z tytułu wątku, a tematów może być wiele.

Leon007
05-02-2015, 09:54
Jak się nie wie, co wziąć, to są dwa wyjścia:
1. Bierze się wszystko, co się ma.
2. Bierze się obiektyw uniwersalny. I tu są dwa podwyjścia:
...a) zoom uniwersalny w zakresie około 25-100,
...b) stałkę 50 mm (35 mm dla APS-C).

Bechamot
05-02-2015, 10:09
Dziękuję wam bardzo za porady. Co do 24-105 - bardziej przekonuje mnie 24-70/2.8, światło>IS, a 70mm mi starczy w 'standardowym zoomie'.

24-70/2,8 L to potezny agregat , ciezki i wielki.
nie bardzo odpowiedni na wycieczki - chyba ze przez jakas niebezpieczna dzielnice i w razie potrzeby moglby posluzyc jako narzedzie obronne.

mnie sie na wycieczkach nie sprawdza , natomiast w innych zastosowaniach jest wspanialy.

zycie samo pokazalo , ze zabieram na wycieczki tylko 24-105L i nic wiecej , czasem konwerter 1,4 na wszelki wypadek , ale nie przypominam sobie bym uzyl.

zonglowanie obiektywami na takim zwiedzaniu praktycznie odbiera swobode ruchow caly czas.
musisz miec torbe , plecak na drugi obiektyw.

a tak tylko jeden obiektyw podpiety do aparatu , aparat na pasku i wio..... przed siebie :-) - nie myslisz o sprzecie , myslisz o tym co widzisz.
35 mm wiecej na wycieszce tez maja znaczenie - obsluzysz lepiej np zblizenia twarzy , maly portrecik itp.
w zlych warunkach oswietleniowych i tak scen dynamicznych nie zamrozisz.
IS w 24-105 w praktyce ( wielokrotnie sprawdzone empirycznie ) daje przeciwko 24-70/2,8 uzysk z reki 1 EV.

na 70/2,8 czas naswieitlenia konczy sie gdzies max na 1/ 20 sek i to przy wstrzymaniu oddechu i podparciu reki. na 4.0 IS w takich warunkach wycigasz na 105 mm 1/10 sek.- 1/ 6 sek.

slowem mozesz fotografowac w slabszym oswietleniu. - to z praktyki.

statkiem plywam rzadko , ale zdaza sie , z pokladu zawsze przydatna byla dluga ogniskowa.

kiedys mialem maly yacht , czyli swobode ruchu na wodztie - to samo - brakowalo nawet 400 mm

crepuscular
05-02-2015, 12:37
Dziękuję za komentarze.

Przy wejściu/wyjściu z portu są przygotowywania do manewrów, lub ogarnianie po manewrach - nie ma czasu na zdjęcia. Na kotwicowiskach, rzekach, blisko wybrzeża - jak najbardziej.
Mój ostatni zestaw foto składał się z 24-70/2.8 + 70-200/2.8 VR, więc wiem ile to waży i nie jest to wielki problem dla mnie.
Wybór pewnie padnie na 24-70/2.8 + 70-200 + samyang 14, ale to po powrocie. Uniwersalnie, przyzwoicie jasno i na pewno rzadziej żonglerka obiektywami w porównaniu do 17-40 + 50.

Pozdrawiam.

tomek s
05-02-2015, 12:49
Jeśli Ci nie przeszkadzają waga i gabaryty to bierz 24-70 f/2.8L to dość uniwersalne i optycznie dobre szkło. Miałem oba zestawy, ja lubię szeroko więc aktualnie mam 17-40L.
Pozdr

zysk
05-02-2015, 17:26
Przy wejściu/wyjściu z portu są przygotowywania do manewrów, lub ogarnianie po manewrach - nie ma czasu na zdjęcia
Jest,jest :lol: , tylko jako młodemu marynarzowi ,nikt nie pozwoli na takie zabawy.

--- Kolejny post ---

kotwicowiskach, , blisko wybrzeża
Tu potrzeba długiego tele,to sa duże odległości

--- Kolejny post ---

Na rzekach
Tu potrzeba szeroko,lepiej zoom niż stałka,nawet szeroka rzeka jest wąska(Europa),
chyba ,ze Amazonka ,ale tam raczej nie trafisz.

crepuscular
05-02-2015, 18:48
Akurat na Amazonce mój statek był miesiąc przede mną ;) Ja płynąłem w okolice Montrealu i nie było wcale tak wąsko. W zestawie 24-70/2.8 + 70-200 + samyang 14 mam i bardzo szeroko i uniwersalnie i tele, chociaż czasami będzie za krótko, no ale coś za coś. Dzięki raz jeszcze wszystkim za komentarze.