PDA

Zobacz pełną wersję : prośbą o ocenę wiarygodności oferty aparatu canon 6d na allegro

arturmaksymilian
31-01-2015, 14:06
zerknijcie prosze:
Lustrzanka Canon EOS 6D Body (5034832547) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=5034832547)

zastanawia mnie ze autor nie podaje informacji o gwarancji - napisalem mu zapytanie - nie odpisał. z drugiej strony cena kusi i jesli taki mały przebieg jak zadeklarowany to przy braku innych problemów kupionym ten aparat nawet drozej. co sadzicie o tej ofercie?

xxkomarxx
31-01-2015, 14:10
Cena kusi ?? Przeciez to licytacja. Moze sie skonczyc nawet na 5k.
Jesli bral na firme to jest po gwarancji. Wiec moze nic o tym nie pisze.

trothlik
31-01-2015, 14:12
zastanawia mnie ze autor nie podaje informacji o gwarancji - napisalem mu zapytanie - nie odpisał. z drugiej strony cena kusi i jesli taki mały przebieg jak zadeklarowany to przy braku innych problemów kupionym ten aparat nawet drozej. co sadzicie o tej ofercie?

Jeszcze ci się czerwona lampka nie zapaliła?

Suchy
31-01-2015, 14:14
Ha ha! w tej cenie i z tymi parametrami to ja bym kupił z zamkniętymi oczami. Tylko, że "TEJ" ceny naprawdę nie ma. Na pięć minut przed zamknięciem aukcji cudownie zacznie błyskawicznie rosnąć. Może nawet przekroczyć 5k.

arturmaksymilian
31-01-2015, 14:14
ale przecież pisze ze kupił w grudniu 2013 wiec czyż nie powinna byc ważną jeszcze do końca tego roku? tal licytacja jest ale jesli bylby na gwarancji to robiloby mi to istotna różnice. gdzie moge kupic w miarę wiarygodnie 6d używane - moze tu? zdarzają sie tu oferty sprzedaży 6d?

salas
31-01-2015, 14:19
canon daje 12miesięcy gwarancji

jaś
31-01-2015, 14:26
canon daje 12miesięcy gwarancji

dokładnie, czyli jest po gwarancji, nie dziwię się że nie odpowiada na oczywiste pytania.

becekpl
31-01-2015, 14:55
proszę,przydatne informacje
warto przyswoić by potem nie palić.....
Licytacja (prawo) – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Licytacja_%28prawo%29)
Regulamin - Allegro - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php)
Gwarancja europejska – warunki - Canon Polska (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/warranty/)

GalaktycznyMuczaczo
31-01-2015, 14:58
Nie kazdy siedzi przed kompem tak często lub odbiera maila, rożnie bywa wiec nie ma co na szybko oceniać. Cytuję :

"Proszę o przemyślane oferty.
Jestem kierowcą i w tygodniu nie ma mnie w domu dlatego wydłużony czas wysyłki, który oczywiście jest zaznaczony przy każdej aukcji.
Nie zawsze mogę odebrać tel.
w razie pytań gg 32456705
email infinitid@wp.pl"

Co prawda telefonu nie znalazłem, jednak warto próbować, a ostatecznie wysłać koogś z łodzi z forum zeby sprawdził czy sprzęt działą.

trothlik
31-01-2015, 15:11
Nie kazdy siedzi przed kompem tak często lub odbiera maila, rożnie bywa wiec nie ma co na szybko oceniać. Cytuję :

"Proszę o przemyślane oferty.
Jestem kierowcą i w tygodniu nie ma mnie w domu dlatego wydłużony czas wysyłki, który oczywiście jest zaznaczony przy każdej aukcji.
Nie zawsze mogę odebrać tel.
w razie pytań gg 32456705
email infinitid@wp.pl"

Co prawda telefonu nie znalazłem, jednak warto próbować, a ostatecznie wysłać koogś z łodzi z forum zeby sprawdził czy sprzęt działą.

Dla mnie towarzysze coś tu śmierdzi...
Telefonu nie odbiorę ale gg czy mejla już tak.
A w razie wydymania kupującego...
No przecież podał że kontakt może być utrudniony.
Nie planuję zakupu aparatu, ale gdybym chciał kupić to ta aukcja byłaby jedną z pierwszych na odstrzał

xxkomarxx
31-01-2015, 15:19
Na maila i gg mozna opdisac. Tel nie zawsze mozna odebrac.

troglodyta
31-01-2015, 15:27
Fakt łatwiej odpisać niż odebrać telefon, zwłaszcza jak się jest kierowcą ;) Osobiście szukałbym innej oferty, dla mnie licytację bez opcji "Kup teraz" są mało wiarygodne.

arturmaksymilian
31-01-2015, 15:28
kolega radził mi tu zapytać o ten aparat ale zauważyłem, ze dla takich nowych jak ja sa tu poważne utrudnienia - nie moge zamieścić ogłoszenia na giełdzie ' kupie ' ,a gdy zamiescilem poza pod forum giełda to rzecz jasna , wykasowano mi temat i wysłano upomnienie. efekt jest taki ze w tych warunkach nie mam szans wyartukulowac tu explicite mojej chęci o kupnie aparatu canon 6d. moge pytać o produkt na malo wiarygodnych aukcjach ale nie moge pytać o tenże produkt na tym forum. zycie łatwe nie jest :) ale coz cierpliwość to cnota, która warto ćwiczyć.

w międzyczasie znalazlem jeszcze inna aukcje: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=5006328838
przebieg nieco poniżej 3000 wg sprzedającego - ten odpisał. cena odpowiednio wyższa ale gdyby sie utrzymała sklaniam sie by zaryzykować. albowiem dosc pilnie potrzebuje dobrej puszki do astro fotografii krajobrazu, mojmstary d40, z pełnym szacunkiem dla niego - w nocy powyżej iso 800 nadaje sie niestety jedynie do kosza.

GalaktycznyMuczaczo
31-01-2015, 15:34
kolega radził mi tu zapytać o ten aparat ale zauważył em ze dla takich nowych jak ja sa tu poważne utrudnienia - nie moge zamieścić ogłoszenia na giełdzie kupie a gdy zamiescilem nir na gieldzie tylko na tym pod forum, wyładowano mi temat i wysłano upomnienie. zycie łatwe nie jest :)

Mysle ze gdybys przeczytał regulamin forum nie było by takiego zaskoczenia, a wszelkie nieścisości mozesz kierować do administracji forum :)

salas
31-01-2015, 15:36
kolega radził mi tu zapytać o ten aparat ale zauważył em ze dla takich nowych jak ja sa tu poważne utrudnienia - nie moge zamieścić ogłoszenia na giełdzie kupie a gdy zamiescilem nir na gieldzie tylko na tym pod forum, wyładowano mi temat i wysłano upomnienie. zycie łatwe nie jest :)

masz problem z czytaniem ze zrozumieniem czy co? jak każde forum tak i to ma swój regulamin :? staż na forum + posty i dopiero można zakładać tematy, dobrze się to sprawdza, bo nie ma tu spamerów, którzy rejestrują się specjalnie po to żeby wciskać jakieś gówno użytkownikom forum.
Masz dostęp do giełdy - możesz ją przeglądać, jak znajdziesz coś w dziale "SPRZEDAM" to możesz się skontaktować z użytkownikiem, który sprzedaje i kupić.

xxkomarxx
31-01-2015, 15:36
Kazdego z nas dotycza takie same zasady. Nieznajomosc prawa szkodz.

Fakt łatwiej odpisać niż odebrać telefon, zwłaszcza jak się jest kierowcą ;) Osobiście szukałbym innej oferty, dla mnie licytację bez opcji "Kup teraz" są mało wiarygodne.
A to niby dlaczego licytacja jest malo wiarygodna bo nie lapie.

troglodyta
31-01-2015, 15:43
Przedmiotów wylicytowanych na aukcji bez opcji kup teraz nie obejmuje prawo do zwrotu jak w przypadku innych przedmiotów kupionych przez internet.

Mariusz_C
31-01-2015, 15:57
Jak dla mnie ta aukcja to lipa. Nie bardzo wierze, że ktoś od 2013r strzelił tylko 1200x nowym 6d. Odpuściłbym sobie. Najpierw bym obejrzał zanim bym kupił.

xxkomarxx
31-01-2015, 15:58
Przedmiotów wylicytowanych na aukcji bez opcji kup teraz nie obejmuje prawo do zwrotu jak w przypadku innych przedmiotów kupionych przez internet.
Czy to sie tyczy tez zakupu od osob prywatnych?

trothlik
31-01-2015, 15:59
Na maila i gg mozna opdisac. Tel nie zawsze mozna odebrac.

To znaczy że możesz odpalić kompa ale telefonu odebrać już nie...
Naciągane po dwakroć...

xxkomarxx
31-01-2015, 16:01
Jak dla mnie ta aukcja to lipa. Nie bardzo wierze, że ktoś od 2013r strzelił tylko 1200x nowym 6d. Odpuściłbym sobie. Najpierw bym obejrzał zanim bym kupił.
Kiedys kupowałem 1dsmk3 z przebiegiem 4 tys zdjec. Myslalem ze przekret bo cena dobra i prawie zerowy przebieg. Okazalo sie ze gosc kocha nowosci i tyle. Sprzedal bo zamowil 1dx. Takze czasem sie zdarza.

arturmaksymilian
31-01-2015, 16:03
ok, sklaniam sie ku temu by tamta pierwsza aukcje jednak odpuścić - a co myślicieli o tym: Canon 6D (5006328838) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=5006328838),

odpowiedział mailowo, ponoć przebieg okolo 3tys.

xxkomarxx
31-01-2015, 16:04
Naciągane po dwakroć...
Nie w tym sek. Jak sie jedzie to moze nie ma jak odebrac, ale robi sie postój wyciaga lapka i sprawdza. Ja tam nikogo nie bronie ale takue sytuacje nie sa takie niemozliwe

aptur
31-01-2015, 16:04

Zwrot jest możliwy jeśli kupisz od firmy. Przy zakupie od osoby prywatnej już niekoniecznie. Opcja kup teraz nie ma tutaj nic do rzeczy.

trothlik
31-01-2015, 16:24
Nie w tym sek. Jak sie jedzie to moze nie ma jak odebrac, ale robi sie postój wyciaga lapka i sprawdza. Ja tam nikogo nie bronie ale takue sytuacje nie sa takie niemozliwe

Ja też większość dnia spędzam w samochodzie. Jesteś świadomy istnienia zestawów głośnomówiących?
Właśnie wydaje mi się że bronisz...

becekpl
31-01-2015, 16:41
Naciągane po dwakroć...
kierowca, pewnie kierowca tira, tak mysle
i czy ty chciałbyś odbierać telefony w roamingu zeby odpowiadać na pytania??
wątpię

trothlik
31-01-2015, 17:01
kierowca, pewnie kierowca tira, tak mysle
i czy ty chciałbyś odbierać telefony w roamingu zeby odpowiadać na pytania??
wątpię

Na postoju odpisałbym smsa.
Ja bym tak zrobił, bo ja podchodzę uczciwie do życia

Bolek02
31-01-2015, 17:06
Gość ma dwie transakcje na koncie i liścia - o jakiej wiarygodności mówicie na miarę ceny za 6D ? Odpuść sobie i zapomnij - będziesz zdrowszy :)

--- Kolejny post ---

ok, sklaniam sie ku temu by tamta pierwsza aukcje jednak odpuścić - a co myślicieli o tym: Canon 6D (5006328838) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=5006328838),

odpowiedział mailowo, ponoć przebieg okolo 3tys.

Nie ma czegoś takiego jak 2-letnia gwarancja w Canonie.

becekpl
31-01-2015, 17:27
Na postoju odpisałbym smsa.
Ja bym tak zrobił, bo ja podchodzę uczciwie do życia
ciekawa teoria
co ma uczciwość do smsowania:mrgreen:

trothlik
31-01-2015, 18:09
ciekawa teoria
co ma uczciwość do smsowania:mrgreen:

Do samego w sobie smsowania nic
Ale chodzi w tym przypadku o to żeby być w kontakcie z potencjalnym klientem, nie olewać i nie robić z gęby cholewy...
No chyba że ja jakiś dziwny jestem ;)

wojciech794
31-01-2015, 18:43
Coś mi się wydaję że w opisie przebiegu brakuje jednego zera:D, w/w aukcje bym sobie odpuścił. Najlepiej trochę poczekać i faktycznie znaleźć coś poza podejrzeniami, jeżeli Ci się nie śpieszy z zakupem to obserwuj giełdę na forum, a może się coś trafi

Ryszard58
31-01-2015, 18:54
Mnie ta aukcja śmierdzi.Może nie mam racji,ale w razie przekrętu za dużo problemów.Poza tym to nowy allegrowicz.Nie zaryzykowałbym tym bardziej,że dzisiaj o 12.20 logował się na allegro i nie udzielił żadnej odpowiedzi.

Tom77
31-01-2015, 19:08

Zwrot przedmiotów zakupionych za pośrednictwem internetu jest możliwy w przypadku zakupu od firmy. Licytacja czy kup teraz nie ma zadnego znaczenia, masz na to 14 dni

RTSiak
31-01-2015, 19:14
o telefon bym sie nie czepial szczegolnie, moze jezdzi na miedzynarodowkach - wtedy faktycznie moze nie odbierac z wiadomych przyczyn...

gosc jest odemnie z Łodzi w razie czego moge z czyms pomoc

Tom77
31-01-2015, 19:17
Dla mnie towarzysze coś tu śmierdzi...
Telefonu nie odbiorę ale gg czy mejla już tak.
A w razie wydymania kupującego...
No przecież podał że kontakt może być utrudniony.
Nie planuję zakupu aparatu, ale gdybym chciał kupić to ta aukcja byłaby jedną z pierwszych na odstrzał

Napisał uczciwie, ze często odebrać nie może a ty węszysz spisek.
Jakby chciał dymać to chyba przez telefon prościej

trothlik
31-01-2015, 19:36
Napisał uczciwie, ze często odebrać nie może a ty węszysz spisek.
Jakby chciał dymać to chyba przez telefon prościej

Może i węszę. Od samego początku aukcja dla mnie jest podejrzana. No i to że "nie może odebrać" to też mi wygląda na wentyl bezpieczeństwa.
No tak czy siak ja bym w tą licytację się nie pchał

Kolekcjoner
31-01-2015, 19:38
Nie no kolega sobie robi jaja z nas i z zasad forum.
Zamykam tę parodię, a założyciel wątka sobie odpocznie z prośbą o przemyślenie czy ignorując zasady tu panujące na pewno chce być uczestnikiem forum.