Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5DmkI i grip MEIKE - brak dostępu do menu

Mark1322
28-01-2015, 02:43
Mam pytanie do użytkowników Canona 5D mkI - czy zdarzało sie Wam, że po podpięciu gripa ( w moim wypadku MEIKE) nie mieliście dostępu do menu, a przyciski z tyłu aparatu nie reagowały? Natomiast po odpięciu gripa i włożeniu baterii wszystko wracało do normy? Co jest przyczyną takiego zjawiska?

zdebik
28-01-2015, 10:42
Osobiscie tylko slyszalem o takich wypadkach. Z gripami jest tak, ze najlepiej miec orginal. 3'th party w niektorych przypadkach drainowaly baterie, przyciski lub rolki w aparacie nie dzialaly.

KuzynPit
28-01-2015, 15:52
Ja mam tak z 400d, grip Meike właśnie, czasem np rolka działa w jedną stronę, ustawianie przysłony też.. trzeba odpiąć zasilanie albo wył/wł gripa i działa:)

niki68
28-01-2015, 16:18
W gripie nie ma czynnych elementów elektronicznych (przynajmniej w tym do 60D). To tylko plastkowa obudowa i przewody przedłużające w postaci blaszek. Jeżeli po podpięciu gripa przyciski nie działają winne są styki, które niezbyt dokładnie przylegają do blaszek w/w puszki. U mnie z gripem Meike (60D) na początku pojawiały się problemy z niedziałającymi przyciskami. Winowajcą okazała się jedna z blaszek gripa. Podłożyłem pod nią kawałek celuloidu i od tego momentu wszystko gra jak trzeba. Polecam sprawdzić te blaszki. Jeżeli dobrze stykają to są na nich "ślady".
Pozdrawiam

Mark1322
31-01-2015, 22:53
W gripie nie ma czynnych elementów elektronicznych (przynajmniej w tym do 60D). To tylko plastkowa obudowa i przewody przedłużające w postaci blaszek. Jeżeli po podpięciu gripa przyciski nie działają winne są styki, które niezbyt dokładnie przylegają do blaszek w/w puszki. U mnie z gripem Meike (60D) na początku pojawiały się problemy z niedziałającymi przyciskami. Winowajcą okazała się jedna z blaszek gripa. Podłożyłem pod nią kawałek celuloidu i od tego momentu wszystko gra jak trzeba. Polecam sprawdzić te blaszki. Jeżeli dobrze stykają to są na nich "ślady".
Pozdrawiam

Ale w 5D nie ma "blaszek", jak i w gripie. Tego celuloidu nie ma za bardzo gdzie podłożyć, no chyba że głupi jestem. Grip wygląda tak: Battery pack / grip do Canon 5D zam. BG-E4 Meike (4990990854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/battery-pack-grip-do-canon-5d-zam-bg-e4-meike-i4990990854.html)