PDA

Zobacz pełną wersję : [pszlezak] Wszystko nie tak ... chyba ...

pszlezak
21-01-2015, 23:56
Witam, podstawy fotografii może i znam, jednak jak oglądam zdjęcia niektórych użytkowników forum to szczęka z wrażenia opada ... i za to chylę czoła, pełen szacunek.
Sam staram się także coś robić, jednak, efekty nie dają mi satysfakcji.
Poniżej fota. Rano wstałem i pojechałem niedaleko domu, na wzgórze ... od kilku dni polowałem na takie niebo.
Moim celem było uwiecznienie jego struktury. Zdjęcie wydaje się być nieostre, chmury rozmyte (zbyt długi czas ?), drzewo po lewej także nieostre (??).
Parametry zdjęcia: ISO200, 18mm/f22, 1/5 s
obiektyw kit: 18-55 IS STM 3.5-5.6
Będę wdzięczny za uwagi jak następnym razem zrobić znacznie lepszą fotkę :)
Na początek, dobru lub nie jedna fota.

https://canon-board.info/imgimported/2015/01/7684413900_1421877202-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/7684413900_1421877202.jpg)

italy
22-01-2015, 00:17
Ze statywu robiłeś czy z ręki ? poczytaj o hiperfokalnej.

maciek12ss
22-01-2015, 00:37
nie musisz domykać aż tak bardzo tego szkła. F22 powoduje degradację rozdzielczości obiektywu czyli tzw dyfrakcję. Wydaję mi się że f11 spokojnie wystarczy. Dzięki otwarciu bardziej przysłony będzie można skrócić czas naświetlania . Miałeś tam 1/5 a to jak na zdjęcia z ręki ( zgaduję ) jest zbyt długi czas by uzyskać nie poruszone zdjęcie. Rób też takie zdjęcia w formacie raw. Do aparatu dostałeś oprogramowanie do obróbki zdjęć dzięki któremu poprawisz ekspozycję balans bieli i dużo duo więcej łącznie z ostrością. Powodzenia życzę i nie gasnącego zapału do robienia zdjęć . Sprzet masz wystarczający aby zrobić dobre zdjęcia a tym bardziej piękne wschody i zachody słońca.

pszlezak
22-01-2015, 08:55
Zdjęcie robiłem z użyciem statywu, co prawda bez wężyka, ale samowyzwalacz poszedł w ruch. Wiatru, ani żadnego elementu który mógłby poruszyć aparat nie było. Chmury rozumiem rozmycie, długi czas, a widziałem, że były dość dynamiczne. Uwaga o zmniejszeniu przesłony jak najbardziej doceniona, krótszy czas, więc może i niebo było by ostre ... ale co z drzewem po lewej ??
Przyznam się, że zdjęcie było robione w formacie RAW, wywołane LR, ale ... to było drugie zdjęcie które było obrabiane w tym formacie w moim życiu :), cóż ... dużo się muszę nauczyć, ale motywacja, patrząc na to co potraficie uwiecznić i w jakiej formie jest, nic samo nie przyjdzie.
Dziękuje za poświęcony czas i każdą uwagę ;)

Poohacz79
23-01-2015, 00:21
Wrzucaj kolejne i nie zniechęcaj się.
Na tym forum trzeba być twardym ;]

Czekamy na więcej... obejrzymy i doradzimy... a może pochwalimy.....

słowiczek
23-01-2015, 00:25
Jeżeli wiało, to rozmyło chmury, ale i poruszyło drzewa. Robiąc landszafta w ten sposób popełniasz jeden błąd: dajesz dużo ciemnego dołu, który zbyt atrakcyjny nie jest. W takim wypadku przekadrowałbym wyżej lub użył szarej połówki, wtedy rozjaśniłbym dół. Właśnie, dół. Co tam widać: nie wiem, co to bo stary się robię i niedowidzę. Wygląda mi to na chwasty, za którymi masz...mgłę z drzewami. Normalnie bym cię strzelił przez uszy za te chwasty:D, ale to początki, tyle, że szkoda.... byłoby świetne foto. Wężyk lub pilot obowiązkowo. Przysłona jak wyżej, ja cykam landszafty w przedziale f8-f13, niskie ISO. Jak masz kasę kup kilka filtrów, lub uv nakrętkę i cokin. No i powodzenia kolego;)

pszlezak
23-01-2015, 09:09
Jeżeli wiało, to rozmyło chmury, ale i poruszyło drzewa. Robiąc landszafta w ten sposób popełniasz jeden błąd: dajesz dużo ciemnego dołu, który zbyt atrakcyjny nie jest. W takim wypadku przekadrowałbym wyżej lub użył szarej połówki, wtedy rozjaśniłbym dół. Właśnie, dół. Co tam widać: nie wiem, co to bo stary się robię i niedowidzę. Wygląda mi to na chwasty, za którymi masz...mgłę z drzewami. Normalnie bym cię strzelił przez uszy za te chwasty:D, ale to początki, tyle, że szkoda.... byłoby świetne foto. Wężyk lub pilot obowiązkowo. Przysłona jak wyżej, ja cykam landszafty w przedziale f8-f13, niskie ISO. Jak masz kasę kup kilka filtrów, lub uv nakrętkę i cokin. No i powodzenia kolego;)

Ano...chwasty tam były ... chyba jednak dobrze widzisz :)
Za wszystkie rady serdeczne dziękuje i z pewnością zapamiętam.
Nadal nie wiem co z tym drzewem, wiatru nie było ... nic ani nie drgało. Fakt, że chmury dość żywe były, przy ziemi cisz jak makiem zasiał. Chociaż sam już nie wiem, fotek zrobiłem wtedy sporo i wszędzie to cholerne drzewo nieostre ... ech ...

słowiczek
23-01-2015, 11:33
Fakt, że fotek zrobiłem wtedy sporo i wszędzie to cholerne drzewo nieostre ... ech ...

Daj spokój, nikt nie urodził się pro foto. Po prostu rób zdjęcia, czytaj o technice, oglądaj galerie innych, poznaj sprzęt. Zwróć uwagę na kadrowanie. Dokup to, co niezbędne. Jaką masz puszkę?
Bardziej oddaliłeś z tytułem, niż ze zdjęciem. Co zrobisz, jak poprawisz jakość fotek?:)

pszlezak
23-01-2015, 13:37
Daj spokój, nikt nie urodził się pro foto. Po prostu rób zdjęcia, czytaj o technice, oglądaj galerie innych, poznaj sprzęt. Zwróć uwagę na kadrowanie. Dokup to, co niezbędne. Jaką masz puszkę?
Bardziej oddaliłeś z tytułem, niż ze zdjęciem. Co zrobisz, jak poprawisz jakość fotek?:)

To moje pierwsze lustro w cyfrze, kupiłem EOS-a 100d.
Za młodu (szkoły podst i średnia) dużo fociłem. Obecnie, cały czas coś robię. Miałem Fuji 6500fd, ale nie spasował mi. Jak poprawię jakość fotek ... będę szczęśliwym człowiekiem :) i dalej będę starał się rozwijać ...
Wolę aparat niż kamerę, teraz wiem. Trochę bawiłem się filmem, ale to nie dla mnie.

pszlezak
23-01-2015, 22:46
Poniżej fotka na życzenie tego kolegi.
Mile widziane uwagi.

https://canon-board.info/imgimported/2015/01/7528741100_1422045848-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/7528741100_1422045848.jpg)

Poohacz79
24-01-2015, 02:20
Hmmm...
Kard raczej do poprawy. W tle razi kawałek okna.
Twarz niedoświetlona, cienie pod oczami.
To chyba miał być portret a tu pierwsze skrzypce grają klocki.

Pokombinuj z oświetleniem, fotografuj w RAWie potem będzie łatwiej pokombinować, żeby coś fajnego wyszło.
Wcale nie potrzeba super sprzętu(oświetlenia), żeby w pomieszczeniach zrobić ciekawe fotki.

pszlezak
24-01-2015, 10:38
Dzięki Poohacz79. Klocki miały grać pierwsze skrzypce :), według zainteresowanego widocznego na zdjęciu.
Fotografia była wykonana w RAWie, cóż obróbki też się uczę. Nie wiem czy potrafiłbym coś więcej z niej wyciągnąć.
Długa droga mnie czeka ...