Zobacz pełną wersję : Sigma 50 mm F1.4 A DG HSM do 7d co o tym myślicie ?
KapitanC
18-01-2015, 18:26
Witam, zamierzam zmienić 15-85 IS zakupione z moim 7D na Sigma 50 mm F1.4 A DG HSM myślicie że to dobry pomysł ? mam też zamiar po strzelać fotki na różnych przyjęciach itp (tak dla znajomych) dobra zmiana obiektywu ? Pozdrawiam :)
Zakładam, że korzystając z posiadanego zooma wypraktykowałeś, że to optymalna ogniskowa do tego celu.
Ja bym osobiście celował w coś szerszego choćby S18-35/1.8.
KapitanC
18-01-2015, 19:10
Faktycznie też myślałem nad czymś szerszym i nie mogłem nic ciekawego znaleźć Twoja propozycja S18-35/1.8 też może być spoko, po czytam o tym szkle . dzięki za odp :)
RobertON
18-01-2015, 19:49
Witam, zamierzam zmienić 15-85 IS zakupione z moim 7D na Sigma 50 mm F1.4 A DG HSM myślicie że to dobry pomysł ? mam też zamiar po strzelać fotki na różnych przyjęciach itp (tak dla znajomych) dobra zmiana obiektywu ? Pozdrawiam
Nie pozbywałbym się tego obiektywu. Niezastąpiony wycieczkowiec, niestety lekko ciemnawy.
Dokupić jasną stałkę 35-50-85 mm, to jest dobre rozwiązanie.
KapitanC
18-01-2015, 21:18
niestety lekko ciemnawy. dokładnie dla tego chce zmienić , jestem zmuszony sprzedać to szkło i dołożyć do czegoś lepszego. znam opinie o tym szkle ( najlepsze z najsłabszych):p
BartasPL
19-01-2015, 11:35
50mm na FF do reportażu może być czasem za wąskie, na cropie to będzie portretówka. Sugerowałbym coś jasnego i szerokiego. Wspomniana wcześniej Sigma 18-35 f/1.8 wydaje się być idealna.
ATBFLASH
20-01-2015, 22:27
Szerokie i jasne - Sigma o której wspomniał BartasPL - miałem ją koło roku razem z 7D - szkło wymiata, po prostu... Do tego sigma dock i nie ma mowy o BF i FF w nowych Sigmach. Z racji zmiany 7D na 1D a za moment dojdzie pełna klatka musiałem się pozbyć - w końcu to szkło pod cropa. Wrażenia z używania - po pierwsze najjaśnieszy zoom ze stałym światłem w całym zakresie, szybki i cichy AF. A wykonanie..... ponadprzeciętne-bardzo solidne, mile ciężkie, czuje się jakość. Na DigitalRev Kai nawet śmiał się że to jest L-ka Sigmy :) Niech tam może jakieś wady się znajdą ale dla mnie to był najlepszy zoom na jakim pracowałem. Polecam każdemu. Niektórzy twierdzą nawet, że to 3-stałki w jednym :)
Co stałki - 50mm ART Sigmy - zacna ale za droga. Dlatego wybrałem Sigmę 50mm 1.4 DG - dobrze się rozejrzeć i w 1000zł dostanie się używkę w dobrym stanie.