Zobacz pełną wersję : komunia a pomiar światła
czeredrecki
04-04-2006, 16:36
witam
posiadając Eos 30 pomiar światła był nastawiony na stałe (w moim wypadku) na punktowy ..
posiadam teraz 300D i niestety chyba niema tu takiego pomiaru .. zbliżają mi się zdjęcia na komuni i patrząc na fotki fotografa z poprzednich lat są strasznie ciemne .. w takim przypadku gdy przewagą kadru jest biel to fotka wyjdzie za ciemna mówimy o " P " .. jest szansa za pomocą jekiejś wasi osiągnąć w 300d pomiar punktowy ??
czy jedynym ratunkiem jest korekcja na + ??
pozdrawiam
Ani EOS 30 ani 300D nie mają punktowego. 30 ma E-TTL II a 300D niestety stary E-TTL co w połączeniu z kapryszącą matrycą bywa niebezpieczne ;) Jak nie opanujesz dobrze E-TTLa, FELowania i korekty błysku (konieczna WASIA) to na komunie lepiej weź analoga. Może pomóc lampa z dobrą automatyką, ale to też mało przwidywalne. Polecam lekturę:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&highlight=e-ttl
http://canon-board.info/showthread.php?t=6980
i inne wątki o błyskaniu :)
Ani EOS 30 ani 300D nie mają punktowego. 30 ma E-TTL II a 300D niestety stary E-TTL
EOS 30 też ma ETTL.
czeredrecki
04-04-2006, 18:58
i ..nadal nic nie łapie
i ..nadal nic nie łapie
W EOS 30 NIE uzywałeś punktowego, bo ten aparat go nie ma.
Jeśli fotka jest ciemna bo aparat podchodzi asekuracyjnie do naświetlania to koryguj. Jesli fotka jest ciemna bo była robiona słabym wbudowanym błyskadełkiem, to trzeba dołożyć mocniejszą zewnętrzną lampę.
BTW, zdjęć z fleszem to IMHO nie warto robić na P tylko na M.
czeredrecki
04-04-2006, 20:03
[QUOTE=piast9]W EOS 30 NIE uzywałeś punktowego, bo ten aparat go nie ma.
ma punktowy
EOS 30 też ma ETTL.
Sorki, pomyliłem z 30V :|
ma punktowy
Ma jedynie pomiar w małym polu (ok. 10 % kadru w centrum). O punktowym mówimy jak jest w okolicach 1-4 % kadru. Zresztą do flasha i tak jest matrycowy. Odsyłam do wątków o pomiarze błysku. A tłumaczy od instrukcji obsługi to trza z rezerwą :mrgreen:
KuchateK
04-04-2006, 20:12
Mysle ze to rozwiaze spory...
http://www.canon.lv/products/specification.asp?id=414
Partial to nie spot.
[QUOTE=piast9]W EOS 30 NIE uzywałeś punktowego, bo ten aparat go nie ma.
ma punktowy
NIE MA
Z oficjalnego serwisu Canoana... chyba wiedza co pordukowali ;-)
TTL max. aperture metering with a 35-zone silicon photocell.
(1) Evaluative metering (linked to all focusing points)
(2) Partial metering (approx. 10% of viewfinder area at center) -> to raczej klasyczny spot nie jest :rolleyes:
(3) Centerweighted averaging metering
EDIT:
KuchateK byl szybszy ale....bardziej leniwy :p ja wypisalem a on tylko podlinkowal ;)
czeredrecki
04-04-2006, 20:30
Ma jedynie pomiar w małym polu (ok. 10 % kadru w centrum).
o toooo to mnie włąśnie chodzi da radę w 300d coś takiego wgrać czy coś ??
KuchateK
04-04-2006, 20:43
Nie da sie.
Na zewnatrz matryca z lekka korekta na plus nie powinna sprawiac problemow.
A w kosciele bedziesz pewnie robil korzystajac z M malym udzialem zastanego i wiekszym lampy. FEL i centralny punkt wystarczy w zupelnosci.