Zobacz pełną wersję : Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM czy Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM
Witam i proszę o poradę
Obecnie posiadam obiektyw Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM (wersja starsza z mocowaniem filtrów o średnicy 82mm). Obiektyw jest używany głównie z canonem 1100d jako lekki zestaw na rower (posiadam także Canona 50d z tamronem 17-50mm vc ale tego zestawu szkoda mi na rower), chciałbym go zamienić z racji na jego wagę na nowy kit Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM, czy jakość tego kita będzie podobna do tej Sigmy. Dodam że zestaw ten wykorzystuje głównie do krajobrazów i architektury.
Jeśli nie masz daleko do jakiegoś sklepu z lustrzankami, można spróbować porozmawiać ze sprzedawcą, aby dał sprawdzić obiektyw na swoim aparacie, wtedy mógłbyś porównać ten sam motyw, z tymi samymi ustawieniami, z dwóch obiektywów.
słowiczek
24-01-2015, 13:22
Na Twoim miejscu wziąłbym pod uwagę trzy obiektywy z posiadanym tamronem włącznie i zostawić dwa najlepsze, chociaż przy obecnej cenie c18-55is stm możesz po prostu dokupić nie pozbywając się sigmy. Na ile ją wyceniasz?
Akurat nie mam możliwości podpięcia C18-55is stm ponieważ w mojej okolicy mają tylko wersję c18-55is II, jakieś 4 lata temu maiałem krótko właśnie wersję kita 18-55 z is a potem przesiadłem się na tamrona 17-50 vc. Co do tamrona to tak jak pisze słowiczek byłby dobry do tego celu, ale jest wagowo podobny do sigmy i szkoda mi go brać na rower tym bardziej, że był kupowany nowy, a ja raczej dbam o sprzęt. Co do Sigmy to przeszkadza mi waga i brak stabilizacji bo światła mi nie brakuje, 90% zdjęć robię od f8, a wypady na rowerze to jak wiadomo raczej w słoneczne lub pogodne dni. Co do wyceny to myśle, że około 550zł z tym że jest to wersja Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM ze średnicą filtra 82mm czyli ta starsza chyba i ma na przedniej soczewce jakieś pyłki kurzu, na zdjęciach tego nie widać pozatym szkła i obudowa bez rys, te jedynie są na dekielku obiektywu . Nie chcę raczej dokupować na zapas bo już kilka szkieł leży których mało używam ale nie wiem jak z jakością tego kita stm w porównaniu do tej sigmy.
słowiczek
24-01-2015, 14:30
nie wiem jak z jakością tego kita stm w porównaniu do tej sigmy.
jest lepszy od c18-55 is ll, jak w porównaniu z sigmą- nie wiem. Gorsze światło, w zamian masz stabilizację i dobry napęd af. Nie kręci ryjkiem i jest niezły optycznie.
Dzięki za szybką odpowiedź, przeglądałem właśnie sample z wersji stm canona i chyba jednak zamienię tę sigmę na niego, jednak 560 g vs 205g to sporo, więc prawdopodobnie sigma powędruje na alledrogo:)