PDA

Zobacz pełną wersję : [PROBLEM] Canon 550D+50mm 1.8

a[G]a
24-01-2015, 15:16
Witam,
mam pewien problem. Otóż, konkretnie posiadam obiektyw 50mm 1.8 Canona od jakiś pewnie już 3lat i do tej pory nie było z nim problemów, zawsze trafiał ostrością itd. Ostatnio natomiast robiłam zdjęcia w słabym świetle no i zaczął wariować a w efekcie całkowite mydło, więc pomyślałam, że to przez praktyczny brak światła i sobie darowałam. No i dziś umówiłam się z klientem na sesje, i problem powrócił mimo dużej ilości światła(trochę pokręcił miga czerwona dioda w wizjerze i mydło) w wyniku czego musiałam używać manualnego ostrzenia. Dodam, że pierścień ostrości kręcił się normalnie tak jak wcześniej gdy działał poprawnie. Nie mam pojęcia co się mogło stać. Myślałam może o oddaniu gdzieś do serwisu, żeby może cały sprzęt przeczyścili? Może piasek się gdzieś zebrał po wycieczce nad morze? Na kicie nie ma takich problemów. Proszę o pomoc ewentualnie polecenie jakiegoś serwisu w okolicach Warszawy/Siedlec ewentualnie wysyłkowego. Z góry dziękuję ;)

PS. u wujka google szukałam - nie znalazłam, chętnie poczytam jeżeli ktoś podlinkuje temat z podobnym problemem.

Bangi
24-01-2015, 15:57
Być może po prostu zużył się, niestety to jest chyba najmniej wytrzymałe szkło canona.
Możesz też spróbować przeczyścić styki - może tu jest jakiś "problem".
Trudno wyrokować tak naprawdę.

a[G]a
05-02-2015, 01:16
Może ktoś jeszcze ma jakąś teorie?

filemoon
05-02-2015, 09:15
Masz inne szklo by sprawdzic czy problem dotyczy body czy szkla?

a[G]a
08-02-2015, 19:39
Jasne, na kicie działa normalnie - trafnie. Wkurza mnie to, że muszę ostrzyć manualnie. A jak na auto to kręci kręci i gówno z tego wychodzi za przeproszeniem.

r_m
08-02-2015, 23:35
Jak jesteś z Warszawy, to serwis E-CSI (ul. Żytnia), wycenę robią (jeśli pamiętam) gratis.
Drugi serwis w warszawie to Fototronik (chyba u. Żurawia).
Są jeszcze "nieautoryzowane", które mogą być tańsze.

a[G]a
19-02-2015, 21:17
A jakieś z tych tańszych?

FOTO-PAN
19-02-2015, 21:34
daj obiektyw na żytnią lub żurawią tam diagnoza jest za darmo powiedzą co zepsute i ile kosztuje naprawa a Ty podejmiesz decyzje czy opłaca się naprawiać

haze
19-02-2015, 22:59
To że trafia na kicie nie oznacza wcale, że problem nie leży w body. Może masz zabrudzone czujniki AF - byłaś nad morzem może zawiało piaseczkiem;-) Kit ma dużo większą głębię ostrości więc nawet jeśli delikatnie nie trafi to tego tak widać jak na 50 f1.8 (nawet lekko domkniętym). Spróbuj przedmuchać lustro kierujące światło na czujniki AF i same czujniki. Nie zaszkodzi, a być może pomoże ;)