Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?

maljustyna
26-01-2015, 11:28
Witajcie,
mam pytanie, bo nie wiem czy to ja już świruję czy mój aparat...
Canon 5D mk3 - niecałe 2lata, przebieg mimo wszystko niewielki, trochę wykręconych godzin.
Od pewnego czasu mój AF trafia jak mu się chce, na weselu wyostrzenie tańczących ludzi graniczy z cudem, a często dzieje się tak, że punkt jest ostry, dociskam spust migawki i kupa... albo wg nie robi zdjęcia albo robi je nieostre....
- zdjęcie grupowe - zero ostości! zero! jak jest to możliwe, żeby na zdjęciu było 15-150 osób i żadna nie była ostra mimo że potwierdzenie ostrości piknęło, pstryk i rozczarowanie
- statyczne ujęcia w 80% ostre (nie, nie robię na 1/45s z telepiącą się ręką :D )
Nawet zdjęcia studyjne potrafią być nieostre, zależy jaki Canon ma dzień....
Kolejna sprawa... iso.... nie wiem co mu się pochrzaniło ale ostatnio przebija wszystko.... wyobraźcie sobie sytuację: (bez lampy) kościół, niezbyt ciemny, trochę żółtawy (o zgrozo, balans w tym aparacie też czasami graniczy z cudem) ustawienia mojego aparatu: 200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000... a i tak zdjęcie nie jest zbyt jasne... porównam z (prosze mnie od razu nie zjeść) Nikonem D700 bo akurat byłyśmy na ślubie razem z koleżanką i ona przy tych samych ustawieniach czasu, przysłony i ogniskowej miała iso3200....
Dodam, że nie pamiętam jak z iso, ale z ostrością radził sobie dobrze, nawet bardzo (przy zdjęciach sportowych np). Nigdy mi nie upadł, o nic nie walnął, zawsze używam dekielków, nie wykąpał się w deszczu, ani nic z takich rzeczy.
Zawożę go w poniedziałek na Żytnią, ale boję się, że powiedzą mi że wszystko jest ok, a ja nie mogę pracować :/

RobertON
26-01-2015, 12:10
Zawożę go w poniedziałek na Żytnią, ale boję się, że powiedzą mi że wszystko jest ok, a ja nie mogę pracować :/

Może tylko wyczyszczą czujniki AF i będzie dobrze.
Spróbuj zrobić to samodzielnie, podnieść lustro i wydmuchaj czystą gruszeczką.

maljustyna
26-01-2015, 12:59
AF spoko, ale co z iso? :/ zaczynają mnie męczyć zaszumione zdjęcia w jasnych warunkach :/

becekpl
26-01-2015, 13:06
AF spoko, ale co z iso? :/ zaczynają mnie męczyć zaszumione zdjęcia w jasnych warunkach :/to moze przestan uzywac autoiso?

a co do ostrosci
przy ogniskowej 200 czas1/125 szanse na ostre zdjecie sa znikome
moze poczytaj troche o podtsawach fotografii?
robisz na automacie (zielony kwadracik) zdjecia?

live
26-01-2015, 13:20
Oddaj na Zytnią do justowania aparat i optyke. Po drugie przy 8000 iso nie uzyskasz idealnie ostrego zdjecia jak przy iso 100

Przemek_PC
26-01-2015, 14:02
Czytac nie potraficie?

salas
26-01-2015, 15:16
na żytnią do diagnozy i będziesz wiedzieć

zdebik
26-01-2015, 19:46
Przedmuchalbym czujniki AF'u i wyczyscil lustra (glowne i pomocnicze).

ketras
26-01-2015, 20:28
Kolejna sprawa... iso...(...) (bez lampy) kościół, niezbyt ciemny, trochę żółtawy (..) ustawienia mojego aparatu: 200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000... a i tak zdjęcie nie jest zbyt jasne... porównam z (prosze mnie od razu nie zjeść) Nikonem D700 bo akurat byłyśmy na ślubie razem z koleżanką i ona przy tych samych ustawieniach czasu, przysłony i ogniskowej miała iso3200.... (..)

Domniemam, że są to ustawienia w trybie M? I obydwoje ustawiliście te same parametry czasu, przesłony ogniskowej i zmienialiście iso do uzyskania tego samego naświetlenia zdjęcia? Bo Skok o 1,5EV jest normalny jak się jedzie na auto :), zwłaszcza, że czasem wystarczy ustawić się o 1m w lewo/prawo i już mieć zupełnie inne parametry by tak samo naświetlić klatkę."zdjęcie nie jest zbyt jasne" - może być taka sytuacja w kościele, że i nie wystarczy iso 16 000. Musielibyśmy widzieć obydwa zdjęcia+mieć pewność, że były z tego samego miejsca i tej samej pory. Bo wystarczy, że chmura zasłoni słońce i pach ciemność widzę :P

GoomeX
26-01-2015, 23:01
Toż to nie pierwsza osoba się żali na 5DIII :)
Osobiście nigdy z żadnych automatów nie korzystam, ani ustawień przesłony, etc, ani tym bardziej iso. Automat jest przygłupawy i kłamie.
Przy ogniskowej 200mm czas 1/125 bez flesza w kościele, iso8000... hmmm, nie spodziewałbym się, że fotka 'powali', zresztą same parametry... ahh - sam nie wiem :-)

MARANTZ
27-01-2015, 00:52
Co do ISO to argument z nikąd (ta niby koleżanka) bo to różne matryce, różne aparaty i nawet w identycznych warunkach mogłyby spokojnie dawać 2/3 EV różnicy. To kwestia kalibracji matryc i tego co sobie wymyśli producent. 2/3 EV różnicy to miał bodaj Canon 30D i 40D. Więc tym bym się nie martwił. Do tego róźne systemy, szkła a naprawdę f/4 w jednym szkle to kompletnie nie musi być to samo f/4 w innym. Nałożysz na siebie kilka takich możliwych granic tolerancji i panika gotowa.

Co innego AF. Na początek bym skalibrował sobie samemu szkła. Jeżeli nie będzie to możliwe w warunkach studyjnych (stały cel, statyw itd.) na tym specjalnym cudzie Datacolor Spyder LensCal (http://www.centrumpapieru.pl/produkt,datacolor-spyder-lenscal,3676.html) to przedmuchać co się da gruchą a jak dalej nie pomoże to ... Żytnia.

jelcyk
27-01-2015, 07:01
Kiedys mialem podobny ( przynajmniej czesciowo ) przypadek. Okazalo sie, ze odkleil sie czujnik swiatla nad wizjerem - wystarczylo przykleic. Trzeba jednak do tego kawalek aparatu rozebrac.

cobalt
27-01-2015, 08:46
Witajcie,
mam pytanie, bo nie wiem czy to ja już świruję czy mój aparat...
Canon 5D mk3 - niecałe 2lata, przebieg mimo wszystko niewielki, trochę wykręconych godzin.
Od pewnego czasu mój AF trafia jak mu się chce, na weselu wyostrzenie tańczących ludzi graniczy z cudem, a często dzieje się tak, że punkt jest ostry, dociskam spust migawki i kupa... albo wg nie robi zdjęcia albo robi je nieostre....
- zdjęcie grupowe - zero ostości! zero! jak jest to możliwe, żeby na zdjęciu było 15-150 osób i żadna nie była ostra mimo że potwierdzenie ostrości piknęło, pstryk i rozczarowanie
- statyczne ujęcia w 80% ostre (nie, nie robię na 1/45s z telepiącą się ręką :D )
Nawet zdjęcia studyjne potrafią być nieostre, zależy jaki Canon ma dzień....
Kolejna sprawa... iso.... nie wiem co mu się pochrzaniło ale ostatnio przebija wszystko.... wyobraźcie sobie sytuację: (bez lampy) kościół, niezbyt ciemny, trochę żółtawy (o zgrozo, balans w tym aparacie też czasami graniczy z cudem) ustawienia mojego aparatu: 200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000... a i tak zdjęcie nie jest zbyt jasne... porównam z (prosze mnie od razu nie zjeść) Nikonem D700 bo akurat byłyśmy na ślubie razem z koleżanką i ona przy tych samych ustawieniach czasu, przysłony i ogniskowej miała iso3200....
Dodam, że nie pamiętam jak z iso, ale z ostrością radził sobie dobrze, nawet bardzo (przy zdjęciach sportowych np). Nigdy mi nie upadł, o nic nie walnął, zawsze używam dekielków, nie wykąpał się w deszczu, ani nic z takich rzeczy.
Aparat nie robi zdjęcia, gdy nie może ustalić dobrze ostrości. Nic nie piszesz, czy to tylko z jednym obiektywem, czy ze wszystkimi jakie posiadasz. Na 1/125s i z ogniskową 200mm jak nie masz stabilizacji raczej nie proponuję, bo ostre będą przypadkowe zdjęcia 1/10.
Zasada jest t=1/F, ale w przypadku dużych i ciężkich obiektywów możesz spokojnie zakładać t=2/3F. Ale to wszystko pewnie wiesz :).
Na początek trzeba poprosić o sprawdzenie AF aparatu do wzorca.

maljustyna
27-01-2015, 21:39
to moze przestan uzywac autoiso?

a co do ostrosci

ta... notorycznie. rodzice kupili mi sprzęt za tyle kasy, żebym mogła wyglądać PRO.... :]

A tak poważnie, jakbyś wyraźnie czytał, to akurat 200mm tyczyło się wysokiego iso, a nie ostrości...
Akurat wyjątkowo ten obiektyw trafia dużo częściej pomimo że to tylko nędzny i głośny Tamron.

Ps. Podstawy fotografii znam doskonale ;)

--- Kolejny post ---

Obiektywy
24-105mm f/4 - ten sobie radzi najgorzej
50mm f/1.4 - ten ma swoje "widzimisię"
Tamron 70-200 f/2.8 - ten o dziwo radzi sobie najlepiej.

Może faktycznie to coś z tymi czujnikami, jutro postaram się je przeczyścić :)
Ale i tak coś czuję, że przejedzie się na Żytnią...

becekpl
27-01-2015, 22:02
ta... notorycznie. rodzice kupili mi sprzęt za tyle kasy, żebym mogła wyglądać PRO.... :]

A tak poważnie, jakbyś wyraźnie czytał, to akurat 200mm tyczyło się wysokiego iso, a nie ostrości...
Akurat wyjątkowo ten obiektyw trafia dużo częściej pomimo że to tylko nędzny i głośny Tamron.

Ps. Podstawy fotografii znam doskonale ;)

staram się czytać ze zrozumieniem, może mi nie wychodzi

staraj się pisać tak,by czytający nie mieli wątpliwości o co ci chodzi
bo ja szczerze pojecia nie mam o czym ty piszesz;
coś nie działa,przykład z d##y wzięty na iso a może na ostrość??
ani 24-105 ani 50 1.4 to nie sa idealne obiektywy do robienia tańczących w ciemnej weselnej sali bez flesza
zoom tamrona tez średnio mi się widzi we tych warunkach
jak dla mnie z ta twoja wiedza, nie jest do końca tak, jak ci sie wydaje
ale to twoja sprawa

wrzuć parę nietrafionych fot z exif, no chyba ze takie przykłady jak ten 200/ 1/125 robicie z koleżanką z nudów

Przemek_PC
28-01-2015, 00:56
Przeciez jasno napisala o co chodzi. Problem z AF mimo potwierdzenia ostarosci oraz podejrzenie generowania zbyt ciemnych zdjec mimo wysokiego iso, tak jakby bylo za malo iso w iso. Nie wiem w czym problem ze zrozumieniem problemu.

maljustyna
28-01-2015, 16:20
staram się czytać ze zrozumieniem, może mi nie wychodzi

staraj się pisać tak,by czytający nie mieli wątpliwości o co ci chodzi
bo ja szczerze pojecia nie mam o czym ty piszesz;
coś nie działa,przykład z d##y wzięty na iso a może na ostrość??
ani 24-105 ani 50 1.4 to nie sa idealne obiektywy do robienia tańczących w ciemnej weselnej sali bez flesza
zoom tamrona tez średnio mi się widzi we tych warunkach
jak dla mnie z ta twoja wiedza, nie jest do końca tak, jak ci sie wydaje
ale to twoja sprawa

wrzuć parę nietrafionych fot z exif, no chyba ze takie przykłady jak ten 200/ 1/125 robicie z koleżanką z nudów

"Kolejna sprawa... iso...."
Dobrze wiem, że nie są to obiektywy idealne, ale nie każdego stać od razu żeby wyposażyć się za 50 czy 60 tysięcy.
Poza tym nie lubię zdjęć z błyskiem, owszem zakładam albo lampę zewnętrzną, albo stawiam gdzieś na kontrę ale robię to już tylko wtedy kiedy uważam to za konieczne.

A skoro uważasz że na 200mm i 1/125s nie można zrobić dobrego, ostrego zdjęcia to zaczęłabym się zastanawiać czy z Twoją wiedzą jest wszystko ok.

Nie będę wrzucać nietrafionych fot, bo mam wrażenie że pozjadałeś wszystkie rozumy na tym forum a szkoda mi nerwów na Twoje bezsensowne komentarze.

Pozdrawiam

becekpl
28-01-2015, 16:34
nie tylko ja zwróciłem na to uwagę... ale PRO może tak ustawiają:mrgreen:
ale jak zwykle ,sprzęt do d##y, operator boski w swej wiedzy i umiejętnościach ,tylko zdjęć pokazać nie chce
który to już temat, w którym na koniec się okazuje ,ze to operatora trzeba zmienić nie aparat;)

Bechamot
28-01-2015, 16:49
A skoro uważasz że na 200mm i 1/125s nie można zrobić dobrego, ostrego zdjęcia to zaczęłabym się zastanawiać czy z Twoją wiedzą jest wszystko ok.

Pozdrawiam

hm.....

jest o wiele latwiej na 200 mm i 1/125 sek zrobic zdjcie poruszone niz ostre.

dla formatu FF jesli masz rzeczywiscie spokojne rece przyjmij ze najdluzszy czas = 1/ ogniskowa
tzn dla ff dla 200 mm fotografuj nie dluzej niz 1/200 sek a wiec 1/250 i to jest na granicy bolu.
dla aps przyjmuj czas = 1/2*ogniskowa

podane czasy sa raczej optymistyczne.
bezpieczniej jest je skrocic.
na tele im krotszy czas tym bedzie widocznie ostrzej .

jesli fotografujesz na 1/125 sek 200 mm z reki zdjecie musi byc poruszone ( bez IS) .
aby to poruszenie ukryc trzeba pomniejszac zdjecie.

mysle , ze przydalby sie jakis ogolny dobry podrecznik z eby te proste zaleznosci poznac.

namoamo
28-01-2015, 16:55
Kij tam z czasem, ale sam fakt 200mm w kościele. Można prosić o to ujęcie?

becekpl
28-01-2015, 17:09
właściwie fajnie by było wprowadzić zasadę ze w temacie narzekania na sprzęt, jest obowiązkowe wklejenie tych wadliwych zdjec
w końcu to nie forum wróżbity Macieja tylko forum fotograficzne
bo pannie się wydaje ze ma wadliwy sprzęt a mnie się wydaje ze ona nie umie go użyć
i bez sensu się robi taka dyskusja
nie ma zdjęcia temat do kosza

eska
28-01-2015, 18:50
"Kolejna sprawa... iso...."
Dobrze wiem, że nie są to obiektywy idealne, ale nie każdego stać od razu żeby wyposażyć się za 50 czy 60 tysięcy.
Poza tym nie lubię zdjęć z błyskiem, owszem zakładam albo lampę zewnętrzną, albo stawiam gdzieś na kontrę ale robię to już tylko wtedy kiedy uważam to za konieczne.

Nie będę wrzucać nietrafionych fot, bo mam wrażenie że pozjadałeś wszystkie rozumy na tym forum a szkoda mi nerwów na Twoje bezsensowne komentarze.

Nie ważne w jakim kontekście piszesz, iso, nie iso. 200mm/125s te ustawienia dyskwalifikują Cię i koniec. Ja nie widziałem dobrego zdjęcia zrobionego przy tych ustawieniach a na pewno Ty takiego z ręki nie zrobiłaś, może pokarz mi takie jeśli się mylę. Piszesz o jakichś kontrach, do zastanego? gdzie w kościele, w studiu, w domu. Podstaw się naucz. Pokory trochę, pokory.

MARANTZ
28-01-2015, 19:41
200mm/125s te ustawienia dyskwalifikują Cię i koniec. Ja nie widziałem dobrego zdjęcia zrobionego przy tych ustawieniach a na pewno Ty takiego z ręki nie zrobiłaś.

Dyskwalifikuje to Ciebie pisanie takich głupot. Zieje z tego pisania teoretyzowanie i nic ponadto. Zależy kto i co fotografuje. Bo teoryjka o czasie i ogniskowej to jest taki skrót dający podstawy myślenia. Robiąc szybko, z doskoku, byle jak to za mało będzie i 1/500s a gdy robimy to świadomie, potrafimy pracować aparatem tak jak strzelec karabinem i mamy stabilne oparcie/podparcie zrobimy to samo foto bez problemu z 1/100s. Byle tylko obiekt się nie ruszał.

eska
28-01-2015, 20:00
Taa, a najlepiej podeprzeć na statywie. Może się jednak zainteresowana wypowie i coś pokarze. z tego co pisze to śluby fotografuje.

KrZyChUM
28-01-2015, 20:39
Taa, a najlepiej podeprzeć na statywie. Może się jednak zainteresowana wypowie i coś pokarze. z tego co pisze to śluby fotografuje.
A Ty dalej uparcie, że kogos coś pokarze?:mrgreen:

jan pawlak
28-01-2015, 21:33
Toż to nie pierwsza osoba się żali na 5DIII :)
Osobiście nigdy z żadnych automatów nie korzystam, ani ustawień przesłony, etc, ani tym bardziej iso. Automat jest przygłupawy i kłamie.
Przy ogniskowej 200mm czas 1/125 bez flesza w kościele, iso8000... hmmm, nie spodziewałbym się, że fotka 'powali', zresztą same parametry... ahh - sam nie wiem :-)

A ja bardzo często używam Av z AutoIso, gdzie wybieram min. 100 a max 6400 lub 12800.
I nie muszę się (prawie) martwić poruszonymi zdjęciami, AutoIso pilnuje aby czas nie zszedł za nisko przy danej ogniskowej.
Szkoda tylko, że ta funkcja "nie widzi" IS

jp

kajko
28-01-2015, 21:34
właściwie fajnie by było wprowadzić zasadę ze w temacie narzekania na sprzęt, jest obowiązkowe wklejenie tych wadliwych zdjec
w końcu to nie forum wróżbity Macieja tylko forum fotograficzne
bo pannie się wydaje ze ma wadliwy sprzęt a mnie się wydaje ze ona nie umie go użyć
i bez sensu się robi taka dyskusja
nie ma zdjęcia temat do kosza
Zdjęcia powinny być podstawą przy tego rodzaju postów. Masz rację że to jak wróżenie z fusów.

Kolekcjoner
28-01-2015, 22:35
Może i tak choć czasem jak ktoś dobrze coś opisze...
Co do tego nieszczęsnego czasu i ogniskowej to mnie się udawało przy 200mm i 1/125 zrobić ostre zdjęcia ale to było bardziej na zasadzie że uda się dobrze, nie to trudno.

maljustyna
28-01-2015, 22:48
Już mi się nie chce wszystkich cytować...

1. Ja wiem, że ciężko zrobić przy takich ustawieniach dobre zdjęcie, ale naprawdę się da, bez podparcia, bez statywu.
2. Ogniskowa 200mm w kościele... hmmm... gdzie? chociażby młodzi stoją przy wejściu a Ty już przy ołtarzu, albo robisz coś z ukrycia. Kocham 200mm za głębię jaką posiada i jak mnie kiedyś będzie stać to kupię sobie 200mm f/2. I da się zrobić zdjęcia w wielu miejscach..
3. Kontra była użyta w kontekście sali i tańczących ludzi. W kościele chyba nigdy nie zdarzyło mi się błyskać lampą. Po prostu tego nie lubię. Chyba, że już jest naprawdę ciemnica straszna.
4. Nie narzekałam na aparat na początku, tak samo jak nigdy nie narzekałam na 5D mk II, więc wypraszam sobie komentarze typu, że "sprzęt do d... a operator boski". Nie jestem w porównaniu do niektórych idealna, ciągle się uczę, ale tak się składa, że wiedzę posiadam...
5. Myślałam, że ludzie na forach są od tego, żeby napisać coś mądrego, a nie od razu naskakiwać. Napisałam również na innym forum, gdzie przynajmniej wiem że są tam ludzie poważnie zajmujący się fotografią i nie było gadania bez sensu, tylko pomysły i sugestie co faktycznie mogło się stać. Żadnego "o na pewno nie umiesz robić zdjęć" albo "o ogniskowa 200mm i 1/125 pfff"....
6. Zauważyłam, że coś dzieje się ze sprzętem dlatego pojechałam na czyjeś zlecenie, nie swoje, żeby wypróbować go w każdy możliwy sposób i sprawdzić podobne ustawienia w tych samych warunkach. Wiadomo, że porównanie Canon/Nikon nigdy nie będzie idealne, ale zawsze warto sprawdzić.
7. Śluby robię dorywczo...

Nie wiem, na czym wam wrzucić te cholerne zdjęcia bo z reguły nie biegam po forach itp, więc nie doczepiać się serweru...
MJ_L0435.jpg - Przeklej.org (http://przeklej.org/file/yBw3Im/MJ.L0435.jpg)
MJ_L0492.jpg - Przeklej.org (http://przeklej.org/file/bzeMrD/MJ.L0492.jpg)
MJ_L0595.jpg - Przeklej.org (http://przeklej.org/file/WowtAu/MJ.L0595.jpg)

Dwa przykłady na 200mm i jeden na 70mm z czasem 1/90.
Ps. oczywiście, nie są to "żylety" pod względem ostrości, ale myślę, że przy takiej czułości i bez lampy to chyba normalne... i chcę tutaj wreszcie dodać, że odkąd robię zdjęcia, a zarobkowo będzie to już jakieś 5 lat, nigdy w życiu nie robiłam zdjęć w kościele na takich czułościach. Max, ale to max bylo iso 4000 bez lampy. Z miesiąc temu coś mu się powaliło i dlatego zaczęłam się zastanawiać, że coś jest nie tak.

Demonos
29-01-2015, 02:07
Nie mam 5DIII więc się nie znam, ale dla mnie od początku jasne bylło, że problem jest typu "znam swój aparat i do tej pory zachowywał się inaczej" a nie "przesiadłam się z kompaktu i aparat nie robi takich fajnych zdjęć jak tamten" ;-)

Patrząc na te zdjęcia to faktycznie aparat pojechał z ISO w kosmos, bo i 3200 powinno wystarczyć. Jeżeli rozjeżdża sie i AF i ISO to pewnie raczej serwis.
Sama co najwyżej możesz spróbować:

1. Przedmuchać wszystko, co się da
2. Zresetować aparat wyciągając mu baterię podtrzymania pamięci (o ile w 5DmkIII to jest też takie proste) i dać mu trochę czasu, np. 30 min.

Jeżeli to nie pomoże, to tylko zostaje serwis. Ale ja posypuję truskawki cukrem bo ja to gupi jestem.

jacekozog
02-02-2015, 12:27
200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000 ? dość ekstremalnie jak na ślubne zdjęcia i mz ryzykownie. Robiłem 200mm, 1/125, f/3.5 i iso3200 i to już jest tak w miarę ok do późniejszej obróbki i uzyskania zadawalającej jakości. f/2.8 i ISO 8000 to bym się raczej nie zdecydował .

--- Kolejny post ---

oj tam czasem się robi kilka kadrów na 200 mm :)

gudi
01-10-2015, 23:00
mam ten sam problem zdjęcia poruszone zero ostrości
przy zdjęciach statycznych 50% trafione 50 nie :/
ktoś uporał się może z tym problemem?

eleroo
01-10-2015, 23:27
Ze dwa posty wyżej ktoś napisał co możesz zrobić, ale może konkretniej opisz problem? Nikt nie jest wróżką...

gudi
01-10-2015, 23:46
przy reportarzu czy plenerze czesto puszka nie trafia w cel
pokazuje się że załapało ostrość pstryk a tu nietrafione (nie chodzi o bf czy ff) poprostu puszka nie trafia
czesto ustawiaja sie mlodzi z rodzinami ja lapie ostrosc potwierdza sie na wyświetlaczu a gdy poxniej robie podglad zdjecie nie trafione:/

byl czyszczony w srodku bateria dzis wyjeta czekam wiec na jutrzejszy reportaż

zdebik
02-10-2015, 08:51
Aparat jak i auto musi byc serwisowany. - chyba wyczerpalem temat :)

Merde
02-10-2015, 12:11
W pierwszej kolejności przedmuchać czujniki AF (otwory w dolnej części komory lustra). Aparat podczas tej czynności trzymamy bagnetem w dół.

gudi
02-10-2015, 14:22
Zrobione dalej problem... Pozuja do zdjęć 90 nieostre jak robić repo

salas
02-10-2015, 14:23
Liveview xD

PoulN
02-10-2015, 15:35
to moze przestan uzywac autoiso?

a co do ostrosci

Eee, no bez przesady poprawność polityczna w tym przypadku mówi że powinno się mieć 1/200sec, ale jeśli Autor nie pochłania wiadrami wódki to uzyskanie ostrej (statycznej oczywiście) sceny jest jak najbardziej możliwe, bo przy tańcach czy sporcie to i 200 jest nieraz stanowczo za mało.

sebfoto
08-10-2015, 00:23
Eee, no bez przesady poprawność polityczna w tym przypadku mówi że powinno się mieć 1/200sec, ale jeśli Autor nie pochłania wiadrami wódki to uzyskanie ostrej (statycznej oczywiście) sceny jest jak najbardziej możliwe, bo przy tańcach czy sporcie to i 200 jest nieraz stanowczo za mało.

Mam dość stabilne ręce, a w sumie nigdy nie pomyślałem żeby przy 200mm pociągnąć czas tak ostro. Szczerze wątpie, że człowiek nie poruszy zdjęcia. Chylę czoła jeśli ktoś ma ręce stabilne jak statyw.

gnd
08-10-2015, 12:23
Przy 200mm poprawność polityczna to 1/400 ;)

chester_jds
09-10-2015, 10:24
To hiperpoprawność.
Tak naprawdę zależy wszystko od ręki fotografującego, obecności IS/OS/VC w obiektywie i cech fotografowanego obiektu (czy w ruchu).

becekpl
09-10-2015, 10:54
można zejść i do 1/50
tylko podawanie tego potem jako przykład źle działającego AF w aparacie jest kretynizmem