PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D Mark III + Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM

Nieznany
01-02-2015, 12:49
Witam!

Zastanawiam się nad zakupem zestawu z tytułu.
Wybrałem ten obiektyw na początek dlatego że pokryje mi większość moich pstryków.
Później chciałem dokupić 70-200 2.8 (Od bardzo dawna choruje na ten obiektyw).
Potrzebował bym też coś dłuższego długie białe L-ki są za drogie ale taki Tamron 150-600mm.
Byłby oki. Wiadomo nie będzie cudów ale coś za coś.

Myślałem też nad zakupem APS-C Nie koniecznie Canona.
Bliżej mi było do Nikona D7100 + AF-S VR micro-nikkor 105mm f/2.8g if-ed
Później identyczna droga 70-200 jednak tutaj światło 4! Tamron 150-600.

Brałem też pod uwagę zamiennik Tamron 90mm f/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD
Jednak doszedłem do wniosku że wolał bym systemowe szkło.

Teraz już tak się zakręciłem że nie mam pojęcia co kupić.
Jeżeli FF da mi lepszą jakość obrazka to jestem za tym żeby kupić 5D mark III.
Nie wybrałem Nikona D810 Dlatego że jest droższy i od początku mnie nie przekonuje.

Może ktoś coś doradzi ? Nie mam pojęcia w jaką opcję się wplątać. :/

salas
01-02-2015, 12:58
do czego to wszystko? co masz zamiar focić, bo to ma duże znaczenie przy wyborze sprzętu i budowaniu zestawu, na który chcesz wydać niezłą sumkę.

Gargins
01-02-2015, 13:09
Mam Marka III i ostatnio podpinalem 100 2.8l. Obiektyw kapitalny, szybki, celny, i rewelacyjnie ostry. Nawet w ciemniejszych warunkach szybko ostrzy. Polecam, ale jako jeden obiektyw to trochę mało uniwersalnie.

Nieznany
01-02-2015, 16:16
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM Ten obiektyw chciał bym wykorzystać przede wszystkim do zdjęć gadżetów noże, zegarki, latarki, multitoole, przynęty wędkarskie itp.
Do czego jeszcze ? Grzyby, rośliny, jaszczurki, pająki. Odwzorowanie 1:1 idealnie pasuje do takich zdjęć. Interesuje mnie najwyższa jakość tych zdjęć dlatego myślę o 5D mark III + L
Oczywiście będę pstrykał Rawy. (Do obróbki przygotowałem się wcześniej kupiłem odpowiedni Japoński monitor Eizo).

Tamronem chciałbym robić zdjęcia pierza i futra. Jednak bardziej interesują mnie ptaki.
Ten obiektyw mógł bym zastąpić Nową wersją 100-400 L. Jednak nic mi nie wiadomo czy jest w stanie wypluć lepszą jakość.
Stracił bym jednak 200mm. I cena jest wyższa.

70-200 Nawet bardziej bym wolał wersje na świetle 4. Obiektyw jest mniejszy, lżejszy.
Na włóczenie się po Północy Szwecji był by lepszym wyborem. Do czego ? Jako uniwersalny zoom.

Kiedyś pewnie dokupił bym coś szerszego.

fotoflax2
01-02-2015, 16:59
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM Ten obiektyw chciał bym wykorzystać przede wszystkim do zdjęć gadżetów noże, zegarki, latarki, multitoole, przynęty wędkarskie itp.
Do czego jeszcze ? Grzyby, rośliny, jaszczurki, pająki. Odwzorowanie 1:1 idealnie pasuje do takich zdjęć.

do takich zastosowan nadaje sie wysmienicie - doskonaly wybor
mam uzywam polecam :)