PDA

Zobacz pełną wersję : Telewizyjny zawrót głowy

darekPolsztyn
23-01-2015, 10:43
Witajcie,

stoję przed wyborem TV jak pewnie, kiedyś lub obecnie, wielu z Was. Szukam czegoś rozsądnego, 42" za ok 2000zł. Wolę się trzymać tej kwoty, choć wiem (zresztą tak samo jak w foto), że jak się dołoży z 200-300zł to można mieć coś lepszego. Ale tutaj raczej nie ma takiej opcji. Szybciej wybrałbym coś budżetowego niż jeszcze dokładał.
Na czym mi zależy? Chyba łatwiej będzie zacząć od tego co dla mnie jest nieistotne. Zdecydowanie 3D. Nie lubię, nie chcę, nie potrzebuję. Oczywiście jak będzie miał to niech ma, ale nie zwracam na to uwagi. Ważne żeby była odpowiednia ilość wejść HDMI, USB. Oczywiście Wi-Fi. No ale przede wszystkim jakość obrazu.
Do tej pory uważałem, że jak telewizor to Sony. Dobrze kojarzona marka, klasa sama w sobie. Coś jak Canon w fotografii :) I moją uwagę przykuł ten model Telewizor 3D Sony KDL-42W705 - Ceny i opinie na Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/28940125#tab=spec) Ale oczywiście im więcej się czyta, tym większy ma się mętlik w głowie. Ze względów budżetowych zacząłem jednak szperać w tańszych markach i zwróciłem uwagę na model LG, który jak widzę cieszy się dużą popularnością i dobrą oceną Telewizor 3D LG 42LB650V - Ceny i opinie na Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/29188824#tab=click)
Jest między nimi 400zł różnicy, kwestia tylko jakości...
Czy jest ktoś wśród forumowiczów, kto mógłby coś mądrego podpowiedzieć? :) Z góry dzięki!

becekpl
23-01-2015, 11:04
jeśli o czymś czytasz i to coś ma pozytywne opinie to czego jeszcze oczekujesz?
mialem przez lata lg i bylo ok

darekPolsztyn
23-01-2015, 11:12
Dlatego, że z opiniami czytanymi w necie różnie bywa. Ok, są ważne i prawie od nich się zaczyna. Ale uważam, że trzeba mieć swój filtr. Poza tym, wiem że część z nich jest "kupowana". Płaci się ludziom za pisanie opinii na forach, porównywarkach itd.
Ok, ale mówisz, że Twoje doświadczenia z LG są pozytywne. Czy teraz jakbyś kupował, też wybrałbyś LG?

namoamo
23-01-2015, 11:19
Jakość obrazu najlepiej sprawdzić samemu, w sklepie.
Ja podobnie, miałem dobre skojarzenia z Sony. W 2009 roku kupiłem takowy (32w5500) mimo że sprzedawca w MM zalecał Szajsunga. TV działa bezbłędnie do dziś i kolejny raczej tez będzie od Sony. BTW myślałem że technologia zmieniła się na plus, Teść kupił 32cale fhd led za 1000pln i jego obraz nie ma najmniejszego podejścia.

cobalt
23-01-2015, 11:22
Nie wiem co teraz w trawie TV piszczy. Ale mam Soniaka 40" od 5 lat i działa OK. System dźwięku jest dobry i właśnie dlatego polecił mi go znajomy sprzedawca.
Kolega kupił LG 42" z 3D i widzę, ze jest średnio zadowolony. Byłem u niego i oglądałem obraz z TV-kablowej (nie w 3D) i niestety odnosiłem jakieś dziwne wrażenie, ze obraz jakby się "przycinał".
Chyba najlepiej o TV pytać speców na forum Elektroda. Gdybym teraz kupował, to od tego bym zaczynał rozkminkę w sieci :).

becekpl
23-01-2015, 11:34
Dlatego, że z opiniami czytanymi w necie różnie bywa. Ok, są ważne i prawie od nich się zaczyna. Ale uważam, że trzeba mieć swój filtr. Poza tym, wiem że część z nich jest "kupowana". Płaci się ludziom za pisanie opinii na forach, porównywarkach itd.
Ok, ale mówisz, że Twoje doświadczenia z LG są pozytywne. Czy teraz jakbyś kupował, też wybrałbyś LG?
nie ,kupilem plazme panasonica
ale gdybym mial teraz kupowac to pewnie szajs albo lg
to wszystko jest to samo

Leon007
23-01-2015, 11:37
Jakieś 2 lata temu kupowaliśmy z bratem prawie identyczne telewizory - ja Sony, a brat LG. Specyfikacja była w zasadzie tak sama, a LG kilkaset zł tańszy. Kupiłem Sony tylko dlatego, że już miałem wzmacniacz i odtwarzacz tej firmy. Po tym okresie jakościowo oba bez zarzutu, ale...
LG jest jakiś przyjaźniejszy w użytkowaniu sieciowo-internetowym: funkcje jakby mniej obcięte (na przykład przeglądarko-wyszukiwarka youtube w sony to jakaś porażka), lepiej obsługuje filmy na flashu, itp. Teraz kupiłbym LG. I zewnętrznie LG jakby ładniejszy.

cobalt
23-01-2015, 11:52
Jakieś 2 lata temu kupowaliśmy z bratem prawie identyczne telewizory - ja Sony, a brat LG. Specyfikacja była w zasadzie tak sama, a LG kilkaset zł tańszy. Kupiłem Sony tylko dlatego, że już miałem wzmacniacz i odtwarzacz tej firmy. Po tym okresie jakościowo oba bez zarzutu, ale...
LG jest jakiś przyjaźniejszy w użytkowaniu sieciowo-internetowym: funkcje jakby mniej obcięte (na przykład przeglądarko-wyszukiwarka youtube w sony to jakaś porażka), lepiej obsługuje filmy na flashu, itp. Teraz kupiłbym LG. I zewnętrznie LG jakby ładniejszy.
Fakt dodatkowe funkcje czasami są ważne. W Samsungu znajomego jednym przyciśnięciem klawisza w menu można sobie posortować programy tematycznie: sportowe, filmowe, informacyjne itd. W moim Sony muszę zrobić to ręcznie.

tom517
23-01-2015, 11:56
Jeszcze można zwrócić uwagę na ambilight lub coś w tym stylu.

tomek s
23-01-2015, 14:04
Pewnie ile ludzi tyle opinii i upodobań, ja mam od prawie 5 lat plazmę Panasonic i szczerze polecam, głównie za bardzo naturalny obraz ;)
Pozdr

becekpl
23-01-2015, 14:39
tylko ze już plazm więcej nie będzie:cry:

mariusz231
23-01-2015, 14:59
Dobrym jest pasan lcd seria a650. Sam mam plazme St50 i sobie chwale, tv w podobniej cenie jak moja nawet startu nie maja jezeli chodzi o obraz :)
Serie sonego od 600 w gore tez maja dobre opinie
Samsung ma dobry smart jak ktos bedzie laczyl z siecia, fajnie to dziala.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Przemek_PC
23-01-2015, 14:59
A ja proponuje w ogole nie kupowac telewizora. Wiecie jaki spokoj w domu bez telewizyjnego jazgotu i tej papki serialowo-teleturniejowo-informacyjnej okraszonej tysiacami reklam? A do tego ile wolnego czasu wieczorami. Filmy proponuje ogladac z projektora na duzym ekranie w otoczeniu dobrego audio. Od dwoch lat nie mam telewizora i szcerze polecam takie rozwiazanie.

mariusz231
23-01-2015, 15:05
Projektor faja sprawa ale lampa tez kosztuje swoje i nie kazdy ma kawalek wolnej sciany na obraz :)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

darekPolsztyn
23-01-2015, 15:09
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Słyszałem właśnie o tej funkcjonalności LG, co znowu jest wytykane Sony in minus... To jest jakiś argument. Kwestia na ile się korzysta z tych smartów itd. To rzecz indywidualna. Nie miałem tego w poprzednim tv i ciężko mi na to ze swojej perspektywy spojrzeć.
Co do niekupowania TV. Powiem Ci, że to nie jest mi obce. Moja siostra ze szwagrem i 3 letnim synkiem żyją bez TV. Nie uważam, żeby TV był jakiś niezbędny do życia ale podziwiam ich i widzę jaki ma to pozytywny wpływ na wychowanie dziecka.
Niemniej ja jestem po tej ciemnej stronie i dalej chciałbym kupić TV ;) Poza tym w moich warunkach ciężko będzie ze ścianą pod projektor.
Wydaje mi się, że dobrą opcją jest skorzystanie z możliwości zwrotu przy kupnie przez neta. Kupno, przetestowanie i albo zostawienie albo wymiana. I coś mnie skłania, żeby zacząć od LG...
Ale może faktycznie jeszcze warto zasięgnąć języka na forum Elektrody.

Kolekcjoner
23-01-2015, 15:10
tylko ze już plazm więcej nie będzie:cry:Niestety, bo jakość obrazu jest niesamowita.

Mackownik
23-01-2015, 15:22
Ja osobiście w ciągu najbliższych dni przymierzam się do kupna Telewizor SAMSUNG UE40H6400AW, Telewizory - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/telewizor-samsung-ue40h6400aw,id-936538)
Troszkę poszperałem na temat tego TV i wydaje sie być całkiem całkiem fajny za dobrą cenę.

pan.kolega
23-01-2015, 15:56
to wszystko jest to samo

Like!

To można sobie w ramki oprawić i odnosi się w ogóle do wielu innych rzeczy.

Mam LG od wielu lat i nie mam skarg.

Obecnie kupujac telewizor mam tylko jedno kryterium : największy jaki się da za rozsadna cenę.
Ponieważ jest tyle ofert, jeszcze patrzę na estetykę obudowy i wagę. Lekkość niektórych Sony w porównaniu z czymkolwiek innym mnie zadziwiła.

O pkowaniu telewizora z powrotem w pudło i odwożeniu do sklepu nie chcę nawet myśleć, to by była sromotna porażka.

Merde
23-01-2015, 15:57
Projektor faja sprawa ale lampa tez kosztuje swoje i nie kazdy ma kawalek wolnej sciany na obraz :)

Ale kawałek wolnego sufitu masz? Bo ekran można podwiesić, wiesz? ;-)

Merde
23-01-2015, 16:00
Moja siostra ze szwagrem i 3 letnim synkiem żyją bez TV. Nie uważam, żeby TV był jakiś niezbędny do życia ale podziwiam ich i widzę jaki ma to pozytywny wpływ na wychowanie dziecka.

A widzisz, ja telewizor (po kilkuletnim braku owego) kupiłem właśnie ze względu na dziecko.
Po prostu chciałem, żeby nauczył się mówić po polsku szybciej, niż po angielsku (oglądał bajki na YT)...

Leon007
23-01-2015, 16:53
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.

Jeszcze a propos gniazd, zwróć uwagę, żeby można było łatwo podłączyć komputer. Po którejś modernizacji sprzętu, nagle okazało się, że mam dobry komputer stacjonarny, z którym nie ma co zrobić. Trochę modernizacji w kierunku wyciszenia (cichy zasilacz, odpowiedni wentylator na procka, trochę przekładek z gąbki itd.) oraz ładna obudowa i mam piękny odtwarzacz do wszystkiego. Warto również zaopatrzyć się w klawiaturę bezprzewodową z touchpadem - Logitech takie robi.

Merde
23-01-2015, 16:55
Jeszcze a propos gniazd, zwróć uwagę, żeby można było łatwo podłączyć komputer.
Większość współczesnych kart graficznych ma wyjście HDMI, więc to nie powinien być problem.

Leon007
23-01-2015, 17:05
To też prawda. Ale akurat w moim "brzydkim" Sony jest również gniazdo d-sub oraz specjalne audio i wybranie z menu telewizora "PC" od razu na nie przełącza. A mówimy o komputerze z odzysku. :idea:

centur
23-01-2015, 17:29

od lat używam różnych produktów Samsunga i nigdy się nie zawiodłem czego nie mogę napisać o LG. Co prawda w salonie nam, podobnie jak tomek, plazmę Panasa (gra świetnie) ale też 32'' budżetowego samsunga któego używam również jako monitora i złego słowa napisać nie mogę. Co prawda w TV oglądam tylko sport ale radzę na poczatek rozważyć czy 42 cale nie będzie za mały. Ja gdy będę zmianiał tv na pewno nie kupię nic mniejszego niż 55'' ...

darekPolsztyn
23-01-2015, 19:51
42" to jak na moje warunki i tak sporo, bo początkowo miało być 40", także @centur nie kuś ;)
A kojarzycie możliwość podłączenia w czasie rzeczywistym kompa do TV przez Wi-fi? Gdzieś mi się obiło o oczy, że jest taka możliwość ale zależy od karty graficznej. Myślę, że to byłaby fajna opcja w kontekście np pokazywania zdjęć czy oglądania filmów. Kwestia czy by nie "zrywało"...

centur
23-01-2015, 21:44
Rozmiar ma znaczenie, czyli jak wybrać odpowiedni telewizor (http://www.benchmark.pl/aktualnosci/rozmiar-ma-znaczenie-jak-wybrac-odpowiedni-telewizor.html)
masz tu dwie ciekawe tabele pomocne w doborze wielkości tv w zalezności od rozdziałki i odległości patrzenia. Gwarantuję Ci że po paru tygodniach nacieszenia się nowym tv stwiedzisz że mógłby być większy, min. 50 cali ....

Kolekcjoner
23-01-2015, 22:16
Gwarantuję Ci że po paru tygodniach nacieszenia się nowym tv stwiedzisz że mógłby być większy, min. 50 cali ....
Chyba nie znam ze znajomych nikogo kto narzekałby na nowy telewizor (w sumie bez znaczenia jaka firma) ale prawie wszyscy narzekają że mogli kupić większy. Ja z tego powodu kupowałem dwa razy a i tak mam za mały :lol:.

fotoflax2
23-01-2015, 23:52
A ja proponuje w ogole nie kupowac telewizora. Wiecie jaki spokoj w domu bez telewizyjnego jazgotu i tej papki serialowo-teleturniejowo-informacyjnej okraszonej tysiacami reklam? A do tego ile wolnego czasu wieczorami.

no i wiecej czasu na zdjecia :)

Kolekcjoner
24-01-2015, 01:00
Akurat telewizor do oglądania zdjęć bardzo się przydaje 8-).

kamillo270
24-01-2015, 13:47
Chyba nie znam ze znajomych nikogo kto narzekałby na nowy telewizor (w sumie bez znaczenia jaka firma) ale prawie wszyscy narzekają że mogli kupić większy. Ja z tego powodu kupowałem dwa razy a i tak mam za mały :lol:.

Dokładnie, moi znajomi miewają to samo. Wiadomo nie ma co przesadzać, jednak gdy różnica cenowa jest niewielka, to lepiej zaopatrzyć się w coś większego.

darekPolsztyn
24-01-2015, 15:14
@Centur dzięki za link. Zmierzyłem, że tv będzie stał 2,7 od miejsca z którego będzie się oglądało. I czytając tabelkę w tym artykule, wychodzi, że teorytycznie już 38" będzie ok. Ale nie wiem na ile można się opierać na tej wiedzy po przeczytaniu Waszych sugestii, żeby brać jak największy możliwy do naszego wnętrza :)
Być może kiedyś będę sobie pluł w brodę, ale to też wynika z budżetu, że odnośnie wielkości to 42" są już pewne. Kwestia "tylko" modelu...

Przemek_PC
24-01-2015, 16:06
Z 3m ogladam ekran o podstawie 2m i jakby mial 2.4m to nie obrazilbym sie :) Telewizor 42 czy nawet 50" to przy nim jakas miniaturka. Wniosek? Jak koledzy wyzej pisali, kazdy TV wkrotce okaze sie za maly.

Merde
24-01-2015, 16:38
Ale kawałek wolnego sufitu masz? Bo ekran można podwiesić, wiesz? ;-)
PS: Ja sobie to tak wykombinowałem, nie muszę mieć dwóch ścian na sprzęt:

https://canon-board.info/imgimported/2015/01/IMG_1642-2.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/6j4hoc65mia9w6z/IMG_1642.jpg?dl=0)