Cześć, mam problem z moim Canonem EOS 1000D i lampą Yongnuo Speedlite YN560II, a dokładniej gdy podpinam lampę do Canona, wchodzę w ustawienia (w Canonie), następnie sterowanie lampą i chcę wejść w nastawy lampy zewnętrznej to wyświetla mi się komunikat: "Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy.". Przez ten problem nie mogę np. uruchomić lasera wspomagającego AF. Proszę o pomoc!
Chyba ktoś Cię wprowadził w błąd, albo wybrałeś lampę kierując się ceną, a nie jej możliwościami. To jest lampa manualna, jej współpraca z aparatem ogranicza się do błyskania z taką mocą, jaką sam ręcznie ustawisz na lampie. Nie ma żadnego wspomagania, nie dobierze mocy błysku "sama", nie ustawi zooma do ustawionego na aparacie. Dlatego jest taka tania.
Aparat dobrze pisze "Niezgodna lampa błyskowa" - tylko nie pisz, że "w sklepie było, że nadaje się do Canona". Nadaje się, ale nie jako lampa automatyczna, sterowana z aparatu.