Zobacz pełną wersję : Mega ostry obiektyw
Medzikst25
21-01-2015, 23:14
Witam proszę o radę, poszukuję obiektywu mega ostrego a zarazem jasnego do canona eos 60d. Obiektyw porzebuję do zdjęć studyjnych.
KrZyChUM
21-01-2015, 23:18
Witam proszę o radę, poszukuję obiektywu mega ostrego a zarazem jasnego do canona eos 60d. Obiektyw porzebuję do zdjęć studyjnych.
"Mega ostry" będzie Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4 ZE
Jaka kwota do wydania ?:)
Medzikst25
21-01-2015, 23:22
Jaka kwota do wydania ?:)
Mój budżet to 1500 zł
Ktorys macro canon 60mm albo 100mm albo tamron 60 / 90mm
Medzikst25
21-01-2015, 23:27
W tej chwili posiadam canona ef 50 mm f/1.8 II
Zerknij Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM : Specifications and Opinions [JuzaPhoto] (http://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=canon_efs_60macro).
słowiczek
22-01-2015, 08:06
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
a ile modeli mozna podac?
przy takim budżecie takie rzeczy to tylko w erze
Medzikst25
22-01-2015, 10:35
Widzę że pan mądraliński zaczynał on bardzo drogiego sprzętu, skąd biorą się tacy jak Ty ?! I tak wogóle co to era ? Chyba jesteś nie na czasie bo dawno już tej nazwy nie ma.
Salas dobrze radzi - szkła macro uchodzą za najostrzejsze (i zmieścisz się w kwocie, którą podałeś)
Mariusz_C
22-01-2015, 14:12
wg mnie 100 Macro stara nie L
Widzę że pan mądraliński zaczynał on bardzo drogiego sprzętu, skąd biorą się tacy jak Ty ?! I tak wogóle co to era ? Chyba jesteś nie na czasie bo dawno już tej nazwy nie ma.
Koleżanko, a może to ty mierz siły na zamiary?
Nawet nie podałaś jaki to będzie rodzaj fotografii ("zdjęcie studyjne" to cholernie nieprecyzyjne określenie, bo inne ogniskowe potrzebne są do całych postaci, inne do maleńkich dzieci, a inne zaś np. do fotografii produktowej).
Ja tam się nie dziwię, że co odpowiedź, to inny typ obiektywu. Wymagania masz grube, a portfel cienki.
:mrgreen:
słowiczek
22-01-2015, 15:09
Koleżanki, koledzy, nie ma się co ciskać, nie o to chodzi. Do studia 100 na aps-c może być ciasno, zależy też od wielkości pomieszczenia, tym niemniej c100/2.8 to bardzo dobre szkło, które jak każde do makro zda egzamin w portrecie. Miedzikst25, masz 50/1.8, teraz oceń, czy potrzebujesz coś szerzej, czy w drugą stronę. Czy też może chcesz lepszą 50-tkę. Każdy z wymienionych w postach obiektywów spełni Twoje wymagania względem jakości uzyskanego obrazu. Szklarnię buduje się latami i z czasem okaże się, że potrzebujesz szeroko i wąsko, gdy wyjdziesz w plener.
ew. sprzedaj C50 1.8 i zakup C40mm/2.8
na cropie b. wszechstronne szkło, a obrazek żyleta od 2.8 (używam z 60D i 6D)
co zostanie, przeznacz na inne inwestycje (lub fun)
Przemasl1985
22-01-2015, 15:41
ewentualnie 50/1.4 USM po przymknięciu bardzo ostry, pod aps-c jak ulał pasuje ogniskowa
ewentualnie 50/1.4 USM po przymknięciu bardzo ostry, pod aps-c jak ulał pasuje ogniskowa
Do czego pasuje ta ogniskowa? Do całych postaci?
Dopóki panna obrażalska nie doprecyzuje pytania - żadna odpowiedź nie jest prawidłowa.
Edit: po sprawdzeniu jednego z twoich ostatnich postów - przyczyna rekomendacji tego akurat obiektywu staje się jasna :mrgreen:
Przemasl1985
22-01-2015, 16:06
nie w tym rzecz :p ,
domyślam się że autorka wątku chce fotografować ludzi więc ogniskowa 50 mm chyba się nadaje.
Medzikst25
22-01-2015, 16:12
Fotografuję osoby dorosłe oraz dzieci, noworodki. Pomieszczenie jest dosyć duże 50 mm jak dla mnie ma trochę za mały kąt więc zastanawiam się nad tym 100 mm.
nie w tym rzecz :p ,
domyślam się że autorka wątku chce fotografować ludzi więc ogniskowa 50 mm chyba się nadaje.
Do całych postaci (a to też ludź) raczej średnio, chyba że studio jest naprawdę sporych rozmiarów.
Nawet 35 mm może być za wąskie...
Gdyby nie wymóg (niepotrzebny IMHO) że obiektyw musi być jasny - można by zarekomendować EF-s 15-85.
Ale cóż, zgaduj-zgadula...
Pomieszczenie jest dosyć duże 50 mm jak dla mnie ma trochę za mały kąt więc zastanawiam się nad tym 100 mm.
Że co proszę?
W jaki sposób problem zbyt wąskiego kąta widzenia ma załatwić obiektyw jeszcze węższy?
Do całych postaci (a to też ludź) raczej średnio, chyba że studio jest naprawdę sporych rozmiarów.
Nawet 35 mm może być za wąskie...
Gdyby nie wymóg (niepotrzebny IMHO) że obiektyw musi być jasny - można by zarekomendować EF-s 15-85.
Ale cóż, zgaduj-zgadula...
ma 17-85
problemem jest niechęć do nauki a nie brak szkła
ona cały czas liczy na to ze sprzęt sam będzie robił wypasione foty
no i ma kosztowac jak najmniej:mrgreen:
RobertON
22-01-2015, 16:52
Mój budżet to 1500 zł
Jak ma być "strasznie" ostro do cropa, to EF-S 60-tka Macro USM, światło 2,8 i względnie szeroko/wąsko 25.5 deg.
--- Kolejny post ---
W tej chwili posiadam canona ef 50 mm f/1.8 II
I co Ci w nim brakuje ? Przecież to całkiem ostry obiektyw, pod warunkiem, że AF w coś trafi.
Możesz spróbować Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM, to kąt 45 deg, a jakość całkiem dobra.
Ale jak to ma być foto studyjna, to proponuję wpierw zainteresować się oświetleniem.
Obiektyw porzebuję do zdjęć studyjnych.
Dużo nauki przed Tobą.
Fotografuję osoby dorosłe oraz dzieci, noworodki. Pomieszczenie jest dosyć duże 50 mm jak dla mnie ma trochę za mały kąt więc zastanawiam się nad tym 100 mm.
Nie pomylił Ci się przypadkiem kąt widzenia z długością ogniskowej? Dokładnie wszystko na odwrót jest niż piszesz
marbudzyk
22-01-2015, 18:07
Z tego co piszesz to chcesz kupić obiektyw mega ostry, mega jasny i mega tani...
Mam nadzieje że fotografujesz dla przyjemności a nie zarobkowo - bo po Twoich wypowiedziach nasuwa mi się zdanie jakie napisał jeden z kolegów z tego forum:
cyt.: "Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią."
Medzikst25
22-01-2015, 19:06
Z tego co piszesz to chcesz kupić obiektyw mega ostry, mega jasny i mega tani...
Mam nadzieje że fotografujesz dla przyjemności a nie zarobkowo - bo po Twoich wypowiedziach nasuwa mi się zdanie jakie napisał jeden z kolegów z tego forum:
cyt.: "Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią."
Oj akurat jesteś w dużym błędzie na brak pracy i brak pieniędzy nie narzekam mieszkając i pracując w Norwegii a to że nie chce inwestować w drogi sprzęt tylko robić zdjęcia swojemu dziecku to żadna zbrodnia. Czy większość z Was jest na prawdę takich super i idealnych i od razu byliście tak super za jakich się uważacie nie myślę, że nawet na pewno nie. Więc nie rozumie po co wogóle komentują. Ktoś pyta o poradę a Wy odrazu dojazdy. Bez odbioru !!! :D
RobertON
22-01-2015, 19:13
Ktoś pyta o poradę a Wy odrazu dojazdy. Bez odbioru !!!
Bez przesady, nie unoś się bez potrzeby. Jakieś rady już były.
Tylko nie ustaliliśmy, czy 50-tka jest zbyt "szeroko" czy zbyt "wąsko" na Twoje potrzeby.
Napisz bardziej konkretnie.
Możesz pożyczyć zooma i zobacz - jaka ogniskowa najbardziej Ci pasuje.
KrZyChUM
22-01-2015, 20:03
Tak się nie uda. 100mm ma jeszcze węższy "kąt widzenia".
marbudzyk
23-01-2015, 05:01
Mój budżet to 1500 zł
Nie wiedziałem że w Norwegii obowiązującą walutą jest złotówka.
Nie oglądam raczej TV i pewnie przegapiłem jakieś istotne zmiany na świecie... ;)
Troche dziwne jest że pisząc cyt.: "na brak pracy i brak pieniędzy nie narzekam mieszkając i pracując w Norwegii":
a) zadajesz pytania na polskim forum
b) jednym z głównych kryteriów Twoich wyborów jest cena sprzętu
c) w każdym swoim pytaniu podajesz budżet w PLN.
Ciskasz się i obrażasz zamiast:
a) przeczytać instrukcję obsługi swojego aparatu
b) poświęcić kilka minut na poszperanie w google
To już nawet nie jest lenistwo...
Medzikst25
23-01-2015, 11:25
Nie wiedziałem że w Norwegii obowiązującą walutą jest złotówka.
Nie oglądam raczej TV i pewnie przegapiłem jakieś istotne zmiany na świecie... ;)
No wyobraź sobie, że obserwuję to forum od jakiegoś czasu i tutaj też mogę napisać bo nikt mi tego nie zabroni. A to że pytam o walutę polską to chyba logiczne pisząc na polskim forum, przeliczyć sobie potrafię. Chyba że taki mądrala jesteś to możesz napisać w koronie norweskiej.
nie wiedziałem, ze w norwegi jest odpowiednik greenpointa ;D
słowiczek
23-01-2015, 12:33
Właśnie, bardziej w temacie. Jeżeli 50-tka jest za wąska to 30-35. Wspomniany c15-85 to bardzo dobre szkło pod aps-c, zmienna ogniskowa pozwoli Ci dostosować się do różnych dystansów i ujęć. Szkło na na prawdę wiele okazji.
slowiczek ,czytaj ze zrozumieniem
ONA MA ZOOMA
tylko ze dalej nie ma pojęcia co chce osiągnąć
Dajcie moda Beckowi i w sumie mi też to zrobimy tu porządek :mrgreen:
Muszą być jakieś zasady zakładania tych tematów, bo to nie ma sensu.
Wystarczy żeby był jakiś wymóg podawanych informacji - inaczej temat do kosza to się nauczą ;o
słowiczek
23-01-2015, 13:27
slowiczek ,czytaj ze zrozumieniem
ONA MA ZOOMA
tylko ze dalej nie ma pojęcia co chce osiągnąć
17-85, tak, wiem. Nie porównywał bym go jednak z 15-85, a gdyby nie wachania odnośnie minimalnej ogniskowej poleciłbym sigmę 50-150/2.8 lub trochę wolniejszą tokinę 50-135/2.8
No właśnie słowiczek najpierw trzeba się dowiedzieć co to za duże pomieszczenie, do którego 50mm ma za mały kąt, ale 100mm może okazać się idealne ;)
pan.kolega
23-01-2015, 15:04
:roll:Widzę, że żeby zadać pytanie na forum trzeba mieć kwalifikacje...
Osoba pyta, bo osoba nie wie. Można robić śliczne zdjęcia bez jakichś katów.
Zgaduję, że osobę pytajaca zadowoliłby najbardziej 85/1.8 albo 100/2. Dosyć ostry, dosyć tani i dosyć jasny. Norwegia jest wprawdzie waska, ale jednak długa i jest tam sporo miejsca, w odróżnieniu od Polski, która jest okraglejsza i bardziej zaludniona, przez co ciaśniejsza.
nie trzeba mieć kwalifikacji tylko trzeba myśleć przy zakładaniu tematu.
Jak rzucasz hasło JAKI OBIEKTYW DO STUDIO to każdy może odpowiedzieć i napisać cokolwiek mu się podoba i każda odpowiedź jest dobra, bo STUDIO może być takie srakie owakie i nijakie. Bez dodatkowych informacji od autorki, cały ten wątek to jeden wielki śmietnik, a Tobie to widocznie odpowiada, tylko nie rozumiem dlaczego.
Wystarczyło w 1 poście napisać "fotografuję osoby dorosłe oraz dzieci, noworodki." i szukam ostrego obiektywu do 1500zł. KONIEC. TRUDNE?
Oprócz tego, gdyby chociaż trochę się wysiliła to sama by to znalazła, czy na forum, czy w googlach.
RobertON
23-01-2015, 18:38
Norwegia jest wprawdzie waska, ale jednak długa i jest tam sporo miejsca, w odróżnieniu od Polski, która jest okraglejsza i bardziej zaludniona, przez co ciaśniejsza.
Tak, to jest zdecydowanie o obiektywach i lampach do studia :) , ale tekst całkiem fajny.
Najfajniejsze zdjęcia dzieci uzyskasz przede wszystkim dłuższymi ogniskowymi. Focenie ludzi czymś "szerokim" niestety nie wychodzi dla tych ludzi dobrze.
Proponuję focić dziecko podczas naturalnych czynności na zewnątrz, aczkolwiek nie wiem ile pociecha ma.
Zapraszam do galerii Jasiek ze stopki, są exify, można sprawdzić jak foty zrobione. Jak będą jakieś pytania, chętnie odpowiem.
Ponadto ostrość to nie tylko obiektyw, ale także obróbka.
kamillo270
23-01-2015, 19:48
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Do dzieci dłuższe ogniskowe świetnie się nadają. Choć do dzieciaków, to i można bliziutko podejść, więc i szersze kąty też się sprawdzą.
po co ciągniecie ten temat?
koleżanka już tu chyba nie zagląda
Bo nie jest zamknięty?
Bo inni zaglądają?
Bo mamy ochotę?
Bo chcemy podzielić się wiedzą?
Jak widać znalazło się kilka ;)
Element7th
23-01-2015, 21:53
koleżanka już tu chyba nie zagląda
A szkoda bo z wypiekami na policzkach, przebierając w miejscu nogami czekam na jej każdy nowy post ;)
a raczej na nowy temat
ten sie wyczerpal
No i przeszedłem za późno...
Btw. Dzieci sie najlepiej 35 foci;) na FF oczywiście