Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pierścienie pośrednie do Canona 85mm f1,8 w fotografii produktowej

elduce
04-02-2015, 01:19
Do tej pory większość packshotów robiłem canonem 85mm f1,8 i nie chciałbym go zamieniać na 100 makro wiec pomyślałem o kupnie pierścieni. I tu pytanie który z pierścieni (komplet Kenko - Kenko DG Auto Extension Tube Set: 12, 20, 36mm) czy może wystarczy Canon Extension Tube 12mm II do fotografii mniejszych produktów rzędu 2 - 5 cm wysokości? Skłaniałbym się ku rozwiązaniu Canona, gdyż boję się zamienników... Jak wygląda jakość pierścieni Kenko w stosunku do produktów canona? Czy konwerter 12mm canona wystarczy do tak małych przedmiotów? Nie interesuje mnie fotografowanie robali itp.

r_m
04-02-2015, 04:48
Głupia propozycja: znajdź jakiś kartonik, sztywną folię, odetnij pasek mniej więcej 12mm, zrób z niego tulejkę nieco większą od łapek bagnetu w obiektywie, i "na sucho" przyłóż swój obiektyw do aparatu, utrzymując do lekko dociśnięty, w odległości wyznaczonej tą tulejką. Gdy spojrzysz w celownik od razy będziesz wiedzieć, czy taka skala odwzorowania Ci wystarczy.
Tak, wiem, że to brzmi głupio, ale błyskawicznie sprawdzisz "czy tyle wystarczy"

Bechamot
04-02-2015, 08:50
Do tej pory większość packshotów robiłem canonem 85mm f1,8 i nie chciałbym go zamieniać na 100 makro wiec pomyślałem o kupnie pierścieni. I tu pytanie który z pierścieni (komplet Kenko - Kenko DG Auto Extension Tube Set: 12, 20, 36mm) czy może wystarczy Canon Extension Tube 12mm II do fotografii mniejszych produktów rzędu 2 - 5 cm wysokości? Skłaniałbym się ku rozwiązaniu Canona, gdyż boję się zamienników... Jak wygląda jakość pierścieni Kenko w stosunku do produktów canona? Czy konwerter 12mm canona wystarczy do tak małych przedmiotów? Nie interesuje mnie fotografowanie robali itp.

dlugosc pierscienia mozesz latwo wyliczyc.
ale trzeba znac wielkosc matrycy

dla obiektywu 85mm jesil wysuniesz dodatowo o 85 mm ( o f) , dodstaniesz skale odwzorowania 1:1

jesli przedmiot ma 50 mm wysokosci a matryca ma 24 mm wysokosci to masz skale odzorowania ok 24:50 =0,5

potrzebujesz dodatkowy wysow ok. 85*0,5 = 40 mm

na aps potrzebowalbys 16/50 = 0,3
bedziesz potrzebowal pierscien ok. 85*0,3 = 27 mm´

a wiec pierscien 12 mm bedzie troche za malo , aczkowiek sie zblizysz.
musialbys stosowac obiektyw o krotszej ogniskowej np 50 mm

w sumie jest to dobre i najtansze chyba rozwiazenia z pierscieniami.
to jest tak prymitywne urzadzenie , ze nie bardzo ma sie co psuc.
kup oczywiscie z przenoszeniem przyslony , czyli stykami.

cobalt
04-02-2015, 10:34
Do przedmiotów 2÷5cm - średnio około 35mm nie potrzebujesz aż skali odwzorowania 1:1.
Tu raczej chodzi bardziej zmniejszenie minimalnej odległości ogniskowania (obiekt - sensor matrycy). Nieuchronny spadek jasności obiektywu.
Kup sobie jakieś tanie pierścienie z przeniesieniem automatyki: PIERŚCIENIE POŚREDNIE MAKRO CANON AUTOMAT - METAL (4966000125) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-canon-automat-metal-i4966000125.html)
Może okazać się, że pierścień 20mm spokojnie wystarczy.
Dzisiaj po 16.00 sprawdzę sobie jak to jest praktycznie. Mam jakieś pierścienie makro i C85/1,8.