Zobacz pełną wersję : YN-600EX RT vs YN-568EX
josephcom
31-01-2015, 18:35
Ktoś z Was już ma YN-600EX RT jak się ma do YN-568EX różnica w cenie około 150zł na allegro. Czy w codziennym użytkowaniu są różnice nie mówię o zdalnym sterowaniu i ciut większej mocy? No i szybka blokada na sankach chyba lepsza.
Ja bym nawet nie myślał tylko brał YN-600EX. Oprócz opcji które wymieniłeś, dodam jeszcze na + dla YN-600EX to włączanie lampy. W YN-568EX musisz przycisnąć guziora i przytrzymać chwilę żeby się lampa włączyła, a w YN-600EX wystarczy przełączyć na ON i śmiga, niby pierdoła, ale w 568EX mnie to właśnie wkurza a zwłaszcza jak mam potrzebę szybko użyć lampę.
Chetnie zobacze jakies testy i porownanie do canona.
Podstawowa różnica między tymi lampami to możliwość pracy jako Master w przypadku YN-600EX RT.
Ale dla mnie najważniejszy jest zakres pracy zoom - 20÷200mm, a nie 24÷105.
terrorizingTheCity
06-02-2015, 12:22
A jak jest z pokryciem AF w YN-600 bo niestety poprzednik 568ex II na FF body trafial wspomaganiem gdzies w kosmos.
dreamstorm
08-02-2015, 18:45
Wiecie może, że YN-600 będzie działać na 1Ds mkII?
Też od dłuższego czasu zastanawiam się nad yn-600ex rt. Yn 565, którą mam zapewne za niedługo wyzionie ducha.
josephcom
14-02-2015, 00:28
no i zdecydowałem się na YN 600ex rt, czekam na przesyłkę :)
Wiecie może, że YN-600 będzie działać na 1Ds mkII?
Jakiś Żółtek w opisie aukcji na eBay dał link do danych technicznych lampy i tam widziałem, że jest kompatybilna ze wszystkimi aparatami serii 1D.
Josephcom na allegro zamawiałeś ? Jak przetestujesz opisz wrażenia.
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
josephcom
24-02-2015, 12:34
Josephcom na allegro zamawiałeś ? Jak przetestujesz opisz wrażenia.
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
Lampę dostałem (zamówiona na allegro) więc kilka słów o niej napiszę. Nie liczcie na test nie czuję się na siłach aby go zrobić. Mogę jedynie opisać swoje pierwsze wrażenia. Wykonanie lampy bardzo dobre plastiki spasowane robi wrażenie solidnej. Współpraca z YN-622 100% nie zauważyłem aby jakaś funkcja nie działała. Naświetla poprawnie czy to błysk na wprost czy odbity od sufitu. Jedynie co mnie rozczarowało to moc lampy w porównaniu z NISSIN 866 MII jest słabsza tak na oko o 1EV. Porównując zdjęcia pod kątem naświetlenia NISSIN 1/1000s YN 1/500s są najbardziej zbliżone (oczywiście inne parametry bez zmian). Porównałem również zoom lamp i znowu porażka przy tych samych parametrach ogniskowa obiektywu 28 zoom obu lamp na 105 NISSIN odbite światło na ścianie równe na całej powierzchni natomiast YN poprzecinane ciemnymi pasami. Nie wiem czy mam wadliwy egzemplarz czy to tak we wszystkich YN. Jeśli ktoś posiada YN-600EX-RT i mógłby sprawdzić czy podobnie zachowuje się jego lampa to byłbym wdzięczny. Raczej lampę zostawię ale nie jestem zadowolony na 100% . Zobaczymy jak się spisze podczas sesji mam nadzieję że będzie dobrze :)
Napisałeś że współpraca z YN-622 jest ok. Czy ta YN600EX RT może wyzwolić drugą lampę*która jest podłączona do YN622?
Domyślam się*że działa to, ale szukam 100% potwierdzenia, no i czy przypadkiem wiesz czy Canonowa 600 wyzwoli YN622?
(z tego co wiem)
Nie.
Nie działa.
Nie.
YN622 może być wyzwolone tylko przez YN622 na sankach aparaty, albo przez YN622-tx, przez nic innego.
josephcom
01-03-2015, 09:15
Napisałeś że współpraca z YN-622 jest ok. Czy ta YN600EX RT może wyzwolić drugą lampę*która jest podłączona do YN622?
Domyślam się*że działa to, ale szukam 100% potwierdzenia, no i czy przypadkiem wiesz czy Canonowa 600 wyzwoli YN622?
Nadajnik na puszce a lampa na odbiorniku. Inaczej nie zadziała. Napisałem to w kontekście NISSINA 866 MII gdzie taka konfiguracja nie działała w 100% poprawnie.
Nie chce mi się wierzyć że nikt nie wymyślił takiego ułatwienia...
Potrzebuję mieć lampę na body bez zewnętrznego nadajnika, i 20 metrów dalej lampę która się wyzwoli po radiu. Czy mając*dwie lampy 600 da radę? :D Musi być na to sposób..
josephcom
01-03-2015, 14:44
Nie chce mi się wierzyć że nikt nie wymyślił takiego ułatwienia...
Potrzebuję mieć lampę na body bez zewnętrznego nadajnika, i 20 metrów dalej lampę która się wyzwoli po radiu. Czy mając*dwie lampy 600 da radę? :D Musi być na to sposób..
jak najbardziej 2x 600EX RT da radę :)
Dokładnie, wymyślił - Canon w 600ex-rt, a skopiowali Chińczycy. YN nie pokusiło się o wbudowanie w lampy swojego systemu (622).
Lulu1988
04-03-2015, 21:34
Jest jeszcze Phottix Mitros+ z wbudowanym nadajnikiem/odbiornikiem. Używałem przez cały zeszły sezon i powtarzalność była w zasadzie 100-procentowa.
Podstawowa różnica między tymi lampami to możliwość pracy jako Master w przypadku YN-600EX RT.
Ale dla mnie najważniejszy jest zakres pracy zoom - 20÷200mm, a nie 24÷105.
YN-568EX II też może w trybie master.
To i ja dołożę swoje 5 groszy.
Nie do końca prawda że ta lampa w połączeniu z YN622C-TX obsługuje wszystko.
Jedyne co jak do tej pory zauważyłem, to za pomocą wyzwalacza (na sankach) nie da się ustawić zooma na więcej niż 105, czyli aby ustawić na 200 to już trzeba podejść do lampy i ustawić manualnie.
Reszta działa.
Ja mam taki oto zestaw:
Wyzwalacz YN622C-TX
2x odbiornik YN-622C E-TTL (wcześniej nie miałem powyższego wyzwalacza dlatego miałem ten zestaw)
Lampa YN600EX-RT
Lampa Metz 48 AF-1 (do innego systemu więc działa tylko w manualu)
Obie lampy stawiam na odbiornikach.
Lampka YN600 potrafi czasami lekko zgubić parametry.
Widać to było przy jednej sesyjce produktówki, gdzie wszystko było ustawione i nic nie zmieniane a mimo to na kilku zdjęciach "deska" na której były kładzione przedmioty miała lekko inny odcień.
Ale to były ze 2 może 3 zdjęcia na 40.
Czasami sama (nie wiadomo dlaczego) zaczyna zoomować by po chwili wrócić do pierwotnych ustawień.
Co do włącznika - niby wygodny, jednak przy wyjmowaniu z pokrowca potrafi się włączyć (całe szczęście że nie przy wkładaniu to nie rozładuje aku)
Poziom naładowania baterii - mógłby trochę wcześniej wołać że są słabe. Używam Eneloop Pro (nówki) i już 2 albo 3 razy mi się wyłączyła a jak chwilę wcześniej ustawiałem coś ręcznie to pokazywało że baterie są jeszcze OK.
Gdybym dokupił wyzwalacz RT to nie musiałbym stawiać jej na żaden odbiornik. No ale to kolejne koszty a nie wiem czy współpracowałby mi z tym odbiornikiem (YN-622C E-TTL) na którym stoi Metz.
Jeśli jest ktoś z Kielc lub okolic to z chęcią podjadę z moją lampką i zobaczymy jak będzie się zachowywała po sparowaniu z drugą (a może i trzecią) taką samą.
Generalnie nie narzekam na nią, choć mam ją dopiero miesiąc. Skopiowana idealnie z Canona.
Nie było do niej instrukcji więc przeglądałem instrukcję od jej odpowiednika ze strony Canona. Brakowało chyba tylko jakiejś jednej funkcji (ale możliwe że ta funkcja jest dostępna tylko po sparowaniu z drugą taką samą, nie pamiętam o co to chodziło).
Na jakiejś stronce z testami różnica pomiędzy YN a Canon była tylko w ułożeniu światła na ścianie przy zoomie 200.
W planach jest jeszcze jedna a może nawet dwie skoro mam już jedną. Czas pokaże.
michalkucyk
05-04-2015, 15:52
Używał ktoś lampy yn-600ex-rt z canonem 30d? Chodzi mi o to czy poprawnie działa wszystko.
Zastanawia mnie moc lampy 600ex-rt, podobno to 60 przy 200mm, a 568 ma 58 przy 105mm, czy przy 105mm 600ex nie bedzie slabsza? Mam wrazenie ze sam palnik jest jakis malutki w 600ex, ten zoom 200mm nie jest po to by uzyskac duza liczbe przewodnia w specyfikacji?
Zastanawia mnie moc lampy 600ex-rt, podobno to 60 przy 200mm, a 568 ma 58 przy 105mm, czy przy 105mm 600ex nie bedzie slabsza? Mam wrazenie ze sam palnik jest jakis malutki w 600ex, ten zoom 200mm nie jest po to by uzyskac duza liczbe przewodnia w specyfikacji?
Moc lampy najlepiej porównac przy palniku 35mm (dużo lamp ma np. tylko taki palnik i dlatego można porównać.)
600EX - ma 35 LP przy 1:1 i 35mm
568II - ma 39 LP przy 1:1 i 35mm
Ale przy palniku 24mm mają tyle samo po 28LP.
Na podstawie manuali
http://yongnuo.com.cn/usermanual/pdf/YN568EX_EN_USER_MANUAL.pdf
http://media.the-digital-picture.com/Owners-Manuals/Canon-600EX-RT-Speedlite-Flash.pdf
Czyli masz trochę rację.
To jest sens kupowanie trzech yn600ex-rt zeby miec mini studio? Czy lepiej trzy 568II plus nadajniki i odbiorniki. Nie patrzac na cene, czy Yn600ex to dosyc sprawdzona konstrukcja?
To jest sens kupowanie trzech yn600ex-rt zeby miec mini studio? Czy lepiej trzy 568II plus nadajniki i odbiorniki. Nie patrzac na cene, czy Yn600ex to dosyc sprawdzona konstrukcja?
Jeśli potrzebujesz lamp zdalnych pracujących w TTL to tak, ale jeśli myślisz o "studio", chyba lepiej YN 560 IV i sterownik YN 560-tx (patrząc na cenę)
A ja mam inne pytanie, może ktoś sprawdził.
Używam aktualnie oryginalnej canonowskiej 600ex-rt z kopią canonowskiego triggera czyli YN-E3-RT.
Czy ktoś się orientuje, czy dodatkowe lampy YN-600EX RT będą działać w takim zestawie jako dodakowe slave'y pod kontrolą YN-E3-RT?
Lampy beda dzialaly, niestety wb juz nie. YN jest minimalnie zimniejsza.
Jak dzialaja tak naprawde 3 lampy w ttl? Jest w stanie aparat dostosowac jasnosc blysku? Z drugiej strony zastanawiam sie nad zastosowaniem takiego blyskania :-)
A i czy w sterowniku yn-e3-rt bedzie dzialac hss na 600ex? Czyli ustawiam w nim wartosci szybsze niz 1/250s.
Jak dzialaja tak naprawde 3 lampy w ttl? Jest w stanie aparat dostosowac jasnosc blysku?
Dziala calkiem dobrze, bo dlaczego by mial nie dzialac?
Z drugiej strony zastanawiam sie nad zastosowaniem takiego blyskania :-)
Brak czasu. Brak doswiadzenia. Jezeli nie potrzebujesz jakis "specjalnych efektow swietlnych" to ttl calkiem dobrze zdaje egzamin.
I nie jest ujma dla "prawdziwego fotografa" uzywanie ttl w studio :mrgreen:
Szkoda ze nie ma nigdzie funkcji, ktora pozwolilaby przeloczyc lampy z ttl na manual z ostatnimi wartosciami nastaw.
A i czy w sterowniku yn-e3-rt bedzie dzialac hss na 600ex? Czyli ustawiam w nim wartosci szybsze niz 1/250s.
Jezeli jest sprawny to bedzie.
Przemek_PC
25-06-2015, 13:07
Kiedys probowalem robic zdjecia z dwiema lampami na statywach pracujacych w TTL. Modelka w bialej bluzce i co zmienila poze to mialem inna ekspozycje bo ilosc bialego w kadrze sie zmieniala. Uwazam, ze TTL w przypadku lamp na statywach przeszkadza. Lepiej przejsc na manual.
PRZEMOLO79
16-12-2015, 10:39
WITAM
Przyłączam się w temacie i chciałbym zapytać tak dla pewności, czy za pomocą lampy YN600EX (na sankach) wyzwolę C430EX II zdalnie? Prosiłbym o potwierdzenie.
Wyzwolisz, ale w trybie podczerwieni - lampy muszą się fizycznie "widzieć". Lepiej dokupić drugą lampę, która pracuje w trybie RT (radiowym canona) - YN 600-rt, Canon ex600-rt, Canon 430 exIII-rt
dokupić drugą lampę, która pracuje w trybie RT (radiowym canona)
A nie wystarczy odbiornik YN-E3-RX, i na niego ta 430ex II?
blackninja
17-12-2015, 00:52
Jak to "na niego"? YN-E3-RX nie ma sanek.
Jak to "na niego"? YN-E3-RX nie ma sanek.
YN-E3-RT - sterownik, odpowiednik Canonowskiego ST-E3-RT, nie ma sanek.
YN-E3-RX - odbiornik zgodny z systemem radiowym Canona, i jak najbardziej ma sanki (bo inaczej nie można byłoby zakładać na niego lamp) :) YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yne3-rx-receiver-released/)
Jeśli masz obie te lampki to weź zrób test i już :) Wzajemne widzenie czujników przy kręconych palnikach to nie jest jakiś duży problem dopóki lampki są w miarę blisko siebie (koło 10 - 12 metrów o ile dobrze pamiętam). Zakładam, że będą blisko, bo rozległe sceny niezwykle rzadko ktokolwiek doświetla młotkami :) Jeśli jednak planujesz jakieś hopsztosy to za r_m - kup sobie YN-E3-RX i będzie śmigać.
PRZEMOLO79
17-12-2015, 08:53
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, chciałem się tylko upewnić co do wyzwalania przez podczerwień (bo wydawało mi się to oczywiste). Jestem na etapie zakupu YN. Lampy raczej będą się widzieć i nie będzie to duża odległość (doświetlanie w "małym domowym studio" oraz plenerze) docelowo chcę dokupić drugą YN600 EX RT jak mi się sprawdzi i ewentulanie wyzwalacz radiowy na 430 ex II jak radzicie.
chciałem się tylko upewnić co do wyzwalania przez podczerwień (bo wydawało mi się to oczywiste)
Upewnij się najlepiej przed zakupem, ze swoją lampą w ręce, bo według np. How do I set a Yongnuo YN600EX-RT into optical master mode to trigger a Canon 430EXII? - Photography Stack Exchange (http://photo.stackexchange.com/questions/63468/how-do-i-set-a-yongnuo-yn600ex-rt-into-optical-master-mode-to-trigger-a-canon-43) YN 600EX-RT nie ma możliwości pracy jako "master optyczny" (więc nie da się nią wyzwalać 430ex II). Możesz sprawdzić w instrukcji czy jest taka możliwość http://ecx.images-amazon.com/images/I/C1FzlIeh2US.pdf
PRZEMOLO79
17-12-2015, 10:36
Upewnij się najlepiej przed zakupem, ze swoją lampą w ręce, bo według np. How do I set a Yongnuo YN600EX-RT into optical master mode to trigger a Canon 430EXII? - Photography Stack Exchange (http://photo.stackexchange.com/questions/63468/how-do-i-set-a-yongnuo-yn600ex-rt-into-optical-master-mode-to-trigger-a-canon-43) YN 600EX-RT nie ma możliwości pracy jako "master optyczny" (więc nie da się nią wyzwalać 430ex II). Możesz sprawdzić w instrukcji czy jest taka możliwość http://ecx.images-amazon.com/images/I/C1FzlIeh2US.pdf
No to kurcze zasiałeś mi wątpliwości teraz. Od sklepu otrzymałem informację że:
"według informacji od producenta lampy będą się komunikować, będzie miało to miejsce za pomocą podczerwieni". Będę kupował przez internet więc nie mam fizycznej możliwości sprawdzenia czy lampa współpracuje z C430 ex II przez podczerwień. Zawsze mam możliwość zwrotu towaru. Nie chcę się bawić w transmiter radiowy (szybciej pewnie wymienię c430 II na c430 III RT) ale na tą chwilę chciałbym popracować na podczerwieni... Myślę też czy da się wyzwolić c430 II zdalnie za pomocą aparatu (bo da się) ale mając na sankach YN600 EX RT - wiem kombinuje już za dużo :-)
Informacja od sklepu nie jest błędna, w tamtym linku ktoś pisał, że może przełączać "master radiowy", "slave radiowy", "slave optyczny", więc lampa może się komunikować optycznie z innymi, ale wygląda na to, że tylko może odbierać polecenia (jak 430ex II).
Może znajdzie się tu jakiś posiadacz tej lampy, który rozwieje wątpliwości? :)