Zobacz pełną wersję : Lampa biurowa do prac graficznych
Witam
Przymierzam się do organizacji swojego stanowiska pracy. W jaki sposób oświetlacie przestrzeń wokół monitora?
Myślałem nad źródłem światła jak na zdjęciu, ale nie mam pomysłu, gdzie szukać takich lamp. Doradzi ktoś...?
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/konceptledlight-2.jpg
źródło (http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/konceptledlight.jpg)
Osobiście nie oświetlam swojego stanowiska pracy, bo muszę wysyłać zdjęcia jeszcze podczas meczu z laptopa i z lampami nie podróżuję.
Znajomy grafik używa lampy światła dziennego. Z tego co mi mówił, to są jakieś świetlówkowe i diodowe.
Domyślam się, że praca przy zdjęciach/grafice przed monitorem. Temat złożony i nie do końca czuje się kompetentny, ale na pewno polecam podświetlenie monitora z tyłu.
Rozwiązanie zaczerpnięte z nikoniarzy: Oświetlenie w pokoju - obróbka zdjęć - Strona 16 - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163625&page=16)
Samsung Moduł 3 LED 5630 IP65 84 lm SOCZEWKA (4974465899) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/samsung-modul-3-led-5630-ip65-84-lm-soczewka-i4974465899.html)
...a na sufit oprawa rastrowa na świetlówki (philips graphica lub osram color proof). Są to rozwiązania niedrogie i skuteczne. Jeśli masz budżet we wspomnianym wątku znajdziesz lepsze i droższe.
Ciekawy wątek u opozycji... Biorę się za czytanie. Ogólnie temat rzeczywiście rozległy. Do tego nie zawsze da się zrealizować co się chce: piękniejsza połówka przekłada estetykę nad efektywność i nie pozwoli zbytnio zaszaleć ;)
No dlatego polecam te LEDy, bo są ukryte za monitorem albo pod półką i nie będzie problemu z poczuciem estetyki żony;)
Przestudiowałem wątek nikoniarzy i doszedłem do wniosku, że to najtańszy i nieinwazyjny sposób. Dziękuję jinks, ledy zakupione :mrgreen:
LED-y zainstalowane za monitorem, zasilanie podciągnięte do molex-a w zasilaczu komputera. Układ włącza się i wyłącza razem z komputerem (można by było dać pstryczek na kablu, ale przy poborze prądu 0,5A te 6W jest praktycznie niezauważalne dla budżetu domowego).
Komfort pracy przy komputerze wzrósł niebagatelnie. Polecam ten sposób, bo jest prosty i skuteczny... :)
LED-y zainstalowane za monitorem, zasilanie podciągnięte do molex-a w zasilaczu komputera. Układ włącza się i wyłącza razem z komputerem (można by było dać pstryczek na kablu, ale przy poborze prądu 0,5A te 6W jest praktycznie niezauważalne dla budżetu domowego).
Komfort pracy przy komputerze wzrósł niebagatelnie. Polecam ten sposób, bo jest prosty i skuteczny... :)
Czy możesz dać jakiś link na zakupione LEDy?
cobalt w moim poście masz linka leniu
cobalt w moim poście masz linka leniu
Ten link widziałem. Teraz są już po 7zł /moduł.
Myślałem tylko, że @rafels3 kupił coś innego.
Ile Twoim zdaniem należy zamówić do monitora 24". Czy 7szt będzie OK jak u Nikoniarzy? Nie chciałbym mieć za monitorem reflektora plot:).
Jeden moduł to około 8cm + 10cm kabla. Jak kupię to biały zimny 6000K.
Thx.
Ten link widziałem. Teraz są już po 7zł /moduł.
Myślałem tylko, że @rafels3 kupił coś innego.
Ile Twoim zdaniem należy zamówić do monitora 24". Czy 7szt będzie OK jak u Nikoniarzy? Nie chciałbym mieć za monitorem reflektora plot:).
Jeden moduł to około 8cm + 10cm kabla. Jak kupię to biały zimny 6000K.
Thx.
Co do ilości to zaplanowałem tak żeby to otaczało cały monitor. Świeci trochę za mocno i dałem ściemniacz. Taki za 15-20zł od tego samego sprzedawcy. Ciężko ocenić jakiej mocy potrzebujemy, bo zależy to od ogólnej jasności w pokoju i trochę od odległości monitora od ściany. Lepiej mieć więcej i ew. ściemnić. Ja mam te neutralne 4000K. Może znajdziesz jakiś stary zasilacz w domu (np. ładowarka) to będzie trochę taniej. Ogólnie to zastanawiam się, czy nie wystarczyłaby jakaś tańsza taśma ledowa. Te na pewno nie grzeją się za bardzo a przecież przyklejamy to do monitora - mają aluminiowy podkład. Następnym razem jak będę robił coś takiego to pomyślę nad zrobieniem półki nad monitorem i podkleję ją od spodu. Dzięki temu światło oświetla szerszą powierzchnię ściany.
Jakie koncówki mają te moduły by podpiąć do zasilania? Jak to sie spina?
Ok. Pytam bo widziałem gdzies jakies złączki :)
Nie wiem o jakich złączkach mowa, ale najczęściej złączki też trzeba najpierw przylutować:) Ja tez sobie zrobiłem połączenie wtyczka-gniazdo. W razie potrzeby można odłączyć zasilacz z kablem od modułów przyklejonych na stałe do monitora.
Co do ilości to zaplanowałem tak żeby to otaczało cały monitor. Świeci trochę za mocno i dałem ściemniacz. Taki za 15-20zł od tego samego sprzedawcy. Ciężko ocenić jakiej mocy potrzebujemy, bo zależy to od ogólnej jasności w pokoju i trochę od odległości monitora od ściany. Lepiej mieć więcej i ew. ściemnić. Ja mam te neutralne 4000K. Może znajdziesz jakiś stary zasilacz w domu (np. ładowarka) to będzie trochę taniej. Ogólnie to zastanawiam się, czy nie wystarczyłaby jakaś tańsza taśma ledowa. Te na pewno nie grzeją się za bardzo a przecież przyklejamy to do monitora - mają aluminiowy podkład. Następnym razem jak będę robił coś takiego to pomyślę nad zrobieniem półki nad monitorem i podkleję ją od spodu. Dzięki temu światło oświetla szerszą powierzchnię ściany.
No to sprawa zaczyna się wyjaśniać i komplikować :).
Monitor stoi około 35cm od ściany i jest nad nim półka w odległości około 25cm (na całej długości monitora). Może nie ma co przesadzać i wystarczy przymocować 3 moduły pod półką. Ładowarka znajdzie się na bank. Tylko, czy 4000K to dobry pomysł. Znajomy ma w drukarni chyba coś w okolicach 6000÷6200K (ale świetlówki).